hirdetés

Lehet másképp is élni, sőt, igazából nagyon jó érzés - itt tart a Fridays for Future

Az egy éve indult mozgalom magyar szervezői azt mondják, egyre többen hallják meg az üzenetüket, és újabb nagy tüntetéseket ígérnek.
Szeberényi Péter, fotók: Járdány Bence - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Klímasztrájkokat szerveznek, előadásokat tartanak iskolákban, megpróbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra. A Fridays for Future Magyarország budapesti szervezőcsapatával: Macskássy Évával, Székely Anna Líviával, Pribéli Leventével beszélgettünk arról, hogy érzik, mit sikerült eddig elérniük, és milyen terveik vannak.

- Mi a pontos célja az általatok szervezett klímatüntetéseknek?

Anna Lívia: Közösségi szinten nyomást tudunk gyakorolni a politikusainkra és gazdasági vezetőinkre, illetve valamilyen szinten meg tudjuk változtatni az emberek fogyasztói szokásait. A mozgalommal felhívjuk a figyelmet a válságra és a lehetséges megoldásokra. Követeljük a mindenkori magyar kormánytól a megfelelő lépések megtételét a klíma- és ökológiai válság megfékezéséért.

- Tehát nemcsak a klímaváltozásról van szó?

Levente: A klímaváltozás csak egy része annak a problémának, amivel szembe kell nézzünk. Az ökológiai válság, ami most zajlik, ennél sokkal komplexebb. Leginkább úgy fogalmazhatunk, hogy túlhasználjuk a Földet. Ennek egyik eleme a klímaváltozás, de nagyon fontos, hogy a környezeti válság többi részével is kezdjünk valamit.  Azzal is muszáj foglalkoznunk, hogy mi történik a természettel, hogy mi történik körülöttünk, mi az, amit művelünk igazából. A problémák közös gyökereit kell kezelnünk.

hirdetés

- Mit értetek el az elmúlt hónapokban?

Éva: A legfontosabb lépés az, hogy elkezdtünk aktívan beszélni erről a problémáról, és egyre több emberhez eljuttatjuk az információkat. Szerintem eddig a legnagyobb gond az volt, hogy nem is tudtunk a veszélyekről. Ez az elmúlt egy évben jelentősen átalakult, mivel az emberek egyre jobban érdeklődnek és tájékozódnak a témában, megoldási lehetőségeket keresve. Csapaton belül a mi életmódunk is jelentősen megváltozott annak hatására, hogy rájöttünk, milyen pusztító hatása van cselekedeteinknek a Földre, és mennyire rossz, amit csinálunk. Akik a tüntetésekre jönnek, azok arról számolnak be nekünk, hogy a saját háztartásukban is változtatásokat vezettek be, és rendszeresen elmondják, mivel járulnak hozzá a klímaváltozás csökkentéséhez. Ez nagy öröm számunkra.

Levente: Nagyon fontos az, hogyan hatunk az emberekre. Akik nagyon kritikusak, azokat megkérjük arra, hogy jöjjenek el és beszélgessenek velünk. Ez az egész ökológiai és klímaválság lehetőség egy nagyon komoly változásra, hiszen ha megértjük, hogy így semmiképp nem mehetnek tovább a dolgok, akkor a saját életünkben is nagy változásokra válunk képessé. Észrevesszük, lehet másképp is élni – sőt, igazából nagyon jó érzés felszabadulni a fogyasztói társadalom nyomása alól.

- Mit gondoltok a klímadepresszióról?

Éva: Szerintem pont a cselekvés, ami kimozdíthatná ebből az embereket. Mi a klímaparára, klímadepresszióra a közös cselekvést tudjuk javasolni. Nekem abszolút oldja a félelmeimet, hogy teszek valamit. Ha látom, hogy jó irányba változnak dolgok, az javít a hangulatomon.

- Ezt a mozgalmat Greta Thungberghez kötik. Ha ő nincsen, akkor nem "ébredtek fel?"

