hirdetés
andriends-operafeszt.jpg

Legendás dalok új köntösben: Müller Péter Sziámi AndFriends a Bartók Plusz Operafesztiválon

Most visszanézheted a teljes koncertet, ahol vonósok és kórus részvételével értelmezték újra a jól ismert slágereket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Kevesen tudják Müller Péter Sziámiról, hogy az underground mellett számos másik műfajban is komoly életművet tudhat magáénak, például ő mára világhírűvé vált miskolci Bartók Plusz Operafesztivál alapítója.

Bár saját zenekara, az AndFriends eléggé más területen alkot, határaik feszegetésének jegyében rendszeresen fel szoktak lépni a fesztiválon, méghozzá egy különleges hangszerelésű, direkt erre az alkalomra összeállított repertoárral.

A 2019. június 18-i koncert teljes anyaga most felkerült a YouTube-ra, az alábbiakban végig lehet nézni és hallgatni, Kirschner Péter dalról dalra kommentárjaival együtt.

Közreműködik: Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter, Varga Orsolya, Winterverber Csaba, Bakos Zita, Angler Ákos

Allegra Quartet: Plachi Rita I.hegedű, Tatai Dorisz II.hegedű, Monok Ildikó brácsa, Szabó Zsófia cselló

Wevox kórus: Baka Rebeka, Czine Eszter, Korányi Dóra, Korpás Kinga, Kun Petra Virág, Bakos Attila, kórusvezető: Bakos Zita

hirdetés

Hangszerelés: Kirschner Péter

Kép: Exit pictures

Hangfelvétel: Bana Róbert

Keverés és mastering: Kirschner Péter

Cukortükör

Ezt a vonósnégyes hangszerelést én készítettem még a „Nevess magadra” lemezünkre, az eredeti Müller Péter Sziámi-Kirschner Péter dal átirataként és bonus trackjeként, a kórusrészeket pedig Bakos Zita írta, aki közben a zenekar tagja is lett. Igazából ez a változat adta az ötletet egy egész estés vonósos-kórusos koncert létrehozásához.

Én úgy szeretem azt, akit szeretek

Ács Gyula zeneszerző készítette a dalhoz a vonósnégyes részeket, Bakos Zita pedig a kórusrészeket. Az eredeti Gasner János-dalt pedig én alakítottam át, ha kismértékben is.

Világegyetemista

Az első Sziget-himnusz reinkarnációja.

Szeretni még

A dalt Bérczesi Robival közösen írtuk, és az általam készített eredeti vonósszólamok felhasználásával írta Ács Gyula az Allegra Quartet szólamait. A kórusrészeket itt is, mint minden dalban, Bakos Zita követte el, és ő az, aki a kórust összeállította és vezeti. Érdekesség, hogy az eredeti videóban és hangfelvételen szólistaként szereplő Baka Rebeka itt a Wevox vokált erősíti.

Ezt a dalt egy másik nőnek írtam

Ács Gyula készítette az általam írt eredeti vonósszólamok felhasználásával a partitúrákat. Ennek a dalnak az eredeti klipjében Thuróczy Szabolcs és Stefanovics Angéla kergetőznek a zenekarunk által alakított tündércsapatokkal az éjszakai Műcsarnokban. Müller Péter Sziámi életművének talán legszellemesebb és szemtelenebb szövegét írta (egy másik nőnek), Kirschner Péter zenéjére.

Ballada a történelemről

A kuplék világát idéző dal Müller Péter Sziámi szövegírói és előadóművészi sokoldalúságának bizonyítéka. Jávori Fegya szerzeménye, zongoránál maga a Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző kísér.

Leonard Cohen: Who by fire (Ki tűzben lobog)

A Cohen magyarul előadásunkból emeltük át ezt a csodálatos, erőteljes dalt, amit Jávori Fegya zongorázik és énekel is döbbenetes erővel.

Szabadíts meg

Az URH-klasszikus az AndFriends koncertjeinek kihagyhatatlan darabja, az Operafesztiválon sem hiányozhatott.

Látom, ha hiszem

Az első közös dalunk Müller Péter Sziámival, még 2011-ben írtuk még a Deja Vu Revue számára, de az AndFriendssel vettük fel és azóta is repertoáron tartjuk.

Államosítani kéne

A Nevess magadra lemezünkre írtuk ezt a dalt Müller Péter Sziámival, talán ez az AndFriends leginkább politizáló dala, egy határozott állásfoglalás a mindennapjainkban kialakult közállapotokra tekintettel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper volt. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-1.jpg

Hiányzik a mozi? Streamingelj otthon, ezek az áprilisi újdonságok

Most otthon is megnézheted Tarantino legújabb filmjét, Adam Sandler és Tom Hanks legfrissebb munkáit és az Oscar legnagyobb nyertesét is.
fotó: HBO - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Válogass az áprilisi streaming-újdonságok/ínyencségek közül, mi is megnéztük, mi az, ami kihagyhatatlan.

