hirdetés
mozi.jpg

Legendás budapesti mozik, melyek mára megszűntek vagy átalakultak

Régebben egy jó filmért elég volt sétálni egyet, mert olyan sok kisebb-nagyobb mozi volt a városban. Ma már a legtöbbje csak emlék.
Szántó Eszter írása - szmo.hu
2017. április 08.


hirdetés

1999-ben a Hunnia moziban láttam apukámmal a Csillagok háborúja – Baljós árnyak című filmet. Az elmúlt években bemutatott, legújabb részeket (már amennyit láttam) már lehetőségem sem lett volna itt megnézni, mert a mozi néhány éve bezárt.

Ha ma elgondolkodunk azon, hány mozink is van, főleg művészmozi, elég gyorsan a végére érünk a listának. De nem volt ez mindig így. Összeállításunkból – a teljesség igénye nélkül – kiderül, mára milyen intézmények vették át az egykori budapesti mozik helyén.

VIDEÓ: Mozi-körkép - Filmhíradó 1973

Apolló mozi

Az 1906-ban nyitott filmpalota 1923-as lebontásáig állt a mai Blaha Lujza téren, a helyén nyitotta meg kapuit 1926-ban a ma is létező Corvin Áruház. Ám az Apolló már 1915-ben a Royal szálloda épületébe költözött, itt kapta a Royal Apolló nevet, de volt Nemzeti Apolló és Vörös Csillag is, majd megint Apolló. Egészen 1990-ig, a szálloda átépítéséig ott működött.

hirdetés
apollo_ma_corvinaruhaz (Copy)apollomozi_anno (Copy)

Átrium mozi

A Margit körút 55. szám alatt található mozi 1935-ben nyitott, de a második világháború alatt súlyos károk érték, ezért be kellett zárni. 1947-ben nyitott meg újra, majd Május 1. mozira keresztelték át. 2001-ig üzemelt, néhány éve újra nyitva van Átrium Filmszínház néven, ám az alkalmi vetítéseken kívül nem moziként, hanem színházként működik sikeresen.atrium_1947 (Copy)atrium_mozi_ma (Copy)

A mozihoz kapcsolódik az egyik nagymamám által elmesélt, vicces történet. Osztálytársnőivel az ötvenes évek elején ide jártak különböző filmekre. Ebben az időben a mozi előterében az aktuálisan fontos színészek képei lógtak a falon, többek között Gábor Miklósé is, akiről ha nem is tud semmit az ember, annyit talán igen, hogy milyen jóképű férfi volt. Nagymamám barátnői is így gondolták, ezért finoman szólva ellopták a fotót, hogy aztán fellógathassák azt az osztálytermük falán – Rákosi és Sztálin fotója közé. Sajnos, Gábor Miklós végül visszakerült a moziba, mert az osztályfőnök nem értékelte a lányok humorát.

Bástya mozi

1896-tól Árpád, majd Carmen kávéházként volt ismert a hely, 1921-től vette át helyét a Carmen, majd később Bástya névre hallgató mozi. 1998-ig működött sikeresen, ma banki ügyleteinket tudjuk itt intézni.bastyamozi_80asevek (Copy)

Broadway mozi (volt Filmmúzeum)

1939-től várta a nézőket a Broadway mozi a Károly körúton, amely a második világháború után az említett mellett Barlang, majd Ady mozi néven volt ismert. 1957 és 1988 között Magyar Filmintézet és Filmtárként működött. 1991-ben, megint Broadway mozi néven újra kinyitott egy időre. Ma a Belvárosi Színház működik a mozi helyén.broadwaymozi_filmmuzeum_fortepan (Copy)broadwaymozi_ma (Copy)

Duna mozi

A Hollán Ernő utca 7. alatt található személyes kedvencem. 1937-ben nyitott, 1993-ban átépítették, majd 2003-ban megkapta az Odeon Lloyd nevet.

Kamaszkorom egy részét ennek a művészmozinak a kultikus videotékájában töltöttem a kétezres évek elején, és költöttem el szüleim pénzét tagságira. 2012-ben mint mozi az Odeon sajnos megszűnt, jazzklubbá alakították, így kénytelen vagyok néha letölteni a filmeket.duna_mozi_ma (Copy)

Hunyadi mozi

Már az 1890-es évektől tartottak itt színielőadásokat, filmeket 1910 körül láthattak először a nézők itt. Az épületet többször is kibővítették, kertmozit is kapott, mely tíz évvel élte túl a benti mozit, 1980-ban zárták be. 1985-ben nyitott meg ismét, teljesen felújítva, és 2000-ig működött. Ma irodaházak és egy üzletközpont állnak a helyén. Nagyon sok neve volt, Otthon Mozgóként kezdte, majd Nemzeti Nagymozgó, Corso, Royal, Árpád és Április 4-ként is szerepelt a köztudatban.hunyadimozi_1985 (Copy)

