Latinovits-Bujtor-Frenreisz
Ma lenne 81 éves az építészmérnökből színészkirállyá vált legenda, Latinovits Zoltán, akinek nevét Bujtor Istvánnal, Frenreisz Károllyal és a Gundel famíliával is együtt szokták emlegetni, bár az összefüggést sokan alig ismerik pontosan. Mi is a kapocs e legendás nevek között?
Szeretlek Magyarország
2012. szeptember 09.

Ma lenne 81 éves az építészmérnökből színészkirállyá vált legenda, Latinovits Zoltán, akinek nevét Bujtor Istvánnal, Frenreisz Károllyal és a Gundel famíliával is együtt szokták emlegetni, bár az összefüggést sokan alig ismerik pontosan. Mi is a kapocs e legendás nevek között?

Csomós Éva cikke

"Tört fényű kagylókkal érkeztem a világra, babonás füvekkel, virágszirmokkal, ördögfintorral, gömbölyű boszorkánykavicsokkal. Felhők, napok, csillagok szikráinak barlanghomályos rajzát hurcoltam magammal, elkezdett kanyaros vonalakat, kis görcsös köröket, befejezetlen görbéket. Fura-Maugli, majdhogynem az Állatkertben születtem, mégis kicsit idébb születtem, éppen Krúdy Gyula bácsi sörkerti asztala fölött, felejthetetlen emlékű nagyapám, Gundel Károly vendéglőjében, ebédszünetben, fél egykor. A munka és a tisztesség házának falinaptárain 1931. szeptember 9-et jegyeztek" - írta önvallomásként Latinovits Zoltán Ködszurkáló című könyvében.

Ez pedig máris magyarázni kezdi a titkot. Latinovits mindig is büszkén vallotta magát Gundel unokájának, azt is gyakran emlegette, hogy a ma is jól ismert „szindbádi érzékenységét” bizony, a híres városligeti vendéglőből hozta magával. Imádta édesanyját, a legendás vendéglős családból származó Gundel Katalint. És imádta volta édesapját is, Latinovits Oszkárt, akit csak kevéssé ismert, hiszen még születése előtt magukra hagyta őket, de hiánya egész életén bélyegként lévő fájdalommal égett. Mindig a ,,szeretetre érdemesség" bizonyítási kényszere fűtötte.

Latinovits Zoltán és édesanyja


Latinovits Zoltán és kisöccse, Bujtor István

Édesanyja 1941-ben férjhez ment Frenreisz István orvoshoz, így hamarosan két testvére is született. Egyikük 1942-ben István, aki Bujtor István néven lett színész, majd és 1946-ban Károly, akit Frenreisz Károlyként ismerünk.

A három testvér – bár meglehetősen jó viszonyt ápolt – csak ritkán mutatkozott együtt, mindössze néhány fotó látható, és ez a videó, amin közösen beszélnek, de még együtt énekelnek is.

Közös kép 1966-ból. Frenreisz Károly, az édesanya, Latinovits Zoltán, Bujtor István

Video:

Egymás közt nem volt versengés, de Latinovitsnak sok vetélytársa, irigye akadt, akik ott próbálták kikezdeni, ahol csak lehetett, amit ő érzékenysége és szeretetéhsége miatt különösen nehezen viselt.

Pedig ő épp közösségért áhítozott, szép szóval, indulattal próbált bennünket jobbik énünk felé terelgetni. Magányos volt és egyszeri. Hiszen a tehetség nem könnyű, jóléti adomány, sokkal inkább csapás, jellempróba, átok, kolonc a nyakban, száguldás hegynek felfelé.

Még most is csak érteni próbáljuk művészi, emberi jellemét.

Latinovits Zoltán 81 évvel ezelőtt született.

Ha te is szereted Latinovits Zoltán művészetét, lájkold a cikket!

*


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!