hirdetés
Lekapcsolták a nemzetközi adatbázisokról Magyarországot – a kutató szerint fontos projektek állhatnak le
Január 11-től az egész ország területén elérhetetlenek a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok. Demeter Márton szerint nem felmondani kell egy ilyen fontos szerződést, hanem megfelelően tárgyalni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 14.


hirdetés

A magyar tudományos közösség lekapcsolása a nemzetközi életről, avagy mire elég másfél milliárd forint? címmel írt elgondolkodtató levelet Demeter Márton a Facebookon.

A hazai tudományos élet érdekében emelt szót, annak kapcsán, hogy 2019. január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. Ez azért kiemelten fontos, mert ezek segítségével a magyar kutatók is hozzáfértek a világ legteljesebb lefedettségű tudományos adatbázisaihoz, legfrissebb folyóirataihoz, ahogy fogalmazott: a nemzetközi tudáshoz.

A források hozzáférésében nem csak a kutatók,hanem az egyetemeken dolgozók, a diákok is érintettek benne.

"Gondoljunk bele, hogy ezek után lehetetlen lesz korszerű ismereteket átadni a hallgatóknak, vagyis ez a minket padlóra küldő intézkedés olyan hatású, hogy a következő generációk tudásközösségeire is átszármazik".

Az adatbázisokhoz való hozzáférés olyan visszaesést jelent a hazai tudományos életnek, mintha egy orvos gyertya mellett műtene csirkebontó ollóval és fűrésszel.

Demeter megjegyzi, hogy Magyarország az egyetlen, ahol nem egyes intézményektől vonták meg a hozzáférést, hanem egyszerre az összestől. Ráadásul minderről nem tájékoztatták őket, köztük az 52 ezer kutatót sem. Így most olyan projektek is leállni kényszerülnek, amelyekben több hónapnyi munka van már.

"Kérek mindenkit, hogy ossza ezt a posztot, jusson el a döntéshozókhoz, és mérlegeljék a helyzetet. Az nem egy jó túsztárgyalás, ahol a túszt megölik. Ehhez nem kell tárgyalás, ez magától is megtörténhet."

A kutató úgy érzi, hogy a magyar tárgyalófél anyagi okok miatt kapcsoltatta le a fontos tudományos forrásokat.

Demeter írásában részletesen végigveszi, hogy szerinte mik a problémák. Például számára nem megfelelő válasz az, hogy a szolgáltatóval nem tudtak megállapodni. Megemlíti, hogy a teljes költség 1,5 milliárd forint éves szinten, miközben "1 stadion bekerülési költsége 20 évre fedezné a jelenlegi 2800 kutatóhelyen K+F-ben dolgozó 56.000 szakember, sokezer professzor, tanár és sok tízezer diák, egyetemi hallgató munkáját segítő adatbázisok elérését biztosító Scopus előfizetését".

Szintén "ostobaságnak" tartja, hogy állítólag a magyar kollégák keveset használják a Scopust. Pedig szerinte enélkül egyáltalán nem lehet színvonalas oktatást, kutatást végezni. A lemondás helyett azt javasolja, hogy inkább ismertessék meg minél többekkel a lehetőséget.

"Itt képzési feladat van, nem lemondási, te jó ég."

Demeter a végén azt kéri a döntéshozóktól, hogy "igyekezzenek olyan megállapodást elérni, hogy tudjunk dolgozni, lehetőleg minél előbb. Nekem jelen pillanatban legalább három olyan projektem állt le, amihez a Scopus nélkülözhetetlen, köztük például egy kifejezetten Scopusos kutatásokra elnyert hároméves akadémiai ösztöndíj. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fogok így írni az éves jelentésbe".

A teljes írás itt olvasható:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lezuhant egy újpesti szurkoló a Vidi-stadion lelátójáról
A férfit a székesfehérvári kórházba szállították.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.A címvédő MOL Vidi 2-1-re legyőzte hazai pályán az Újpestet a szombati fordulóban. A meccs közben az egyik szurkoló leesett a lelátóról - írta meg a Blikk.

A Blikk beszámolója szerint Zsótér találata után, a gólöröm hevében az egyik szurkoló lezuhant a lelátóról. A mentők azonnal a helyszínre érkeztek. A férfit a székesfehérvári kórházba szállították. A meccs végén egy "Kitartás Zoli" feliratú molinót láttott a Blikk tudósítója, amely a lap szerint vélhetően a szerencsétlenül járt szurkolónak szólt.

"Szeretnénk jobbulást kívánni szurkolónknak, aki sajnos átesett a kerítésen és a mentőknek kellett elszállítani, reméljük, hogy minél előbb rendbe jön majd!" – reagált a mérkőzést követően az Újpest FC hivatalos honlapján a mérkőzést követő beszámolójában.

Nyitókép: Újpestfc.hu


KÖVESS MINKET:hirdetés
Felborul Budapest közlekedése: a Vivicitta és az Élet menete miatt is változások lesznek vasárnap
Megváltozik több buszjárat és villamos útvonala is.
Fotó: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2019. április 14.Forgalomkorlátozásokra és a közösségi közlekedésben is jelentős változásokra kell számítani Budapesten: vasárnap is tart a Vivicitta városvédő futás, és ma tartják az Élet menetét.

A futás miatt a szervezők közlése szerint 14.30-ig forgalmi változások lesznek a Margit hídon, a Széchenyi István téren, a Lánchídon, az Alagút utcában, az Attila úton, a Fő utcában, a Bem rakparton, a Pázmány Péter sétányon, a Műegyetem rakparton, a Szabadság hídon, a Fővám téren, a Jászai Mari téren és az újpesti rakparton, és 17 óráig lezárják a margitszigeti központi utat.

Nem lehet járművel közlekedni 14 óráig pedig a pesti alsó rakparton.

A verseny miatt változik néhány tömegközlekedési járatok menetrendje:

rövidített útvonalon jár a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamos, valamint a 16-os, a 26-os és a 109-es busz, két szakaszra osztva közlekedik a 2-es villamos, módosított útvonalon halad az 5-ös, a 9-es, a 105-ös és a 178-as busz, továbbá a 83-as trolibusz.

Az Élet menete miatt 16.30 és 19.30 között a 15-ös és a 115-ös autóbusz, valamint a City járat a kiskörúton át közlekedik, a 2-es villamos pedig csak a Közvágóhíd és a Boráros tér, illetve a Széchenyi István tér és a Jászai Mari tér között jár.

Nyitókép: Archív, a 2015-ös futáson készült. Fotó: Nagy Szabolcs


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Egy mókust kötött fel a fára valaki Miskolcon
Az állatvédők rendőrt hívtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.A mályi Madármentő Állomás munkatársai osztották meg a Facebookon a megrázó fotót. Leírásuk szerint a miskolci Aulich Lajos utcában valaki felkötött a fára egy halott mókust. Egyelőre nem tudni, hogy az illető ölte meg, vagy már nem élt, amikor kikötötte.

Az állatvédők mindenesetre rendőrt hívtak.

A rendőrség kérésére a mókust eljuttatják Debrecenbe, hatósági állatorvosi boncolásra, hogy kiderüljön, megkínozták-e, vagy természetes halállal pusztult el.

"Az elkövető az ott lakók szerint egy elmebeteg, aki miatt több ügy is folyik jelenleg" - írták közösségi oldalukon a mályi Madármentő Állomás munkatársai.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x