Levente: Már Greta előtt is nagyon sokan felhívták a figyelmet az ügyre, és nagyon sokan változtattak az életmódjukon. A mozgalom eredetileg pont azokkal indult el, akik addig is aktívak voltak, csak most egy másfajta aktivitást kezdtek el csinálni. Mindez tehát nem a semmiből jött létre, mert nagyon fontos alapja az, hogy rengeteg zöld mozgalom volt itthon, és mi is sok emberrel találkoztunk és beszélgettünk már előtte is.

- Mi a véleményetek a Greta jelenség mögé szőtt "összeesküvés" elméletekről?

Levente: Egészen addig, amíg erről vitatkozunk, nem teszünk semmit, csak eltereljük a figyelmet a lényegről. Ahelyett, hogy Greta személyét támadjuk és összeesküvés-elméleteket gyártunk, inkább arra kellene figyelnünk, amit mond. Azt mondja, hogy egy súlyos válsághelyzetben vagyunk, ezért sürgős, azonnali cselekvésre van szükség. Ugyanezt mondja a tudomány is – Greta pont azt hangsúlyozza, hogy hallgassunk a tudományra.

- Kapcsolatban vagytok vele? Ki a vezető nálatok?

Éva: A budapesti szervezői csapat nincs kapcsolatban személyesen Gretával. Nem egy vezetőként jelenik meg a mozgalomban, hanem inspirálja az embereket. Igazából hálásak lehetünk neki, egy nagyon újfajta lendületet adott a zöld gondolkodásnak, de kicsit negatív az, hogy sokan már celebként kezelik, amikor problémákra hívja fel a figyelmet. Szerintem az a legfontosabb, hogy arra figyeljünk, amit mond, magunkban átgondoljuk, és aszerint cselekedjünk. A mi szervezetünk egyébként teljesen alulról szervezett mozgalom.  Nincs nálunk kimondott vezető, bárki csatlakozhat, és a saját településén, tőlünk függetlenül szervezheti meg eseményeit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Egy magyar nemesítésű smaragdfa lehet a megoldás a klímaproblémára

A levele széd-dioxidot nyel el és port köt meg, a gyökere a talajt tisztítja, a fa remek alapanyag, gyorsan nő és szélsőséges viszonyok mellett is megél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 30.


hirdetés

Az egyedülálló hidrid fákkal lehetne megtisztítani a levegőt Magyarországon, és ezzel elérhető lenne a kitűzött klímacél is egy magyar vállalkozás szerint. A Balaton közelében hozta létre a hazai első karbonklíma ültetvényt a Sunwo Zrt. "Reméljük, a jövő fája lesz" - vallják.

A smaragdfák egy hektáron száz tonna szén-dioxidot nyelnek el évente. A szennyezett talajt pedig a gyökérzet tudja megtisztítani.

A fajta különleges ellenálló képességű, nagy hidegben és rekkenő hőségben is megél. Egy magyar szabadalom, a gyökéritató segítségével fele annyi vizet igényel, mint egy hagyományos erdő. A fa olyan gyorsan nő, hogy harminc év alatt háromszor lehet vágni az ültetvényt. A fa kiváló alapanyag is, és árnyékában a haszonnövények is jól megélnek. A fából készült ajtó például rendkívül könnyű, és biztonságos is, hiszen nehezen gyullad meg.

A magyar öltet iránt egyre több afrikai ország is érdeklődik. A magyar cég abban bízik, hogy a hazai erdészek is meglátják a fában a lehetőséget, és így elterjedhet idehaza is.

VIDEÓ: A magyar nemesítésű smaragdfa lehet a megoldás a klímaválságra

hirdetés

A Sunwo Zrt. 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és számos kutatóintézettel komoly tudományos kísérletekkel fejlesztette ki a Smaragdfát. A 27 féle hasznosságával (például a gyors, akár napi 2 cm-es törzsnövekedés, tápanyagként használható proteinben gazdag hatalmas levelek, komoly pormegkötő és szélfogó képesség) az ipari hasznosításon túl új alapokra helyezi a globális klímavédelmet. Kiváló, ún. C4-es típusú fotoszintetikus növényként szén-dioxidból értéket, cellulózt és oxigént állít elő - írja a cég a honlapján.

