3D nyomtatással mentették meg egy daganatos kutyus életét
A kanadai állatorvos módszere forradalmasíthatja a sebészetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 25.


Forradalmi módszerről számolt be a University of Guelph Youtube-sorozatának egyik része, illetve a Gizmodo. Egy kanadai állatorvos a 3D nyomtatást használta fel ahhoz, hogy megmentse egy kilenc éves tacskó életét.

Mint azt a Gizmodo megírta, a Patches névre hallgató tacskó koponyáján csak kisebb púp volt, ám néhány hónap alatt egyre jobban megnőtt az agresszív daganat a kutya koponyájában, és a végén már akkora lett, mint egy narancs.

A családnak azt javasolták, hogy keressék fel Michelle Oblak sebészt.

A kutya koponyájáról és a daganatról először CT-vel készült kép, majd Michelle Oblak a munkatársaival szoftveres szimulációt készített a műtétről, és ennek során virtuálisan kivágták a kutyus koponyájából a daganatot. Csak ezután készítették el a koponyára tervezett a 3D-s "sapka" modelljét, és tervezhették meg, hogy pontosan hová kerül az eszköz. Az orvosnő elmondta, hogy két milliméternél kisebb hibahatárt engedhettek csak meg maguknak.

Michelle Oblak forradalmi eljárásának lényege, hogy 3D-nyomtatással készült, titániumötvözet koponyatetőt használnak a kis betegeik koponyájának pótlására.

Márciusban a több órás műtét alatt a kutya koponyájának kétharmadát távolították el a tumorral együtt. Még azt is megírták, hogy 30 percen át ébredezett a kutya a műtéte után, és utána újra képes volt járni, és pisilt is egyet.

Patches most már nem szenved a tumortól. Sajnos egy baleset miatt közben lebénultak a hátsó lábai, de nem hajlandó "kerekesszéket" használni, inkább a mellső lábaival húzza magát.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x