hirdetés
nyitotordai.jpg

Legendák, különleges élővilág és lenyűgöző természeti csodák várnak a Tordai-hasadék sziklái között

A sziklafalak őrzik Szent László lovának nyomát, a tündérek kincset rejtettek egy barlangban, egy kéményseprő halállal lakolt a kapzsiságáért.
Fotók: Németh Zsolt, szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. május 18.


hirdetés

Erdély egyik természeti csodája a mintegy 2 km hosszú, az Érchegységet átszelő Tordai-hasadék. A mészkő-hasadék a Torockói-hegységben található, Torda város közelében. A 125 hektárnyi terület – a különleges élővilágnak is köszönhetően - 1938 óta védett.

A helyet 1291-ben említi III. Endre király, akkor még Thorda hasadékja néven szerepelt egy kiváltságlevélben. Mai nevét a 19. század elejétől használják.

Jókai Mór is áradozva írt róla az Egy az Isten című művében:

"A tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc tetejétől a talapjáig kettérepedve. A két átelleni meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek, a háromezer lépésnyi sziklafolyosó hajlásai, megtörései mindenütt egyenközűek maradnak, csak imitt-amott mutat tágabb öblöket, hol a sziklaőrlő idő görgeteg kőzuhanyokká porlasztotta a bércfalat; míg egyes sziklatornyok, mint a gót építészet pillérei állnak el a falaktól, amiknek ormozata ma is a münsterek cifra, fantasztikus párkányzatát mímeli."

A több rétegű (vulkáni, üledékes, mészkő, homokkő) hegybe kisebb barlangok alakultak ki. Ezek egy része az idők folyamán beszakadt, az üregek megnőttek, a patak pedig tovább mélyítette a hasadékot, amelyen a Hesdát-patak folyik keresztül. Egyik oldalán a Peterdi-gerinc, a másikon a Kövesbérc-Szindi gerinc húzódik, melyek 250-300 méter magasak.

Barlangok

A mészkőben eddig 32 barlangot tártak, fel, közül 12 olyan, amelyik 6 méternél hosszabb.

A legnagyobb a Porlik-barlang, amely 75 méter hosszú, 19 méter széles és 11 méter magas, cseppkövek vannak benne és itt találták a legtöbb őskori leletet.

A szájhagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc híve, egy román kapitány, Balika (Balyka László) az itteni barlangokban bújt el a szabadságharc alatt a labancok elől, innen kapta a nevét az egymással szemben lévő Kis- és Nagybalika barlang,

A barlangokban található legelső falfelirat 1563-ból származik. A Binder-barlang falán található a legrégibb, névről ismert turista neve: H.FV / PATO / 1574.

Az Oszlopos barlangban 600 ezer éves csiszolatlan kőkorszakbeli kőeszközt találtak, ezekből arra következtettek, hogy a barlangot kultikus célra is használták. A kilátás innen a legjobb a hasadék felső részére.

Különleges élővilág

A területnek különleges a növény- és állatvilága is. Nyárády Erazmus Gyula felmérése szerint

a Romániában található 3500 növényfajból 997 él itt.

A különböző klímájú helyeken más-más élővilág telepedett meg. A csúcsok árnyékában megmaradtak a különlegességnek számító jégkorszaki, fekete-tengeri, pannóniai, sztyeppei, alpesi növényfajok is, és itt él a merev nyúlfarkfű, a tűlevelű szegfű és a bánáti ördögszem is.

A napos helyeken sztyeppei növények, az erdélyi hangyabogáncs, csinos és hegyi árvalányhaj található. A hasadék nevezetessége a díszes zabfű, a méregölő sisakvirág, az illatos kankalin, a magyar-, törpe- és homoki nőszirom, de megtalálható például a havasi őszirózsa és az osztrák sárkányfű is.

Ritka sziklai növények a Rochel kőtörőfű, az erdélyi berkenye, és a legkülönlegesebb a magyarföldi husáng, amely Európában csak a Kárpát-medence hat termőhelyén él meg, vagy a tordai hagyma, amely legközelebb az Urál hegység déli részén és Közép-Ázsiában található csak.

A hasadék bennszülött növény különlegességei többek között a hasadéki sisakvirág, hasadéki bogáncs vagy a tordai hölgymál.

Az ornitológusok 108 madárfajt azonosítottak itt, védett madárfajok közül a kövirigó, hantmadár, hajnalmadár él a vidéken. 2005-ben a német GEO szaklap által szervezett biodiverzitás napján 320 lepkefajt azonosítottak. Többfajta gyík és béka is lakik a vidéken.

