hirdetés
orion_nyito.jpg

Lakóház lesz az űrhajó ihlette széplaki bárból

Az Orion bár szomorú sorsa mégsem lebontással végződik.
Hajner Gyula cikke és fotói - szmo.hu
2014. március 20.


hirdetés

A balatonszéplaki Orion-bár 1971-ben, a Press Club részeként épült, Márton István tervei alapján, és a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) területéhez tartozott. Ihletője a Magyarországon 1968-ban bemutatott, nyugatnémet készítésű Orion űrhajó fantasztikus kalandjai c. sorozatban felbukkanó Orion űrhajó volt.

orion15

orion13

orion6

orion7

orion8

orion12

Ilyen volt és ilyen lett az Orion Bár. Told arrébb a képet az egérrel!

Régi fotók: www.egykor.hu

Az Orion eredetileg bárként, majd a ’90-es évektől diszkóként üzemelt. A létesítmény hanyatlása, - mint ahogy azt a videóimból megszokhattátok – habár nem közvetlenül, de a rendszerváltásra vezethető vissza. Ez Siófok-Balatonszéplak régen nagyhírű, Ezüstpart szakasza, ahová a turisták tízezrével jártak.

A turizmusnak a Balaton déli partján történt – és jelenleg is tartó -, robbanásszerű visszaesése nem csak az Orion-bárt sújtotta. Ha fel kellene sorolnom, hogy az elmúlt évtizedekben melyik szórakozóhely, étterem, szálloda és nyaraló zárt be itt, akkor talán még egy óra múlva se jutnék a végére.

orion4

orion

orion2

orion3

orion17

orion18

orion19

orion5

orion9

orion10

Az építész, a körpanorámás kialakítású bár belső díszleteként, részből készült vitorlásokat álmodott meg, amiket valószínűleg fémtolvajok vittek el. A bár épülete a kétezres években teljesen feledésbe merült, a fák és a bokrok benőtték, szinte láthatatlanná vált. Hosszú évekig állt elhagyatottan…

Sokáig úgy tűnt, hogy az épületet le fogják bontani. De 2006-ban a LUGA Nemzetközi Ingatlan beruházási Kft. tulajdonába került. Nekik pedig eszük ágában sem volt egy ilyen ritka építészeti jelenségtől megválni.

VIDEÓ: nézzetek szét az Orion Bárban és megmutatjuk a készülő lakóház terveit is

Ottjártamkor az építésvezetőtől megtudtam, hogy lakóépületként újítják majd fel, sőt, még az általuk oda építendő lakópark látványtervében is látható a mára már teljesen lecsupaszított Orion bár.

Ha nem is idén, de néhány év múlva biztosan, lakni fogják az Ezüstpart egykori legendás szórakozóhelyét.

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
lake-balaton-1166951_1920.jpg

Ilyen az űrből nézve a „magyar tenger”, nem, nem kék a Balaton - vagy mégis?

A fotót a Copernicus Sentinel-2 műholdnak köszönhetjük. Ti milyen színűnek látjátok?
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 26.Mondhatni egyik nemzeti büszkeségünk és egyben kedvenc üdülőhelyünk a Balaton - legyünk északi vagy déli parti pártiak, ezt azért kijelenthetjük.

Ugyanakkor igazán átfogó valójában leginkább csak a madártávlatos drónfelvételek segítségével gyönyörködhetünk benne - ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy például az űrből szemléljük.

Persze apróbb pontként máskor is láthattuk már, de hála az Európai Űrügynökségnek, most egy kis ideig valóban az űrfelvételek reflektorfényét élvezhette a "magyar tenger".

Nemrég ugyanis minket, magyarokat, vettek górcső alá - egészen pontosan egy ikonikus helyszínünket, a Balatont fotózták odafentről.

Közleményük szerint a remekmű akkor született, amikor a Copernicus Sentinel-2 nevezetű műhold Nyugat-Magyarország felett cirkált - egészen pontosan február 27-én.

Ha kíváncsi vagy a felvételre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
red_bull_air_race_2019_kéttornyú_templom.jpg

A Balaton csodái: két Red Bull Air Race-pilóta körberepülte és lefotózta őket

A kétnapos világverseny előtt a bajnokság két pilótája - François Le Vot és Ben Murphy - repülővel barangolta be a Balaton partvidékét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A Red Bull Air Race történelmének első balatoni futamát tartja július 13-14-én Zamárdiban. Az elit pilóták közül ketten is a Balaton-part felderítésével ismerkedtek az új helyszínnel. François Le Vot (FRA) és Ben Murphy (GBR) versenyrepülőikből csodálhatták meg többek között a Hévízi-tavat, a Festetics-palota barokk szépségét és a Tihanyi-félsziget lélegzetelállító látványát. De nem csak a természetvédelmi területet barangolhatták be madártávlatból a pilóták, a Bencés Apátság területén található Kéttornyú templomot is egy nem mindennapi szemszögből láthatták a versenyzők.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balaton.jpg

Megbillent a Balaton vize, olyan hatalmas szél tombolt szombaton

Késő délután Siófokon és Balatonfűzfőn alig 100, Keszthelyen viszont 140 centiméteres volt a vízállás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 29.Ritka jelenségnek lehettek tanúi a balatoni szakemberek szombaton:

"Olyan erővel fújt a Balatonnál az északkeleti szél, hogy a tavon kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki. Délutánra szabályosan átnyomta a Balaton vizének egy részét a nyugati medencébe" – nyilatkozta Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa a Hírbalaton portáljának.

A szakember elmondta: így fordulhatott elő az a ritka jelenség, hogy hosszanti irányban megbillent a Balaton víztükre.

A vízügy munkatársai 18 órakor 40 centiméternyi különbséget mértek a siófoki és a keszthelyi vízszint között.

Szombaton 18 órakor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás.

Míg Keszthelyen közel negyven centiméterrel lett mélyebb a Balaton, Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek, amikor az algával borított, víz alatti részek ugyanis átmenetileg szárazra kerültek.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
urbatyu3.jpg

Szuper légi felvételeket készített az „űrbatyu” a Balatonról

Ajkáról indult, 26 532 méter magasságig jutott, majd Tihanynál esett a vízbe.
MTI, SZM - szmo.hu
2019. július 21.Magaslégköri ballon emelte fel a Bakonyi Csillagászati Egyesület "űrbatyuját", amelyet a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából indítottak útjára Ajkán még szombaton. A berendezés légi felvételeket készít és légköri adatokat rögzít. Ötven éve, 1969. július 21-én lépett először ember, az amerikai Neil Armstrong a Hold felszínére.

Az egyesület a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ádánd település felett 26 532 méter magasságig jutott az űrbatyu, és csodás képeket készített Balatonról! A berendezés még aznap visszatért a Földre és Tihanynál pottyant a vízbe!

Az Ajkai Szó Online kiposztolt két légi fotót.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x