Lista: ezek a balatoni szüreti programok várnak a következő hetekben
Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort. Természetesen az egyik legismertebb magyar borvidéken, a Balaton körül sem lehet kihagyni a szüreti mulatságokat.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. szeptember 10.


Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Ezekben az időkben még a bíróságok is felfüggesztették a működésüket. A szüretelés kezdete a régi tapasztalatok szerint Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához volt kötve, vagyis a magyar szőlővidékek többségében legkorábban október második felében kezdődött a szüret.

Ma már azonban ez az esemény akár egy hónappal korábban is kezdődhet. A szüret a komoly szakszerű munkának és a népi örömünnepnek a keveréke ma is. Vidámság és jókedv üt ekkor tanyát a szőlőkoszorúzta hegyekben és a szőlőskertekben.

Somlóvásárhely. Szőlőültetvények a Somló oldalában. 1959. Fotó: Fortepan/Mészáros Zoltán

Badacsonyi szüret. 1959. Fotó: Fortepan/Mészáros Zoltán

Hajdan szüretkor kivonult a falu apraja, nagyja a hegybe. Messzi földről eljöttek a rokonok, barátok, hogy segítsenek a munkában és a mulatozásban egyaránt. A szőlőben dolgozók borral való kínálása a gazda szent kötelességei közé tartozott. A bor mellé persze harapnivaló is került, reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonló hideg eledel járta, ebédre pedig hagyományos szüreti étkek, töltött káposzta, gulyás vagy juhhúsos kása került az asztalra.

A gazdasszonyok jókora fazekakban hozták ki a friss tejföllel megöntözött töltött káposztát, amelyet csak melegíteni kellett a szőlőben, az agyaggal tapasztott tűzhelyen. A gulyást vagy a juhhúsos kását ellenben kint főzték meg bográcsban szabad tűzön. Ehhez a munkához férfiúi szakértelem szükségeltetett. A gazda aki otthon feléje sem nézett a konyhának, és ősi jogon elvárta, hogy a feleség helyébe hordja az asztalhoz az eledelt, kint a szőlőben nem restellt órákon át elszöszmötölni a bogrács körül.

Forrás: Wikipedia (Canzi Ágost festménye, Szépművészeti Múzeum)

A fárasztó munka kora reggeltől késő estig folyt. Napnyugta után kezdődött a mulatság. A szüretelők hazasiettek, hamar megtisztálkodtak, és átöltöztek. Alkonyatkor visszatértek a szüret helyére ahol hosszú terített asztalok várták már őket. Birkapörkölt vagy marhagulyás volt ilyenkor szokásos eledel és persze a bor végtelenségig. A mulatságot tréfás versengésekkel is színesítették. Ilyen volt például a csőszjáték. A mulatság színhelyén az egyik termet szőlőskertté alakították, azaz szőlőfürtöket lógattak fel mindenfelé. A férfiak egyik fele a szőlőcsőszt, másik része a szőlőtolvajt alakította. Ha elkapták őket, bíróság alakult és mókás büntetéseket szabtak ki rájuk.

Kivilágos-virradatig tartott a mulatság, folyt a bor. Talán nincs nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot. A szüret és az aratás mindig is nagy és fontos ünnep volt, szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban.

Szüreti programok Balaton-szerte, 2018-ban

A Balatoni borrégióban színes programokkal, szüreti felvonulással, bállal, kulináris élményekkel és borkóstolókkal várnak benneteket.

Ábrahámhegy - Murcifesztivál - szüreti felvonulás szeptember 21-23.

Alsóörs-Badacsony - Szüreti Regatta szeptember 22-23.

Alsóörs-Palóznak - Szüreti felvonulók fogadása szeptember 29.

Badacsony - „Folyékony szerelem - Badacsonyi Szüret” szeptember 7-9.

Balatonakali - Szüreti felvonulás szeptember 29.

Balatonfüred - Füredi szüret október 19-21. » részletek

Balatonszárszó - Szüreti felvonulás és mulatság szeptember 15.

Bálványos - Szüreti felvonulás és bál Bálványoson szeptember 15.

Cserszegtomaj - Szüreti Vigasság szeptember 15.

Felsőörs - Felsőörsi szüreti mulatság szeptember 15.

Kereki - Kereki Szüreti Mulatság szeptember 22.

Nagyvázsony - Szent Mihály-napi Marha(nagy)hajtás - Szüreti mulatság, Bál szeptember 29.

Paloznak - Paloznaki Falunapok és Szüret szeptember 29-30.

Paloznak - DJ a szőlőben - “Szüreti bál” szeptember 30.

Szigliget - Szüreti Vigadalom szeptember 29.

Zalakaros - Szüreti szőlőkapkodó szeptember 15.

Zánka - Szüreti Felvonulás és Mulatság október 20.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x