hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Lekapcsolták a nemzetközi adatbázisokról Magyarországot – a kutató szerint fontos projektek állhatnak le
Január 11-től az egész ország területén elérhetetlenek a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok. Demeter Márton szerint nem felmondani kell egy ilyen fontos szerződést, hanem megfelelően tárgyalni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 14.


hirdetés

A magyar tudományos közösség lekapcsolása a nemzetközi életről, avagy mire elég másfél milliárd forint? címmel írt elgondolkodtató levelet Demeter Márton a Facebookon.

A hazai tudományos élet érdekében emelt szót, annak kapcsán, hogy 2019. január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. Ez azért kiemelten fontos, mert ezek segítségével a magyar kutatók is hozzáfértek a világ legteljesebb lefedettségű tudományos adatbázisaihoz, legfrissebb folyóirataihoz, ahogy fogalmazott: a nemzetközi tudáshoz.

A források hozzáférésében nem csak a kutatók,hanem az egyetemeken dolgozók, a diákok is érintettek benne.

"Gondoljunk bele, hogy ezek után lehetetlen lesz korszerű ismereteket átadni a hallgatóknak, vagyis ez a minket padlóra küldő intézkedés olyan hatású, hogy a következő generációk tudásközösségeire is átszármazik".

Az adatbázisokhoz való hozzáférés olyan visszaesést jelent a hazai tudományos életnek, mintha egy orvos gyertya mellett műtene csirkebontó ollóval és fűrésszel.

Demeter megjegyzi, hogy Magyarország az egyetlen, ahol nem egyes intézményektől vonták meg a hozzáférést, hanem egyszerre az összestől. Ráadásul minderről nem tájékoztatták őket, köztük az 52 ezer kutatót sem. Így most olyan projektek is leállni kényszerülnek, amelyekben több hónapnyi munka van már.

"Kérek mindenkit, hogy ossza ezt a posztot, jusson el a döntéshozókhoz, és mérlegeljék a helyzetet. Az nem egy jó túsztárgyalás, ahol a túszt megölik. Ehhez nem kell tárgyalás, ez magától is megtörténhet."

A kutató úgy érzi, hogy a magyar tárgyalófél anyagi okok miatt kapcsoltatta le a fontos tudományos forrásokat.

Demeter írásában részletesen végigveszi, hogy szerinte mik a problémák. Például számára nem megfelelő válasz az, hogy a szolgáltatóval nem tudtak megállapodni. Megemlíti, hogy a teljes költség 1,5 milliárd forint éves szinten, miközben "1 stadion bekerülési költsége 20 évre fedezné a jelenlegi 2800 kutatóhelyen K+F-ben dolgozó 56.000 szakember, sokezer professzor, tanár és sok tízezer diák, egyetemi hallgató munkáját segítő adatbázisok elérését biztosító Scopus előfizetését".

Szintén "ostobaságnak" tartja, hogy állítólag a magyar kollégák keveset használják a Scopust. Pedig szerinte enélkül egyáltalán nem lehet színvonalas oktatást, kutatást végezni. A lemondás helyett azt javasolja, hogy inkább ismertessék meg minél többekkel a lehetőséget.

"Itt képzési feladat van, nem lemondási, te jó ég."

Demeter a végén azt kéri a döntéshozóktól, hogy "igyekezzenek olyan megállapodást elérni, hogy tudjunk dolgozni, lehetőleg minél előbb. Nekem jelen pillanatban legalább három olyan projektem állt le, amihez a Scopus nélkülözhetetlen, köztük például egy kifejezetten Scopusos kutatásokra elnyert hároméves akadémiai ösztöndíj. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fogok így írni az éves jelentésbe".

A teljes írás itt olvasható:


KÖVESS MINKET:

Drámai részletek derültek ki Koós János haláláról
Többször is újraélesztették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 08.


hirdetés

Megtörten mesélt Koós János haláláról özvegye a Borsnak. Dékány Sarolta azt mondta: az énekest a válla miatt kellett operálni, de a szíve vitte el. Ő is ott volt a kórházban, amikor Koós János rosszul lett, de nem engedték oda a férjéhez.

