hirdetés
mti-orban-scaled.jpg

Lecsót kavargatott Orbán, amikor Trump hívta telefonon

Kedélyesen elbeszélgettek.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

David Cornstein, az Egyesült Államok leköszönt budapesti nagykövete korábban a Népszavának mesélte el, hogy amikor az Ovális Irodában járt Donald Trumpnál, az amerikai elnök váratlanul azt javasolta, "hívjuk föl Viktort!".

A Blikk most Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte, hogy mit csinált épp akkor. A kormányfő jól emlékezett a pillanatra: Trump épp akkor hívta őt, amikor melegítette a vacsorát.

"Feleségem, Anikó saját termesztésű alapanyagokból készült, Európa-bajnok lecsóját kevergettem, amikor megcsörrent a telefonom. Trump elnök volt a vonal végén"

– mesélte a Blikknek Orbán.

hirdetés

A miniszterelnök elmondta, hogy az amerikai elnök kedélyesen kérdezte: “hogy vagytok ti ott Magyarországon?”. Orbán úgy emlékszik, aktuális témákról beszélgettek, ő a kampányról kérdezte Trumpot, aki így válaszolt: "éles a kampány, de nyerni fog".

Tájékoztatták egymást a járvány ügyében tett erőfeszítéseikről is, a magyar miniszterelnök azt kérdezte, hogy áll Amerika a vakcinafejlesztéssel, erre Trump azt válaszolta, hogy biztatóan. Arra hogy más országok is hozzájuthatnak-e az amerikai vakcinához, az elnök azt mondta: „Számíthattok rám.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szegedi-tudományegyetem-wikimedia.jpg

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged – ez lenne az intézmény új neve.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A hvg.hu információi szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

A lap úgy tudja, hogy

az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem 2000. január 1-jén jött létre, több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával. Akkor három egység - a József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem

- adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét.

hirdetés

A lap megkérdezte az intézmény különböző egységeihez tartozó egyetemi polgároktól, hogyan fogadták a névváltoztatás szándékát, de, mint írják: szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, miközben a hvg.hu információi szerint az egyetemi vezetésnél már hónapok óta napirenden van az intézmény átnevezése.

Aki viszont hallott a tervről, az kétségeit fejezte ki: a lap által megkérdezett források szerint a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja.

Emellett nemzetközi színtéren több felsőoktatási intézmény is viseli Szent György hasonlóan csengő nevét. Ráadásul az SZU rövidítés a Szegedi Tudományegyetemmel összemérhetően rangsorolt Sencseni Egyetem (Shenzhen University) nevének közismert abbreviációja, illetve a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
trumpbiden-1-1000x510.png

A nyugdíjasok is átpártoltak: Biden megverte Trumpot az utolsó vitában a CNN felmérése szerint

53 százalékuk szerint ő volt a jobb, 39 százalék a jelenlegi elnököt látta győztesnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Szinte minden téren Biden volt a jobb az utolsó elnökjelölti vitán, legalábbis a CNN által készített nem reprezentatív felmérés alapján.

A CNN Instant Poll az elnöki vita után közvetlenül végezte a megkérdezést, a válaszolók egy-egy harmada a két párt hívei közül került ki, a harmadik harmad magukat függetleneknek valló szavazókból állt.

Összességében úgy látták, hogy Biden nyerte a vitát: 53 százalékuk szerint ő volt a jobb, 39 százalék a jelenlegi elnököt látta győztesnek.

Trump egy mutatóján javított a tévénézők szerint, igaz, volt is honnan: a jelenlegi elnök bírálatait Bidennel szemben 50-50 százalékban látták jogosnak vagy inkorrektnek - a legelső botrányos vitánál a tévénézők 67 százaléka szerint Trump nem volt korrekt ellenfelével szemben. Biden érveit jogosabbnak találták, 76 százalékuk gondolta úgy, hogy kihívója jogos bírálatokkal szembesítette Trumpot.

hirdetés

A Business Insider szerint

nem változtatott számottevően a vita azon, hogyan vélekednek a nézők az elnökjelöltekről.

