hirdetés
vihar-eso-videok-kepek-1000x585.jpg

Lecsapott a vihar az országra: durva videók a felhőszakadásról és a jégesőről

Árvíz, felhőtölcsér, jég és eső, eső, eső. Nálatok mi a helyzet?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 29.


hirdetés

Országszerte több helyen is szakad az eső, valahol már reggel óta, máshol pedig délután érkezett meg vihar. Ahogy korábban írtuk,

főként a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok, de délkeleten is előfordulhat egy-egy heves esőzés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért felhőszakadás, szélvihar és zivatar miatt adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Budapest XVII. kerületében ilyen nagy eső volt délután fél 3-kor:

Hatalmas vihar ismét Budapesten! - Szeretlek Magyarország

Hatalmas vihar ismét Budapesten!

hirdetés

A viharról már több videót is megosztottak a Met Hír Facebook-oldalán.

Baján a felhőszakadás miatt már kisebb árvíz alakult ki az utakon:

Felhőszakadás és villámárvíz nem sokkal ezelőtt Baján!

Felhőszakadás és villámárvíz nem sokkal ezelőtt Baján! Videó: Király-Tóth Szintia / ViharVonal ***Ha Te is készítettél fotót vagy videót, töltsd fel a...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vuhan_koronavirus.png

Egy Vuhanban ragadt turista elmondta, milyen volt a koronavírus-járvány kezdete a városban

A 30 éves ausztrál férfi szerint a helyzet sokkal rosszabb lehet, csak a kínai médiában cenzúrázzák a koronavírusra vonatkozó információkat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Még decemberben érkezett Vuhanba Josh Nielsen, alig néhány nappal azelőtt, hogy a koronavírus-járvány felütötte a fejét a 11 milliós kínai városban. A profi görkorcsolyás azóta sem hagyhatta el Vuhant, a lakásba zárva tölti az idejét. A 30 éves ausztrál férfi a Daily Starnak számolt be arról, mi is történt az elmúlt hetekben a fertőzés gócpontjában.

"Jól vagyok, de a betegség első 10 napjában a fertőzöttek általában tünetmentesek"

- kezdte a beszélgetést a Vuhanban ragadt turista.

A folytatásban kiderül, hogy éppen aludt, amikor bejelentették, hogy lezárják a várost. Csak ekkor figyelmeztettek, hogy viseljen maszkot, és halmozzon fel minél több élelmiszert a lakásban.

Nielsen szerint ma már rá sem lehet ismerni a pár napja még nyüzsgő kínai városra, az utcák és közösségi terek teljesen kihaltak.

hirdetés

A szellemvárosnak tűnő, járvány által sújtott metropoliszról több videó is kering a közösségi médiában:

Az ausztrál férfi meggyőződése szerint a helyzet valójában már most is sokkal rosszabb lehet, mint ami eljut a világ többi részére. Ezt abból gondolja, hogy közismerten cenzúrázzák a híreket a kínai médiában, különösen az országra negatív fényt vető információkra.

Nielsen azt is furcsállja, hogy miközben a világ több országában is felbukkant már a fertőzés, Vuhanban ezzel szemben alig növekszik a fertőzöttek száma.

"Csak azóta emelkedik naponta nagyjából kétszázzal a fertőzöttek száma, hogy világszerte hír lett a kínai koronavírusból"

- mondta a városban ragadt ausztrál férfi.

Hozzátette: naponta 30 ezer ember repült ki és be a városba a lezárás előtt, így könnyen lehet, hogy sokkal több helyre is eljutott a vírus, mint amiről most lehet tudni.

Nielsen szerint az is árulkodó, hogy míg világszerte nem lépte át a megbetegedések száma az ezer főt, addig Kína rohamtempóban, hat nap alatt mobilkórházat épít Vuhanban, ahol ezer újabb férőhelyet alakítanak ki a fertőzötteknek. Számára ez nem igazán logikus, ha csak pár száz beteget regisztráltak a városban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sanghaj_koronavirus_metro.png

Koronavírus: sorra zárja be üzleteit a McDonald's és a Starbucks Kínában

A világ legnagyobb Starbucks kávézója is becsukta kapuit Sanghajban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Az összes üzletét bezárta Sanghajban a McDonald's és a Starbucks az egyre gyorsabban terjedő koronavírus miatt, írja a Mirror.

A kávézólánc egyik sanghaji kirendeltsége ráadásul a cég egyik legfontosabb üzlete, mivel ez a világon létező legnagyobb Starbucks.

A McDonald's Sanghaj mellett további négy kínai városban függesztette fel egyelőre szolgáltatásait. A gyorsétterem-hálózat bizonytalan ideig a házhozszállítást is szünetelteti.

A városban bezárt az összes mozi is, korábban pedig a Disneyland is bejelentette, hogy egyelőre nem nyitnak ki a járvány miatt.

hirdetés

Közben Hongkong igyekszik elzárni magát a szárazföldtől. A városállam vezetője bejelentette, hogy a holdújév miatt szünetelő iskolák zárva tartását meghosszabbítják február 17-ig, valamint azonnali hatállyal felfüggesztik az összes közlekedési eszköz indítását és fogadását a fertőzés epicentrumával, Vuhannal.

Carrie Lam kilátásba helyezte, hogy az egyetemi szünetet is meghosszabbítják. A város vezetője ezzel párhuzamosan a kínai állam segítségét kérte, hogy Hongkongba megfelelő mennyiségű maszk érkezzen, ami a védekezés jelenlegi egyetlen eszköze a gyakori kézmosás mellett.

