"Megcsinálnád ingyen?" – zseniálisan rázta le a művész azt, aki nem akarta kifizetni neki a munkáját
Tanulságos történet - éppen emiatt tette közzé a beszélgetést a spanyol alkotó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 12.


Időnként körbejárják a közösségi oldalakat azok a történetek, amelyek arról szólnak, milyen indokkal kérnek ingyenmunkát jellemzően alkotóművészektől, illetve azoktól, akik valamilyen szolgáltatással foglalkoznak.

Magyarországon is listát lehetne írni arról, mire hivatkozva nem akarnak az emberek fizetni fotósoknak, zenészeknek, hogyan nyüstölik Facebookon az ismerőseik jogi vagy könyvelési tanácsokért (ingyen) az ezzel foglalkozó szakembereket, vagy hogyan akarnak ingyen "vásárolni" az emberek az ismerőseik webshopjában.

Nemrég egy spanyol művésszel történt hasonló eset.Megkereste valaki azzal, hogy portrét rendelne tőle, azután elkezdte skallni az árát, alkudozni kezdett a szállítási költségen, majd arra hivatkozott, hogy daganatos betegséggel küzd a gyermeke.

A Bored Pandán megjelent teljes levelezést a terjedelme miatt nem tesszük közzé, de érdemes nagy vonalakban végigkövetni, hogyan zajlott a levelezés a művész és a "megrendelő" között.

A férfi először írt a spanyol művésznek, hogy készítsen róla portrét a fotója alapján. Majd amikor a művész válaszában megírta, hogy ez kb. 3-4 nap, az ára 180 euro, plusz a szállítási költség, ami újabb 30 euro, a férfi elkezdett vele alkudozni. Először azt firtatta, hol lakik a művész, csak hogy ellenőrizhesse a szállítási díjat, és amikor a művész felajánlotta, hogy 15 eurót enged a kép árából, új fordulatot vett a beszélgetés.

A férfi azt állította, hogy most elmondja az igazságot: nem magának akarja a portét, a fiának lesz, aki daganatos beteg. "Megcsinálnád ingyen?" - kérdezte a művésztől. Amikor pedig az volt erre a válasz, hogy sajnálja, de nem csinálja meg ingyen, akkor a férfi azt mondta, hogy 210 euro túl sok, és különben is, a művész nem is rajzol olyan jól.

A művész erre megírta, hogy biztos benne, hogy a fia szereti az apját, de hinné, hogy az apjáról készült portrétól boldogabb lesz.

Ezután a férfi azzal próbálkozott, hogy őt 10 ezren követik Twitteren, és majd ez a szívesség egy népszerűséget hozhat neki, ez pedig többet ér, mint a 210 euro.

Miután tovább folyt az alkudozás, és a művész felvetette, hogy miért nem a saját hazájában keres valakit a férfi, ha sokkalja a szállítási költséget, újabb fordulatot vett a társalgás: a férfi átváltott durvább stílusra, káromodással fűszerezve a mondanivalóját, felemlegetve, hogy rákos a fia.

Közben ócsárolta is a művész munkáját, aki nem tágított, és továbbra sem vállalta ingyen a munkát.

Végül a művész elküldte a fenébe a férfit, aki cserébe nagyon csúnyákat kívánt neki (például rákot). A spanyol művész azzal zárta a beszélgetést, hogy reméli, ha legközelebb ilyesmiről tárgyal a férfi, nem lesz ennyire ideges, és hogy reméli, a fiának örömet fog majd szerezni.

Az üzenetváltás alatt megjelent egy sor komment, ezeben különféle dolgokat emeltek ki a hozzászólók. Egyikük megjegyezte, hogy soha nem fogja megérteni a "De sz.r amit csinálsz, hát add nekem ingyen!" taktika lényegét. Más azt írta, hogy ha valóban beteg lett volna a gyerek, akkor igazán küldhetett volna egy képet róla az apa, hogy ezt bebizonyítsa. Akadt, aki szerint a művész jól kezelte a helyzetet.

És te mit gondolsz? A művésznek igaza volt?


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x