Legendák

Az egyik szerint Szent László a kunokkal ellen harcolt Torda mellett, de a túlerő miatt visszavonult a hegy felé. Ám a kun sereg tovább üldözte és a király az égiekhez fordult segítségért. Ekkor a hegy kettéhasadt, és László a katonáival megmenekült.

A monda szerint lovának patkónyomai a hasadék felett, a Patkós-kövön állítólag ma is látszanak. Sőt, a patkószegek helyét a 17. században még látni vélték.

Egy másik legenda szerint a Szent László pénzének nevezett, egysejtű apró állatka házának kövülete – amely ma is gyűjthető a Hesdát medrében – a kun vezér parancsára szétszórt pénzekből származik. A kunok azért szórták el a pénzt, hogy a magyarokat lelassítsák – bíztak abban, hogy a katonák szedegetni kezdik a fémpénzeket. Ám a király fohászára a pénz kővé változott, így a sereg megmenekült.

A szájhagyomány a Hasadékot különböző lények (sátán, tündér, lidérc) tartózkodási helyének is tartotta.

A Tündérvárhoz kapcsolódó történet szerint a barlangban tündérek élnek. Szent György-nap éjjelén megnyílik a barlang, ekkor hordják ki a tündérek a kincseket. Egy másik mese szerint a titkos bejárat hétévenként nyílik meg, amikor a tündérek vízért mennek a közeli forráshoz, és akkor a kincs őrizetlenül marad. Ezt használta ki egy kecskepásztor, aki többször is megdézsmálta a kincset. Ám az ajtó egyszer bezárult és ő bent rekedt Mikor hét év múlja kiszabadult, már ősz szakállú aggastyán volt, és a családjából már senkit nem talált életben.

A népi hiedelem szerint hatalmas kincset rejtettek el a Tordai-hasadék valamelyik barlangjában,

sokak szerint a Kéményseprő barlangban. A barlang nevét egy Kis nevű kéményseprő miatt kapta, aki megpróbál beereszkedni a sziklaüregbe. Egy kötelet kötött a derekára, így eresztették le a barátai a mélybe, ám egy helyen beszorult, megijedt és kiabálni kezdett. Hiába próbálták kihúzni, a férfi ott rekedt a barlangban.

Kirándulás

Ha szeretnéd te is felfedezni ezt a különleges helyet, akkor autóval a hasadék bejáratig tudsz eljutni Mészkő felől. Itt egy menedékház van, ahol parkolni is lehet. A hasadék falára turistáknak nem ajánlott felmászni, és a barlangok legtöbbjének a megközelítése is nehéz és veszélyes. Ezért a patak völgyében érdemes túrázni, ahol egy ösvény vezet végig, néhány helyen pedig függőhíd visz át.

Az úton láthatod a Sárga-tornyot, a 200 méter magas sima laposfalú Falkolosszust, a Csorgót, aminek vízéből inni is lehet. Az út felénél található a Danila-tó, ami a patak kiszélesedéséből jött létre. A hasadék végén vagy visszafordulsz, vagy a jelzett turistaúton a szakadék mentén tudsz visszatérni a bejárathoz.

De gyalogosan is megközelíthető a hasadék, a turistajelzések segítségével fel lehet fedezni a természetvédelmi területet és a környéket is.

A hasadékba vezető első utat a vármegye és Torda városa építette 1890-1893 között.

A Tordai-hasadék keleti oldalán épített menedékházat 1935. szeptember 8-án avatták fel.

Az alapító okiratát és építésének történetét ércdobozban befalazták, a fal egyik Peterd felé eső szögletébe.

A díszes iraton ez olvasható: “Ezt a turista menedékházat az Erdélyi Kárpát Egyesület építette az Úr 1934. esztendejében a régi elpusztult menedékház helyén tagjai áldozatos anyagi hozzájárulásával, Bors Mihály szindi földbirtokos példát mutató támogatásával és az EKE tordai osztályának megértő segítségével, hogy otthont nyújtson a vándornak, kit a természet szeretete csal erre a vidékre, pihenőhelyet a turistának, kit a Tordai-hasadék szépségei hoztak ide, hogy példát mutasson a jövőben is, hogy okos elhatározással, erős akarattal, áldozatra kész lélekkel minden időkben lehet alkotni és a köz javát szolgálni. Az idő kikezdheti ezt az emberi alkotást, romba is dőlhet az, de a benne kifejezésre jutó gondolat azonban örök életű lesz a maga nevelő hatásában is. Sânduleşti - Szind, 1934. június hó 3-án.

