hirdetés

Lehet másképp is élni, sőt, igazából nagyon jó érzés - itt tart a Fridays for Future

Az egy éve indult mozgalom magyar szervezői azt mondják, egyre többen hallják meg az üzenetüket, és újabb nagy tüntetéseket ígérnek.
Szeberényi Péter, fotók: Járdány Bence - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Klímasztrájkokat szerveznek, előadásokat tartanak iskolákban, megpróbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra. A Fridays for Future Magyarország budapesti szervezőcsapatával: Macskássy Évával, Székely Anna Líviával, Pribéli Leventével beszélgettünk arról, hogy érzik, mit sikerült eddig elérniük, és milyen terveik vannak.

- Mi a pontos célja az általatok szervezett klímatüntetéseknek?

Anna Lívia: Közösségi szinten nyomást tudunk gyakorolni a politikusainkra és gazdasági vezetőinkre, illetve valamilyen szinten meg tudjuk változtatni az emberek fogyasztói szokásait. A mozgalommal felhívjuk a figyelmet a válságra és a lehetséges megoldásokra. Követeljük a mindenkori magyar kormánytól a megfelelő lépések megtételét a klíma- és ökológiai válság megfékezéséért.

- Tehát nemcsak a klímaváltozásról van szó?

Levente: A klímaváltozás csak egy része annak a problémának, amivel szembe kell nézzünk. Az ökológiai válság, ami most zajlik, ennél sokkal komplexebb. Leginkább úgy fogalmazhatunk, hogy túlhasználjuk a Földet. Ennek egyik eleme a klímaváltozás, de nagyon fontos, hogy a környezeti válság többi részével is kezdjünk valamit.  Azzal is muszáj foglalkoznunk, hogy mi történik a természettel, hogy mi történik körülöttünk, mi az, amit művelünk igazából. A problémák közös gyökereit kell kezelnünk.

hirdetés

- Mit értetek el az elmúlt hónapokban?

Éva: A legfontosabb lépés az, hogy elkezdtünk aktívan beszélni erről a problémáról, és egyre több emberhez eljuttatjuk az információkat. Szerintem eddig a legnagyobb gond az volt, hogy nem is tudtunk a veszélyekről. Ez az elmúlt egy évben jelentősen átalakult, mivel az emberek egyre jobban érdeklődnek és tájékozódnak a témában, megoldási lehetőségeket keresve. Csapaton belül a mi életmódunk is jelentősen megváltozott annak hatására, hogy rájöttünk, milyen pusztító hatása van cselekedeteinknek a Földre, és mennyire rossz, amit csinálunk. Akik a tüntetésekre jönnek, azok arról számolnak be nekünk, hogy a saját háztartásukban is változtatásokat vezettek be, és rendszeresen elmondják, mivel járulnak hozzá a klímaváltozás csökkentéséhez. Ez nagy öröm számunkra.

Levente: Nagyon fontos az, hogyan hatunk az emberekre. Akik nagyon kritikusak, azokat megkérjük arra, hogy jöjjenek el és beszélgessenek velünk. Ez az egész ökológiai és klímaválság lehetőség egy nagyon komoly változásra, hiszen ha megértjük, hogy így semmiképp nem mehetnek tovább a dolgok, akkor a saját életünkben is nagy változásokra válunk képessé. Észrevesszük, lehet másképp is élni – sőt, igazából nagyon jó érzés felszabadulni a fogyasztói társadalom nyomása alól.

- Mit gondoltok a klímadepresszióról?

Éva: Szerintem pont a cselekvés, ami kimozdíthatná ebből az embereket. Mi a klímaparára, klímadepresszióra a közös cselekvést tudjuk javasolni. Nekem abszolút oldja a félelmeimet, hogy teszek valamit. Ha látom, hogy jó irányba változnak dolgok, az javít a hangulatomon.

- Ezt a mozgalmat Greta Thungberghez kötik. Ha ő nincsen, akkor nem "ébredtek fel?"

Levente: Már Greta előtt is nagyon sokan felhívták a figyelmet az ügyre, és nagyon sokan változtattak az életmódjukon. A mozgalom eredetileg pont azokkal indult el, akik addig is aktívak voltak, csak most egy másfajta aktivitást kezdtek el csinálni. Mindez tehát nem a semmiből jött létre, mert nagyon fontos alapja az, hogy rengeteg zöld mozgalom volt itthon, és mi is sok emberrel találkoztunk és beszélgettünk már előtte is.

