hirdetés
nyugdijas.jpg

Lesz még nyugdíjunk? Mik a kilátásaink a jövőre nézve?

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy a mai állás szerint lesz-e nyugdíjad, és milyen kilátások várhatók ezzel kapcsolatban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 16.


hirdetés

Egyre nagyobb terhet ró a magyar költségvetésre a nyugdíjkiadások finanszírozása, mely 2018-ban a GDP 8,9%-át tette ki. Ennek egyik oka, hogy megnőtt a születéskor várható élettartam, ez a férfiak esetében a 2001-es 68,15 évről 2017-re 72,40 évre emelkedett, a nőknél pedig 76,46 évről 78,99 évre változott.

Eközben tovább csökkent a születések száma, és a dolgozó, aktívkorú lakosság egy részének külföldre vándorlásával még kevesebb magyarnak kell kitermelnie az öregkori ellátásokat. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy a mai állás szerint lesz-e nyugdíjad, és milyen kilátások várhatók ezzel kapcsolatban.

Nyugdíj típusok, nyugdíjkorhatár és a nyugdíj kiszámításának módja

Ma Magyarországon háromféle nyugdíj létezik, a jogszabályok pontosan meghatározzák, kik jogosultak ezek igénybevételére:

- öregségi nyugdíj: akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek legalább 20 év szolgálati idővel

hirdetés

- öregségi résznyugdíj: akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek legalább 15 év szolgálati idővel

- nők kedvezményes öregségi nyugdíja: azok a nők, akik elérték a 40 év szolgálati időt, korhatártól függetlenül

A várható élettartam növekedésére a magyar kormány a nyugdíjkorhatár emelésével reagált, mely a 2010-ben hatályos 62 évről, 2022-re fokozatosan 65 évre változik. Ez azt jelenti, hogy aki 1957-ben vagy később született, legkorábban a 65. életévét betöltve lehet nyugdíjas.

Nyugdíjszámítás

Nagyon sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy az utolsó, munkában töltött évek alatt a lehető legtöbbet kell túlórázni, mivel alapvetően ezen évek alapján kerül kiszámításra a nyugdíj. Ez azonban már jó ideje nem így van, a kezdő nyugdíj összegét a következő képlet alapján számolják ki:

kezdő nyugdíj = nyugdíjszorzó * átlagkereset

Ahol a nyugdíjszorzó a megszerzett szolgálati időtől függ, 50 évnyi szolgálatnál 100%, míg 15 évnél 43%. A két időtartam közötti évekhez tartozó szorzókat egy táblázat tartalmazza. 40 ledolgozott évért 80%-jár, onnan pedig évente 2%-kal emelkedik az érték.

Az átlagkereset nem a nyugdíjba vonulás előtti utolsó keresetet jelenti, hanem alapszabályként az 1988. január 1-jétől elért keresetek és más jövedelmek havi átlagát. Ezeket össze kell adni, és így minden naptári évre kijön a megkeresett bruttó összeg. Ezzel még nincs vége a számításnak, a következő lépéseket kell végrehajtani:

1. a bruttó éves fizetésből levonják az akkor érvényes összes járulékot

2. a „járuléktalanított” összegből levonják az érvényes személyi jövedelemadót

3. az „adótlanított” összeget a megelőző év országos kereseti szintjéhez igazítják, „valorizálják”

4. az összes év járuléktalanított, adótlanított és valorizált összegét összeadják

5. kiszámolják a bérezett napok számát (melynek nem része például a fizetés nélküli szabadság, a táppénz és számos más elem)

6. a 4-es pontban kapott összeget elosztják a bérezett napok számával

Ezzel a nyugdíjfolyosító meg is határozza a napi nettó átlagkeresetet, melyet szoroznak 365-tel és osztanak 12-vel a havi nettó átlagkereset kiszámításához. Már majdnem kész a kezdő nyugdíj meghatározása, de előbb a havi nettót még „degresszálják”, azaz:

a 372001 és 421000 forint közötti átlagkereset rész 90%-át,

a 421000 forint fölötti átlagkereset 80%-át veszik csak figyelembe.

