hirdetés
mti-hajléktalan.jpg

Lejár a moratórium: újraindulhatnak a kilakoltatások júliusban

Hogyan tovább? Mire számíthatnak azok, akiknek el kell hagyniuk az otthonukat? Az Utcajogász Egyesületet kérdeztük.
MTI Fotó: Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

A veszélyhelyzet idejére egy korábbi kormányrendelet átmenetileg felülírta a végrehajtási törvény több rendelkezését. A március 24-én hatályba lépett kormányhatározatban többek között az szerepel, hogy a veszélyhelyzet alatt semmilyen helyszíni eljárási cselekmény, például árverés vagy kilakoltatás nem tartható, új árverést nem lehet kiírni, és felfüggesztették a végrehajtói kézbesítéseket és a végrehajtó irodák személyes ügyfélszolgálatát.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy bár a NAV végrehajtásokat valóban felfüggesztették, és kilakoltatási moratóriumot is elrendeltek, a bírósági végrehajtók által indított eljárások nem álltak le. Az adós fizetéséből tehát továbbra is levonhatta a végrehajtó a tartozását - függetlenül a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzettől.

A veszélyhelyzet megszűnésével viszont július 2-án, azaz a mai napon lejár a moratórium, így a kilakoltatások is újraindulhatnak. Az Utcajogász Egyesületet kérdeztük arról, hogy mi változik mostantól, mire számíthatnak a kilakoltatottak, kihez fordulhatnak segítségért.

Mi változik pontosan a mai naptól, a moratórium lejártával?

hirdetés

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazó törvény értelmében

2020. július 2-től lehet újra személyes kontaktust igénylő eljárási cselekményt végezni.

Ilyen például a lakás kiürítése, a lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása vagy a magánszemély adós lakóingatlanának árverezése.

A végrehajtási eljárások szüneteltetett cselekményei, vagyis pl. a kilakoltatások mától megindulhattak. Az eljárási határidők is újraindulnak, például a végrehajtás felfüggesztésére nyitva álló határidők is.

A veszélyhelyzet vége és a végrehajtási eljárások újraindulása tehát azt jelenti, hogy a végrehajtások tekintetében a vírus előtti jogrend áll helyre.

Kiemelten fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy jogszerűen a végrehajtási és kilakoltatási eljárásokat csak önálló bírósági végrehajtó, végrehajtható okirat alapján, a törvényben meghatározott szabályok szerint folytathatja le. Az önkényes kilakoltatások és végrehajtások eddig is törvénytelenek voltak és ezután is azok maradnak.

Mi lesz július 2-a után azokkal, akiket kilakoltatnak? Mit tehetnek, hova fordulhatnak segítségért?

A kilakoltatás egy hosszú jogi folyamat utolsó fázisa, ebben az utolsó pillanatban nagyon ritkán menthető meg egy otthon, mi az Utcajogásszal nem tudunk ilyenkor már segíteni. Amit mi javaslunk az ügyfeleink részére, hogy minél hamarabb lépjenek a lakásvesztés megelőzése érdekében.

Több ponton be lehet avatkozni annak érdekében, hogy ne történjen meg a kilakoltatás, például ha közüzemi tartozást halmoznak fel, meg lehet egyezni a törlesztés átütemezésében vagy védendő fogyasztói státuszba kerülésről. Segítséget lehet kérni különböző támogató szervezetektől, pl. a kerületi önkormányzattól, családsegítőtől vagy mondjuk a Hálózat Alapítványtól (ami szociálisan rászorult fővárosi polgárokat támogat lakásfenntartási költségeik kiegyenlítésében, ha önerejükből nem képesek fedezni a még elfogadható szintű lakhatás költségeit.).

Ha mindenképp elkerülhetetlen a kilakoltatás, akkor annak megtörténte előtt érdemes családtagoktól segítséget kérni, más olcsó albérleti lehetőségeket keresni. Akinek nincs lehetősége olcsó albérletbe költözni, családok átmeneti otthonában, anyaotthonban, munkásszállóban vagy hajléktalanszállón tud menedéket találni.

Amennyiben felmondják a bérleti szerződést vagy elindul a lakáskiürítésre irányuló peres eljárás, akkor javasoljuk, hogy keressenek minket, mert ezeken a pontokon még több jogi és érdekérvényesítési lehetőség van a lakás megtartása érdekében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bejrút.jpg

Sokkoló videó: egy menyasszonyt épp esküvői fotózásán érte a bejrúti robbanás

A nőnek a felvétel szerint nem esett baja, de a pusztítás mérete is jól látható a videón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

A CBS News hírcsatorna Twitter-oldala közzétett egy videót, amin egy menyasszonyt épp esküvői fotózása közben éri a bejrúti robbanás.