KÖVESS MINKET:

hirdetés
dubrovnik-512798_960_720.jpg

Öt szuper szabadtéri program, ha Horvátországban nyaralsz

Horvátország a magyarok körében is nagyon népszerű nyaralóhely, ahol a tengerparti pihenés mellett rengeteg egyéb szabadtéri program és lenyűgöző természet vár. Ehhez adunk most tippeket.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. június 20.Déli szomszédjainkat az Adriai-tenger határolja, a partvonalon pedig rengeteg, szebbnél-szebb strand vár. De ha a tengerparti fürdőzés és heverészés mellett más kalandokra is vágysz, akkor sem fogsz unatkozni: rengeteg izgalmas túraútvonal, megmászni való hegyek, raftingra csábító folyók és lélegzetelállító bicikliutak várnak.

1. Túrázz!

Horvátország népszerű úti cél a túrázók és hegymászók körében is. Az egyik legnépszerűbb célpont a Biokovo-hegy, amelynek legmagasabb pontja az Sv. Jure betonozott úton is elérhető, de ha nem akarsz a csúcsra törni, akkor is érdemes meglátogatni a lankás tájait és a botanikus kertet, amely Makarskától kb. 45 perc sétával elérhető. Ha pedig a legjobb adriai kilátást keresed, akkor a Vošac 1421 méter magas csúcsát érdemes megmásznod, amely hegymászó úton szintén elérhető Makarskából.

2. Pattanj biciklire!

Ha már a Balaton-kerülés a kisujjadban van és más izgalmas tájakra vágysz, akkor ismered meg Horvátországot kétkeréken! Indulhatsz Isztria központjából vagy Porecből és napi 40-60 kilométeres szakaszokon végig tekerhetsz Isztria lenyűgöző tájain. Az isztriai biciklis utak jól kiépítettek és nagyrészt lakatlan részeken, borvidékeken, olíva termő vidékeken visz keresztül.

3. Búvárkodj!

Szerencsére a horvát-partoknál nagyon tiszta, átlátható a víz, ami kedvez a snoker- és a búvárkodás rajongóinak is. Bár ahhoz, hogy megcsodáld a tenger élővilágát egyes helyeken szinte le sem kell buknod a víz alá, de az olyan csemegék, mint a víz alatti múzeumok és ősi hajóroncsok már megkívánják a búvárfelszerelést. Dubrovniktól nem messze, Cavtatban például egy hajóroncsot fedezhetsz fel a víz alatti múzeumban, ahová tapasztalt búvár-tárlatvezetők visznek le, de ha merülni szeretnél, Pag szigetén, a Vlaska mala öbölben is találhatsz egy ősi hajóroncsot, amely az i.e. 1. századból maradt itt emlékül.

4. Raftingolj!

Ha az adrenalin szerelmese vagy, akkor semmiképp se hagyd ki nyári bakancslistádból a raftingolást! A gyors folyók, kanyonok mindenképpen egy izgalmas túrára csábítanak. Az úgynevezett fehér vizes raftingot kipróbálhatod a Mreznica, Dobra, Kupa, Korana és az Una folyókon is. A legnépszerűbb, ez utóbbi, amely természetes határként szolgál Horvátország és Bosznia között, vize pedig annyira tiszta, hogy inni is lehet belőle.

5. Próbáld ki a zipline-t!

Még egy adag adrenalin-löket! Az országban több zipline-pálya is vár, de talán a legizgalmasabb drótkötélpálya az Omišt körülvevő hegyeknél fogad. Összesen 2100 méteren, 150 méter magasságban, 8 pálya várja a vállalkozókedvűeket, hogy átcsússzanak a szakadékok fölött. A csúszások során akár 70 km/órás sebességre is felgyorsulhatsz! Azonban ha jobban érzed magad párban, a kínálatban tandem pálya is szerepel, illetve végig két kísérő vigyáz rád a program alatt.


KÖVESS MINKET:hirdetés
borangolas1.jpg

Miskolc leszámol az előítéletekkel: így válik az Avas az ország egyik legmenőbb helyévé

A szocialista iparváros kliséje már a múlté: elképesztően sok a fejlesztés és a kulturális program. Eltöltöttünk ott egy hétvégét, és nagyon kellemesen csalódtunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 25.Tedd a szívedre a kezed: ha meghallod az a szót, hogy "Avas", ugye neked se a csodaszép kirándulóhely, a több száz borospince és a pezsgő kulturális élet jut eszedbe először?

