hirdetés
koronavirus-koraszulott-baba-meggyogyult-northfoto-cimkep.jpg

Legyőzte a koronavírust egy koraszülött baba, akiről háromhetes korában derült ki, hogy fertőzött

A Skóciában élő kislány szerencsére enyhe tünetekkel, viszonylag könnyedén átvészelte a betegséget.
Fotó: Northfoto - ©NHS Lanarkshire/SWNS.COM - szmo.hu
2020. április 22.


hirdetés

Lehet-e napjainkban szörnyűbb érzés egy anyának, mint azt látni, hogy háromhetes gyermekének koronavírus-tesztet csinálnak? Ezt élte át a skót Tracy Maguire, aki ez alkalommal látta először könnyekkel sírni a kis Peytont, aki március 26-án alig másfél kilogramm súllyal, koraszülöttként, császármetszéssel jött a világra a wishaw-i kórházban. Ráadásul a baba koronavírus-tesztje pozitív lett.

Az anya viszont nem bírta visszatartani zokogását, annak ellenére, hogy az orvos közölte vele, hogy pánikra semmi ok. A kislány csak enyhe tüneteket produkált: egy kicsit szipogott és néhány alig észlelhető köhögést hallatott.

„Még ha jól is van, hol tarthat nála a vírus? Hogyan fog küzdeni ellene, amikor még ilyen kicsi? Ez volt maga az ismeretlen”

– mesélte az anya a BBC-nek.

A baba szteroidokat kapott, hogy megerősödjön a tüdeje, és más különleges kezelésben is részesült az újszülött osztályon diagnózisa után. Az anyára közben újabb megpróbáltatás várt: miután begyógyult a császármetszése, közölték vele, hogy haza kell mennie 14 napra karanténba, gyermekétől távol.

hirdetés

„Könyörögtem a telefonban az orvosoknak, hogy nem akarok tőle távol lenni. Tudom, hogy mindenki vele foglalkozik, de mégiscsak én vagyok az anyja”

– idézte fel Tracy.

Végül az orvosok engedtek, Tracy maradhatott a kórházban, de férjének, Adriannak haza kellett mennie elkülönülni, hogy láthassa a kislányát.

Skóciában közben folyamatosan nő a koronavírus áldozatainak száma, Peyton azonban meggyógyult és hazatérhettek.

Tracy és családja kimondhatatlanul hálásak a wishaw-i kórház orvosainak és ápolónőinek, akik rendkívüli odaadással kezelték őket a veszélyes szüléstől egészen a pici gyógyulásáig.

„Hihetetlen munkát végeztek, az életüket kockáztatták a babámért. Minden aggódó édesanyának üzenem: bizzatok bennük”

– mondta Tracy.

Fotó: Northfoto - ©NHS Lanarkshire/SWNS.COMhirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ongyilkos-lett-cserdi-polgarmestere-bogdan-laszlo.jpg

Meghalt Cserdi polgármestere, Bogdán László

A hírek szerint öngyilkos lett. 47 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Elhunyt Bogdán László, a Baranya megyei falu, Cserdi polgármestere – írja a RomNet.

Különböző értesülések szerint önkezével vetett véget életének - ezt hivatalosan még nem erősítették meg -, a RomNet szerint reggel találták meg a holttestét a falu feldolgozóüzemében.

Bogdán László 14 éve vezette a települést. Polgármestersége alatt az addigi rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés.

A tragédiáról először a HírKlikk számolt be, de a RomNet azt írja, hogy három különböző forrás is megerősítette.

A halálhírt az Indexnek Papp Gizella, a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal bodai kirendeltség vezetője, valamint Kolompár Orbán, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke is megerősítette, aki ma találkozott volna Bogdán Lászlóval, és a férfi családjától értesült a hírről.

hirdetés

A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Bogdán László szegényes környezetben nőtt fel az egykor svábok, ma 70 százalékban cigányok lakta Cserdiben. Anyja takarítónő, apja bányász volt. Ő az általános iskola után rövid ideig építőipari szakmunkásképzőbe járt.

A megszűnőben lévő Mecseki Szénbányánál már nem kapott munkát, ezért építkezéseken dolgozott, karbantartó volt, monitorokat pakolt az Elcoteq pécsi egységénél.

19 évig dolgozott az Elcoteq-nél, a középvezetői szintig jutott. Miután lopással gyanúsították meg, távozott a cégtől.

Cserdiben először önkormányzati képviselő lett. 2006-ban pedig nagy támogatással megválasztották polgármesternek. 2010-es újraválasztása óta főállásban vezette a települést.

A településen irányításával helyi gazdaság alakult.

Legutóbb februárban készítettünk vele interjút:

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd fel a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mar-megint-egy-bringas-aki-ugy-suhant-at-a-piros-lampan-mintha-az-ott-sem-lenne.jpg

Már megint egy bringás, aki úgy suhant át a piroson, mintha az ott sem lenne

Újabb videó jelent meg szabálytalankodókról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Újabb döbbenetes felvételt tett közzé a Budapesti Autósok Közössége. Azt írják:

"Kb. egy időben érkezett olvasóinktól a két felvétel, ami roppant jól bemutatja - így egymás mögé rakva azt -, hogy teljesen mindegy az, hogy mivel közlekedik valaki, ha jellemét tekintve egy felsőbbrendű tahó, aki nem szívott magába az anyatejjel egy cseppnyi közlekedési kultúrát sem".

