hirdetés
360851.bin_.jpg

Lehet, hogy a Loch Ness-i szörny csak egy óriás angolna? Meglepő eredményre jutott egy genetikus

Ha beigazolódik az új felfedezés, szegényebb lesz a világ egy legendával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.


hirdetés

Neil Gemmell ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a Loch Ness-i szörny valóban nem más, mint egy óriás angolna. A genetikus és csapata erről a nevezetes skóciai tó partján fekvő Drumnadrochit-ban tartott sajtókonferencián számolt be.

Az új-zélandi Otago egyetem kutatói a tó vízéből vettek több mint 250 mintát különböző mélységekből. Mintegy 500 millió DNS-szekvenciát találtak, ezeket elemezték, hogy beazonosítsák a Loch Ness-ben jelen lévő valamennyi életformát, a növényektől a rovarokig, a halaktól az emlősökig. Több minta is utalt angolnák jelenlétére, de nem volt nyoma cápáknak, bálnáknak, tokhalaknak, és őslényeknek sem.

A professzor szerint nem kizárható, hogy a mély tóban valóban élnek hatalmasra nőtt angolnák, és az emberek, akik látták őket, ezeket hitték szörnynek.

Kutatásuk és elemzésük mutatja, hogy nem csak a fantázia szüleménye lehet különböző nagy testű vízi élőlények jelenléte a tóban. Az angolnák például a Bahama-szigetek melletti Sargasso-tengertől vándorolnak, több mint 5000 kilométert tesznek meg, míg elérik a skóciai folyókat és tavakat.

A szörny mítosza, amelyet az elmúlt évtizedekben többnyire uborkaszezonban vett elő a sajtó, a kora középkorra nyúlik vissza. A legenda szerint Szent Colomba ír misszionáriusnő látott egy óriási állatot a tóban 565-ben. Modern korunkban először 1872-ben figyeltek meg valami nagy mozgó valamit, de diadalmenetét 1933-ban kezdte meg, amikor a helyi Invernes Courier egy bizonyos Spicer házaspár közlése alapján „egy dinoszauruszhoz vagy más ősállathoz hasonló szörnyről számolt be – írta az Independent.

hirdetés

A leghíresebb felvétel 1934-ben jelent meg róla, amelyet egy brit katonaorvos, Robet Wilson ezredes készített. Hatvan évnek kellett eltelnie, mire kiderült a fotóról, hogy hamisítvány.

Azóta több mint ezerszer „látták”, a helyi megfigyelő állomás adatai szerint évente átlagosan 10 bejelentés érkezik. Az idén rekorddöntés várható, mert „Nessie” az év első 8 hónapjában már 12-szer bukkant fel”. Egy helyi szakértő szerint ennek az az oka, hogy a meleg miatt a szörny többször feljött a felszínre, elhagyva a tó mélyében lévő rejtekhelyét.

Eddig a tudósok abszurdnak tartották azt a feltételezést, hogy élőlény lehessen a több mint 230 méter mély tó jeges vizében. A szörny mítoszát csak népi hiedelemnek gondolták, amelyet csalások is erősítettek. Gemmell és csapata azonban komolyan vette a legendát és a legújabb technológiát használták fel a jelenség tanulmányozására. Lehet, hogy ő rombolják le végleg Loch Ness legendáját, amelyért ma is minden évben százezrek utaznak a tóhoz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
designer2.jpg

11 ezerért árul három darab egyedi maszkot a magyar divattervező

Tomcsányi Dórát többen támadták azért, mert szerintük drágán kínálja a terméket, míg voltak akik kiálltak mellette, mert szerintük támogatni kell a magyar alkotókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt egyre többen keresik Magyarországon is a szájmaszkokat. Mivel a patikákban, drogériákban csak korlátozottan lehet hozzáférni ezekhez, így egyre többen házilag készítenek maszkot maguknak, ismerőseiknek, vagy varrnak önkéntesként egészségügyi dolgozóknak, vagy olyanoknak, akiknek most dolgozniuk kell.

A szájmaszkok iránt olyan nagy az igény, hogy színházak, varrodák, közösségek is összefogtak és készítenek ilyeneket.

A divattervezők közül is többen úgy döntöttek, hogy a maradék anyagaikból maszkokat állítanak elő.

Egyikük, Tomcsányi Dóra is a honlapján azt írta, hogy a járvány miatt a varrodájuk bajba került, és hogy legyen munkájuk, egyedi szájmaszkok készítésébe kezdtek. Ajánlatuk szerint három darabot 11 ezer forintért árulnak.

hirdetés

Dóra azt is leírta, hogy felelősséget érez munkatársaiért, és mindannyiunkért, és arra törekszik, hogy túléljük ezeket az ijesztő időket.

