hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
orion_nyito
Lakóház lesz az űrhajó ihlette széplaki bárból
Az Orion bár szomorú sorsa mégsem lebontással végződik.
Hajner Gyula cikke és fotói - szmo.hu
2014. március 20.


hirdetés

A balatonszéplaki Orion-bár 1971-ben, a Press Club részeként épült, Márton István tervei alapján, és a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) területéhez tartozott. Ihletője a Magyarországon 1968-ban bemutatott, nyugatnémet készítésű Orion űrhajó fantasztikus kalandjai c. sorozatban felbukkanó Orion űrhajó volt.

orion15

orion13

orion6

orion7

orion8

orion12

Ilyen volt és ilyen lett az Orion Bár. Told arrébb a képet az egérrel!

Régi fotók: www.egykor.hu

Az Orion eredetileg bárként, majd a ’90-es évektől diszkóként üzemelt. A létesítmény hanyatlása, - mint ahogy azt a videóimból megszokhattátok – habár nem közvetlenül, de a rendszerváltásra vezethető vissza. Ez Siófok-Balatonszéplak régen nagyhírű, Ezüstpart szakasza, ahová a turisták tízezrével jártak.

A turizmusnak a Balaton déli partján történt – és jelenleg is tartó -, robbanásszerű visszaesése nem csak az Orion-bárt sújtotta. Ha fel kellene sorolnom, hogy az elmúlt évtizedekben melyik szórakozóhely, étterem, szálloda és nyaraló zárt be itt, akkor talán még egy óra múlva se jutnék a végére.

orion4

orion

orion2

orion3

orion17

orion18

orion19

orion5

orion9

orion10

Az építész, a körpanorámás kialakítású bár belső díszleteként, részből készült vitorlásokat álmodott meg, amiket valószínűleg fémtolvajok vittek el. A bár épülete a kétezres években teljesen feledésbe merült, a fák és a bokrok benőtték, szinte láthatatlanná vált. Hosszú évekig állt elhagyatottan…

Sokáig úgy tűnt, hogy az épületet le fogják bontani. De 2006-ban a LUGA Nemzetközi Ingatlan beruházási Kft. tulajdonába került. Nekik pedig eszük ágában sem volt egy ilyen ritka építészeti jelenségtől megválni.

VIDEÓ: nézzetek szét az Orion Bárban és megmutatjuk a készülő lakóház terveit is

Ottjártamkor az építésvezetőtől megtudtam, hogy lakóépületként újítják majd fel, sőt, még az általuk oda építendő lakópark látványtervében is látható a mára már teljesen lecsupaszított Orion bár.

Ha nem is idén, de néhány év múlva biztosan, lakni fogják az Ezüstpart egykori legendás szórakozóhelyét.

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Jégvarázs a Balatonnál - különös képződményeket hozott létre a szél és a víz
Itt van tényleg a tél, és a magyar tenger megint újabb arcával nyűgözi le az arra látogatót.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. január 04.


hirdetés

A déli parton a kicsapódó víz, és a metszően hideg szél fura formákat alakított ki. A jégcsaptól a jéggömbbig számtalan alakban fagyott meg a tó vize. Ez már tényleg a tél...


KÖVESS MINKET:
Támad a tél: jégpáncél vonta be a Balaton szélét
A kicsapódó hullámok, az eső, pára vastag jeget vont a kövekre, ágakra.
Fotók: MTI/Varga György - szmo.hu
2019. január 03.


hirdetés

Bekeményített a tél a magyar tengernél is. A pár napja tartó hideg, a vízpára, a hullámok cseppjei vastag jeget vontak a parti kövekre, ágakra.


KÖVESS MINKET:

Hoppá: Eladó az álomszép, díjnyertes balatoni szőlőbirtok
A Liszkay-birtokot, amelyről néhány éve mi is írtunk, több mint másfél milliárd forintért árulják neten.
Fotó: Mórocz Anikó/Az élet íze blog - szmo.hu
2019. január 06.


hirdetés

Eladó a Balaton-felvidék egyik legértékesebb szőlődűlője, álomszép borkúriája Monoszló határában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közelében. A Liszkay Borkúriát, amiről korábban mi is írtunk, egy luxusingatlanokkkal foglalkozó cég, a Barnes-csoport hirdeti 5 millió eurós, vagyis több mint másfél milliárd forintos áron.

A monoszlói Pangyér-dűlő az ország egyik legértékesebb szőlőterülete, s szerencsére az ott termett szőlő lehelete palackba zárható. Természeti adottságai a nagy minőségű borok termelésére kiváló: a szőlő termőhelyi-kataszteri I. osztályba 385 ponttal sorolták be, a lehetséges 400-ból. Országosan az ilyen, 380 feletti összpontszámmal besorolt termőhelyek területe alig haladja meg a termőhelyek 1 százalékát.

A ház a francia Chateau borászatok alapján épült, a borkúria alapterülete 1600 négyzetméter, medence, 9 szoba és 8 hálószoba található benne. A birtokról kilátás nyílik a Hegyestűre és a Badacsonyra is. A Liszkay Borkúria ráadásul megkapta a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet 2017-ben.

Via: Sokszínű Vidék


KÖVESS MINKET:

Hihetetlen: a hétvégén napozni lehetett a Balaton partján
Az északi part néhány kedvelt partszakaszát járta be a fotós, Rostásy Szabó Mihály.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. január 13.


hirdetés

Bármennyire hihetetlen, a pár nappal ezelőtt még zord télies Balaton hirtelen tavaszias hangulatú lett. Mit tesz a szikrázó napsütés, a kissé szeles idő, amelyhez kellemes, már-már tavaszt idéző hőmérséklet is társul? Az emberek ellepik a partot, sétálnak, madarat etetnek, sőt a bátrabbak még a napozóágyakra is kiülnek.

A fotós az északi part néhány kedvelt települését járta végig, és most ti is szétnézhettek a magyar tenger partján. Ilyen volt a január második hétvégéje. A képeket nézve nekünk máris kedvünk támad elindulni.

Balatonalmádi

Alsőörs

Balatonfüred

Csopak


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x