hirdetés
Legfrissebb kamuállatunk: a négylábú haiku madár, amely állítólag Nepálban él
Újabb nem létező élőlényről jelentek meg posztok a közösségi oldalakon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.


hirdetés

Áprilisban Facebookon terjedt egy poszt angol és más nyelveken, amelyek egy titokzatos, négylábó madárról szóltak.

A posztok szerint a haiku madár Nepálban él, ott fedezték fel. Volt olyan bejegyzés is Twitteren, amelyik azt mesélte róla:

hogy „a hindu mitológiában is szerepel, úgy hiszik, halhatatlan teremtmény, és senki sem tudja megölni”.

Van, aki készpénznek veszi a banánnal táplálkozó, négylábú, színes és furcsa alakú teremtmény létezését. A róla szóló képek és videók már évek óta keringenek a neten.

null

null

Mivel néhány napja ismét megosztottak egy posztot a haiku madárról (ezúttal a Universal Nature Twitter-csatorna), a Snopes is utánajárt, hogy valóban létezik-e.

A haiku madár valójában CMWyvern, a DeviantArt egyik felhasználójának alkotása.

A felhő antilop figurát egyébként az Etsy-n árusítja egy sor más kitalált játékállattal együtt.

Mondjuk kérdés, hogy a fotó alapján mégis ki hiszi el, hogy tényleg létezik ilyen élőlény?

Nem ez az első eset, hogy nem létező állat fotója vagy videója járja körbe a fél világot. Tavaly az argentin rémkutyával vagy szörnykutyával riogatott a sajtó.

Több lap is beszámolt arról, hogy "miután az argentínai Totoras utcáin bizarr lényt fotóztak le, kitört a pánik".

Azt írták, hogy " a rejtélyes, kutyához hasonló lényről készült kép először közösségi oldalon kezdett terjedni". A fotót készítő férfi azt állította, hogy "senki sem tudta, mi ez, nekitámadt két kutyának is, mindkettőt megölte, majd nyoma veszett".

Később, miután a Snopes kinyomozta, hogy a kép, ami alapján a "argentín szörny fotója" készült, a Pottermore oldalon is látható. A szörny a Harry Potter univerzumot bemutató concept art alkotások között szerepel, és a farkasemberré vált Remus Lupint ábrázolja. Innen vette az ötletet valaki, hogy megtréfálja a közösségi oldal felhasználóit, és gyakorlatilag hoaxot szórjon szét. Zseniálisan sikerült az átverés.

Az is előfordul, hogy nem létező növényekről számol be egy-egy híroldal, vagy különleges, csodálatos – és nem létező - tulajdonságokkal ruháznak fel növényeket.

Néhány évvel ezelőtt magyar híroldalak is beszámoltak a dél-amerikai sétáló fákról.

Akadt, ahol azt állították, hogy a Socratea exorrhiza pálmafaj példányai egy év alatt akár 20 méterrel is arrébb kúsznak. De akadt olyan forrás is, amely szerint, ha kedvezőtlenek a környezeti feltételek, a fák hónapok alatt ugyan, de egyszerűen elvndorolhatnak.

A csodálatos fákról szóló történet azonban így nem igaz. Inkább turistának szóló legenda.

Gerardo Avalos biológus, a Costa Rica-i Atena Fenntartható Fejlődésért Centrum igazgatója leplezte le a neten újra és újra terjedő misztikus történetet. 2005-ös tanulmányában minden tévhitet eloszlatott a fával kapcsolatban: bár az Socratea exorrhiza valóban hullajt néhány törzsdarabot időnként, ennek ellenére egy helyben marad, és nem kúszik sem a fény felé, sem az őt fenyegető, kihulló fák elől. Legfeljebb a szél mozgathatja meg kissé. A fa talajhoz kötve él, és attól, hogy az egyik oldalán elpusztul néhány gyökere, még nem mozog, hanem törzsével a helyhez kötve él.

A kamuállatokról és "csodálatos" növényekről szóló posztokat több forrás is táplálja. Az egyik oka az, hogy a globalizáció korszakában sokan vágynak arra, hogy titkos vagy ritkán látott dolgokat láthassanak. A másik, hogy reneszánszukat élik a különféle összeesküvés-elméletek a lapos földtől a jeti létezéséig - és a konteóknak hatalmas tábora van világszerte.

Ráadásul könnyű a redditen, DevianArton, tumblr-en, Instagramon és más közösségi oldalakon közzétett, grafikusok által alkotott nem létező állatok képeit (pl. Sarah DeRemer fotómontázsait) lemásolni és máshol posztolni valamilyen kitalált történettel. A gyanútlanabb és tájékozatlanabb felhasználók könnyen hihetik azt, hogy ezek a lények valóban létezhtnek, csak ő eddig még nem hallott róluk.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ő a legjobban fizetett prosti Amerikában - évente 1 millió dollárt keres, legalábbis ezt állítja
Azt mondja: szereti, hogy munkája lehetővé teszi, hogy személyes kapcsolatokat alakítson ki az ügyfelekkel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.A The Sun oldalán jelent meg Alice Little története, aki 3 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a híres Moonlite Bunny Ranch-ben, Carson Cityben, Nevadában. Ez a szexi ír lány azt mondja: ő a legjobban fizetett prostituált Amerikában - évente 1 millió dollárt keres a törvényes bordélyban.

