hirdetés
nyugdijas.jpg

Lesz még nyugdíjunk? Mik a kilátásaink a jövőre nézve?

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy a mai állás szerint lesz-e nyugdíjad, és milyen kilátások várhatók ezzel kapcsolatban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 16.


hirdetés

Egyre nagyobb terhet ró a magyar költségvetésre a nyugdíjkiadások finanszírozása, mely 2018-ban a GDP 8,9%-át tette ki. Ennek egyik oka, hogy megnőtt a születéskor várható élettartam, ez a férfiak esetében a 2001-es 68,15 évről 2017-re 72,40 évre emelkedett, a nőknél pedig 76,46 évről 78,99 évre változott.

Eközben tovább csökkent a születések száma, és a dolgozó, aktívkorú lakosság egy részének külföldre vándorlásával még kevesebb magyarnak kell kitermelnie az öregkori ellátásokat. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy a mai állás szerint lesz-e nyugdíjad, és milyen kilátások várhatók ezzel kapcsolatban.

Nyugdíj típusok, nyugdíjkorhatár és a nyugdíj kiszámításának módja

Ma Magyarországon háromféle nyugdíj létezik, a jogszabályok pontosan meghatározzák, kik jogosultak ezek igénybevételére:

hirdetés

- öregségi nyugdíj: akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek legalább 20 év szolgálati idővel

- öregségi résznyugdíj: akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek legalább 15 év szolgálati idővel

- nők kedvezményes öregségi nyugdíja: azok a nők, akik elérték a 40 év szolgálati időt, korhatártól függetlenül

A várható élettartam növekedésére a magyar kormány a nyugdíjkorhatár emelésével reagált, mely a 2010-ben hatályos 62 évről, 2022-re fokozatosan 65 évre változik. Ez azt jelenti, hogy aki 1957-ben vagy később született, legkorábban a 65. életévét betöltve lehet nyugdíjas.

Nyugdíjszámítás

Nagyon sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy az utolsó, munkában töltött évek alatt a lehető legtöbbet kell túlórázni, mivel alapvetően ezen évek alapján kerül kiszámításra a nyugdíj. Ez azonban már jó ideje nem így van, a kezdő nyugdíj összegét a következő képlet alapján számolják ki:

kezdő nyugdíj = nyugdíjszorzó * átlagkereset

Ahol a nyugdíjszorzó a megszerzett szolgálati időtől függ, 50 évnyi szolgálatnál 100%, míg 15 évnél 43%. A két időtartam közötti évekhez tartozó szorzókat egy táblázat tartalmazza. 40 ledolgozott évért 80%-jár, onnan pedig évente 2%-kal emelkedik az érték.

Az átlagkereset nem a nyugdíjba vonulás előtti utolsó keresetet jelenti, hanem alapszabályként az 1988. január 1-jétől elért keresetek és más jövedelmek havi átlagát. Ezeket össze kell adni, és így minden naptári évre kijön a megkeresett bruttó összeg. Ezzel még nincs vége a számításnak, a következő lépéseket kell végrehajtani:

1. a bruttó éves fizetésből levonják az akkor érvényes összes járulékot

2. a „járuléktalanított” összegből levonják az érvényes személyi jövedelemadót

3. az „adótlanított” összeget a megelőző év országos kereseti szintjéhez igazítják, „valorizálják”

4. az összes év járuléktalanított, adótlanított és valorizált összegét összeadják

5. kiszámolják a bérezett napok számát (melynek nem része például a fizetés nélküli szabadság, a táppénz és számos más elem)

6. a 4-es pontban kapott összeget elosztják a bérezett napok számával

Ezzel a nyugdíjfolyosító meg is határozza a napi nettó átlagkeresetet, melyet szoroznak 365-tel és osztanak 12-vel a havi nettó átlagkereset kiszámításához. Már majdnem kész a kezdő nyugdíj meghatározása, de előbb a havi nettót még „degresszálják”, azaz:

a 372001 és 421000 forint közötti átlagkereset rész 90%-át,

a 421000 forint fölötti átlagkereset 80%-át veszik csak figyelembe.

hirdetés

A végleges összeget szorozzák be a nyugdíjszorzóval, mellyel kialakul az első havi nyugdíj összege. A folyamat bonyolult, és nem csak a fenti szabályokat veszik figyelembe a számolás során, hanem számos egyedi kikötést is. Ha úgy érzed, hogy nem jól számolták ki a szolgálati időd vagy az átlagkereseted, mindenképpen érdemes a nyugdíjfolyosító intézethez fordulni felülvizsgálatért.

