hirdetés
magyarbanhegyes-vihar.jpg

Letarolta a békési falut a szerdai vihar

Óriási vihar tombolt Magyarbánhegyesen. Fákat, vezetékeket, háztetőket rongált meg a szél.
Címkép: Facebook/Sódarné Varga Gyöngyi - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Szerdán kora este elérte a vihar Békés megyét is, hatalmas széllel és esővel érkezett. A dél-békési Magyarbánhegyesen fák dőltek ki, vezetékek, háztetők, fóliasátrak rongálódtak meg - írja a Behír.

A hvg.hu arról ír, hogy bár Békés megye jelentős részét elérte a vihar, mégis csak az 1700 lelkes községen tombolt olyan erővel a szél, hogy idős fákat csavart ki, amelyek utakra, villanyvezetékekre dőltek.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén a lapnak megerősítették, hogy a bejelentések zöme, közel harminc, Magyarbánhegyesről érkezett.

A vihar pusztításáról a település polgármestere, Sódarné Varga Gyöngyi fotókat is megosztott a közösségi oldalán.

"Iszonyatosan nagy viharkár érte egész Magyarbánhegyest! Kérem hívják a 112 segélyhívó számot, járom a falut próbálok segíteni!!"

hirdetés

- írta szerda esti bejegyzésében a polgármester.

Csütörtökön újabb elképesztő fotókat közölt a károkról, posztjában azt is leírta, arra kér mindenkit, ne látogassák a temetőt, mert életveszélyessé vált. Emellett pedig engedéllyel rendelkező, motoros láncfűrésszel bánni tudók segítségét kérte.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
duro-dora-mesekonyv.jpg

Dúró Dóra ledarált egy mesekönyvet, mert homoszexuális és transznemű szereplők is vannak benne

„Meseország nem az aberráltaké!” - jelentette ki a politikus, aki szerint a kötet egy homoszexuális propagandakiadvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Dúró Dóra országgyűlési képviselő megsemmisített egy magyar mesekönyvet a Mi Hazánk Mozgalom pénteki sajtótájékoztatóján, mert az szerinte "homoszexuális propagandakiadvány".

A szóban forgó kötet az első magyar LMBTQ mesekönyv, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület adott ki a napokban. Az oldalukon így jellemzik a könyvet, amely már több könyvesboltban és online könyvárusító oldalakon is kapható:

"A kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, melyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk.

A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll" - olvasható az oldalon.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szakértő így nyilatkozott a könyvről:

hirdetés

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye, ahol fontos a világ sokszínűségének megértése, ahol a gyerekek körül nincsenek tabuk, s ahova a szülők úgy lépnek be, hogy tudják, a gyerekükön keresztül nemcsak a jövőt formálhatják, hanem a jelent is.”

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese azonban nem így gondolja. Sőt, egy sajtótájékoztatón egyszerűen megsemmisítette a szerinte "homoszexualizmus propagandakönyvet, ami a gyerekek egészséges fejlődése és a magyar kultúra elleni támadás is".

Az országgyűlési képviselő egyenként kitépkedte a lapokat a könyvből, majd egy iratmegsemmisítőben ledarálta azokat. Eközben ezt mondta: "Meseország nem az aberráltaké! A magyar kultúrának nem képezik részét a homoszexuális királyfik. Nem lehet normálisnak beállítani azt, ami nem az."

A politikus szerint tehát a homoszexualitás és a transzneműség abnormális életforma, a Mi Hazánk szerint pedig a magyar családokra kell építeni a nemzet jövőjét.

Meseország nem az aberráltaké!

Meseország nem az aberráltaké! - a Mi Hazánk elnökhelyettese megsemmisíti a homoszexuális propagandakiadványt Tartja: Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési ké...

A mesekönyvet egyébként Schittl Eszter, a CitizenGo magyarországi kampányigazgatója is ellenzi a homoszexuális és transzgender történetek miatt, ezért petíciót indított azért, hogy ne árusítsák a mesekönyvet, amit ő is "LMBTQ-propaganda mesekönyvnek" tart. A petíciót eddig több mint 53 ezren írták alá.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-viktor-palinkafozes-unnepe-mti-miniszterelnoki-sajtoiroda-fischer-zoltan-cimkep.jpg

Orbán Viktor maszk és távolságtartás nélkül ünnepelte a szabad pálinkafőzést

A miniszterelnökkel fotózkodó és pálinkázgató emberek sem tartották be a járványügyi szabályokat.
SZM, MTI, fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Orbán Viktor vasárnap a Zala megyei Becsehelyen járt, ahol részt vett a magyarországi szabad pálinkafőzés tízéves évfordulóját ünneplő rendezvényén.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda több fotót is közölt a miniszterelnökről, aki beszédet tartott, pálinkát kóstolt és fotózkodott az ünnepségen részt vevőkkel is.

Ahogy a képeken is látható, sem a kormányfő, sem a többi ember nem viselt maszkot, és a szociális távolságtartást sem tartották be, pedig Orbán, a kormány, Müller Cecília országos tisztifőorvos és az operatív törzs is arra figyelmeztet hetek óta, mennyire fontos a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében a járványügyi szabályok betartása.

Orbán Viktor egyébként arról beszélt a rendezvényen, hogy

miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg,

hirdetés

ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége.

A kormányfő elmondta, ennek a gondolata vidéken született meg 2010-ben, amikor "kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak, hogy mindent megváltoztassunk, amit megváltoztatásra alkalmasnak vagy szükségesnek láttunk".

A 2010 szeptemberi parlamenti bejelentésben "nagy dolgok szerepeltek" a bankadótól kezdve a multik megadóztatásáig, és ebbe a 29 pontos programba V. Németh Zsolt képviselő felvetésére került be a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége - jelezte a miniszterelnök.

