hirdetés
hhh.jpg

A legjobb barátját és a szabadságát is az olvasás szeretetének köszönheti egy rab

Egy enciklopédiában talált nyomdai hiba indította el a rab és a kiadó különös barátságát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. február 06.


hirdetés

Néha egy rossz címzésnek, egy tévesen elküldött üzenetnek, vagy mellétárcsázásnak különös következményei lehetnek, erről már több könyv, film, színdarab is szólt. Történetünk hőseinek aligha lett volna esélye találkozni, ha egyikük nem fedez fel egy mértékadónak tekintett enciklopédiában egy súlyos elírást.

Robin Woods 2004-ben a Maryland állambeli Jessup börtönének lakója volt: 16 évet kapott betörésért. Hogy agyonüsse valahogy az időt, megvásárolta a Merriam-Webster’s Collegiate Enciklopédiát.

A közel három kilós kötet Aachen városával kezdődött és a zimogénekkel fejeződött be. Woods elhatározta, hogy végigolvassa mind a 25 ezer szócikket, legalább ragad rá valami tudás. Aztán egy napon megrökönyödve olvasott a 11. századi Togril bégről, aki a könyv szerint 1955-ben foglalta el Bagdadot. Többször elolvasta, hogy biztos legyen abban, amit lát, majd kikereste az impresszumból a kötet szerkesztőjének, Mark A. Stevensnek a nevét, és levelet írt neki, felhívva figyelmét a szarvashibára. Mindazonáltal köszönetet mondott a könyvért, amely nélkül, mint írta, „elveszett lenne” - idézte a Reader's Digest.

Azt Woods nem írta bele a levélbe, hogy az enciklopédia önművelésének csúcspontja volt. A színes bőrű férfi Maryland egyik legszegényebb városában, Cumberlandben nőtt fel, és először 23 évesen került börtönbe, miután nagyapja puskájával lövöldözni kezdett lakásuk ablakából egy droggal kapcsolatos összetűzés során. Az iskolában gyakran bántották túl világos bőre miatt (anyja fekete volt, apja félvér), tanítónője kiközösítette, majd átirányították egy „különleges nevelési programba”, ahol tanítás helyett mindenféle házimunkákat végeztettek vele. Nagy nehezen eljutott a középiskoláig, de onnan kidobták. Még írni-olvasni is alig tanult meg.

Első börtönbüntetése során, amelyet a hírhedten kemény hagerstowni fegyintézetben kellett letöltenie, fedezte fel az olvasás örömét, mivel gyakran került magánzárkába.

hirdetés

Malcolm X önéletrajza, amit kikölcsönzött a börtönkönyvtárból, még túl nehéz volt neki, Mario Puzo A szicíliai című regénye már kicsit jobban ment. Kezdetben egy-egy oldal elolvasása öt percig is eltartott, de sikerét igazi győzelemként könyvelte el. Aztán vett egy szótárat, amelyből kimásolta a szavakat, majd hangosan olvasva memorizált.

A könyvek szeretete azonban nem oldotta meg sorsát: 1987-ben szabadult, visszatért Cumberlandbe, de továbbra is nyomorgott, egy viskóban lakott és alkalmi munkásként takarított. Egy éjjel aztán betört az egyik irodába, ahová járt, és nagy értékű felszerelést lopott. Másnap egy helyi klubban megpróbált eladni néhány dolgot, de belefutott egy rendőrjárőrbe. Mivel két év sem telt el szabadon bocsátása óta, 16 évre ítélték. 1991-ben újabb hét évvel toldották meg büntetését, mert részt vett egy börtönlázadásban.

Woods azonban nem adta fel. Pénzét könyvekre költötte, valóságos kis könyvtárat gyűjtött össze cellájában. Így jutott el a Merriam-Webster enciklopédiáig.

Stevens 2004-ben kapta meg az olvasó elítélt első levelét. Megköszönte Woodsnak, hogy kiszúrta a hibát, mert eddig még senkinek sem tűnt fel és kérte, hogy keressen továbbiakat. Woods felbátorodott és immár tudatosan figyelte az elírásokat – természetesen talált is.

A hibakeresésből komoly levélváltás alakult ki közöttük, egy idő után már Kleopátra életéről vitatkoztak. Stevens sosem firtatta Woods múltját, ugyanakkor megállapította, hogy levelei tökéletes nyelven írottak és nagyon udvariasak voltak. Egyik levelét így zárta: „Uram, megtiszteltetés számomra, hogy az Ön legengedelmesebb szolgája lehetek.”