Ma Magyarországon 130.000 Ft körül van az átlagnyugdíj, és egy dolgozó az utolsó havi munkabérének nagyjából 55-65%-ára számíthat kezdő öregkori ellátásként.

Nyugdíjjal kapcsolatos várható változások

A nyugdíj szempontjából a lakosság számában, és a várható élettartamban is kedvezőtlen változások várhatók a következő évtizedekben. Az ENSZ előrejelzése szerint Magyarország lakossága 2050-re, 7 és fél millió főre csökken, míg a születéskor várható élettartam a férfiaknál 85,7 évre, a nőknél pedig 93,2 évre növekszik.

Ez előrevetíti az öregségi nyugdíjkorhatár folyamatos emelését, hogy egyre kevesebb embernek kelljen nyugellátást fizetni. Az előrejelzések szerint nem kizárt a 65 vagy 66 évnél meghúzott korhatár sem. Sőt, az európai trendeket tekintve ez még mindig nem a plafon, ugyanis számos EU-s országban a 70-71 év sem elképzelhetetlen, Dániában pedig egyenesen 72 évnél is magasabb korhatárt jeleznek elő.

A tovább tartó nyugdíjas évek miatt felértékelődik az öngondoskodás és a nyugdíjcélú megtakarítás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy hosszabb öregkori életszakasz jelentős költséget jelent az orvosi- és gyógyszerkiadások terén is.

Érdemes tehát felkészülni a hamarosan bekövetkező változásokra már most!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tetovalas_lany.jpg

Másodpercek alatt tünteti el a tetoválást egy új „csodaszer”

A videóban úgy néz ki, mintha egyszerűen lemosná magáról a tetoválásokat a modell. Pedig...
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

Közel hárommillióan nézték meg eddig azt a videót a Twitteren, amiben néhány gyors kézmozdulattal egyszerűen lemossa magáról a tetoválásait egy nő. A vágatlan videó végére az eredetileg rommá tetovált kéz úgy néz ki, mintha soha nem érte volna tinta. A "csodaszer" csak félig az, aminek látszik: egy kozmetikai cég új alapozójáról van szó, írja a Daily Star.

A rövid videó elején csak a kézfejről, majd utána az egész alkarról villámgyorsan eltűnnek a tetoválások, ahogy a nő felviszi bőrére az alapozót. A mozdulatsor úgy néz ki, mintha egyszerűen csak kezet mosna a modell.

hirdetés

A tweet alatt többen is hitetlenkednek. Néhány felvetették, hogy nem is igazi tetoválásokról van szó, de olyan is akad, aki csalódott, hogy nem a tetkókat véglegesen eltávolító szert fedeztek fel.

A megtévesztően bőrhatású alapozó a következő év elejétől lesz kapható. A cég szerint sokaknak segíthet majd, akiknek átmenetileg szüksége van a tetoválások elfedésére.

A valóban roppant hatásos videót itt lehet megnézni:

A tetoválásoktól azonban nem ilyen egyszerű végleg megszabadulni, de nem is lehetetlen. Megoldás lehet az eltávolításra a lézeres beavatkozás, amiről itt írtunk korábban:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
jekkel-gabriella-csendes-gyilkos-1.jpg

A csendes gyilkos, ami nem a testet, hanem a lelket öli meg

Felkavaró, egyben felemelő könyv született a nőket érintő betegségről, az endometriózisról. Szerzője, Dr. Jekkel Gabriella az érintettek egyike.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csupán néhány éve hallottam először betegségről, ami a nőket sújtja. Az endometriózisról, ami számtalan gondot okoz, és ami nők ezreinek életét keseríti meg.