Ezért a maszkokból származó bevételük 10 százalékát egy alapítványnak ajánlotta fel, akik orvosi maszkokat gyártanak, így ezzel segíti közvetve az egészségügyi ellátást.

A designer arra is felhívta a figyelmet, hogy ha kilépsz az otthonodból, akkor védd az arcodat. A műhelyükben készített maszkokkal kapcsolatban leírta, hogy ezek nem orvosi maszkok. Viselésük után fertőtleníteni és vasalni kell, ha pedig átnedvesedik, akkor biztonságosan le kell venni és alaposan kitisztítani.

A divattervező a Facebook-oldalán is megosztotta a termék fotóját. Sokan kifogásolták a maszk árát, míg voltak, akik védelmükbe vették, és arra hívták fel a figyelmet, hogy támogatni kell a hazai alkotókat.

Dóra a kommentelőknek megírta, hogy mivel maradékból dolgoznak, így nem számol fel anyagköltséget, viszont fizeti a gyártást, a dolgozói bérét, a járulékokat. Úgy véli, hogy jobb, ha munkát ad, mintha munkanélkülit csinál a varrónőkből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kacsacsalad.jpg

Kacsák jelentek meg a Lukács fürdő medencéjében

Egy szemfüles kórházi dolgozó készítette az aranyos fotót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Bár a National Geographic kiderítette, hogy van némi csúsztatás a világot bejárt képeken, amiken állatok veszik vissza a kihalt olasz városokat, azért összességében elmondható, hogy a felborult életritmus okoz néhány meglepő és megmosolyogtató pillanatot város és állatok viszonyában. Elég csak a villamosozó galambokról szóló népszerű cikkünkre gondolni.

Hasonló pillanatot kapott el Berényi Márta is. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgozó nő

egy kacsamamát és fiókáit fotózta le, amint békésen úszkálnak a Szent Lukács gyógyfürdő teljesen üres medencéjében.

A képet férje osztotta meg a Facebookon:

hirdetés

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
panikvasarlas-amerika.jpg

Kiakadt a pár, amikor közölték velük: nem vehetnek 552 doboz energiaitalt

Az Egyesült Államokban történt esetről videó is készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Az Egyesült Államokban is elindult a pánikvásárlás. Világszerte általában a tartós élelmiszerekből, vécépapírból és különböző papírtörlőkből raktároznak be az emberek. És azért, hogy biztosan nekik is jusson elég, sokan még más vásárlókkal, vagy akár az eladókkal is balhéba keverednek. Kentuckyban egy pár például azon akad ki, hogy nem tartalékolhatnak be a kedvelt energiaitalukból.

A férfi és a nő 552 doboz energiaitalt, egészen pontosan Mountain Dew-t próbált hazavinni, de nem jártak sikerrel.

A pár akkor kezdett balhézni, amikor a pénztárban közölték velük, hogy nem vihetik el az összes italt. Ordibálni kezdtek, majd a nő dühében visszadobált pár csomagot a kasszába, majd dühösen távoztak. Persze nem üres kézzel, azért három nagy kartont hazavittek.

Az esetről videó is készült:

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
macska-otthon-pxfuel.jpg

40 napot túlélt egyedül otthon egy macska, miután a gazdái kórházba kerültek

Még kölykei is születtek ebben a magányos időszakban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Háziállatainkat is érinti a koronavírus-járvány, vagy így, vagy úgy. A legtöbb kedvenc örül annak, hogy még több időt tölt vele a gazdája most, hogy mindenkit arra kérnek, maradjanak otthon. De egyre többet hallani arról, hogy akár az állatok is elkaphatják a koronavírust.

Egy macskát például a saját gazdája fertőzött meg Belgiumban.

Egy Vuhanban élő macska élete viszont egészen másképp került veszélybe: több mint egy hónapra egyedül maradt otthon, miután a gazdája és családja mind kórházba kerültek.

A gazdi valószínűleg számított arra, hogy senki nem tud majd gondoskodni a Le Le nevű kedvencéről, ezért mielőtt a kórházba ment volna, kinyitott két zacskó macskaeledelt, amiből a magányos macska falatozhatott. Inni is tudott, ugyanis a lakásban volt egy edény, amelyben a gazdája egy halat és teknősöket tartott, így Le Le abból kortyolgatott, amikor megszomjazott. Az állat szobatiszta, a fürdőszobában lévő macskaalmot használta ürítésre, így azzal sem volt gond.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!