- Mi a véleményetek a Greta jelenség mögé szőtt "összeesküvés" elméletekről?

Levente: Egészen addig, amíg erről vitatkozunk, nem teszünk semmit, csak eltereljük a figyelmet a lényegről. Ahelyett, hogy Greta személyét támadjuk és összeesküvés-elméleteket gyártunk, inkább arra kellene figyelnünk, amit mond. Azt mondja, hogy egy súlyos válsághelyzetben vagyunk, ezért sürgős, azonnali cselekvésre van szükség. Ugyanezt mondja a tudomány is – Greta pont azt hangsúlyozza, hogy hallgassunk a tudományra.

- Kapcsolatban vagytok vele? Ki a vezető nálatok?

Éva: A budapesti szervezői csapat nincs kapcsolatban személyesen Gretával. Nem egy vezetőként jelenik meg a mozgalomban, hanem inspirálja az embereket. Igazából hálásak lehetünk neki, egy nagyon újfajta lendületet adott a zöld gondolkodásnak, de kicsit negatív az, hogy sokan már celebként kezelik, amikor problémákra hívja fel a figyelmet. Szerintem az a legfontosabb, hogy arra figyeljünk, amit mond, magunkban átgondoljuk, és aszerint cselekedjünk. A mi szervezetünk egyébként teljesen alulról szervezett mozgalom.  Nincs nálunk kimondott vezető, bárki csatlakozhat, és a saját településén, tőlünk függetlenül szervezheti meg eseményeit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
oreg-no-pxfuel.jpg

Három generáció alatt megháromszorozódott az emberi élettartam

A kutató szerint a társadalmak még nincsenek felkészülve arra, hogy tömegével jelennek meg 80-90 évesek.
MTI, Fotó: Illusztráció/Pxfuel - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Három emberöltő, körülbelül 150 év alatt megháromszorozódott a várható élettartam - mondta Steigervald Krisztián generációkutató csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta, az emberiség történetének 99,9 százalékában a várható élettartam 30, de még 160 évvel ezelőtt is csak 45 év volt a svéd nők körében.

Ma a japán nők élnek a legtovább, az ő várható élettartamuk már 87 év.

"Egész egyszerűen nincs arra felkészülve a társadalom - egyénileg és családpolitikailag vagy társadalompolitikailag sem -, hogy miként lehet kezelni azt, hogy tömegével megjelennek olyan emberek a társadalomban, akik 80-90 évesek"

- mondta a kutató.

hirdetés

"Felvetődik, hogy ez a tömeg aktívan vagy inaktívan tölti-e az időskorát, illetve meddig fog tartani a nyugdíjkorhatár, ha az ember 90-100 évig él"

- tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, fontos szerepük van a területet kutató szakembereknek, akik megoldásokat kínálnak az ebből fakadó társadalmi konfliktusokra.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Itt a világmentő műanyag, ami lebomlik és újrahasznosítható

A speciális fólia 'ereje' használatkor változatlan. Viszont 3 hónap múlva már nem is műanyagról van szó, hanem a természetben előforduló baktériumok és gombák számára emészthető tápanyagról.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Már eddig is ismertük az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, sőt, hallottunk már a lebomló műanyagról is. Ám eddig ismeretlen volt az a fólia, amellyel gyakorlatilag nem tudunk hibázni, ha fontos számunkra a környezetünk.

A legújabb német fejlesztésnek köszönhetően megszületett az újrahasznosítható fólia, amely egyúttal biológiailag valóban lebomló. Olyannyira, hogy még szabad szemmel nem látható mikroműanyag sem marad hátra szétszóródva.

Bizonyos idő után ugyanis átalakul olyan anyaggá, amely a természetben lévő baktériumok számára tápanyagként szolgál, így a műanyag fólia után nem marad hátra más csak víz és szén-dioxid. Ráadásul a speciális tulajdonságai ellenére ugyanolyan erős a fólia, mint “hagyományos” társai.

A részletekről a különleges csomagolóanyagot kifejlesztő Manupackaging magyarországi ügyvezetőjével beszéltünk.