„Mivel javult az állapota, ezért úgy volt, hogy hétfőn hazaengedik. Végül bent tartották, és szombaton megtörtént a tragédia. Elment a mosdóba, majd kifelé jövet hirtelen összeesett. Én is épp a kórházban voltam, de nem engedtek oda hozzá. Mindenki fejvesztve próbált cselekedni, többször is újraélesztették, azonban már nem tudták visszahozni” – mondta el a lapnak.

Dékány Sarolta azt is elmondta: az énekes nyughelye Bajor Imre sírjához közel lesz. A március 20-i temetésen 15 órakor kezdődik a búcsúztatás.


KÖVESS MINKET:Megtalálták az ellopott pónit
Kedden lopták el Pest megyében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 08.


hirdetés

"Köszönjük az egész országnak, örülünk, hogy ennyi csodálatos embert ismerhettünk meg. A segítségetek nélkül nem lett volna happy end!" - írta ki közösségi oldalára a csikó gazdája. Az állat eltűnését a rendőrségen is jelentették, de a Facebookra kitett segítségkérő üzenet alapján a kocsit is hamar beazonosították, amivel elvitték az állatot.

Az alig egy hónapos állatot még szoptatja az anyja, így gazdája attól tartott, hogy táplálék híján már nem lesz életben, mire megtalálják.


KÖVESS MINKET:
James Bond is megirigyelte volna a trükköt, amivel az útdíjat akarta megúszni egy kamionos
A sofőr egy gombnyomással olvashatatlanná tudta tenni a rendszámát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 08.


hirdetés

Lebukott a rendszámmal trükköző kamionos az M3-ason. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szúrta ki a fehér járművet.

Az adóellenőrök a nyomába eredtek a fura szellemkamionnak, és egy pihenőbe irányították azt. A vezetőfülkében aztán rábukkantak a szerkezetre, amivel a sofőr egy gombnyomással olvashatatlanná tudta tenni a rendszámát. Ezzel a trükkel az útdíj megfizetését akarta megúszni.

A szakemberek még vizsgálják, hogy mennyit csalt el így a vezető. Emellett a Hajdúnánási Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya egyedi azonosítójel meghamisítása miatt indított eljárást.

"James Bond filmekbe illő trükkel spórolt egy kamionos az útdíjakon, és valószínűleg a gyorshajtási bírságokon. De lebukott,

így ez a spórolás sokba fog neki kerülni" - írta a Baleset-megelőzés Facebook-oldala.

VIDEÓ: A trükköző kamionos

A rendszám-eltüntető szerkezet az ellenőrző pontoknál csapta be a rendszert, amely az itt áthaladó járművek rendszámait azonosítja be, és nézi meg, hogy fizetettek-e úthasználati díjat. Ha nem, akkor az elkészült felvétel alapján bírságolják meg a járművek tulajdonosait.

Forrás: Baleset megelőzés


KÖVESS MINKET:

Magyar lányokat futtatott Bécsben egy bűnszervezet, lecsapott rájuk a rendőrség
Egyik vezetőjük még szökésben van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 08.


hirdetés

Fiatalkorú magyar lányokat prostituáltként dolgoztató bűnszervezet hat tagját vette őrizetbe a Készenléti Rendőrség Bécsben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A szervezetet egy dunaújvárosi férfi és fia vezette. Bizonyíthatóan tavaly nyártól toboroztak fiatalkorú nőket, akiket Bécsben kényszerítettek munkára. A prostitúcióval megkeresett jövedelmet elvették tőlük, fenyegették, megfélemlítették, sanyargatták, több alkalommal bántalmazták is őket – közölte a rendőrség.

A hat embert összehangolt akcióval több helyszínen fogták el a rendőrök. Otthonaikban a bűncselekmények elkövetéséhez kapcsolódó feljegyzéseket, albérleti szerződéseket, mobiltelefonokat, három gázfegyvert, illetve készpénzt is lefoglaltak.

A bűnszervezet egyik vezetője szökésben van, ellene körözést adtak ki.

Fotók: police.hu


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x