2005-ben azonban rosszra fordultak a dolgok. Woods-ot át akarták helyezni a szuperbiztonságos baltimore-i börtönbe és közölték vele, hogy oda nem viheti a könyveit. A férfi éhségsztrájkba kezdett, néhány hét alatt több mint 30 kilót fogyott.„

Úgy nézek ki, mint egy élőhalott, de makacs vagyok és nem adom fel” – írta Stevensnek.

Aztán egy napon belépett a cellájába a marylandi büntetés-végrehajtási igazgató, aki megkérdezte tőle, hogy ki az a Mark Stevens. Mint kiderült, Stevens írt két börtönőrnek, és ez eljutott az igazgatóhoz is. Végül üzletet ajánlott Woodsnak: ha befejezi az éhségsztrájkot és egy éven belül semmilyen vétséget nem követ el, elengedik hátralévő büntetését. Könyveit pedig természetesen visszakapja.

„Úgy érzem magam, mint egy kölyök, aki elvégezte a középiskolát. Az egész világ vár rám” – írta Woods Stevensnek 2006 végén. 2007 januárjában, 18 évi börtön után kiszabadult. Ismét visszaköltözött Cumberlandbe, ahol egy helyi lelkész adott neki szállást. Stevensszel immár telefonon folytatták társalgásukat, de még egy évtizednek kellett eltelnie, míg személyesen találkozhattak.

Woods végül 2016 júniusában látogatta meg barátját Amherstben (Massachusetts). Nagyokat sétáltak együtt, elmentek színházba, és meglátogatták Emily Dickinson házát, ahol egy emléktábla idézi a 19. századi amerikai költőnő sorait: „Nincs hajó, mely oly messzi földekre vinne, mint egy könyv”.

A ma 56 éves Robin Woods már keveset olvas, nemigen van pénze könyvekre és nem akar többé összeütközésbe kerülni a törvénnyel. De ma is hűségesen őrzi a Merriam-­Webster’s Collegiate Encyclopediát, amelynek köszönhetően, ahogy egykor Stevensnek írta, „lelke látta a világot, míg teste börtönben volt.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-is-megemlekezik-a-tragikus-balesetben-meghalt-koncz-ferencrol-1.jpg

„Drága Barátom, Isten Veled” – így búcsúzott Orbán Viktor a tragikus balesetben elhunyt Koncz Ferenctől

A Fidesz országgyűlési képviselője pénteken reggel hunyt el, amikor egy autós a kocsijával megfordulva, manőverezés közben elütötte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, meghalt Koncz Ferenc, a Fidesz parlamenti képviselője. A politikus egy autóval ütközött pénteken reggel, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

Orbán Viktor egy közös fotóval emlékezett Koncz Ferencre.

"Drága Barátom, Isten veled"

- ezekkel a szavakkal búcsúzik a kormányfő Orbán Viktor a Fidesz országgyűlési képviselőjétől.

hirdetés

Koncz Ferenc 1959. október 2-án született. 1990 és 2010 között önkormányzati képviselő volt Szerencsen, 2001–2002 között Szerencs alpolgármestere, időközben volt bizottsági elnök, tanácsnok.

2010-től Szerencs város polgármestere, posztjára 2014-ben újraválasztották. Megbízatásáról 2018-ban – országgyűlési képviselővé választása miatt – lemondott. 2002–2006 között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés tagja, 2006–2010 között alelnöke volt.

1998 és 2002 között a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listáján választották országgyűlési képviselővé. Az Országgyűlés Ifjúsági és Sport Bizottságának, valamint a Környezetvédelmi Bizottságnak lett a tagja.

2002-ben a Fidesz–MDF jelöltjeként mindössze két szavazattal maradt alul Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. választókerületében. 2004–2006 között országos listán lett – az európai parlamenti képviselővé választott Gyürk András helyett – újra országgyűlési képviselő lett.

2010–2014 között Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11., Szerencs székhelyű választókerületének országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagja, az Energiaügyi Albizottság elnöke volt.