"A legjobb és legpraktikusabb a csomagolóanyagok esetében egyértelműen az, ha csökkentjük a felhasználásukat és gondoskodunk azok újrahasznosításáról, újrafelhasználásáról" - magyarázza a Manupackaging Magyarország ügyvezetője.

hirdetés

A németországi anyavállalat 50 éve foglalkozik csomagolóanyagokkal, a világ egyik legnagyobb gyártójának számít, jelentős kutatás-fejlesztési forrásokkal. Arató Gábor szerint "előfordulhat olyan eset, amikor valamiért mégsem kerül újrahasznosításra a csomagolóanyag. Ilyenkor lehet fontos, hogy az adott műanyag valóban, azaz molekuláiban is lebomló legyen. Erre eddig nem volt példa" - mondja a szakember rögtön hozzátéve azt is, hogy sok technológiával és megoldással kapcsolatban téves meghatározások és fogalmak keringenek. Így aztán nehéz is tisztán látni azt, hogy valójában mi a legjobb a környezetünk számára.

Valóban könnyű zavarba esni, ha a nagykereskedelmet, a logisztikát és az ipart kiszolgáló, környezetet kímélő csomagolóanyagot keresünk. Ugyan van, amire azt mondják, hogy lebomlik, ám ezzel szemben a helyzet az, hogy csak szabad szemmel nem látható, apró darabokra hullik szét, amelyek ugyanúgy hosszú éveken, akár évszázadokon keresztül megmaradnak a környezetben szétszóródva.

Létezik komposztálhatónak mondott műanyag is, amellyel kapcsolatban könnyen azt hihetnénk, hogy a földre hullva csak idő kérdése, hogy az enyészetté váljon. Lebomlik, ez igaz, de ehhez speciális körülmények - UV fény és hőmérséklet - szükséges, ezek nélkül pedig csupán ugyanolyan hétköznapi szemét, mint bármelyik másik. Továbbá a korábban már ismert lebomló fóliákkal az volt a probléma, ha véletlenül újrahasznosítás láncába került, akkor a lebomló tulajdonsága miatt tönkretette az amúgy visszagyűjtött, nem lebomló fólia alapanyag-tulajdonságát is.

"Ezért izgalmas a Manunature strech-fólia, amely teljes mértékben újrahasznosítható, ám ha mégis hulladékként végzi, akkor legkevesebb 3, legfeljebb 24 hónap alatt biológiailag lebomlik. Ezzel a két tulajdonsággal korábban egyetlen csomagolóanyag sem bírt"

- magyarázza Arató Gábor. Hozzátéve, hogy a speciális fólia “ereje” változatlan, azaz ugyanúgy alkalmas több tonnányi áru egyben tartására a raklapokon. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a valódi megoldást az újrahasznosítás jelenti. “Elsődleges célunk a visszaforgatás, azonban ha a hulladék gondatlan kezelése miatt a természetbe kerülnének a csomagolóanyagok, biztosítanunk kell, hogy ott ne okozzon károkat”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
no-baba-pxfuel.jpg

Először született gyermeke egy rákbeteg nőnek mesterségesen érlelt és lefagyasztott petesejtekből

A 34 éves francia nő meddő volt, mert öt évvel korábban emlődaganat miatt kemoterápiával kezelték. Még ezelőtt vettek tőle petesejtet, így végül anya lehetett.
MTI, címkép: illusztráció (Pxfuel) - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Először született gyermeke egy rákbeteg nőnek éretlen petesejtből, amelyet laboratóriumban érleltek, lefagyasztottak, majd öt évvel később felolvasztottak és megtermékenyítettek - jelentették be a Párizs melletti Antoine Béclere Egyetem Kórházának szakemberei az Annals of Oncology folyóiratban.

Esetleírásukban ismertették, miként született fia egy 34 éves francia nőnek, aki meddő volt, mert öt évvel korábban emlődaganat miatt kemoterápiával kezelték.

A daganatos betegség kezelése előtt az orvosok hét éretlen petesejtet vettek petefészkeiből és az in vitro peteérlelés (IVM) módszerével laboratóriumban lombikban érlelték őket.

Az érett petesejteket azután lefagyasztották nagyon gyorsan folyékony nitrogénnel, hogy csökkentsék a jégkristályok formálódását és a sejtkárosodást.

Eddig még soha nem sikerült ily módon daganatos beteget megtermékenyíteni,

hirdetés

igaz születtek gyermekek in vitro peteérleléssel, de azokban az esetekben nem fagyasztották le az érett petesejteket, hanem azonnal visszaültették a páciensbe - olvasható a Phsy.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

"Találkoztam a 29 éves beteggel azután, hogy diagnosztizálták nála a daganatot, és tanácsokat adtam neki a megtermékenyítés lehetőségeitől. Javasoltam neki a petesejtfagyasztást in vitro peteérlelés után, valamint petefészekszövet lefagyasztását. A beteg a másodikat elutasította, mivel az túlságosan megterhelő lett volna néhány nappal a rák diagnózisa után" - idézte fel Michael Grynberg professzor.