Az endometriózis nőgyógyászati kórkép, melyben a normális esetben csak a méh felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget, és beborítja a kismedencei szerveket. Az endometriózisban érintetteknél különféle összenövések alakulhatnak ki, ami többek között igen fájdalmas menstruációval jár – ez az egyik tipikus tünete.

Erről a betegségről írt könyvet Csendes gyilkos címmel Dr. Jekkel Gabriella, aki az érintettek egyike a saját élményei és tapasztalatai alapján. A főszereplő Szofi, egy kislány, aki számára a várva várt nővé válás gyötrelmekkel teli út. Dr. Jekkel Gabriellával a könyvről és a betegségről beszélgettünk.

- Nem volt túlságosan fájdalmas olyan problémáról írni, amiben személyesen érintett?

hirdetés

- Szinte az egész életemet végigkísérte a nőgyógyászati betegség. Orvostól orvosig jártam, már szinte az első havi ciklusom megjelenésétől.

Mivel ez még a 90-es évek elején volt az orvosok nem ismerték ezt a betegséget, inkább csak kísérleteztek rajtam,

és próbálták kideríteni vajon mi okozhatja a problémáimat, amelyek szó szerint megkeserítették az életemet, mind kislányként, mind pedig már felnőttként.

17 éves voltam, amikor kimondták, hogy meddő vagyok

– ezt is elég érdekes módon, ami kiderül a könyvből –, de ez a tény akkor még nem zavart, hiszen kamaszként terveim voltak. Nem is nagyon gondoltam abba bele, hogy egyszer nekem családom vagy gyermekem lesz. Az orvosok mondatai akkor köszöntek vissza, amikor már babát szerettem volna, és persze nem lehetett.

Mivel a csoda folytán mégis született egy gyermekem – a hozzá vezető fájdalmas útról testi és lelki oldaláról szól a könyv –, a születésnapján mindig előtörnek az emlékek, hogy mennyi szenvedés árán lehet ő most velem.

Néhány éve a férjem kérdezett rá arra, hogy nem írom-e meg mindezt, hiszen másoknak talán reményt adhatok vele, hogy nem szabad feladni.

- Mi volt a legnehezebb a Csendes gyilkos című könyv megírásában?

- Igazából nem volt nehéz megírni a könyvet. Gyerekkorom óta írok cikkeket, könyveket. Rendszerint csak leírom a gondolataimat, és a mondatok kikerekednek a „papíron”. Ez most sem volt másképp. Talán egy kicsit az időbeli sorrend elhelyezésén kellett elgondolkodnom.

hirdetés

- Teljesen a saját tapasztalataira támaszkodott, vagy sorstársak történeteit, élményeit is beleszőtte?

- A könyv kizárólag a saját tapasztalataimat írja le. Nem vettem bele más nők történeteit, ígyis talán túl sok minden történt velem az elmúlt huszonegynéhány év alatt. Ráadásul a könyv története 9 évvel ezelőtt véget ért, amikor megszületett a fiam.

Azóta azonban újabb és újabb „élményekkel” gazdagodtam. Megtaláltam a férjem, akivel kistestvért szeretnénk a fiam mellé. Ezért már több mint 5 éve küzdünk. Az endometriózisom ez idő alatt még jobban elhatalmasodott a testemben, most már a petesejtjeim nagy részében is ez van. Az elmúlt években átestem több inszemináción és lombikon is, tehát a könyv folytatása is tervben van.

- Miért fontos ez a téma? Miért kell erről a betegségről beszélni?

- Az endometriózis egyre több nőnél okoz problémát.

A könyv címe is jelzi, hogy egy csendes gyilkos, ami nem öli meg a testet- hiszen nem halálos betegség- de a lelket igen, mivel nagy százalékban meddőséget okoz.

Legtöbbször pedig éppen a babára vágyó nőknél derül ki a betegség. Valószínűleg azért, mert nem jön a baba, és vizsgálatokra mennek a nők, ahol kiderül az endometriózis.

- A könyv miben segíthet másoknak?