"Az a tartós és az a fontos, amit valahol a magyar életben a terepről hoznak fel, rögzítenek, ápolnak, visznek tovább" a döntéshozók elé - fogalmazott Orbán Viktor, aki arra biztatta a jelenlévőket, "ne várakozzanak arra, hogy megmondják felülről, hogy mikor, hogy és miképpen".

Mindent, ami fontos, "ami a helyi élet szempontjából nélkülözhetetlen, amit érdemes átvinni magunkkal a jövőbe, átadni a gyerekeinknek, annak a megőrzésével kapcsolatos összes dolgot gyűjtsék össze, adják oda a képviselőjüknek", hogy legyen belőle jogszabály, "ami aztán garantálja, hogy szabadon élhessük az életünket úgy, ahogy a magyarok a saját életüket szeretik élni" - fejtette ki a miniszterelnök.

A szabad pálinkafőzés esetét iskolapéldának nevezte, amely nemcsak a múltnak egy példája, de egy minta a jövőre nézve is. "Semmit sem ér a szabadságharc, ha csak egy tábornokunk van és nincsenek katonáink" - jelentette ki Orbán Viktor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mobil-jarvanykorhaz-kiskunhalas-mti.jpg

Annyi a beteg, hogy nemsokára meg kell nyitni a kiskunhalasi mobil járványkórházat

Az intézmény Covid intenzív osztályának kapacitását is kibővítik a folyamatosan növekvő betegszám miatt.
Címkép: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Az egyre növekvő betegszám miatt bővítik a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház felnőtt-fertőzőépületében kialakított járványkórház intenzív osztályának kapacitását – nyilatkozta az M1 híradójának dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató, szúrta ki a baon.hu.

Dr. Frei Norbert, a kiskunhalasi járványkórház Covid intenzív osztályának megbízott osztályvezető főorvosa elmondta, hogy csütörtökön a náluk kezelt negyvenkét páciens közül három férfi és egy nő volt lélegeztetőgépen. A legidősebb 72, a legfiatalabb 49 éves. A kiskunhalasi kórház Covid intenzív osztályt a folyamatosan növekvő betegszám miatt a napokban hatról tizenkét ágyasra bővítették, de rövidesen negyven ágy lesz az osztályon.

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató ismertette, hogy a koronavírus-gyanús betegeket egyéni izolációban helyezik el, tehát egy kórteremben kizárólag egy gyanús beteg van.

"Huszonhét kórterem áll rendelkezésünkre, és ahhoz, hogy a betegutak ne keveredjenek, ezeknek a kórtermeknek járványügyi szempontból két ajtaja van. Az egyik az épület belső folyosója felé néz és hermetikusan lezárt, nem nyitható ki. A másik ajtó az udvarról, kívülről közelíthető meg. Ezeket csak akkor nyitjuk ki, amikor a kollégák dolgoznak és be kell menniük a kórterembe, egyébként zárva tartjuk őket. Az udvarra néző ablakok viszont kinyithatók"

- fogalmazott dr. Szepesvári Szabolcs, aki azt is hozzátette, hogy a koronavírusos betegek ellátására 84 ágy áll a rendelkezésükre.

hirdetés

"Nyolcvannégy ágy áll rendelkezésére a kórháznak koronavírusos betegek ellátására a járványkórházon belül. A járványügyi dinamika azt mutatja, hogy nem olyan sokára meg kell nyitni a mobil konténerkórházat. Erről folyamatos egyeztetés történik a járványügyi hatóságokkal, a tiszti főorvossal és a minisztériummal"

- mondta dr. Szepesvári Szabolcs, aki szerint a kórház tudja kezelni a jelenlegi helyzetet: megfelelő számú felszerelés és szakember áll rendelkezésre, miközben a főépületben is minden járóbeteg és fekvőbeteg ellátása megtörténik.

"A mobil járványkórházba vezényelt dolgozókkal fogunk elindulni"

- tette hozzá a főigazgató.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szlavik-janos-koronavirus-maszk.jpg

Szlávik János: Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen

Az infektológus szerint a járvány második hulláma jóval nagyobb, mint az első hullám volt, egyre több a beteg, de az emberek felelősségteljes viselkedésével elkerülhető az a katasztrófa, amely néhány nyugat-európai országban volt tapasztalható.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

"Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják védeni magukat a fertőzéstől"

- nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa vasárnap a közmédiának.

Szlávik János azt mondta, hogy fel kell hívni a figyelmet a maszkhasználat fontosságára, mert az még nem egészen elterjedt, nem mindenhol és nem megfelelően hordják az emberek.

A járvány második hulláma jóval nagyobb, mint az első hullám volt, egyre több a beteg, de szerinte az emberek felelősségteljes viselkedésével elkerülhető az a katasztrófa, amely néhány nyugat-európai országban volt tapasztalható.

A főorvos beszélt arról is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint korábban. Kórházi kezelésre leginkább az idős betegek szorulnak, de ha nagyon sok fertőzött lesz, elképzelhető, hogy középkorú, nem krónikus betegek is kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek. Ezért mindenki egyéni felelőssége, hogy - korcsoporttól függetlenül - hordjon maszkot - emelte ki.

hirdetés

A kórházi ellátás biztosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban szombaton újabb kapacitásokat nyitottak mind a fekvőbeteg, mint az intenzív osztályon. A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát - tette hozzá.

A betegség kezelésével kapcsolatban azt mondta: az első hullámban sok kísérleti terápiát használtak, ezek mára letisztultak, ismerik, hogy mely tablettás kezelések hatékonyak a betegség kezdeti időszakában, és a plazmaterápia is egyre elterjedtebb.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!