A tarifa 2000 dollárnál kezdődik és a nő azt mondja, ő az ősi hivatás mellett szexuális pedagógus, a szexjáték tesztelő, aki írni is szokott élményeiről. Azt mondja: szereti, hogy munkája lehetővé teszi, hogy személyes kapcsolatokat alakítson ki az ügyfelekkel, akiket gyakran meglep, ha a nő szigorú neveltetéséről hallanak.

Azt mondja: „Mindenkinek megvan a maga elképzelése arról, hogy egy szexmunkás hogyan néz ki, mit mond és mit cselekszik. Én nem illeszkedek ezekhez a sztereotípiákhoz. Jól képzett vagyok és jól beszélek. Nem vagyok tragikus körülmények áldozata sem. Volt több lehetőségem, de úgy döntöttem, hogy szexmunkás leszek" - árulta el a 27 éves lány.

„Annak ellenére, hogy a szexmunkát olyan erősen megbélyegzik, szeretem a munkámat, mert segítek az embereknek, hogy újra felfedezzék a személyes kapcsolatokat és az intimitást” - mondja a nő hozzátéve, hogy a szülei válása a tizenévesként megerősítette benne a házasságban való intimitás és romantika fontosságát.

Éppen ezért szakosodott a párterápiákra, és olyanokkal dolgozik, akik kapcsolatukban újra azt a bizonyos szikrát keresik.

Alice azt mondja, ő segít „újra felfedezni az intimitást, javítani a hálószobai kommunikációt és teljesíteni egymás fantáziáit”.

Lapozz a további részletekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
64 évig együtt élt egy kémmel, de csak a férj halála után jött rá annak kettős életére
Már a kezdetekben is megvolt párja „másodállása”, egy brit hírszerző csoport tagja volt. Az idős asszony most könyvet is írt történetükről.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 26.A Metro oldalán megjelent történet egy idős nőről szól, aki nagyon megdöbbent, amikor felfedezte, hogy elhunyt férje eltitkolta munkáját. Audrey Phillips-nek fogalma sem volt róla, hogy építőmérnök párja valójában kém volt, annak ellenére, hogy 64 évig együtt voltak.

A titkos másodállásra az idős hölgy csak három évvel a férj halála után jött rá.

Miután 2015 januárjában meghalt a férje, az özvegy úgy döntött, hogy rendet rak a papírok között. Audrey Phillips ekkor fedezte fel, hogy a férje, Glyn részt vett titkos küldetésekben.

A dokumentumok azt mutatták, hogy Phillips úr egy brit hírszerző csoport tagja volt, akit csak „kapitánynak” neveztek a többiek és csak édesapja tudott az állásról.

A műveletben a britek a náci ügynököket használtak arra, hogy a téves információkat adjanak a Németországban lévő kontrollereiknek. Phillips úr is velük dolgozott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Büntetik a bikinit Európa egyik legszebb fürdőhelyén
Montenegró egyik legnépszerűbb turistaközpontja, Budva úgy döntött, hogy elég volt a fürdőruhás nőkből a városban. Sőt, a félmeztelen férfiakból is.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését.

Nincsenek vele egyedül, hiszen néhány éve már a horvátországi Dubrovnikban is pénzbírság vár arra, aki a városközpontban fürdőruhában mutatkozik.

Budva azonban egyelőre csak szavakban tilt: a montenegrói városban idén csak figyelmeztetik a szabályszegőket, jövőre azonban a büntetést is megkezdik, de nem csak a bikinis nők esetében: a félmeztelen férfiak 500 eurós (163 ezer forint), a fürdőruhában sétálgató nők pedig 600 eurós (196 ezer forint) büntetésre számíthatnak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elefánt mászkált a 6-os főúton, füvet eszegetett
Mint kiderült, az őt szállító kamion lerobbant, és míg átkísérték a gondozói egy másik járműbe, kicsit levegőzött, az autósok legnagyobb megdöbbenésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 26.A bama.hu adott hírt arról az elég abszurd jelenetről, ami péntek délután játszódott le a 6-os főúton, Szigetvár és Barcs között.

Egy cirkuszi elefánt "szabadult el" az őt szállító kocsiról, majd békésen tett egy kört. Az autósok persze nem győztek hüledezni, sőt, volt, aki le is videózta az emlékezetes pillanatokat.

Elefánt a 6-os uton?

Közzétette: Bözse Egresi – 2019. május 24., péntek

Később a Richter Flórián Cirkusz közleményben reagált a történtekre. Ebben leírták, hogy a Szandra névre hallgató elefánt szállítójárműve technikai okok miatt nem haladhatott tovább, így egy másik kamiont indítottak útnak. Amíg azonban a csere megtörtént és egyikből a másikba átkísérték őt a gondozók, addig az állat harapott egy kis füvet.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x