- Reményt nyújthat azoknak, akik évek óta babára vágynak, hogy csodák igenis léteznek. Hiszen engem is meddőnek nyilvánítottak, mégis van egy egészséges kisfiam. A könyvből pedig kiderül, hogy valóban csoda, hiszen a babára törekvésemben nem volt partnerem a párom, ráadásul én versenyt futottam az idővel, mert a sok-sok műtét után már az orvosaim azt mondták, hogy ha még egyszer operációra kerül sor, akkor kiveszik a méhemet és a petefészkeimet is.

- Tartja-e a kapcsolatot más érintettekkel, és tudják-e segíteni egymást?

- Több, a betegséggel foglalkozó oldalnak vagyok a tagja, és ha tudok segítek. Akár a történetemmel, akár a tapasztalatommal.

- Mennyien lehetnek azok a nők, akiket érinthet ez a probléma?

-Akár a nők 20 százalékánál is előfordulhat. Ezek a számok azonban a már felismert betegek ismeretében alakultak ki.

Nagyon sok nő nem is tud arról, hogy endometriózisban szenved. Sokan pedig nem mernek beszélni a tüneteikről.

Ami a nagyon erős és fájdalmas vérzéssel, és a fájdalmas együttlétekkel is járhat. Sokan elfogadják a tényt, hogy ez a normális. Míg mások inkább saját magukat hibáztatják, a nőiességüket, hogy valami nem jó velük. Beszélni azonban nem beszélnek róla, hiszen sokaknál tabutéma vagy éppen szégyellik a tüneteiket. A könyvet ezért is írtam, szerintem sok nő helyett is kimondtam dolgokat.

- Milyen problémákért felelős az endometriózis?

- Az endometriózis elsődlegesen a meddőségért felel, illetve a nehezebb fogantatásért, de attól függően hol található a szervezetben, nagyon sok más problémát is okozhat. A leggyakrabban a női szerveken jelenik meg, ezután a bélrendszeren – ahol összenövéseket okozhat – de megjelenhet akár az agyban is.

- Létezik enyhébb és súlyosabb megjelenési formája?

- Igen, létezik, de ezt csak szövettan és műtéti úton lehet megállapítani. Ma már a legtöbb operációt laparoszkópiával végzik – bár nálam ezt sem tették sajnos, minden alkalommal felvágtak – ám ettől még műtéten esik át a nő, ami testi-lelki nehézséget okoz.

- Mi vár azokra, akikről kiderül, hogy ebben a betegségben érintettek?

- Ez változó, annak függvényében, mennyire súlyos az endometriózis. Előfordulhat, hogy akár diétával is visszaszorítható, de lehet, hogy többszörös műtéttel is újra meg újra megjelenik a szervezetben.

- Hogyan lehet kezelni vagy gyógyítani az endometriózist?

- Gyógymód nincs rá, mivel nem tudják, mi okozza. Sokszor javasolják a ciklus szüneteltetését mesterséges úton, de ez a mesterséges klimax, annak minden negatívumával, ami egy fiatal nőnél nem túl szerencsés. Ráadásul az sem biztos, hogy a szüneteltetés után normálisan visszaáll a nő ciklusa.

Az endometriózis ellensége, ha nincs ciklus – tehát a terhesség is megfelelő ellenszere lehet, ám a betegség éppen a teherbeesést gátolja meg. Viszont azzal, hogy megszüntetik a ciklust, a betegség nem tűnik el. Sok esetben ilyenkor egy műtéttel eltávolítják az „endós” gócokat és szöveteket, de amint visszaáll a ciklus, újra fejlődni kezdenek – főleg, ha súlyos endometriózisról van szó. Az orvosok jelenleg nem ismerik a miérteket és a megoldásokat sem. Egy nő pedig, aki babát szeretne, nem azt akarja hallani az orvosától, hogy hónapokra, akár évekre állítsák le a ciklusát.

- Mit tehetnek azok, akik gyermeket szeretnének, de nem jön össze az első próbálkozások alkalmával?

- Érdemes teljes kivizsgálást végeztetni. Sőt, ha felmerül a betegség gyanúja, akkor érdemes átesni egy műtéten, hogy biztosan megállapítsák a jelenlétét. És ha a pár babát szeretne, akkor nem kell túl sokat várni, ma már az inszemináció és a lombik révén is „könnyebb” az esély a kisbabára- de persze ehhez kell a partner is.