A végleges összeget szorozzák be a nyugdíjszorzóval, mellyel kialakul az első havi nyugdíj összege. A folyamat bonyolult, és nem csak a fenti szabályokat veszik figyelembe a számolás során, hanem számos egyedi kikötést is. Ha úgy érzed, hogy nem jól számolták ki a szolgálati időd vagy az átlagkereseted, mindenképpen érdemes a nyugdíjfolyosító intézethez fordulni felülvizsgálatért.

Ma Magyarországon 130.000 Ft körül van az átlagnyugdíj, és egy dolgozó az utolsó havi munkabérének nagyjából 55-65%-ára számíthat kezdő öregkori ellátásként.

Nyugdíjjal kapcsolatos várható változások

A nyugdíj szempontjából a lakosság számában, és a várható élettartamban is kedvezőtlen változások várhatók a következő évtizedekben. Az ENSZ előrejelzése szerint Magyarország lakossága 2050-re, 7 és fél millió főre csökken, míg a születéskor várható élettartam a férfiaknál 85,7 évre, a nőknél pedig 93,2 évre növekszik.

Ez előrevetíti az öregségi nyugdíjkorhatár folyamatos emelését, hogy egyre kevesebb embernek kelljen nyugellátást fizetni. Az előrejelzések szerint nem kizárt a 65 vagy 66 évnél meghúzott korhatár sem. Sőt, az európai trendeket tekintve ez még mindig nem a plafon, ugyanis számos EU-s országban a 70-71 év sem elképzelhetetlen, Dániában pedig egyenesen 72 évnél is magasabb korhatárt jeleznek elő.

A tovább tartó nyugdíjas évek miatt felértékelődik az öngondoskodás és a nyugdíjcélú megtakarítás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy hosszabb öregkori életszakasz jelentős költséget jelent az orvosi- és gyógyszerkiadások terén is.

Érdemes tehát felkészülni a hamarosan bekövetkező változásokra már most!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
youtuber-nem-iszik-vizet.jpg

Egy éve nem ivott vizet egy osztrák Youtuber az új „száraz böjt” diéta miatt

A nő azt állítja, ez volt élete eddigi legjobb döntése.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nagy port kavart a napokban annak a vegán osztrák nőnek a videója, aki elmondta: egy éve nem iszik vizet az új „száraz böjt” diétának köszönhetően - írja a Mirror.

Az Ausztriában élő Youtuber, Sophie Prana elmondta, ez volt élete legjobb döntése, és mind a testére, mind a környezetére nagyon pozitív hatást gyakorolt a változás.

A nő a videójában azt mondta, a lakásában egyáltalán nem tart vizet, és már nem is emlékszik, mikor vett utoljára palackozott ásványvizet. Saját bevallása szerint a folyadékot kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből szerzi, amik a sima csapvízzel ellentétben szerinte „élő vizet” tartalmaznak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az emberi izomszövetek 99%-ban vízmolekulákat tartalmaznak, azonban a sejtjeinkben található víz nem sima, hanem nagyon összetett szerkezetű víz, amely különleges tulajdonságokkal bír.

Ez az összetett víz állítása szerint már nem H2O, hanem H3O2, amit élő víznek is neveznek. Ez egy viszkózusabb, tömörebb és lúgosabb folyadék, mint a sima víz, negatív töltésű és képes az energia tárolására és továbbadására.

hirdetés

„A megfelelő lúgosság és negatív töltés fenntartása a sejtjeidben és a testedben kulcsfontosságú az optimális egészségi állapot megőrzéséhez”

– mondta Sophie a videójában. – „Ezért nem iszom már sem sima csapvizet, sem palackozott vizet már több, mint egy éve. Gyümölcsökből, zöldségekből és kókuszból szerzem be az élő vizet a sejtjeim számára, hiszen ezekben található a legtisztább formában H3O2.”

Prana állítása szerint már egyáltalán nem érzi magát szomjasnak, hiszen az élő víz folyamatosan hidratálja a testét.