Hongkongban egyelőre 5 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, további 122 embert különítettek el a fertőzés gyanúja miatt. Valamennyien köthetők Vuhanhoz, ahonnan december végén útjára indult a gyilkos vírus.

A város repülőtereire és vasútállomásaira korábban testhőmérséklet-ellenőrző berendezéseket telepítettek. Ezzel próbálják kiszűrni a lehetséges fertőzötteket, mivel a koronavírus kezdetben magas lázzal jár.

Az első hongkongi fertőzöttet szerdán ismerték el: a 39 éves férfi vonattal érkezett látogatóba Vuhanból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Chinatown-manhattan-2004-1000x721.jpg

A New York-i Chinatownban máris kifogyott a gyógyszertárakból az arcmaszk

A helyieknek nincsenek illúzióik: jóformán csoda lenne, ha a világ legnagyobb kínai kisebbségével rendelkező városát elkerülné a járvány.
Kép:Wikipedia - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

New Yorkban él a világon a legnagyobb számú kínai kisebbség: 2017-ben kb. 628 ezren laktak a városban. A város kilenc kínai negyede közül a legismertebben, a manhattani Chinatownban máris eluralkodott a rettegés a koronavírus miatt, amely nem is meglepő: a kínai újév miatt rengeteg kínai kel útra, hogy meglátogassa családját, így rengetegen utaznak, vagy érkeztek épp Kínából - ahol a koronavírus épp a legnagyobb pusztítást végzi.

Bár már megerősítették, hogy az Egyesült Államokba is megérkezett a vírus - eddig két beteget regisztráltak, egyet Seattle-ben, egyet Chicagóban -, New Yorkból még nem jelentettek hasonlót. Ennek ellenére a helyiek igyekeznek felkészülni, hiszen

a világ egyik legsűrűbben lakott városában, ahol több mint 8 és fél millió ember él sokkal gyorsabban elterjedhet a cseppfertőzéssel elkapható vírus.

Ahogy Kínában, a Chinatownban is a kínai újévet ünneplik, amely általában hihetetlenül látványos utcabál. A készülődés az ünnepekre idén más, mint eddig:

hirdetés

az egyik helyi gyógyszertár egyik alkalmazottja, Elena Zheng szerint hatalmas volt a hajsza az arcmaszkok után, az emberek ugyanis félnek a vírustól.

A Los Angeles Times a gyógyszertár előtt egy párt meg is interjúvolt, akiknek már nem jutott maszk. Lien Chu és Ha Tran azonban biztosan nem mennek ki az ünnepségre - a nő terhes, és nem szeretnének kockázatatni.

Férje, Tran meglehetősen borúlátó: mivel a kínai újév miatt szinte az egész nemzet útra kell, hogy a családjukkal lehessen, ilyenkor hihetetlenül nagy számban érkeznek a kínaiak az ünnepekre Kínából Amerikába.

Emiatt lehetetlennek tartja, hogy százszázalékos biztonsággal működjön a karantén Kínában, és kizárt, hogy nem jut be a vírus New Yorkba.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

A tiltakozók bizonyítékokat akarnak arra, hogy az 5G elektromágneses sugárzás nem jelent veszélyt az emberekre és a környezetre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Az 5G, azaz az ötödik generációs mobilhálózat kiépítése ellen tüntettek szombaton Budapesten és Győrben. Mindkét helyszínen azt követelték civilek a kormányzattól, hogy szüneteltesse mindaddig az 5G kiépítésével kapcsolatos munkálatokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy az nem veszélyes az emberekre és a környezetre - írja a 444.hu.

A megmozdulás egy nemzetközi tiltakozási akció része volt, ugyanis a világ számos pontján szerveztek tüntetéseket szombatra.

A budapesti akció helyszínén, a budai Naphegy téren, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Digitális Jólét Program Titkársága épülete előtt

a transzparenseken többek közt a "Stop 5G! Bizonyítsátok be, hogy ártalmatlan!" és az "EMBERKÍSÉRLET" feliratokat lehetett olvasni.

A portál beszámolója szerint Fekete Krisztina, a tüntetős főszervezője úgy mutatta be a tiltakozó civileket, mint akik "meghallották és osztják az 5G mobilhálózat hatásáról szóló aggodalmakat".

hirdetés

A 444.hu leírása szerint a felszólalók olyanokat mondtak, mint „Az 5G olyan lesz, mintha egy óriási mikrohullámú sütőben lennénk. Ha kakaót adnak rá, kinyír mindannyiunkat.” Egy egri orvos is beszédet mondott, aki szerint a memóriazavarhoz és az autizmushoz is köze lehet az elektromágneses sugárzásnak, míg egy környezetgazdálkodási- és agrármérnök hallgató a fokozódó elektronikai eszközhasználat és az elektronikai ipar további növekedésének káros környezeti hatásairól beszélt.

Az 5G Ellenes Globális Tiltakozás szervezői azt követelik a magyar kormánytól, tegyen eleget az „élet- és egészségvédelem” alkotmányos kötelezettségének, és

„[...] az 5G elektromágneses sugárzás hazai alkalmazását mindaddig függessze fel, amíg egyértelmű, tudományosan hiteles bizonyítékok nem tisztázzák, hogy az emberekre, az élővilágra és a környezetre nem jelent egészségügyi veszélyt vagy más kockázatot"

- írja a portál.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!