- Milyen életmódváltoztatással lehet esetleg csökkenteni a tüneteket vagy enyhíteni azokat?

- Enyhíteni lehetséges, de azt nem tudom, mennyire lehet csökkenteni. Én most egy éve vágtam bele egy „teszt” diétába, amit kifejezetten az endometriózis csökkentésére kutattam ki.

Mivel még egy lombikot tervezünk a jövő év folyamán, hogy legyen a fiunknak kistestvére, az ottani vizsgálatokon majd kiderül mennyire volt hatékony a módszer.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
child-4293382_1920.jpg

Csak háromszor fürdeti egy héten gyerekeit egy anya, ezzel spórol időt

A hatgyerekes anyuka még azt is hagyja, hogy kézzel egyenek, így nem kell annyit mosogatnia, és sok időt megspórol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Constance Hall, a hatgyerekes anyuka beismerte, mióta nagyobb a családja, muszáj volt lecsípnie innen-onnan egy kis időt.

A The Sunnak mesélte el, hogy milyen kis apró trükköket alkalmaz az idő megtakarítására.

Szerinte a mosogatnivaló a legrosszabb része az egész vacsorának. Ennek kiküszöbölésére találta ki a kézzel fogyasztásos trükköt.

hirdetés

„Általában az asztal közepére teszek egy nagy adag zöldséget, néhány szelet húst, vagy bármit, ami épp eszembe jut”

– utána a gyerekeknek már csak el kell venni és megenni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
hirdetés

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

Constance azt is elmesélte, hogy nem fürdeti minden nap a gyerekeket, és bármilyen meglepő, de ez nem „öli meg” őket.

Úgy gondolja, nem szükséges fürödni vagy zuhanyozni minden nap, sokszor kimarad ez a napi rutinjukból.

„Szép és büdös, most pedig menj iskolába, és undoríts el mindenkit” – jegyezte meg viccesen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

De nem csak a fürdéshez áll így hozzá, a gyerekekre való mosáshoz is tudott jó tanácsot adni, amit neki is úgy mondtak.

Nem árt venni egy különböző színű lavórkészletet, amit a gyerekek neveivel fel kell címkézni, így mindig megfelelő helyre lehet rakni a ruhákat. Továbbá ezzel a trükkel a gyerekek is bevonhatóak a munkába, mert ők is tudni fogják, hova kell rakni a ruhákat.

Constance szerint minden szülőnek kell egy kis „én idő”, az övé 19:30-tól jön el. Ezt követően, ha gyerekeknek bármire szükségük van, nekik kell megoldaniuk.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
lotto-1.jpg

Kiderült, hogyan nyert a legutóbbi ötöslottó-nyertes

Hiába a hatalmas nyeremény, továbbra is lottózni fog.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Nyáron volt utoljára hatalmas nyeremény az ötöslottón. Akkor több mint egymilliárdot nyert egy szerencsés, az összeg 1155 millió forint volt.

A nyertesek a nyereményük átvételekor kitölthetnek egy kérdőívet, amelyben - név nélkül - elárulhatnak pár dolgot magukról. Például arról, hogy hogyan nyertek, mire költik majd a pénzt, adnak-e belőle...

A Pénzcentrum.hu megkereste a Szerencsejáték Zrt.-t, akik néhány dolgot elárulhattak a legutóbbi nyertesről, aki hozzájárult ahhoz, hogy pár válaszát megoszthassák.

A legutóbbi ilyen szerencsés lottózó idén júniusban játszotta meg a számokat, melyek hatalmas pénzt hoztak neki.

hirdetés

Évtizedek óta játszik hetente, de nagy összeget még sosem sikerült nyernie. A számait minden különösebb stratégia nélkül, véletlenszerűen választotta ki. A nyereményének egy részét pénzügyi befektető segítségével fekteti be, és a jövőben sem áll le a lottózásról.

A cég szerint a nagy összeget nyerők általában állandó számokkal játszanak, de volt már gépi játékkal nyerő is, sőt akadt aki többször is nyert nagyobb összegeket.

Címkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!