hirdetés
a_k_kultiplex.jpg

Kultiplex – egy eltűnt, legendás budapesti szórakozóhely

11 éve zárták be és bontották le az épületét, de máig sokan emlékeznek rá.
Szegedi Éva, Fotó: Pulzar.hu, Nyitókép: A.K és Tutu, Flickr - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Amikor csak tehetem, elkerülöm a Kinizsi utcát. Több mint tíz éve dózerolták le a Kultiplexet, amely ott működött, de még most is olyan rossz érzés látni a foghíjat a helyén, hogy inkább nem is megyek arra.

„Tényleg jó és toleráns hely volt... sosem bántott senki senkit... szerintem még azokat sem zavarta, akikre hivatkozva lebontották”

- mondta az egyik ismerősöm, amikor megkérdeztem tőle, ő miért szerette a Kultiplexet.

hirdetés

A Kultiplex ugyanis több volt, mint egy budapesti szórakozóhely. Valódi közösségi tér volt, kis rejtelmes sziget a város közepén, végső és biztos menedék, ha máshol nem volt jó a buli, emlékezetes koncertek helyszíne, alter zenei klubok és művészfilmesek fészke, a Tilos Rádió stúdiója, kezdő zenekarok és előadók fellépőhelye.

Korábban már írtam arról, hogy a 2000-es évek közepére Budapest az underground elektronikus zene egyik fontos színterévé vált. Egyre több klub tért el a mainstream techno vonaltól és helyet adni az egy-egy adott réteget vonzó műsoroknak, mivel a tematikus sorozatok és dj-k köré hűséges rajongótábor szerveződött.

Néhány klub csupán az elektronikus zene pár műfajára koncentrálva tartott bulikat (ilyen volt a Mono), a Kultiplex viszont elképesztően széles zenei skálán mozgott: halálmetáltól a hiphpon és az újhullámon át az elekroclashig szinte mindent lehetett hallani, hallgatni.

„A Kulti igazából olyan multi volt, a legjobb értelemben. És baromira megfért egymás mellett minden szubkultúra.

Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik Lollipop szülinapi bulira szállingóztak le az emeletről a feketébe öltözött gótok és a dark újhullámosok, majd vegyültek a színes stylish partiarcokkal.”

Nappal az egyetemisták és a munkából hazafelé tartók számára volt oázis, különösen a kavicsos udvar: ott akár pár őszibaracklé mellett is akár órákig lehetett üldögélni. Tényleg kiválóan megfértek egymás mellett a különböző műfajú bulik: itt kezdte a szárnyait bontogatni a Gimmeshot esteken Sena, itt volt a Belga lemezbemutató koncertje, felléptek heavy metal zenekarok, hiphop előadók, Tilos dj-k. A különféle műfajú partik mellett a különböző habitusú és stílusú emberek is hagyták egymást élni.

Emlékvideó a Kultiplexről:

A Kultiplex egy egykori Bauhaus jellegű lakóházban volt, amelyben a két háború között már mozi működött. Az épületben üzemelt 1959-től a Kinizsi Mozi, 1989-től a Blue Box mozi. Utóbbi üzemeltetője a Budapest Film volt, amely 2000-től az éppen helyét kereső Tilos Rádiónak adta bérbe, a Sziget Kft. pedig hamarosan többségi tulajdont szerzett. Ezután vált az épület közösségi térré Kultiplex néven. Kialakították a kerthelyiséget, folytatták a filmvetítéseket, tartottak sportközvetítéseket, emellett rengeteg koncertet, partit és más rendezvényt szerveztek.

"A romkocsmák közül is talán elsőként született de az biztos, hogy amíg élt az underground zene szíveként dobogott

- írja a Kultiplexről a Pulzar.

"Már évek óta rebesgetik, hogy lehúzzák a redőnyt, de eddig valahogy mindig megúsztuk" - mondta a Kulti 2008-as bezárása előtt DJ AndOne, aki az épületben tartotta a 101-es nevű Depeche Mode Klub rendezvényeit. "Szerettük a Kultit, kiváló hangtechnikát és színvonalas környezetet, jó kis kerthelyiséget kaptunk egy belvárosi, könnyen megközelíthető helyen. Már jó egy éve szó esett a hely parkosításáról, de az ember mindig reménykedik"

Ha ennyire meghatározó helyszíne volt a budapesti éjszakai életnek a Kulti, miért kellett megszűnnie? És az épületet miért bontották le? Erről sokféle történet kering, amelynek többsége nem lépi túl a szokásos összeesküvés-elméletek szintjét.