2018-tól Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6., Tiszaújváros székhelyű választókerületének országgyűlési képviselője volt. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagja, az Éghajlatvédelmi Albizottság elnöke volt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
komaromi_gabor_eskuvo.jpg

Az esküvőjére tartott a püspökladányi tűzoltó, de útközben még megmentett egy balesetet szenvedő sofőrt

Nem foglalkozott azzal a hős vőlegény, hogy összepiszkolhatja az öltönyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Éppen végzett az esküvői fotózással Komáromi Gábor és párja, Hajni, amikor útközben egy közlekedési baleset szemtanúi lettek, derül ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjából. A fiatal tűzoltó mit sem törődve azzal, hogy néhány óra múlva az oltár előtt kell állnia, kiugrott a kocsiból és a bajba jutott autós segítségére sietett.

A sofőr feje és karja megsérült, ezeket gyorsan bekötözte, majd még arra is volt ideje, hogy áramtalanítsa az összetört autót. Csak akkor nyugodott meg, amikor a sérült azzal viccelődött, nehogy összekoszolja a szép öltönyét a nagy pillanat előtt.

Az idén felszerelt Komáromi Gábor és Hajni még megvárták a helyszínre érkező mentőket, majd továbbindultak az esküvőre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
idos-par-utolso-talalkozasa-northfoto.jpg

Szívszorító: a kórházban foghatta utoljára egymás kezét a 62 éve házas angol pár, mielőtt a rákos férj meghalt

Az ápolók lehetővé tették, hogy az idős pár utoljára találkozhasson és elköszönhessenek egymástól. Ekkor készült az utolsó közös fotó a 92 éves férjről és 88 éves feleségéről.
Fotó: Northfoto - UHDB/SWNS - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Szívszorító kép készült egy 62 éve házasságban élő angol párról, akik ekkor látták egymást utoljára.

Az idős férfi és felesége mindketten kórházban voltak, amikor elbúcsúztak egymástól. John Wilson május végén tudta meg, hogy rákos, míg felesége más okokból feküdt akkor a kórházban. Marjorie-nak azonban már nem volt szüksége orvosi ellátásra és már arra készültek, hogy visszavigyék abba az idősotthonba, ahol lakik. Az osztályon dolgozó egyik nővér azonban megsajnálta a 92 éves férfit, akinek a betegsége már annyira előrehaladott állapotban volt, hogy félő volt, már nem találkozhat többé a feleségével.

Emma Barker ezért megszervezte, hogy az idős szerelmesek méltóképpen elbúcsúzhassanak egymástól, mielőtt a 88 éves asszonyt kiengedik. Az ápolók egymás mellé tolták a házasok betegágyát, hogy még egyszer, utoljára egymás közelében lehessenek. Wilsonék ki is használták az alkalmat, egymás kezét fogva töltötték el utolsó közös perceiket, Emma nővér pedig lefotózta őket.

Sajnos mint kiderült, ez volt a 62 éve házas pár utolsó közös fényképe. A férj ugyanis június 15-én meghalt otthonában.

Erről a fiuk, Kurt értesítette a szüleit ápoló kórházi személyzetet egy levélben. Mint írta, az édesapja úgy halt meg, ahogy szeretett volna, békésen, a fia karjában.

hirdetés

A férfi megköszönte az ápolóknak a kedves gesztust, és külön köszönetet mondott Emma nővérnek, aki az utolsó közös fotót készítette az idős párról.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
a-kecskemeti-tuzoltok-segítettek-hazajutni-pocaknak.jpg

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni az otthonról elszökött Pocaknak

A kutyus odaszaladt a tűzoltókhoz, akik látták, hogy egyedül van. Így megitatták és elkezdték keresni a gazdáját.
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Kecskemét HTP - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Kedves történetről számolt be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán.

Egy kutya kért segítséget - és kapott is!

"Ma reggel egy fehér kutya szaladt oda a kecskeméti kollégáinkhoz egy pékség előtt"

- írják a posztban.

"A kutya láthatóan egyedül volt. A tűzoltók megitatták az állatot és elkezdték keresni a gazdáját.

hirdetés

Segítséget kértek a városi rádiótól, és az interneten is közzétették a fotóját. Végül egy órán belül jelentkezett a gazdi a tűzoltóságon.

Kiderült, hogy a kutyust Pocaknak hívják és egy tacskóval szökött meg hajnalban. A tacsi közben hazaért, ő azonban eltévedt. De még Pocak is tudta, hogy kitől kell segítséget kérni" - írták a posztban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!