hirdetés
cimlap4.png

Levelet kaptak Elon Musktól, hogy űrkikötőt épít a szomszédban, ezért meg akarja venni a falut

Boca Chicában pár év alatt minden megváltozott, a csendes tengerparti üdülőfalu mellé sci-fi-be illő űrbázis épült. És most megvennék az egész falut is.
next - szmo.hu
2020. november 09.


hirdetés

A Texas állam délkeleti csücskén fekvő Boca Chica nevű faluban főleg békés nyugdíjasok élnek. Tavaly szeptember elején levelet kaptak a Space X-től. Azt írták, fel szeretnék vásárolni a házaikat, mert Elon Musk űrkiköjének szüksége van a területre.

Néhány évvel korábban Boca Chica Village csak egy álmos, alig két utcából és két tucat házból áll település volt. Aztán Elon Musknak megtetszett ez a terület, és itt kezdte el felépíteni új rakétájának prototípusait.

A dél-afrikai születésű vállalkozó 2002-ben alapította meg a Space X-et. A cég kezdetben állami kézben lévő bázisokról, a floridai Cape Canaveralról és a kaliforniai Vandenberg támaszpontról lőtte fel rakétáit. 2005-ben azonban utóbbiról kitiltották a Lockheed Martin repülőgép gyártó cég kérésére, mert attól tartottak, hogy Musk rakétái felrobbannak és komoly károkat okoznak az infrastruktúrában. Ez is erősítette benne az elhatározást, hogy saját bázist építsen ki. Végül a három legkedvezőbb opció – Florida, Puerto Rico és Boca Chica közül az utóbbi lett a nyertes.

VIDEÓ: hatalmas rakéta Boca Chicá-ban

Ehhez persze komoly lobbitevékenységre is szükség volt Texas államban, és sokat nyomot a latba, hogy Musk 2013-ban Rick Perry kormányzót és a közeli Brownsville város polgármesterét, Tony Martinezt is meg tudta győzni. A közel 200 ezer lakosú Brownsville ugyanis az Egyesült Államok legszegényebb nagyvárosai közé tartozik, és a Space X egyből 500 embernek tudott munkát adni átlag 55 ezer dolláros éves fizetésért. Emellett még azzal is számoltak, hogy a Space X kilövései turisztikai látványossággá válnak, egy-egy alkalommal akár 15 ezer ember is érkezhet a városba a helyi vendéglátóipar örömére. Az állam, a város és a texasi egyetem 40 millió dollárral támogatta Musk tervét.

hirdetés

Bár a milliárdos 2016-ra már működő űrkikötőt ígért, éveken át a Boca Chica-iak csak egy sor házat és üres telket láttak a Space X-ből, no meg riporterek hadát, akik állandóan az űrközpont melletti életükről faggatták őket, holott az még nem is létezett.

De már az akkori nyilatkozatokból is kitűnt, hogy mennyire nem örülnek új szomszédjuknak. Musk stábja 2015-ben látogatásra hívta a helyieket, és megígérte nekik, hogy időben értesíteni fogja őket minden kilövésről, és nem fogja a nyári hétvégeken a tengerparti strandot zavarni.

VIDEÓ: az űrkikötő a levegőből

És bár történtek balesetek – abban az évben például felrobbant egy Falcon 9 rakéta úton a Nemzetközi Űrállomás felé – egyre több sikeres missziót hajtottak végre. Így jutottak el a Starship óriás rakéta tervéig, amely elválaszthatatlan lett Boca Chicától. A helyiek ebből sokáig csak annyit észleltek, hogy a Space X körül éjjel-nappal dolgoznak.

Hogy az ajánlat vonzóbb legyen, a piaci ár háromszorosát kínálták a helyieknek az ingatlanjaiakért, de csak akkor, ha két héten belül választ adnak rá. A határidő három nappal azelőtt járt le, hogy a helyieket meghívták az új űrrakéta bemutatójára. Az eseményre készülők egyike sem fogadta el akkor a Space X felvásárlási ajánlatát – idézte fel az Esquire

Pedig a bemutató során maga Musk mutatta be a nagy tervet, a Starship Mk1-et, amely a legnagyobb, egyben a legolcsóbb űrhajó lesz, amit valaha felépítettek, és amely „multiplanetáris egyedekké teszi az embereket.”

Musk beszélt a falusiaknak holdbázisokról, aszteroidokon való bányászatról, Mars-béli üzemanyagtermelésről, és azt mondja, mindennek központja éppen Boca Chica lenne.

Musk azonban nem tagadta, hogy a vállalkozásnak vannak kockázatai is, és mivel a tragikus következményeket szeretnék elkerülni, előbb-utóbb ki kell vásárolniuk a falubeliek házait.