Kinizsi (kert)mozi

1912-ben, a Kinizsi utcában, egy húsüzem helyén nyílt meg a Magyar Tanítók Otthonaként, tanító lakásokkal és egy színházteremmel. 1914-től vált rendszeressé a filmvetítés az akkor már Kultur-Színpad néven létező helyen. Sok átalakítás, modernizálás folyt itt, 1927-ben létrehoztak egy kertmozit is, amely 1971-ig üzemelt. 1959-ben új nevet kapott, így lett Kinizsi mozi. 1988-ban bezárták, 1989-től moziklubként újra megnyitott és rögtön egy pikáns eseményt, az Első Magyar Pornófilmhetet rendezték meg benne. Rövid zárva tartás után, akkor már Blue Box néven nyitott meg.

2000-től a Tilos Rádió is onnan működött, végül alternatív szórakozóhely lett belőle, a sokak által jól ismert Kultiplex. 2007 szilveszterén zárt be a hely, melyet végül teljesen lebontottak.kinizsi-regen_esmost (Copy)

Kossuth mozi

1946-tól 2009-ig üzemelt a hely a Váci út 14. alatt. A hetvenes években a metróépítés miatt be kellett zárni és csak 1983-ban nyitott meg újra. A hely folyamatosan megújult, először kamaratermet, majd több mozitermet is kapott. Aki ma ellátogat ide, filmet nem láthat, de be tud vásárolni, a helyből ugyanis egy Aldi üzlet lett.kossuthmozi_regen (Copy)

Metro mozi

1926-ban nyitották meg a Teréz körúton a divatos UFA Színházat, mely később elhagyta nevéből a Színház szót. Aztán Scala-Metro, majd Szikra néven működött 1949 és 1990 között, végül Metro mozi lett, és 2000-es bezárásáig az is maradt. A mozi igazi látványosságnak számított, ugyanis több mint hétszáz nézőt befogadó terme mellett nyitható tetővel is büszkélkedhetett.

A hatvanas-hetvenes években napi hat filmet vetítettek itt, melyek mindegyike telt házas volt. A Metro 2000-ben zárt be, mert már nem bírta felvenni a versenyt a multiplex mozikkal. Helyén egy ideg a Ruttkai Éva Színház állt, ma fánkozó várja az arra járókat.

Szabadság (kert)mozi

Valószínűleg 1907-ben nyílt a Tavasz utcában lévő, akkor még Uránia Mozgó nevű mozi, mely 1931-ben zárt be először, hogy az akkor megjelenő hangosfilm vetítéséhez minden technikai átalakítást elvégezzék. 1932-ben Uránia moziként nyitott meg, tíz évvel később átkeresztelték Corvin mozira, de 1944-ben újra bezárt, egy évvel később megint más néven, Szabadság moziként nyitotta meg kapuit.

1959-ben tatarozás miatt kénytelen volt ismét bezárni, végül le is bontották a helyet rossz állapota miatt. Az 1962-es újranyitás után húsz évig üzemelt. 1986-ban kultúrházként nyitott meg újra, de filmeket mindössze egy évig vetített ezután. A kertmozi rész ma már nem létezik, de az épület továbbra is fennáll, rendezvények, irodai tevékenységek folynak benne.szabadsagmozi_anno (Copy)

Tanács mozi

Újlipótváros első mozija 1910 előtt nyitott meg, 1911-ben már ELITE néven működött, 1942-ben megkapta a Mesevár, majd megint az Elit nevet. Tanács moziként 1951-től működött, de volt Magyar Filmek Mozija és Szindbád is. 2012-ig működött főprofilú moziként, majd néhány év kihagyás után újra rendszeres vetítéseket is tartanak a kávézóvá (is) alakított, Kino-Café-ban.tanacsmozi_1958 (Copy)tanacsmozi_ma (Copy)

Tisza mozi

Az egykori Velence Kávéházban 1899-ben kezdtek filmeket vetíteni, majd 1917-es megszűnésével vette át helyét a Tisza, mely 1994-ig működött. Ma használt ruhák közt válogathatunk egykori helyén, a Rákóczi út 68-ban.tiszamozi_1961 (Copy)

Vörösmarty mozi

Az egy évvel ezelőtt bezárt mozi 1935-ben nyitott a Fészek mozi jogutódjaként. A hatvanas évektől kezdve többször is bezárták, irodaként, rakodóhelyiségként használták a metróépítéshez. 1984-ben nyitott meg újra, bezárásáig művészmoziként működött. Helyén most a Nem Adom Fel Café&Bar fogyatékosság-barát közösségi és kulturális kávézója működik, melyet megváltozott munkaképességű alkalmazottak üzemeltetnek.vorosmartymozi (Copy)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!