hirdetés
Lenyűgöző 4K felvételek készültek a Földről, ilyen minőségben ritkán láthattuk eddig az űrből
A Brit Sen vállalat kamerákat küldött az űrbe, hamarosan pedig 4K élő közvetítést is nézhetünk majd ezeken keresztül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

Gyönyörű 4K felvételeket osztott meg a Brit Sen vállalat a Földről. A cég összesen hat kamerát küldött fel az űrbe, ebből kettő széles látószögű képeket is tud készíteni a bolygónkról. A vállalat a Youtubeon tette közzé a felvételeket.

A vállalat sajtóközleményében azt írta, elsődleges céljuk, hogy a felvételek segítségévél mi is megfigyelhessük a környezeti változásokat, valamint a klímaváltozás hatásait. Ugyanakkor ezek a felvételek ennél sokkal többet adnak, ugyanis lenyűgöző látvány tárulhat elénk, ráadásul szuper minőségben.

De ez még mindig nem minden, a vállalat ugyanis szeretne beüzemelni majd egy 4K közvetítést is, ahol élőben követhetünk majd mindent.

Erre azonban még várni kell egy kicsit, a közvetítés ugyanis akkor indul majd el, ha a tesztfázis befejeződik és ezalatt a berendezés jól működött.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Orosz vadászgépeket fogtak el magyar Gripenek, három riasztást is kaptak
A Litvániában zajlott akcióról készült videóban Ugrik Csaba dandártábornok elmondja a részleteket is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 27.Májusban harmadik alkalommal szálltak fel a magyar Gripenek, riasztás miatt. A NATO most közzétett videójában Ugrik Csaba dandártábornok, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka nyilatkozik. Jelenleg Litvániában vezeti a magyar Gripenek küldetését, és azt mondja, hogy háromszor kaptak riasztást élesben, orosz repülőgépek miatt.

Korábban május 13. és 14-én voltak akcióban, így már

"három igazi alfa elfogásunk volt, orosz repülőgépekkel szemben. Volt egy szállítógép, volt egy felderítőgép és voltak vadászgépek is"

– mondta.

Az "elfogás" menetét is ismertette: Először biztonságos távolságban megközelítik az elfogott gépet, jelzik neki, hogy "megvan, elkapták". Majd azonosítják és fotókat is készítenek. Az adatokat továbbítják a főparancsnokságnak, és ők adnak további utasítást arra, hogy kövessék-e a gépet tovább, vagy minden rendben, és hazatérhetnek.

A harmadik elfogás dátuma még nem ismert, ezért az Index a Honvédelmi Minisztériumtól kért tájékoztatást. Még nem jött válasz a levelükre.

VIDEÓ: A Gripenek bevetéséről


KÖVESS MINKET:hirdetés
Idegen eredetű szerves anyagot találtak a Földön
A szakembereknek már arra is vannak tippjei, hogyan kerülhetett ide.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 27.A dél-afrikai Makhonjwa-hegységben rengeteg ősi kőzet található, ám egy friss tanulmány szerint nem minden ott található kőzet földi eredetű – írja a ScienceAlert. A szakértők a térségben folytatott vizsgálat során 3,3 milliárd éves földön kívüli szerves anyag nyomaira bukkantak a helyi vulkanikus üledékben.

"Ez az első alkalom, amikor földi kőzetekben tényleges bizonyítékot találtunk a földön kívüli szén jelenlétére" – mondta Frances Westall, a Francia Tudományos Kutatási Központ munkatársa és a csapat tagja.

A szakembereknek már arra is vannak tippjei, mi lehet a szokatlan jelenség oka. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy az élet azon molekuláknak köszönhetően jött létre, amelyek az ősi Földet elérő meteoritokkal és aszteroidákkal érkeztek. Az új felfedezés alátámaszthatja ezt az elképzelést.

Westall kollégáival a Makhonjwa-hegység egy 2 milliméter vastag vulkáni rétegét vizsgálva két földön kívüli eredetű szerves anyag jelét azonosította. Az egyik anyag egy ősi meteoritból, egy szenes kondritból származhat, a másik pedig nikkelből, krómból és vasból épülhetett fel. A meteoritok maradványai megőrizték a több milliárd éves szenet.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy miként érkezett az anyag a Földre, ami akár lerakódás útján, akár becsapódással is idekerülhetett.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Macronék kizáratnák a Fideszt a Néppártból, ezt szabják a koalíciós megállapodás feltételéül
A francia elnök pártja az EP-ben a harmadik legnagyobb szövetséghez, a liberális ALDE frakciójához készül csatlakozni.
MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2019. május 28.Az Európai Néppártnak ki kell zárnia soraiból Orbán Viktort, hogy Emmanuel Macron pártja bármilyen európai parlamenti koalíciós megállapodásba belemenjen – erről Pascal Canfin beszélt a France Internek.

A francia elnök pártja az EP-ben a harmadik legnagyobb szövetséghez, a liberális ALDE frakciójához készül csatlakozni. Az erről szóló Reuters-cikk kitér arra, hogy az európai parlamenti többséghez szükség lesz az ALDE-ra is, miután a két legnagyobb szövetség, a Néppárt és a szociáldemokraták együtt sem alkotnak többséget a testületben.

Canfin arról is beszélt, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet alkalmatlannak tartják.

Kedden a szintén ALDE-tag Momentum budapesti sajtótájékoztatóján is előkerült a kérdés: Cseh Katalin, a párt egyik új EP-képviselője a hvg.hu szerint azt mondta, aki nem határolódik el Orbántól, azt nem tudják támogatni az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Hozzátette: azt tudják támogatni, aki a magyar jogállamiságot visszaállítaná.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Budapesten és több városban is leszakadt az ég, helyenként jég is kísérte
Az egész országra figyelmeztetést adtak ki, ma akár jégeső, szélvihar és felhőszakadás is lehet több helyen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 28.AHogy korábban is írtuk, keddre az egész országra első-, vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Az eső hamar elérte az országot, valahol csendes esővel, valahol pedig jéggel, szélviharral és dörgéssel, villámlással érkezett.

Az Időkép kamerái több helyen is rögzítették a keddi esőzéseket.

Körmedre például csendesebb eső érkezett:

Dunaújváros viszont már nem úszta meg ennyire, ott szinte leszakadt az ég:

Pusztavámnál pedig még csúnyább felhők érkeztek, ott felhőszakadás volt:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x