Az egyik felvétel a XII. ker. Jagelló út és Böszörményi út kereszteződésében készült. "A piros lámpát jobbról megkerülve, szabálytalanul átment a kereszteződésen! Az ilyen autóst azonnal ki kellene vonni a forgalomból örökre!" - írta a BAK olvasója.

A másikat 2020.07.12-én rögzítették Budapesten, a Zrínyi utca Ecser felé eső szakaszán. "A Zrínyi utcán több szakaszon is útfelújítás zajlik, az út egyik oldalán. Ezeken a szakaszokon lámpák vannak kihelyezve. Ezeket a lámpákát hagyta figyelmen kívül a videón látható kerékpáros. A felvételen szereplő lámpánál, már volt egy hajmeresztő manővere, de az nem látszik tisztán a felvételeken, így azt nem csatoltam. A kerékpáros egészen egyértelműen észlelte a piros lámpát, csak a legkevésbé sem foglalkozott vele. Pár méteres távolságba kellett kerülnie több, mint egy tonnányi autóval, hogy felfogja kettőjük közül ő fogja a rövidebbet húzni. Az autó elhaladása után lassú tempóban a legnagyobb lelki nyugalommal haladt tovább a tilos jelzés hatálya alatt..." - írja a Budapesti Autósok Közösségének olvasója, aki beküldte a felvételt.

VIDEÓ: Szabálytalan BMW-sofőr és szabálytalan kerékpáros:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pedagogusok-demokratikus-szakszervezete-lemondott-szucs-tamas.jpg

Nyílt levélben mondott le a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás

„A rengeteg harc és összetett feladat kimerített, felőrölt.”
Fotó: Youtube képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Július 15-ei hatállyal lemondott tisztéről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke. Szűcs Tamás nyílt levélben tette közzé lemondásának okait.

Július 15-től az átmeneti időszakban a feladatait az országos választmány elnökének helyettese, Komjáthy Anna látja majd el.

"Azok, akik ismernek engem, és akikkel együtt dolgoztam az utóbbi időben, tudják, hogy ezt a kérdést régóta fontolgattam, nem hirtelen elhatározásból született"

- írja Szűcs Tamás.

"Az elmúlt két évben rengeteg figyelemre méltó eredményt értünk el. A PDSZ tagsága megerősödött, markánsabban és határozottabban vagyunk jelen a közéletben, mint eddig. Hangunk egyre több helyre elhallatszik, rengeteg ügyben sikerült sikeresen, eredményesen eljárnunk."

hirdetés

Azt is írta, hogy a szervezetünk stabil növekedése és aktivitása komoly csapatmunka eredménye, az Országos Választmány tagjainak, különösen Nagy Erzsébetnek, Komjáthy Annának, Fehér Tibornak, Nagyházi Zoltánnak és másoknak áldozatos munkája elengedhetetlen volt a sikerekhez. Beszámolt róla, hogy ennél a munkánál a terhelés hatalmas, hihetetlen áldozatokat kíván fizikailag és szellemileg a napi kihívásoknak való megfelelés.

"Számomra továbbra is csalódás, hogy az oktatási dolgozók közössége, ugyan talán már érti, hogy nincs keresnivalónk a nap alatt, ha nem fogunk össze, de még mindig nem teszi meg saját magáért a legalapvetőbb lépést, a csatlakozást. Árulkodó adat, hogy az elmúlt fél évben legalább háromszor annyi emberen segített jogi szolgálatunk, mint amennyien beléptek a szervezetünkbe.

Márpedig ingyen ebéd nincs: a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek. Ha csak aratni jössz, de vetni nem, egy idő után nem lesz mit enned.

Az elmúlt időszakban rengeteget utaztam, munkámat Miskolcról igyekszem ellátni – ez a kétlakiság önmagában is nagy teher volt számomra az elmúlt két évben. Az a tény, hogy egyre több szorult helyzetben lévő oktatási dolgozó ügyében igyekszünk eljárni, de az eszközeink, lehetőségeink nem növekednek az igényeknek megfelelően, mivel a közös felelősségvállalásban van még hova fejlődnünk, engem is rettenetesen leterhelt – de nem csak engem, említett kollégáimat is.

Márpedig egy olyan helyzetben, ahol az egyébként is munkavállaló- és szakszervezet-ellenes hatalom szakmai vitákban is a félretájékoztatás, a porhintés eszközeihez nyúl, ahol a hatalom közpénzből épített mozgástere összehasonlíthatlanul nagyobb, mint az érdekképviseleteké, ahol a hatalom nem habozik a legdurvább és legetikátlanabb eszközökhöz sem nyúlni az egyes intézkedéseivel kritikus szakértői közösség ellen, ott a közös felelősségvállalás alapvető érdek. Ez az, amit máig nem sikerült tudatosítanunk.

A rengeteg harc és összetett feladat kimerített, felőrölt. Úgy éreztem, hogy a legjobb megoldás, ha most hátralépek."

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
neowise-ustokos-magyarorszagon-202007-6.jpg

Káprázatos felvételeken az üstökös útja az égbolton Magyarország felett

5 ezer évente halad el a Föld mellett. Most fotósorozat örökítette meg.
MTI, Fotó: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy csaknem 5 ezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető.

Az üstököst az északkeleti horizont felett, a kora hajnali órákban érdemes keresni. Olyan helyről figyelheted meg, ahol alacsony a fényszennyezettség vagy egyáltalán nem zavarja a közvilágítás a látványt: hegytetőről, dombtetőről, a települések szélén a mezőről stb.

Sóki Tamás az MTI-ben közzétett fotósorozaton mutatja meg, milyen látványt nyújt az üstökös az éjszakai égbolton.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!