VIDEÓ: a Space X megvesz egy egész falut

A helyeik korábban a Space X-program lelkes hívei voltak, most azonban rázúdították panaszaikat. Hiszen otthonaikról volt szó, de legalább ennyire a környék élővilágáról, a tengerpart megóvásáról.

A terület határán fekszik ugyanis Lower Rio Grande vadrezervátum, és itt él többek között a kihaló félben lévő vadmacska-féle, az ocelot, de a pelikánoknak is kedvelt élőhelye. A part kiválóan alkalmas a horgászásra is.

„Csodálatos hely volt, mielőbb betört ide a Space X. De mi voltunk itt előbb, és úgy gondoltuk, hogy itt is maradunk, amíg meg nem halunk”

– mondta az egyik asszony, Bonnie az Esquire-nek.

Szomszédasszonya, Cheryl a vadon élő állatoknak viselte gondját. Rendszeresen hagyott háza előtt vizes tálakat a vándormadaraknak, előfordult, hogy ő segített a parton kikelt teknősöknek eljutni a tengerhez.

„Amikor Musk szimatolni kezdett errefelé, abban bíztunk, hogy terve kudarcot vall, vagy elfogy a pénze” – emlékezett Cheryl. De nem jött be.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy 2019 júniusa és augusztusa között legalább féltucatszor lezárták a strandjukat a Space X kérésére, pedig Texasban rekord hőség volt. Amikor a cég valami nagy dologra készült, lezárták a faluba vezető egyetlen utat is, így a lakók úgy érzik, szinte otthonaik foglyaivá váltak. Ez történt például októberben, amikor beszállították a Starship prototípusát, az Mk1-et.

Akadnak az itt élők között azonban olyanok is, akik lelkesednek az űrprogramért. Mary akkor szeretett bele végleg, amikor 2018 novemberében elkezdték összeállítani a Starhopper hordozórakéta-prototípusát. Onnantól kezdve folyamatosan figyeli a fejleményeket, még külön Twitter-oldalt is nyitott neki.

Ma már ő számít Boca Chica elsőszámú hírforrásának, közel 17 ezer követője van.

Ő dokumentálta tavaly nyáron a Starhopper építését, valamint azt a 20 méteres magasságba való felemelkedését, amely után földet érve egy százhektáros bozóttüzet okozott.

Közben Boca Chica falu lakosai egymás ellen fordultak. Akik kitartottak, úgy érezték: azok, akik elfogadták a Space X ajánlatát, elárulták őket.

Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a szomszédja mennyi pénzt kapott. Végül a legtöbben feladták, mások egyelőre maradtak, de ők is úgy gondolják, hogy az idő ellenük dolgozik.

VIDEÓ: Újabb rakéta Bocha Cihcá-ban

A Space X 40 ezer műhold fellövéséhez próbál engedélyt szerezni Starlink-programjához, hogy eljuttassa a legeldugottabb vidékekre is a nagy sebességű internetett. Ha ez sikerül, ötször annyi Space X műhold lesz az égen, mint látható csillag. Mindebben kulcsszerep jut Boca Chicának, ahonnan Musk szerint akár napi három kilövést is végre lehet majd hajtani.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antibody.jpg

Rájöttek, miért védettebbek a gyerekek a koronavírussal szemben

A sorozatos megfázások termelhetik ki szervezetükben az antitesteket.
Fotó: Orissapost - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A közel egy éve tartó járvány egyik rejtélye, hogy miért kapja el a felnőtteknél kevesebb gyerek a koronavírust, és ha mégis elkapják, miért kisebb az esély arra, hogy komolyabban megbetegszenek.

Erre kerestek választ a londoni Francis Crick Institute kutatói.

Kiderült, hogy azoknak a megfázásoknak az egyötödét, amelyek a gyerekeket érik, a koronavírus-család egyik tagja okozza, és ezek kialakítják bennük azokat az antitesteket, amelyek a SARS-CoV-2-t is képesek blokkolni.

Az intézet retrovirális immunológiai laboratóriumának csapata George Kassiotis vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy átlagosan a felnőtteknek csak 5% rendelkezik ezekkel az antitestekkel, míg a gyerekeknek 43%-a.

A kutatásról a Science-ben számoltak be.

hirdetés

Kassiotis doktor és kollégái minderre úgy jöttek rá, hogy márciusban elkezdtek kifejleszteni egy nagyon érzékeny tesztet. 300 felnőtt és 48 gyerek koronavírus-járvány előtt vett vérmintáját hasonlították össze 170 olyan emberével, akiket a koronavírus fertőzött meg.