A nő petefészkeiben található éretlen petesejtek érését nem lehetett hormonkezeléssel serkenteni, mert az túl sok időbe telt volna, és súlyosabbá tehette volna betegségét. A legjobb opciónak így az IVM, majd a már érett petesejtek lefagyasztása bizonyult.

Öt évvel később a nő felépült a betegségből, de a kemoterápia miatt meddővé vált. A lefagyasztást hat petesejt élte túl, amelyet megtermékenyítettek intracitoplazmatikus spermiuminjektálással (ICSI), ami a lombikbébi kezelés egyik altípusa.

Öt sikeresen megtermékenyült, és egy embriót ültettek be a nő méhébe. Kilenc hónappal később, 2019 júliusában egészséges fiúnak adott életet.

"Nagyon örültünk annak, hogy a páciens mindenféle nehézség nélkül terhes lett, és kilenc hónapra egészséges gyermeknek adott életet" - mondta a professzor.

"A termékenység megőrzését mindig szem előtt kell tartani a fiatal rákbetegek kezelésekor. Tudatában voltunk annak, hogy a laboratóriumban érlelt petesejtek rosszabb minőségűek, mint amikor a peteérési folyamatot hormonkezeléssel serkentjük. De sikerünk azt mutatja, hogy ez a technika életképes opció lehet a női termékenység megőrzése érdekében"

- tette hozzá Michael Grynberg.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Hannah_Critchlow.jpg

Befolyásolja az agyműködés a jövőnket? - evolúció-biológus, agykutató és sci-fi író is van a 2020-as Brain Bar fellépői között

Hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten Brain Bar fesztivált, ahol évről évre az emberiség jövőjének legfontosabb kérdéseit boncolgatják.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A hit vagy a tudomány a túlélés kulcsa? Lehet, hogy a vallás és a tudomány mégsem ellenségek? Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust új, környezetvédő vállalatokkal?

Az ehhez hasonló nyomasztó kérdésekre próbálnak választ adni a 2020-as Brain Bar most bejelentett fellépői.

A hit és tudomány közötti, évszázadok óta mélyülő árkot igyekszik betemetni David Sloan Wilson, a világ legismertebb evolúcióbiológusa, aki szerint

az emberi faj sikerének fontos része a vallásos hit, mely közös kulturális alapot teremt a túléléshez.

Létezik-e szabad akarat? Dr. Hannah Critchlow (lásd a címfotón) fiatal agykutató a neuronok rendszerét vizsgálva jutott arra, hogy az emberi sors nem is olyan kiszámíthatatlan. Vajon hányadrészét teszi ki végzetünknek a biológiai felépítésünk, és hogyan befolyásolja az agyműködés a jövőnket?

hirdetés

A történelem során nem csak a sci-fi műfaj merített ihletet a tudományos felfedezésekből és az új találmányokból.

Nemegyszer maguk a tudományos-fantasztikus szerzők formálták egy-egy technológia alakulását.

Eliot Peper népszerű amerikai sci-fi író egyenesen Kaliforniából látogat hazánkba, hogy bemutassa a Brain Bar közönségének, miként képes az irodalom megjósolni a jövőt.

Jentetics Kinga a PublishDrive alapítójaként új életet lehel a könyvkiadásba. Szakdolgozatát szerette volna digitálisan is megjelentetni, de olyan akadályokba ütközött, hogy saját vállalkozást kellett létrehoznia a megoldás érdekében. Most egy nemzetközi ügyfelekkel rendelkező, e-bookokat forgalmazó cég élén áll. Előadásában elárulja, hogyan lehet megreformálni a legősibb iparágakat.

A magyar-kanadai Tom Szaky célja az ember által termelt szemét radikális csökkentése, de nem éri be ennyivel: vállalkozása, a TerraCycle kifejezetten hulladékból állít elő új termékeket.

Üzenete, hogy a szemétre ne feleslegként, hanem lehetőségként tekintsenek az emberek.

Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, ezzel megmentve a bolygót.

Jegyek és tovább infomációk a BarinBar honlapján

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!