hirdetés

Lehetséges? Teljesen hulladékmentes akar lenni 2020-ra egy japán város

Kemény válogatási rendszert vezettek be: a helyieknek 45 kategória szerint kell átválogatniuk azt, amit kidobnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 18.


hirdetés

A japán Kamikatsu városa 2020-ra hulladékmentes akar lenni.

Azzal kezdődött, hogy város két szemétégetője közül az egyiket 2000-ben be kellett zárni, mert a környezetvédelmi előírásoknak nem felelt meg a működése. A másik már nem tudta feldolgozni a település szemetét.

Ezért arra kényszerültek, hogy újrahasznosítsák a hulladékot.

2017-ben már a keletkező 286 tonna szemét 80 százalékát újrahasznosították, ami az országos, 20 százalékos átlag felett van. Az AFP-nek azt mondták Kamikatsuban, hogy a józan ész diktálja az újrahasznosítást, bár szerintük egy nagyvárosban ez nem működhet úgy, mint egy kicsiben.

A város egyik hivatalnoka pedig úgy véli, hogy a fogyasztási szokásaikon is változtatni kell. A japánok sok műanyagot használnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vera-jourova_mti-scaled.jpg

Több területen is sérül a jogállamiság Magyarországon az Európai Bizottság jelentése szerint

Az igazságszolgáltatásban, a média függetlenségében és a 2017-es civiltörvénnyel kapcsolatban is találtak problémát.
SZM, MTI, fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Szerdán megjelent az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, amelyből kiderült, hogy a Bizottság szerint milyen területeken sérül a jogállamiság a tagállamokban.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Didier Reynders igazságügyi uniós biztos egy közös sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Az atv.hu beszámolója szerint a bizottság alelnöke azzal kezdte, hogy a demokrácia elve, az alapvető emberi jogok és a jogállamiság elve az, amire minden más, például a jogok, a függetlenség és a szabad sajtó épül. Hozzátette, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere teszik lehetővé, hogy a polgárok jogai védve legyenek és a lehető legszuverénebb módon tudjanak szabadságban élni.

Összegzésében elmondta, hogy a koronavírus okozta válság leküzdése az Európai Unió egészében próbára tette a jogállamiság kereteinek rugalmasságát, és

a kormányok által hozott rendkívüli intézkedések némelyike határozottan túlzó volt.

hirdetés

Az országspecifikus értékelések azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége továbbra is komoly veszélyben van egyes tagországokban, volt olyan eset, amely az unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljáráshoz vezetett - mondta. A korrupciós ügyekben a nyomozás, a büntetőeljárás és az ítélethozatal hatékonysága több tagországban továbbra sem elégséges - mutatott rá.

Egyes tagállamok esetében emellett komoly aggályok vetődnek fel a médiára és a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás, illetve az újságírókat és más médiaszereplőket érő megfélemlítések és támadások miatt is

- mondta.

A jelentés négy nagy terület alapján vizsgálta meg a jogállamiságot az egyes tagállamokban. Ezek a következők: az igazságügyi rendszer függetlensége, a korrupció, a média szabadsága és a fékek és ellensúlyok rendszere.

A jelentés szerint Magyarországon több területen is sérül a jogállamiság.

Az egyik ezek közül az igazságszolgáltatási reform iránya, amely komoly aggodalomra ad okot a bizottság szerint, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatái Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. Azt azonban kiemelték, hogy az igazságszolgáltatás digitalizásála magas szintű, nagyon jól hozzáférhetők az ítéletek az interneten. Bár egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást, ezek száma továbbra is nagyon korlátozott.

A jelentés szerint hiányzik a következetes és határozott fellépés a bűnügyi nyomozások megkezdése érdekében, és erősen ktirizálható a magas beosztású tisztviselőkkel vagy azok közvetlen körével foglalkozó korrupciós ügyek üldözése is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elon_Musk-1.jpg

Elon Musk nem oltatja be magát koronavírus ellen, meg is indokolta

Nem tartja magát veszélyeztetettnek a milliárdos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Az excentrikus ötleteiről és kijelentéseiről elhíresült dél-afrikai származású nagyvállalkozó ezúttal sem tagadta meg önmagát. Elon Musk a New York Times-nak adott podcast-interjúban közölte, hogy mind a maga, mind a családja nevében elutasítja a koronavírus-oltást. A Tesla tulajdonosa ezt azzal magyarázta, hogy egyikük sem veszélyeztetett.

A Futurism emlékeztet arra, hogy Musknak kezdettől fogva különvéleménye volt a covid-járvánnyal kapcsolatban. Márciusban úgy vélekedett, hogy az egész koronavírus-pánik ostobaság, és az egyik nyilatkozatában a vészjelzéseket egyenesen Donald Trump elnök harsány tweetjeihez hasonlította. A járvány kezdetén azt is "megjósolta", hogy április végére az új esetek száma a nullához fog közelíteni. Májusban összetűzésbe került a kaliforniai Alameda megye hatóságaival, mert a helyi karantén-rendelkezésekkel dacolva indította újra a munkát az egyik elektromosautó-üzemében.

A mostani interjúban Musk úgy beszélt a járványról, mint egy „olyan húsbavágó kérdésről, amelyben az észszerűséget a hátsó ülésre kényszerítették” és az események nyomán csökkent az emberiségbe vetett bizalma annak irracionális viselkedése láttán.

Az üzletember számára a pandémia nem más, mint a természet rendje. Amikor Kara Swisher riporternő emlékeztette, hogy „itt a vihar újabb hulláma”, Musk azt válaszolta: „mindenki meghal egyszer”, majd arra a megjegyzésre, hogy a gyára újraindulását követő néhány nap múlva már több munkásának is pozitív lett a covid-tesztje, Musk egyszerűen nem volt hajlandó tovább beszélni a témáról. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a veszélyeztetetteket karanténba kell zárni addig, amíg a járvány végleg el nem vonul.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
roszke2.jpg

Videón, ahogy negyven migráns próbál áttörni a röszkei határon

A határsértők megdobálták a rendőröket és létrákon próbáltak átjutni a kerítésen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy mintegy negyven menekült próbált meg áttörni a határkerítésen a röszkei határnál. A rendőrök végül megakadályozták a támadást.

Az esetről most a rendőrség YouTube-csatornája videót is közzétett. Ezen jól látszik, hogy

az agresszív határátlépők kövekkel és más tárgyakkal dobálják a rendőröket, miközben létrákon próbálnak meg az ország területére jutni, helyenként pedig a kerítést igyekeznek megrongálni.

Az RTL Klub riportja az esetről:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szlavik-janos-atv.jpg

Szlávik János: 2021 elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

A főorvos azt ajánlja, hogy addig is, aki teheti, oltassa be magát influenza ellen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Stabilizálódott a nyilvántartott fertőzöttek száma Magyarországon - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Start című műsorában.

A szakember helyesnek tartja, hogy most jóval több a szűrés, mint tavasszal, szerinte "közepes" a tesztek száma.

Ugyanakkor elmondta, hogy

az elmúlt hetekben nemcsak a megbetegedések, hanem a kórházban fekvő és az intenzíven fekvő betegek száma is megnőtt.

hirdetés

A főorvos hangsúlyozta a maszkhasználat és a távolságtartás betartásának fontosságát, amely nemcsak a koronavírus, hanem az influenzajárvány elleni védekezést is elősegíti.

Szlávik a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban azt mondta,

szerinte jövő év elejére készen lehet a biztonságos védőoltás. Most azt ajánlja, hogy addig is, aki teheti, oltassa be magát influenza ellen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!