hirdetés
maxresdefault.jpg

Kutyája tette nyomorékká, mégis ragaszkodik hozzá

Hihetetlen példákat láttunk-hallottunk már kutyákról, amelyek utolsó leheletükig ragaszkodtak gazdájukhoz. Most a fordított esetre mutatunk egy példát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 03.


hirdetés

Az amerikai Wisconsin államban élő 49 éves Greg Manteufelnek kis híján az életébe került a capnocytophaga baktérium-fertőzés, amelyet kutyája nyálától kapott. Ez a baktérium, amely kutyák és macskák nyálában egyaránt megtalálható, általában ártalmatlan az emberekre, kivéve akkor, ha az illetőnek különösen gyenge az immunrendszere – ahogyan ez történetünk hősénél történt, aki nem mellesleg festő. Manteufel ugyan nem halt meg, de amputálni kellett mindkét karjából, lábából, sőt, az orvosok kénytelenek voltak őt megszabadítani orrbőrétől és felső ajka egy részétől – írta a People.

A férfi tavaly nyáron kezdte magát rosszul érezni, lázas volt, hányt, hasmenése volt, azt hitte, hogy egy közönséges influenza támadta meg. Aggódó családja azonban kórházba vitte őt kivizsgálásra, ekkor derült ki, hogy valójában milyen szörnyű fertőzést kapott.

Greg korábban látszólag makkegészséges volt, csakhogy egy ritka genetikai anomáliával élt, amely miatt szervezete különösen érzékeny a capnocytophagára. Erről azonban mit sem tudott.

Manteufel végül túlélte a fertőzést, bár még további műtétek várnak rá, és újra kell tanulnia az életet protéziseivel. Ennek ellenére fel sem merült benne, hogy minden bajának okozójától, Ellie-től megszabaduljon.

„Halálosan szeretjük őt, mintha a lányunk lenne – mondta – ő nem tehet semmiről.”

hirdetés

A hamuszürke, szomorú szemű szuka viszonozza a hűséget. Állandóan ott van Greg mellett, bebújik az ágyába, nem tágít mellőle a vacsoraasztalnál sem. Azóta is többször megnyalogatta őt, de gazdája állítja, hogy jól érzi magát. Miután korábban is voltak kutyái, abba a hitbe ringatja magát, hogy nem is biztos, hogy Ellie-től jött a fertőzés. A nagy kedvenc még a klinikai baktérium-tesztet is elkerülte, hogy kétségbe se vonhassák ártatlanságát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
shutterstock_609103169.jpg

Kezdjük tisztább levegővel az új évet!

Több sport, egészségesebb étkezés, dohányzásról való leszokás – sokan vágnak neki hasonló fogadalmakkal az új évnek. A dohányzás abbahagyásával nemcsak a saját, hanem a környezetünkben élők egészségéért is tehetünk!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 03.


hirdetés

Az év vége és az új év közeledtével sokan számot vetnek az idei történésekkel és tesznek hosszabb vagy rövidebb életű fogadalmakat a következő évre. Egy 2019-es kutatás szerint például a megkérdezettek 60 százaléka tett újévi fogadalmakat. A legtöbben, 71 százalék azt tervezte, hogy egészségesebben él majd, 65 százalék többet sportolt volna és 54 százalék fogyni szeretett volna.

Itt az ideje letenni a cigarettát!

Az új évben tehát sokan szabadulnának a káros szenvedélyeiktől, így például a dohányzástól is – a kutatás szerint a megkérdezettek közel negyede. A dohányzás káros következményei a másodlagos füstöt belélegző, passzív dohányosokra is hatással vannak, így a cigarettát letevők nem csak a saját egészségükért tehetnek a leszokással.

A dohányzás ráadásul még mindig világszerte rengeteg embert érint: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 1 milliárd ember dohányzik szerte a világon. A helyzet Magyarországon sem jobb: az Eurostat 2014-es felmérése szerint Magyarországon az uniós átlagnál többen vannak azok, aki naponta rágyújtanak, annak ellenére, hogy rengeteg információ áll rendelkezésre arról, mennyire káros a cigarettázás.

Vegyi anyagok garmadája

hirdetés

Nézzünk pár beszédes adatot például arról, milyen anyagok találhatóak a dohányfüstben. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 vegyi anyag található a füstben, és ezek közül 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Miközben sokan még mindig elsősorban a nikotint tartják a különböző, dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak, a tudomány mai állása szerint az égés, illetve az égés során a füstben keletkező káros anyagok felelősek elősorban a dohányzással kapcsolatos betegségekért (a függőség kialakulásáért azonban a nikotin felelős). A füst ráadásul nemcsak a dohányzóknak okoz problémát, a cigaretta égése közben keletkező káros anyagok a dohányzók környezetében lévőkre is hatással vannak.

A dohányfüsttől ráadásul nem is könnyű megszabadulni: kutatások szerint a maradványaik 2 hónappal azután is megtalálhatóak voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki, egy kaszinóban pedig a dohányzási tilalom bevezetése után fél évvel is kimutathatóak voltak.

