Legyél te is részese az ország első zajszimfóniájának!
Mutasd meg, hogyan csalsz ki hangokat a leghétköznapibb pillanatokból és értékes nyeremény is ütheti a markod.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. december 12.Feltűnt már, hogy néha a leghétköznapibb zajok is dallamokká állnak össze? A villamos csengetése, a cipők kopogása, a gyerekzsivaj a játszótéren, a mosógép zakatolása vagy a falevelek zöreje mind-mind képesek zenévé alakulni, ha kellően hegyezed a füled. Most, a Magyar Zene Háza is ezt szeretné bemutatni a nagyérdeműnek az ország első zajszimfóniájának megkomponálásával!

„A körülöttünk lévő zajokra, zörejekre és hangokra tekinthetünk zeneként, a legáltalánosabb használati tárgyakra pedig akár hangszerként is. A zene történeteben számos zeneszerző kísérletezett a gondolattal, ez adta a zajszimfónia programsorozat ötletét is.” – mondta Batta András a Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője. A zajszimfónia közösségi akció a Magyar Zene Háza élményalapú tartalmi koncepciójához hasonlóan a saját élményeken keresztül szeretné ösztönözni a zene szeretetére és művelésére a közönséget.

Mit kell tenned, hogy te is részese lehess?

Rögzítsd videóra ahogy kopogsz a billentyűzeten, a cipőd sarkával varázsolsz hangokat a parkettából, vagy vedd fel a város dalait és töltsd fel Instagramra a #zajszimfonikusok #zeneháza hashtaggekkel vagy csak küldd el e-mailben a zajszimfonikusok@zenehaza.com címre, hogy te is zenélhess a darabban.

Sőt, amellett, hogy az első zajszimfóniában szerepelhet az alkotásod, még értékes nyeremény, egy MOJO Plus bluetooth hangfal is ütheti a markodat.

Mert a zene mindenhol körülvesz és a gyermekkori játékosságon túl is érdemes figyelni és elábrándozni a hétköznapi zajok sokszínűségén és dallamán. A játékhoz bármilyen kreatív tartalommal lehet csatlakozni, a zajszimfónia már megihlette többek között Farkasházi Rékát, Tarján Veronikát, Fiala Borcsát és Agárdi Szilviát is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amikor kislány voltam, minden estém a zene bűvöletében telt. Apukám gitározott, anyukám meg én pedig énekeltünk hozzá. Olyan jó, hogy felnőttként megmaradhatnak a zenélős esték és egyre bővül a zenekar. Lassan mindenki játszik valamilyen hangszeren a családban. A férjem gitározik, Beni, Rebeka és én zongorázunk, a kicsi Tamara pedig csörgőn játszik. A közös zenélés a legnagyobb élmények egyike és még hangszer sem kell feltétlenül hozzá. Csak egy is fantázia és játékosság. Hiszem, hogy akinek az életében jelen van a zene, jobb ember lesz. Sokkal jobb. És a világnak szüksége van a jó emberekre! Csináljatok ti is hasonló videókat és küldjétek el a zajszimfonikusok@zenehaza.com címre! #zajszimfonikusok #zenehaza #reklam

Réka Farkasházi (@farkashazireka) által megosztott bejegyzés,

Mi is az a Magyar Zene Háza?

A Magyar Zene Háza a magyar zeneművészet sokoldalú megismerését teszi majd lehetővé. Kodály Zoltán neve világszerte ismerősen cseng mindenkinek, de „mi adtuk” Bartók Bélát, Liszt Ferencet, Ligeti Györgyöt vagy Eötvös Pétert is a világ zeneművészetének. Őket és az európai zeneművészet tehetséges alkotóit ünnepli a 2020 végén új intézményként megnyíló Magyar Zene háza, ahol interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és zenéhez kapcsolódó eseményekkel, szabadtéri koncertekkel találkozhatsz majd. A már megjelenésében is izgalmas, a zenei hullámokra hangolt épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap majd helyett, több ezer négyzetméternyi, eddig a látogatók elől elzárt zöldfelületet is visszaadva a park látogatóinak.

A Magyar Zene Háza interaktív szellemének jegyében pedig már most, december 16-án játékra hív mindenkit: egy nagy, közös zenélésre, hogy megszülethessen a zajszimfónia. A Budapest Music Centerben ezen a napon ugyanis mindenki megcsillogtathatja zajhangszeres tudását Dés András jazz-zenész segítségével, amivel a zajszimfóniába is bekerül. A végleges zeneművet jövő év elején mutatják be a nagyközönség számára.

Az aulában egész nap hangszerkészítő kézművesprogram várja a családokat, de a hangszersimogató foglalkozáson rengeteg izgalmas, a világ több pontjáról érkezett hangszerrel is össze lehet barátkozni. A gyerekeket a zenélés mellett Róka Szabolcs mesemondó szórakoztatja majd egy interaktív karácsonyi mesével, a dübörgő csörömpölést követően pedig a Virtuózok tehetségkutató verseny győztese, Boros Misi koncertje nyugtatja meg a hangulatot. Az ingyenes eseményre ide kattintva lehet regisztrálni.

Ha kedvetek támadt zajongani, vegyetek részt a játékban! A részletekért kattints ide!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x