A nő a felvétel elején még vidáman mosolyog a kamerába, ám amikor a videó készítője épp a ruháját filmezi, megszólal a hatalmas detonáció.

A felvételeken látszik a robbanás utáni fejetlenség, és az is, ahogy a fiatal nőt sikerül biztonságos helyre menekíteni.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bejrut-robbanas-no-szules.jpg

A bejrúti robbanás idején szült egy nő, a férje videóra vette a detonáció ijesztő pillanatait

A robbanás a kórházat is megrongálta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden óriási robbanás rázta meg Bejrútot, miután felgyulladt egy ammónium-nitrát raktár. A robbanásnak legalább 135 halálos áldozata van, a sérültek száma több mint ötezer.

Sokakat az otthonukban vagy az utcán ért a robbanás. Egy kismama viszont éppen a bejrúti Szent György-kórházban vajúdott a robbanás idején - írja a BBC. A detonáció a kórházat is megrongálta.

A nő férje pedig videón is rögzítette az ijesztő pillanatokat: a kórházban üvegek törtek szét, orvosi eszközök repültek és leszakadt a mennyezet is.

A pár kisfia végül a robbanás után másfél órával született meg.

A borzalmas körülmények ellenére pedig szerencsére az édesanya és a kicsit is jól van.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
libanon.jpg

Az UNICEF egyik munkatársa elvesztette a házastársát a bejrúti robbanásban

A gyermekjogi szervezetet is sokkolta a tragédia. Jelenleg a helyszínen dolgoznak és segítenek.
Fotó: UNICEF - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Az UNICEF egész közösségét megrázta a Bejrútban történt tragédia. A jelenlegi adatok szerint száznál is több halálos áldozata van a robbanásnak, négyezren megsérültek és 300 ezren váltak hontalanná.

Az UNICEF helyi irodáját sem kímélte a katasztrófa, a gyermekvédelmi szervezet egyik kollégája a házastársát veszítette el, hét munkatárs megsérült, többek otthona megrongálódott.

A dolgozókat - akárcsak Libanon teljes lakosságát - sokkolták az események.

Az UNICEF a helyszínen együtt dolgozik az állami szervekkel és a partnerekkel, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújthasson a bajba jutott gyerekeknek és családjaiknak, valamint az értük dolgozó túlterhelt egészségügyi személyzetnek.

A szervezet ivóvizet juttatott el a kikötői dolgozóknak, a helyi partnerek segítségével elkezdődött a traumatizált gyerekek pszichológiai ellátása, valamint a kikötőben maradt, még használható gyógyszerek kimentése. Folyamatosak az egyeztetések a következő lépésekről.

hirdetés

Az UNICEF elkötelezett a libanoni gyerekek és családjaik támogatása mellett. A koronavírus amúgy is hatalmas terhelés alatt tartotta a helyi egészségügyi rendszert, az orvosok, ápolók fáradtak, a kórházak túlterheltek, az ország gazdasága a robbanás előtt is rossz állapotban volt.

Képeinken a teljesen elpusztított kikötő, valamint a robbanást követő káosz pillanatai láthatók: egy férfi egy sebesült lányt cipel a hátán (címlapkép), valamint egy idős hölgyet evakuálnak a sérült, részben lakhatatlanná vált Mar Mikhael városrészből (lent).

Az UNICEF Magyarország is megkezdte az adománygyűjtést a vészhelyzeti segítségnyújtásra a rendkívüli tragédia helyszínén. A szervezet munkáját a következő weboldalon lehet támogatni akár egészen kis felajánlásokkal is:

www.unicef.hu/segitek

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-suzuki-gyar.jpg

Koronavírusos az esztergomi Suzuki-gyár két dolgozója

Július végén lett pozitív az egyik dolgozó tesztje. A vállalat mindenkit leteszteltetett, aki kapcsolatba került vele, így még egy embernél mutatták ki a fertőzést.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Koronavírusos dolgozókat találtak az esztergomi Suzuki-gyárban - tudta meg a 24.hu. A lap megkereste a vállalatot is. Érdeklődésükre elmondták, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 21-én arról tájékoztatta a céget, hogy

pozitív lett az egyik alkalmazott koronavírus tesztje.

A vállalat a hatósági eljárás mellett saját kontaktkutatást is végzett házon belül. Azon munkavállalók, akiknél a közvetlen kapcsolat felmerült, házi karanténba kerültek - írja a lap.

"A Magyar Suzuki minden esetben felelős munkáltatóként jár el, így saját költségére, a lehető legrövidebb időn belül biztosította számukra a tesztelést. Az érintett személyek közül egy embernek lett pozitív a tesztje. Jelenleg nincs tudomásunk más fertőzött kollégáról"

- válaszolta a vállalat a 24.hu megkeresésére.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!