Kedvező folyamatok szinte azonnal

A legjobb megoldás természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Viszont ha dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink egészségéért is azzal tesszük a legtöbbet, ha véglegesen leszokunk. A dohányzás abbahagyásával ugyanis időarányosan csökken a megbetegedések valószínűsége, és nagyon gyorsan kedvező élettani folyamatok indulnak el a szervezetben.

Közös érdekünk az ártalomcsökkentés

Azon felnőtt dohányosok számára, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, léteznek a cigarettánál potenciálisan kevésbé káros, különféle füstmentes technológiák is. A füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, így nagy valószínűséggel kiküszöbölhető a füstben található ártalmas anyagok egy része. Ha nincs égés és füst, kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadul fel.

Ezeknek a füstmentes technológiáknak a hatása teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek. Ilyen füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia. A dohányhevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Ezzel szemben az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk még nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami egy függőséget okozó anyag, és többek között megemeli a vérnyomást és fejfájást okozhat. Tehát a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása jelenti.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Screenshot-2020-12-03-at-17.15.25.png

Már el is készült a Szájer-menekülés első videós paródiája

Rövid videókban gondolta újra a szituációt egy magyar filmes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 03.


hirdetés

Egy magyar filmest már meg is ihletett a botrány: Szimler Bálint, az Itt vagyok és a Balaton Method rendezője az Instagramjára töltötte fel pár másodperces, no budget paródiáját - szúrta ki a 24.hu.

Szimler Bálint változatos szituációkban, rövid videókkal gondolta újra Szájer József elhíresült távozását a brüsszeli szexpartiról.

A videót a #szajer #jozsi #eresz #hatitaska #hazibuli #fidesz címkékkel látta el.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tiktok_betoro.png

Éppen magát videózta egy amerikai lány, amikor kiszúrta a betörőt a háta mögött

Lesokkolva látta, hogy egy idegen lép be a második emeleti erkélyén keresztül.
Fotó: Insider Edition/YouTube - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Egy fiatal amerikai nő épp egyedül táncolgatott marylandi otthonában, és magát filmezte a TikTok-ra, amikor rémülten látta, hogy egy férfi feszegeti a teraszajtót a háta mögött - írja a People.

“Ki maga? Távozzon, kérem!” - szól rá Viverette az azóta elterjedt videóban. A betolakodó kapucnis pulóvert viselt, és a zsebébe rakott kézzel ácsorgott az ajtóban, vigyorogva és magában beszélve.

Habár soha nem beszéltek, a nő korábban látta már a környéken ólálkodni a férfit, aki azt kérdezte tőle, “a barátod vagyok?” Erre Viverette nemmel felelt.

“Biztos vagy benne?” - kérdezett vissza a betolakodó.

A 25 éves nő ekkor megelégelte a dolgot, kirohant a bejárati ajtón, és a szomszédoknál kopogtatott segítségért.

hirdetés

Viverette később a TikTok-ra is felrakta a rémisztő felvételt.

“A pillanat, amikor filmezed magad tánc közben, és egy idegen bemászik a második emeleti erkélyeden át, hogy betörjön”

- írta a videó alá, ami több mint 5 millió lájkot gyűjtött.

Azóta kiderült: a felvételen szereplő, 36 éves Angel Rodriguez-Gomezt betörésért és bántalmazásért körözik. Viverette sokkolva hallotta, hogy a férfit szabadon engedték, és azóta nem hajlandó a lakásában aludni.

“Arra hivatkoztak, hogy nem akarják a Covid idején benn tartani. Nem hiszem, hogy helyes, hogy most szabadon mászkálhat, miközben nekem egy nyugodt pillanatom sincs” - mondta.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tangas-ruhak.jpg

Újra divatba jöttek a kilátszó tangás ruhák, sokan kiakadtak rajta

Van, akiknek bejön ez a stílus, míg mások szerint nevetséges direkt mutogatni az alsóneműnket.
Fotók: emdavies/instagram - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Visszatért a 90-es években méltán eltemetett trend: a kilógó tanga. Annak idején olyan sztárok képviselték az irányzatot, mint Christina Aguilera, míg újabban Kim Kardashian, Hayley Bieber és Bella Hadid mutogatja a bugyiját - írja a Daily Star.

Nem tartott sokáig, amíg az új divathullám megérkezett a tömegfogyasztók szintjére: az angliai ASOS már elérhetővé is tett egy kivágott hátú alkalmi ruhát, amit hátul egy tangabugyi sziluettje is díszít.

A tangás ruha az azt bemutató modellnek jól is állt, ám a nők többségét nem inspirálta rá, hogy magukra húzzák a mindennapokban.

Egy kommentelő “nevetségesnek” minősítette a ruhadarabot, míg egy másik hozzátette: “2020-ban semmiképpen sem kéne ezt a “stílust” erőltetni.” Valaki egyenesen úgy fogalmazott: “Jön a világvége.”

hirdetés

A megosztó szerelésnek azért rajongói is akadtak, hiszen összesen 57 100 lájkot gyűjtött be.

“Nincs igazatok. Ez a tangás stílus egy külön hangulat!” - írta egyikük, míg egy másik kommentelő szerint: “Ez szép, más és különleges. Ha neked jól áll és bevállalod, hordjad bátran!"


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!