Azonban a megkérdezett szakértők arra intettek, hogy ez az új trend veszélyes, és csodálkozva álltak a Youtuber elmélete előtt az élő víz koncepciójával kapcsolatban.

Az egyik megkérdezett táplálkozási szakértő, Jackie Newgent, azt mondta, komoly szövődményekkel is járhat a száraz böjt a szervezetünk számára, ugyanis a nem megfelelő hidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti megbetegedések kockázatát.

„A víz az első számú és legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen olyan folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mint az emésztés, vagy a tápanyagok szállítása. Ahhoz is vízre van szükségünk, hogy kiürítsük a salakanyagot a szervezetünkből. A víz elengedhetetlen az élet számára.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
minipita_ck.jpg

Zsemle helyett: mini pita házilag

Iskolai szendvicsnek vagy egy sokfős buliba is tökéletes, mert ipari mennyiségben elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Amivel egy felnőtt könnyedén megbirkózik, az bizony egy gyereknek bőven okozhat fejtörést. Például egy olyan hétköznapi dolog is, mint egy nagyobb méretű – felnőtt kézre szabott – szendvics elfogyasztása. Mit tehetünk? Készítsünk apró gyerekkezekre szabott ételeket. Például marokkói mini pitát.

Amióta pár évvel ezelőtt szükségszerűen belevetettem magamat az iskolai tízóraik világába, folyamatosan kutatom, hogy mivel dobhatnám fel a sulis gyerekeim uzsonnásdobozait.

Mert hiába a jobbnál-jobb, szebbnél-szebb, változatosabbnál-változatosabb szendvicsbelsők, mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, különben a gondosan előkészített finomságok nem a gyerekek bendőjébe kerülnek, hanem haza.

Úgy, ahogy beküldtem őket. Ez meg azért mégsem járja, hiszen nem azért csinálom őket, hogy aztán az enyészeté legyenek.

hirdetés

A sok-sok év alatt felszedett rutinnak köszönhetően már igazán profi vagyok abban, hogy mi kerüljön a péksüteményekbe. Bátran és minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy a beltartalomra még soha nem érkezett panasz. Sőt!

Annál többet szoktak viszont morogni a gyerekek a péksütemények miatt. Mert ott azért nem akkora a felhozatal, hogy ne tűnjön fel: ismét zsemle vagy kifli került a dobozba. Még akkor sem, ha gyakran kapnak pitát, tortillát vagy éppenséggel egyszerű kenyeret. Minden bevetett furfang ellenére el kell ismernem, hogy ezen a téren lényegesen szűkebb választékot tudok felmutatni, mint a szendvicstöltelékek esetében.

Épp ezért

mindig örülök, ha rábukkanok valami olyasmire, aminek már a kinézetéről lerí, hogy ezt a Jóisten is uzsonna alapanyagnak teremtette, pláne, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül és nem is elsősorban szendvicsalapként lehet felhasználni, hanem jelenlétével tovább bővíthetem a repertoáromat olyan finomságokkal, amelyek igazi kirándulást jelentenek a szendvics-univerzumból.

Ezek az apró kirándulások határozottan feldobják az uzsonnásdobozokat és igazán változatossá teszik a gyerekeim sulis étkezését és nem csak az övékét… hanem mindazon osztálytársukét is, akiknek jut a dobozból.

Mert egy nagy doboz mini pita mozzarellával és koktélparadicsommal, na meg némi friss bazsalikomlevéllel, vagy különböző mártogatókkal bizony odavonzza azokat is, akiket már egy-egy látványosabb szendvics sem hoz lázba.

Mini pita. Igen, jól olvastad.

A sütőben sült nagy pita kistestvére. Csak ezt

méreténél fogva sokkal könnyebb az uzsonnásdobozba gyömöszölni, nem kell félbevágni, ebből kifolyólag nem lesz kiszáradt, megszáradt része.

Ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani az elkészítéséhez, mert serpenyőben sül néhány – tényleg néhány – alapvető konyhai hozzávalóból. További előnye, hogy akár három tucatot elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!