Forrás: Euronews, sunwo.eu

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
virgingalactic_szuperszonikus_repulogep.jpg

A hangsebesség háromszorosával repülő szuperszonikus utasszállítót fejleszt a Virgin Galactic

Ezzel négyszer olyan gyors lesz a gép, mint a legtöbb mai utasszállító.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Nemcsak a világűrt akarja meghódítani a Virgin Galactic: az űrturizmusra szakosodott vállalat a földi utasszállítást is forradalmasítaná, írja a CNN. Richard Bransom cége elképesztően gyors szuperszonikus repülőgépet fejleszt.

A Rolls-Royce hajtóművekkel felszerelt sugárhajtású gép sebessége a tervek szerint eléri a Mach 3-at, vagyis a hangsebesség háromszorosával halad majd. Ez nagyjából négyszerese egy átlagos utasszállító sebességének.

Az első látványtervek szerint a repülőgép kísértetiesen hasonlít majd a 17 évvel ezelőtt nyugdíjazott Concorde-okhoz: a szárnyszerkezet és az orr is a francia-brit gépet idézi. Igaz, a Concorde csak a hangsebesség kétszeresével volt képes repülni az ugyancsak a Rolls-Royce által fejlesztett hajtóművekkel.

Az űrvállalat vezetője szerint koncepciójuk "ötvözi a biztonságos és megbízható utazást egy páratlan vásárlói élménnyel."

A Virgin Galactic új repülője jóval kisebb is lesz elődjénél: 9-19 ember tud helyet foglalni a fedélzetén. A repülési magasság meghaladja majd a 18 kilométert, vagyis közel kétszer olyan magasan repül majd, mint a legtöbb kereskedelmi járat. De még így is jócskán elmarad a világűr határának tartott Kármán-vonaltól, ami a földfelszíntől számítva 100 kilométeres magasságban húzódik.

hirdetés

Nem a Virgin Galactic az egyetlen, mely sugárhajtású utasszállítót fejleszt, bár a két legismertebb versenytárs gépei meg sem közelítik az egyelőre név nélküli Virgin-projekt végsebességét. A denveri Boom Supersonic prototípusának próbarepülései jövőre kezdődhetnek meg a maximális Mach 2.2 sebességgel, míg a szintén amerikai AS2 fejlesztése ennél valamivel lassabb (Mach 1.4) lesz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
41793468182_2f334dbd33_b.jpg

Gigaprofitot ért el az Amazon, a Facebook és az Apple a koronavírus-járvány idején

Egyetlen nap alatt annyival nőtt az Apple értéke, mint amennyit a teljes ExxonMobil ér.
Fotó: Flickr - Anthony Quintano - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

A világ legnagyobb tech cégei alapvetően átalakítják mindazt, amit az üzleti életről eddig tudtunk. Gyorsabban és nagyobbra nőnek, mint bármelyik vállalat korábban. Az elemzők pedig csak kapkodják a fejüket.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a 21. század aranya az adat.

Azok a cégek, amelyek a legtöbb adat birtokába jutnak, döntő befolyásra tesznek szert százmilliók élete felett, nagyobb hatalmat kapnak, mint sok kormány, és hihetetlen pénzeket keresnek.

A fölényük könnyen behozhatatlanná válhat.

Nem véletlenül kezdett az Egyesült Államok kongresszusa vizsgálatba a négy technológiai gigacég: az Amazon, az Apple, a Google (Alphabet) és a Facebook ellen.

hirdetés

Amikor a múlt hónapban meghallgatták a cégek élén álló négy vezetőt, nem úgy tűnt, mintha egy pillanatra is zavarba jöttek volna. Jeff Bezos, Tim Cook, Sundar Pichai és Mark Zuckerberg számára szinte korlátlan források állnak rendelkezésre, és cégeik vagyona szédítő ütemben nő.

A Concorde Alapkezelő blogja számolt be róla nemrég, hogy

az Apple kiváló gyorsjelentésének hírére július 31-én, egyetlen kereskedési napon 10,47 százalékkal nőtt a cég árfolyama. Ez 173 milliárd dollárt jelent. Annyit, amennyit az ExxonMobil ma ér, pedig alig kilenc éve még ez az olajcég volt a világ legértékesebb vállalata.