Nem csoda, hiszen mind az Avassal, mind úgy általában Miskolccal kapcsolatban ma is sok a közhely és az olyan, negatív előítélet, amiket a település rég meghaladott. Ezzel igazából én sem voltam tisztában, de egy kétnapos "fejtágító" látogatást követően – amire a városhoz régóta ezer szállal kötődő Müller Péter Sziámi hívott meg – már teljesen más szemmel nézek rá.

Miskolc ugyanis egyáltalán nem az a füstös gyárváros, ami a legtöbb emberben a neve hallatán még ma is felmerül. Miskolc az egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező nagyváros, ami ráadásul Magyarországon egyedüliként messze az európai átlag előtt jár a megújuló energia és a smart megoldások alkalmazásában.

Ugyanakkor gazdaságilag az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődő, high-tech cégeket vonzó modern iparváros is. Az itt működő sok ezer vállalkozás között autóipari, légi-, sőt űripari cégek is vannak. Itt rendezik lassan 20 éve a nemzetközileg is jegyzett Bartók Plusz Operafesztivált, valamint a színházi és a könnyűzenei élet is rendkívül aktív.

Sokan nem tudják, hogy néhány országosan ismert, gyönyörű kirándulóhely: Lillafüred a Hámori-tóval, Miskolctapolca az európai szinten is egyedülálló Barlangfürdővel, a diósgyőri vár, valamint Magyarország legnagyobb különálló egyetemi campusa mind Miskolc részei.

Az a városrész viszont, amiről a legtöbb sztereotípiát kell eloszlatni – és ami látogatásunk fő célja is volt –, a már említett Avas.

Mintha a Gellérthegy a Deák tér mögött kezdődne

Az viszonylag széles körben ismert tény, hogy az Avason található Magyarország legnagyobb lakótelepe: a végeláthatatlan panelrengeteg három ütemben épült fel a '70-es, '80-as években, és mai is több tízezer embernek nyújt otthont.

A történelmi Avas azonban ennél sokkal több: egy nagy hagyományú, az egész világon semmihez nem hasonlítható atmoszférájú városrész. Az Avas a belváros szerves részét képező, mintegy 800 pincéből álló régi vigalmi negyed, egy hegyoldalban álló kis Borváros, ami hosszú tetszhalál után néhány éve újra elkezdett életre kelni.

Mostanában ismét színvonalas vendéglők és több tucatnyi nyitott magánpince teszik vonzóvá a borházak között kanyargó utcácskákat. Az UNESCO Kulturális Szellemi Örökség címre is pályázó Történelmi Avas (az szó eredeti jelentése tiltott erdő) egészen egyedi életforma nyomait őrzi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hobbit_ujzeland_nagy-12-1.jpg

Hobbitfalva valóban létezik, és a kocsmájában szívesen látják a vendégeket

Új-Zéland egyik leghíresebb látványossága a Hobbiton, ahol ma is állnak a hobbitlakok a kertekkel. Az itt sétálók pedig úgy érezhetik, hogy belecsöppentek a film egyik történetébe.
Fotók: Nagy Gábor, szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. május 04.Számos filmforgatási helyszín vált turisztikai célponttá, ám a Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit rajongók mellett bárkit elvarázsol Új-Zéland egyik legismertebb látványossága, a Matamata közelében található Hobbitfalva, a Hobbiton.

A falu gyönyörű vidéken található. A Gyűrűk Ura regény alapján felépített falucska egy részét a forgatás után ugyan elbontották, de A hobbithoz újra felépültek egyes részei. Ekkor azonban már az is szempont volt, hogy a filmkészítők után a turistáknak is látogatható legyen.

Így ma bárki megnézheti a kunyhókat, a kis kerteket, a tavat, a Zsákvég utcát, a kis padot. Az egész olyan, hogy az arra sétáló úgy érzi, bármikor előbukkanhat egy szereplő, és megelevenedik a történet.

A csoportoknak vezetett túrán mutatják be a Hobbiton látványosságait, és mesélnek a forgatásról is, sőt a túra végén a Zöld Sárkány kocsmába is be lehet térni egy korsó almasörre.

A Tolkien rajongókat egész biztosan elvarázsolja a vadregényes hely, ahol a kis dombok, a zöld rétek, a csobogó patakok között megbújnak a kerek ajtós kis házikók.

A hely tényleg olyan, mint egy mesében, pedig valóságos.

A stáb a helyszín keresése közben akadt rá az Alexander farmra, amely megszólalásig olyan volt, mint amit a filmkészítők megálmodtak. Ott volt a tavacska, ott állt a hatalmas fenyőfa, szemben egy domb… Bár a domb tetején álló fa egy műfa, ám a többi részhez nem sokat kellett nyúlni.