A vita előtt a CNN megkérdezése szerint 55 százalék gondolta Bident jobb elnöknek, a vita után ez 56 százalékra változott. Trump esetében szintén kicsi volt a változás: a vita előtt 42, után 41 százalék gondolta őt a megfelelő választásnak.

Trump gyakori hímsoviniszta megnyilvánulásainak tükrében nem meglepő, hogy a nők körében nem túl népszerű az elnök:

a női megkérdezettek 60 százaléka szerint Biden volt a jobb, Trump produkciója 35 százalékuknak tetszett csak jobban.

A férfiaknál ezzel szemben sokkal szorosabb volt a verseny, igaz ott is a demokrata elnökjelölt volt a favorit, de sokkal szorosabb eredménnyel: 47-44 százalékos arányban. A korcsoportokat tekintve szintén Biden győzött: a 45 évnél fiatalabbak körében csupán 27 százalék látta jobbnak Trumpot, 66 százalékuk Bidennel favorizált.

A legérdekesebb eredmények azonban a 65 év fölöttiek körében születtek: 46 százalékuk Biden győzelmét látták a vitán, 43 százalékuk Trumpét, 10 százalék szerint volt döntetlen.

Bár a különbség nem kiugróan magas, mégis többen támogatják most Bident, mint négy évvel ezelőtt az akkori demokrata jelöltet, Hillary Clintont, igaz, csak egy százalékponttal. Azonban még így is az övé a CNN felmérései közül a második legjobb eredmény Obama 2008-as 58-31 százalékos számai után. A nyugdíjasok szimpátiáját valószínűleg azzal sem igazán vívta ki Trump, hogy Bident nagyon gyakran kora miatt - ellenfele 77 éves - támadja, mondván, hogy szenilis, és túl öreg az ország vezetéséhez. Ennek ellenére a nézők 55 százaléka mégis úgy véli, hogy éppen Trump viselkedése az, ami aggasztó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-mti-1.jpg

200 beteg van lélegeztetőgépen, ismét 2000 felett az új fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),

ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik egész Európában és Magyarországon is. Nő a fertőzések, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség - írják a kormányzati oldalon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-torda.jpg

Vesztegzár alá helyeznek két magyar települést, Széket és Tordaszentlászlót a járvány gyors terjedése miatt Romániában

A romániai Kolozs megye két emblematikus magyar települését éjféltől két hétre helyezik vesztegzár alá.
MTI, Címkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Kiss Gábor - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt

éjféltől két hétre vesztegzár alá helyezik a romániai Kolozs megye két emblematikus magyar települését: a néphagyományairól híres Széket és Tordaszentlászlót.

A belügyinisztériumi válságstáb erre vonatkozó határozatát Kolozs megye prefektusa közölte pénteken.

A két település bejárataihoz máris rendőri ellenőrzőposztokat állítottak fel.

A rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik a fertőzésveszélyre a településre érkezőket.

hirdetés

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni.

A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazóforgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

Szék és Tordaszentlászló lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek.

Sallai János, Szék polgármestere az MTI-nek elmondta:

a 2459 lakosú, 95,8 százalékban magyarok által lakott községben hivatalosan huszonöt fertőzött van, de további öt esetről tudnak.

A polgármester megjegyezte: nem tudják, hogyan jutott be a fertőzés a faluba, de szerinte ez összefügghet a székiek életmódjával. A falu asszonyai közül ugyanis sokan járnak takarítani, főzni kolozsvári családokhoz, a férfiak közül sokan alkalmi építőmunkások szerte a világban. A polgármester hozzátette: gazdaságilag is érinti a községet a fertőzés, mert sokan a "szürke zónában" dolgoznak, nem tudnak munkahelyi igazolást felmutatni, hogy elhagyhassák a települést.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!