Ma a tőzsdei cégek között az Apple áll az élen, a piaci kapitalizációja 1.821 milliárd dollár. És jelenleg már négy ezermilliárdos technológiai cég van: az Apple, az Amazon, a Microsoft és a Google. Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy ehhez a négyeshez nemsokára a Facebook is csatlakozik majd. A koronavírusjárvány egyáltalán nem ingatta meg a technológiai óriásokat.

Egyetlen nappal a négy gigacég vezetőinek kongresszusi meghallgatása után arról számoltak be, hogy az elmúlt negyedévben együttesen 28,6 milliárd profitra tettek szert, miközben az Egyesült Államok gazdasága történetének egyik legsúlyosabb visszaesését éli át.

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint 2020. második negyedévében az amerikai GDP 9,5%-kal csökkent, miközben az Amazon az egy évvel ezelőttihez képest 40%-kal növelte eladásait és megduplázta profitját, miként a Facebook is. Az Apple annak ellenére jutott 11,25 milliárd dolláros haszonhoz, hogy a pandémia miatt világszerte sok boltját kényszerült bezárni. Még a Google-t birtokló Alphabet járt a legrosszabbul a hirdetések 10%-os csökkenésével, de a vártnál így is jobban teljesített.

A négy cég tőzsdei részvényeinek értéke március óta átlagosan 35%-kal nőtt, szemben az 500 legnagyobb amerikai vállalat részvénymozgását figyelő S&P Index 10%-ával.

Tehát a vásárlási kedv lanyhulása jóval kevésbé érintette őket, mint a gazdaság más szektorait – állapítja meg a New York Times.

A kontraszt nagy mértékben azzal magyarázható, hogy e technológiai gigacégek az üzleti élet egy különleges szegmensében harcoltak ki maguknak monopolhelyzetet, és a világjárvány is nekik kedvezett.

A karantén óriási mértékben megnövelne az on-line vásárlást, amelyben az Amazon világelső, ráadásul számos cég az ő felhőjükön keresztül kényszerült termékei árusítására. Az Amazonnak 2020 második negyedévében 88,9 milliárdos forgalma volt, és profitját úgy duplázta meg 5 milliárdra, hogy még számos kapacitás-növelő beruházása is volt.

„A Covid-19 valóságos növekedési hormont injekciózott az Amazonba”

– állapította meg Tom Forte pénzügyi elemző.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
urhajos_urallomas_pixabay.jpg

20 milliárd forintnál is többe kerülhet a következő magyar űrhajós utazása

Nemcsak egy mezei űrturistát akar a kormány az űrben látni, hanem közös kísérletekről is tárgyalnak az oroszokkal.
képünk illusztrcáió, fotó: Pixabay/WikiImages - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Hiába álmodik magyar égre magyar űrhajóst a programot felügyelő Szijjártó Péter, a 2024-25-ös időpontot képtelenség tartani. Ráadásul a költségek is kilőhetnek, írja a Népszava a Roszkoszmosztól szerzett értesülései alapján.

A külügyminiszter még tavaly novemberben jelentette be, hogy rövid időn belül hazánk újra embert küld az űrbe. Erre az állam 7-10 milliárd forintot különített el.

A Népszava információi szerint azonban az eredetileg tervezett időpont szinte biztosan csúszni fog, ráadásul a költségek az eddig kalkulált dupláját is elérhetik.

A lap arról ír, hogy a politikai megállapodás ellenére a magyar-orosz szerződésnek még végleges szövege sincs, csak egy tervezet készült el eddig. Ennek hiányában a Farkas Bertalan nyomdokába lépő, második magyar űrhajós keresése még el sem kezdődött. Ezért biztosan csúszik a kiképzés, ezzel együtt pedig az egész űrutazás is.

hirdetés

Az eredetileg kalkulált költségeket az dobhatja meg jelentősen, hogy a magyar kormány nem egy egyszerű űrturistát szeretne a világűrben látni, hanem a Nemzetközi Űrállomáson közös kísérletekben részt vevő szakembert küldenének fel az oroszokkal. Ez pedig akár 20 milliárd forint fölé is tolhatja az 1980 utáni újabb magyar űrkaland árát.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!