A birkafarmon nem volt semmi, épület és közművek sem. Nem volt mit eltüntetni, lehet álmodni és építeni. A munkálatok 1999-ben kezdődtek, és 39 hobbit lakás készült el. Még az új-zélandi katonaság is segédkezett a munkálatokban.

Az építkezés, a filmkészítés nagy titokban folyt, majd a munka végeztével az építmények jó részét elbontották, de 17 álhomlokzat megmaradt.

A hely később újra benépesült, amikor A hobbit-filmek stábja 2009-ben megjelent és újra építkezni kezdtek. A filmesek után azonban megmaradt a falu, a 44 hobbit lakkal, kertekkel, padokkal, hordókkal együtt. A faluban 2012-ben nyitott meg a a Zöld Sárkány Fogadó, ahová a túra végén a turisták betérhetnek, sőt akár egy vacsorát is elfogyaszthatnak.

Hobbiton bizony sokakat vonz, ahogy a fotós, Nagy Gábor és párja is nekiindult az útnak. Mindketten nagy rajongói a Tolkien könyveknek. Bakancslistás hely volt, ahová szerettek volna eljutni – bár sokáig nem is remélték, hogy sikerülhet. Egy évig készültek rá, de az út összejött.

A látogatás igazából egy csoportos séta, vezetővel, a végén a vacsorával, ahová a belépők már egy évvel korábban elfogytak. Végül egy utazási irodán keresztül sikerült foglalniuk, ám így jóval drágábban kapták meg a jegyet. Mint írták, életük legdrágább vacsorája volt, de nagyon várták.

„Szürke ég és eső fogadott minket, mikor megérkeztünk Hobbitonba. Körülöttünk sok izgatott ember tülekedett, hogy jobban lásson, halljon. Mi voltunk az utolsó csoport, a „lakomázók”. Lassan haladtunk előre, és közben vicces és érdekes történeteket mesélt a vezetőnk. Én hátul maradtam, hogy nyugodtan fényképezhessek. Az eső nem csendesedett. De nem bántuk, boldogok voltunk.

Mikor Bilbó házához értünk, hirtelen a felhők közül előbukkant a nap. Varázslat volt, és kitartott végig, amíg ott voltunk.

Az út végén eljutottunk a kocsmához, ahol mindenkit egy hobbit itallal vártak. Én egy sört ittam mázas agyagkorsóból – bár autóval voltunk, de egy pohár sör nem tilos – és isteni volt.

Míg vártunk az asztalokra, hirtelen minden elsötétült, így generátorral oldották meg a helyzetet, mi pedig végre hozzákezdhettünk a hobbitos vacsoránkhoz.

Gyönyörűek voltak a roskadásig megterített asztalok, és azt mind meg is ehettük volna – ha tudjuk.

Volt néhány nagyon finom étel, volt ami kevésbé ízlett, de ez így volt jó. Mikor már mozdulni sem tudtunk, akkor leszedték az asztalt, és telerakták édességekkel. Földi pokol :)

Én körbejártam a helyet, fotóztam… Persze csak alibi volt, helyet csináltam az édességnek.

Sajnos – mint minden jónak – ennek is vége lett. A vacsora után az ajtóban kaptunk egy lámpást, az világított az úton vissza a buszhoz. Az áramszünet miatt az esti kivilágításról lemaradtunk, ezért kicsit szomorúan, de végül is elégedetten és boldogan búcsúztunk el Hobbitontól” – mesélte el a fotós.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bujtosito_nyirdron-2-1.jpg

40 évig hulladéklerakónak használták, mostanra kedvelt horgászparadicsommá váltak a Bujtosi-tavak

A Nyíregyháza belterületén található tórendszernél már sokféle halat lehet fogni.
Fotók: Nyírdrón, szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 09.Kedvelt horgászhelye a nyíregyháziaknak és a környéken élőknek a Bujtosi-tavak. A 11,5 hektáros vízfelületű tavakat mesterségesen alakították ki, a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén.

1995-ben döntöttek egy városliget kialakításáról, ekkor kotorták ki a medret, és a vízutánpótlás megoldására két kutat fúrtak. A tórendszer környékét parkosították és sétányokat csináltak.

Korábban - mintegy negyven évig - a tórendszer elhanyagolt volt, a lakók hulladéklerakónak használták. A víz rossz minőségű volt, hal is alig volt a tóban.

A Bujtosi-tavak Nyíregyháza belterületén található, és ma egy egyesület gondozása alatt áll. Halakat telepítenek, vigyáznak a környezetre, hogy megóvják a ma már igen kedvelt helyet.

Sokféle halat lehet itt fogni, van például compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

Bővebben ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x