A tudósok azt feltételezték, hogy a járvány előtt vett mintákban nem találnak olyan antitesteket, amelyek megtámadják az új koronavírust, ezeket akarták kontroll-anyagnak használni a teszthez.

Ehhez képest számos gyerek és néhány felnőtt vérében olyan antitestek voltak, amelyek megakadályozták az új koronavírust abban, hogy behatoljon a sejtekbe, méghozzá úgy, hogy belekapaszkodtak a koronavírusból kinövő tüskébe.

Bár az új koronavírus tüskéjének csúcsa egyedülálló, az alapja ugyanolyan, mint a korábbiaké. A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy az antitestek ezt használták ki.

A Harvard kutatói ugyancsak kifejlesztettek egy érzékeny tesztet, a VirScant, amely képes kiszűrni azokat az antitesteket, amelyek hatékonyak az új koronavírussal szemben. Ők is ráakadtak arra az antitestre, amelyet Kassiotisék tanulmányoztak.

Dr. Elledge és munkatársai 190 ember járvány előtti vérmintáját vizsgálták meg, és sokuknál megtalálták a tüske alapját megcélozó antitesteket.

Arra jutottak, hogy ezek olyan korábbi megfázások nyomán alakultak ki, amiket a koronavírusok családjához tartozó vírusok okoztak.

Csakhogy – hívja fel a figyelmet az amerikai professzor – amíg a felnőttek évente legfeljebb egyszer-kétszer fáznak meg, a gyerekek akár tucatszor is. Így aztán valóságos koronavírus antianyag-áradatot kapnak, ami szinte állandóan jelen van a szervezetükben. Valószínűleg ez okozza, hogy kisebb eséllyel fertőződnek meg, vagy ha mégis elkapják a vírust, akkor gyakran tünetmentesek.

Egy tipikus vírusfertőzés esetén az immunrendszer antitesteket küld a vírus ellen. Amikor a fertőzést elfojtják, az antitestek száma csökken, mivel már nincsen rájuk szükség. De a testben megmaradnak az úgynevezett memória-sejtek, hogy gyorsan megindulhasson az antianyag-termelés, ha a vírus újra támadna.

Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy az emberek többségét miért nem védik meg ezeket a memória-sejtek? Elledge professzor azt feltételezi, hogy a régebbi fertőzések emléke elhalványul a szervezetben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
verteszt.jpg

50 ráktípust kimutat már évekkel a betegség kialakulása előtt egy új vérteszt

A Galleri hatalmas áttörés lehet a rák gyógyításában, de még évekig várni kell, mire bevezethetik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Igazi áttörést jelenthet a daganatos betegségek gyógyításában a Galleri vérvizsgálat, ami a rák 50 típusát képes kimutatni évekkel a tünetek megjelenése előtt, írja a Mirror. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) már vizsgálja a lehetőségét, hogy sikeres tesztek esetén a világon elsőként vezessék be a módszert.

A Galleri vértesztet a következő években 165 ezer emberen végzik el. Az eljárás során azonosítják azokat a molekuláris változásokat, melyek a későbbiekben jelentkező daganatos elváltozásokhoz vezetnek, és egyelőre szinte lehetetlen a korai felismerésük.

A módszer segítségével korán beazonosítható daganatos megbetegedések közé tartoznak a fejen, a nyakon, a petefészekben, a hasnyálmirigyben és a nyelőcsőben kialakuló rákos elváltozások, valamint a vérrák néhány típusa.

Ha bebizonyosodik, hogy már a tünetmentes embereknél is segíthet a daganatos betegségek megelőzésében a teszt, az NHS kezdeményezni fogja a rutinszerű használatát. Ez annál is inkább sürgető lehet a briteknek, mivel a nagyobb európai országokat figyelembe véve az egyik legrosszabbul teljesítenek a rákos megbetegedések korai felismerésében.

hirdetés

A hamarosan induló kísérlet során 140 ezer 50 és 79 év közötti tünetmentes ember vérét vizsgálják három éven keresztül, évi egy alkalommal. Akinél pozitív eredményt mutat a Grail egészségügyi cég fejlesztése, azonnal az NHS-hez utalják be további kivizsgálásokra.

A nagyobb csoporton kívül egy 25 ezer fős mintán is elvégzik a vizsgálatot, akiket lehetséges rákos tüneteik miatt választanak ki a tesztcsoportba. A Galleri segítségével ugyanis lényegesen felgyorsulhat a diagnosztikai folyamat, így végül hamarabb elkezdődhet a gyógykezelés is, ha valakiről kiderül, hogy valóban daganatos betegségben szenved.

A tanulmány eredményét várhatóan 2023-ban publikálják. Ha az eredmények biztatóak lesznek, az utána következő két évben további egymillió ember bevonásával bővítik a vizsgáltak körét.