1. Volt egyszer egy Hollywood

Tarantino nyáron bemutatott mozija egyszerre főhajtás Hollywood aranykora előtt, összekacsintós vélemény az álomgyár árnyoldalairól és a külső csillogásról, óda a naivitásról és a reményről, egy meggyilkolt sztárocska (Sharon Tate), egy áttörni sosem tudó színész (DiCaprio karaktere) és haver-kaszkadőre (Brad Pitt) között. Aki ismeri a Mester munkáit és a stílusát, annak ez kifejezett élvezet lesz. Az HBO Go-n tekinthető meg.

2. A két pápa

A Netflix produkciója két nagyszerű színész (Anthony Hopkins és Jonathan Pryce) remek találkozása, ugyanakkor vallásfilozófiai elmélkedés, és egy korszak lezárulásának, illetve egy másik indulásának leghitelesebben elmesélni megkísérelt, fikciós története. Benedek pápa és Ferenc pápa két iskolát, kétféle gondolkodást képviselt, és így húsvét környékén még érdekesebb elgondolkodni azon, milyen értékek mentén próbálják ezek a férfiak irányítani a katolikus egyházat, s milyen erkölcsi és személyes dilemmákba ütköznek.

hirdetés

3. Elveszett lányok

Szintén a Netflixen látható ez a misztikus thriller, amit a műfaj kedvelői biztosan bírni fognak. A sztori szerint amikor Mari Gilbert, egy középkorú nő lánya eltűnik, a rendőrség passzivitása arra motiválja a nőt, hogy maga kezdjen el nyomozni, s rögtön bele is fusson több mint egy tucat meggyilkolt szexmunkás esetébe.  

4. Kill Chain - Kiberháború az amerikai választásokon

Ez az egész estés dokumentumfilm az HBO Go kínálatában látható, s alkotóit az érdekelte,  mennyire biztonságos a választásoknál alkalmazott informatikai technika, és bemutatják, mennyire védett a külső behatolásoktól a szavazási rendszer. Az máris biztos, hogy a 2016-os elnökválasztás alapján a 2020-as választás is veszélyben van. Hátborzongató tényekre derül fény, például hogy vannak veszélyes programok a rendszer egyes részeinek megbolygatására, egészen a szavazólapokig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
megacsendis-cim.jpg

Premier: Müller Péter Sziámi, Polgár Péter és Takáts Eszter közös dala

A „Még a csend is” című számhoz karanténklipet is készítettek, amit mindenki a saját otthonában rögzített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Müller Péter Sziámi és Polgár Péter 1992-től öt éven át játszottak együtt a Sziámi zenekarban. Sokak szerint ez volt a csapat "nagy korszaka", amihez olyan lemezek kötődnek, mint a Testből testbe, a Mr Pornowsky előkerül, az Olyan vagy!!!, vagy éppen a Tapasztalat című válogatásalbum.

Később is jó néhány közös dalt írtak, például Polgár Péter lánya, Odett számára, akinek zenekarában 10 évig ő maga gitározott, Müller pedig a szövegek többségét jegyzi. Ebbe a sorba illeszkedik az alább hallható szám, ami gyakorlatilag a járvány kitörése előtti utolsó nyugalmas napokban született.

Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi kapcsolata sem új keletű, még közös zenekaruk is volt Catsandox néven. Bár ez végül csak rövid életűnek bizonyult, Péter ezután is figyelemmel kísérte Eszter munkásságát. Angyalduett címmel az AndFriends repertoárjában is szerepel egy szám, amit együtt énekelnek, „Angyalduó” néven pedig több koncertet is adtak kettesben.

Az újabb koprodukció azután merült fel, hogy Eszter Zala megyébe költözött egy kis faluba, Zalaegerszegtől nem messze, ahol Polgár Péter lakik. Ő januárban tartott egy szerzői estet, ahová Odett mellett mindkettőjüket meghívta.

Eszter vendégénekesként szállt be a „Még a csend is” című számba, és ez olyan jól sikerült, hogy rögzítették is hármójuk előadásában.

hirdetés

A dalhoz a jelenlegi lehetőségekhez alkalmazkodva "karanténklipet" is készítettek, mindenki a saját otthonában:

A „Még a csend is” mellesleg Müller Péter Sziámi januárban indult új projektjének része, melynek keretében elhatározta, hogy mindennap ír egy dalt, amiket sorra közzé is tesz YouTube-csatornáján. Ez a hetedik a sorban, de az első, amit a nagyközönség is hallhat.

Összesen már közel száznál jár, ezeket április második felében kezdi el megjelentetni.

A megírt dalok persze idővel még sokat változhatnak: pontos hangszerelésük nincs is, csak a szöveg, az énekdallam és a prozódia készül el, amit aztán attól függően lehet alakítani, milyen formáció repertoárjába kerül be.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!