hirdetés
KVÍZ: Mennyire ismered a környező országok településeit?
Lépjünk át Magyarország határán és nézzük meg, mennyire vagy képben!
A kvízt a bouvet.cafeblog.hu szerzője készítette, fotók: Wikipedia - szmo.hu
2018. május 26.


hirdetés

Nyaralós, kirándulós vagy iskolás emlékekkel elő és nézzük meg, ki mennyire tudja beazonosítani, hogy melyik város melyik országban található.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
b64d79a0bce89ad1b3e71d3044180cec
Ezen a matekpéldán pörög most mindenki - te meg tudod fejteni?
Elég egyszerű, mégis számtalan megoldás érkezett már rá. Te tudod a helyes választ?
Business Insider, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2018. február 21.A Business Insider hozta el a legújabb, internetet megosztó, rejtélyes feladványt, amire már több száz megoldás érkezett a Mumsnet elnevezésű, szülőket tömörítő közösségi oldalon:

Egy férfi vett egy lovat 60 dollárért, majd ugyanazt a lovat eladta 70 dollárért. Nem sokkal később azonban ismét szüksége volt a lóra, ezért visszavásárolta 80 dollárért, de végül mégiscsak eladta, 90 dollárért.A végére mennyit bukott vagy keresett a férfi az üzleteken? Vagy éppen kijött nullára?

Emlékezzünk most egykori matektanárunkra egy percig, vegyünk egy nagy levegőt és gondoljuk végig a feladatot! Van ez a bizonytalan kereskedő, aki nem tud elszakadni a lovától, és a 60-ért vett állatot végül 90-ért adja el, miközben összevissza seftel vele és egy másik döntésképtelennel.

Nyert vagy vesztett az üzleten?

Figyelem, megoldás: nyert, mert -60 + 70 – 80 + 90 = 20.

Még megosztóbb volt az a példa, ami január végén terjedt el, egy ötödik osztályos, kínai gyerekeknek szánt matekdolgozatból.

Ha egy hajó 26 bárányt, és 10 kecskét szállít, akkor hány éves a kapitány? - kérdezi a könyv szerzője. A legjobb válasz ez lett:

„Az állatok átlagsúlyát figyelembe véve a 26 bárány és a 10 kecske összesen 7700 kiló súlyú. Kínában 5000 kiló súlyú rakomány szállításához legalább öt éve kell hajós jogosítvánnyal rendelkezni, amit az ember 23 éves korában szerezhet meg leghamarabb, vagyis a kapitány minimum 28 éves.

Miután a feladvány bejárta az egész internetet, megszólalt a dolgozatot írató iskola vezetése is, akik közölték: a feladatnak nincs egyetlen helyes megoldása, elgondolkodtató kérdésnek szánták.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Egy matekpélda, amin a fél net pörög - és legtöbben rosszul oldják meg
Te meg tudod oldani?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. április 27.Ed Southall angol matematikus, a huddersfieldi egyetem tanára a Twitteren tette fel a kérdést követőinek: számítsák ki, hogy a képen látható négyszögnek mekkora törtrészét festették be rózsaszínűre – írta az IFLScience .

Elsőre úgy tűnik, hogy nincsen rá egyértelmű válasz. Persze sokan megpróbálkoztak a feladvánnyal, egymástól erősen különböző módszerekkel.

Az egyik javaslat David Westontól, a Teacher Developement Trust jótékonysági szervezet igazgatójától származott, aki abból indult ki, hogy a képen látható ábrán valamennyi háromszögnek azonosak a szögei és miután a kis háromszög elmegy a kocka közepéig, ezáltal rózsaszínű alapja kétszer akkora, mint a kicsié. Innen levezetve kiszámította, hogy a rózsaszín mező a kocka egyharmadát foglalja el.

Mások is eljutottak ehhez az eredményhez, de sokkal nyakatekertebb számításokkal. Várjuk a további megfejtéseket…


KÖVESS MINKET:
hirdetés
konyv pixabay 001c
Teszteld magad! Tíz magyar vers - emlékszel rájuk?
10 magyar költő 10 verséből egy-egy rövid idézet. Lássuk, mennyit sikerül felismerned!
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. április 11.A legnagyobb magyar költők legszebb, legismertebb verseit felismered-e egy sorukból?


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kvíz: mennyire ismered az ABBA zenekart?
Melyik évben nyerték meg az Eurovíziós Dalfesztivált, és melyik nagy slágerükkel? Ha ehhez hasonló kérdésekre tudod a választ, biztosan kimaxolod a kvízünket!
Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2018. július 26.A huszadik század popkultúrájának meghatározó, svéd zenekara volt az ABBA. Ha te is nagy rajongójuk vagy, ez pár kérdés biztosan nem okoz majd kihívást a számodra! A kvízt a bouvet.cafeblog.hu szerzője készítette.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x