Egyes szakértők szerint azonban a speciális vérvizsgálat több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy olyan jóindulatú daganatoknál is jelezni fog, amik egyébként nem lettek volna veszélyesek, de mégis szükségtelen műtétekhez, szélsőséges esetekben pedig akár korai halálhoz is vezethet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orgedes-visszafordithato.jpg

Részben visszafordítható az öregedés egy új kutatás szerint

A hiperbár oxigénterápia az egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt. A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

hirdetés

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette.

Efrati hangsúlyozta, hogy míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyelték a hiperbar oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok, s náluk kutatták, hogy az ilyen kezelések képesek-e lelassítani, leállítani vagy akár megfordítani a normális öregedési folyamatot a sejtek szintjén.

Jelenleg elsősorban a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni HBOT terápiával is, az öregedés visszafordítható legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-9.jpg

400 ezren nézték, ahogy egy Kuki nevű digitális lány legyőz egy digitális fiút

A szurkolók döntöttek, hogy melyikük a jobb mesterséges intelligencia. A Facebook versenyzője végül csúnyán alulmaradt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 25.


hirdetés

A Pandorabots és a Facebook már régóta rivalizálnak a mesterséges intelligenciák terén. Most a Twitch videójáték-közvetítő weboldalon csaptak össze chatbotjaik.

A Bot Battle néven folyó küzdelmet három héten keresztül streamingben követhették a „szurkolók”, akik szavazhattak, hogy melyik cég avatárja állta jobban a sarat a folyamatos interakcióban.

A Pandorabot színeit képviselő kék neonfrizurában pompázó Mitsuki, vagy népszerűbb nevén Kuki elsöprő győzelmet aratott a erősen Mark Zuckerbergre emlékeztető Facebook-versenyző, Blenderbot felett.

A virtuális lány a szavazatok 78 %-át gyűjtötte be – írta a Vice

A mérkőzés során, amelyet a három hét alatt több mint 400 ezren követtek, a chatbotok mindenféléről beszélgettek az amerikai választásoktól kezdve a Pac-Man játékig. Még tréfálkozni is megpróbáltak. Mindez azért is érdekes, mert éjjel-nappal folyó beszélgetésük teljesen emberi beavatkozás nélkül folyt.

hirdetés

Voltak persze olyan pillanatok, amikor csak bámulták egymást és nem szóltak egy szót sem, és az is előfordult, hogy párbeszédük kimerült kölcsönös udvariaskodásokban. De megtörtént, hogy összevesztek: amikor például Blenderbot nem tudott kikeveredni a „viszlátokból”, Kuki azt vágta partnere fejéhez, hogy „olyan vagy, mint Nagy-Britannia és a Brexit: egyfolytában azt mondod, hogy távozol, de sosem teszed meg.”

VIDEÓ: íme a nagy összecsapás

Bár voltak az élő közvetítés során meglepő pillanatok is, például amikor Blenderbot hirtelen az anyja iránti őrült szeretetéről kezdett beszélni, az összecsapás bebizonyította, hogy jelentős előrelépés történt a beszélgető mesterséges intelligenciák terén.

Az eredményeket látva már azon is gondolkodnak, hogyan lehet felhasználni ezeket az avatárokat a klinikai pszichológiában.

Mint Kuki alkotója, Steve Worswick elmondta: a céljuk további kihívókkal megmérkőztetni Kukit, nemcsak chatbotokkal, hanem emberekkel is. Ugyanakkor a Pandorabot elnök-vezérigazgatója Lauren Kunze azt is elárulta, hogy Kuki avatarja kapott kellemetlen, nőgyűlölő üzeneteket és szexuális ajánlatokat is.

Jellemző, hogy amikor tavaly kísérletképpen Kukit nem egy lányként jelenítették meg, a zaklató jellegű hozzászólások 20%-kal csökkentek. Kunze szerint jó lenne, ha az emberek túllépnének ezeken a dolgokat, és arra figyelnének, hogy miként bővülnek a mesterséges intelligenciák lehetőségei az avatar-technológiában.

„Miért használunk egyáltalán avatart? Hiszünk abban, hogy ha emberszerű AI-t alkotunk, amely képes emberi szintű beszélgetésre, kell, hogy legyen felismerhető arca, amely értelmet és érzelmet tükröz, mert az emberi kommunikációnak számos más eleme is van a szavakon túl”

– mondta az igazgatónő.

A Kukihoz hasonló digitális influencerek egyre népszerűbbek lesznek a közösségi médiában is. Az olyan események, mint a Bot Battle, segítik ezt a kulturális váltást, minden furcsa interakciójával együtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!