Megszüntetésének egyik oka az lehetett, hogy a szórakozóhely valóban zavargatta a környéken lakók nyugalmát. Az önkormányzathoz állítólag több panasz is érkezett a zaj miatt, de zavaró volt az is, hogy a bulik látogatói gyakran kint ittak és cigiztek az épület előtt és körül, nyilván vot, aki hangoskodott is, és sajnos előfordult a bulik után a szemetelés is. A vendégek ki-be járkáltak például a sörösdobozaikkal, és voltak, akik egyszerűen elhajigálták az utcán, illetve a Kutiplex mögötti parkban.

De két olyan botrány is történt, ami miatt nem csak a környéken élőknek, hanem másoknak is elegük lett a Kultiplexből. Az egyik az épületben működő Tilos Rádió egyik műsorvezetője miatt tört ki. 2003 karácsonyán az egyik műsorvezető azt mondta az egyik műsorban egy témára reflektálva, hogy kiirtaná az összes keresztényt. Az érintett műsort a Tilos Rádió kuratóriuma azonnal felfüggesztette, a műsorvezetőt elbocsátotta és közleményben határolódott el a említett kijelentéstől. Viszont civil, egyházi és politikai szervezetek is tiltakoztak, és a Tilos Rádió azonnali megszüntetését követelte, és voltak, akik tüntetést szerveztek az épület elé. A Kultiplex épülete összekapcsolódott a botránnyal.

A másik eset az volt, amikor néhány évvel később az egyik rendezvényt "F.ck the X-mass" néven hirdették meg. Ez újabb olja volt a tűzre. A Budapest Film, mint tulajdonos végül felmondta az épület bérleti szerződését. Hamarosan az is kiderült hogy a Kultiplex épületét lebontják. 2008 februárjában az egy hónapig tartó Dózer Fesztivállal búcsúztak közönségtől, és 2008. február 28-án végleg bezártak.

Az épületet elbontották, és a helyén sem a tervezett szálloda, sem egy korábban ígért látványos park nem valósult meg.

"Segítettem valakinek körülbelül két-három mázsa holmit apránként lehordani a lomtalanítás éjszakáján.

- Ezzel mit kezdjek? - fordult hozzám a házigazda a Kultiplex étlapjával a kezében.

- El kell tenni. Kordokumentum."

Forrás: Thebeatofbudapest


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
byealex.png

X-Faktor: kiszórták az egyik legtehetségesebb zenekart, és a másik is épp csak átcsúszott

A zenekaroknál extrán kritikusak voltak a mentorok, különösen ByeAlex. De azért lesz kik miatt nézni az élő show-t.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A mentorház legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Speranta csaknem kiesett. Produkciójukat ByeAlex vendéglátósnak titulálta, Peti pedig úgy döntött, hogy a három zsűritagra bízza sorsukat.

A Plan B-vel kellett megvívniuk, és ByaAlex továbbra is ellenük érvelt, mondván, a Plan B-n lehet még építeni, és Peti kódolt üzenete az volt, őket szeretné. De Gáspár Laci kitartott mellettük, és bár Bogi elbizonytalanodott, végül mégiscsak döntőbe kerültek.

VIDEÓ: a Speranta előadása

hirdetés

Mennie kellett az Inverz Duónak és kiesett a végig saját dalokkal érkező, tehetséges erdélyi zenekar, a Kalandor is. Szerencsére azt mondták, folytatják.

VIDEÓ: a Kalandor produkciója

Bejutott viszont a mentorok által összerakott lánycsapat, a Take3, ami nem volt nagy meglepetés a székes feladat során kiváltott zsűri-reakciók alapján. Igaz, most ByeAlex rajtuk is talált fogást, azt állítva össze-vissza énekeltek, Puskás Peti azonban kiállt mellettük. És döntöbe kerül a C.O.O.L., annak ellenére, hogy a most az előadásuk sem volt teljesen meggyőző.

VIDEÓ: a C.O.O.L. produkciója

Összességében azért lesz kikért izgulni, és remélhetően az élő adásokban okoz még meglepetéseket mindhárom továbbjutó csapat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogisirvafakadt.jpg

X-Faktor: ByeAlex beszólt Dallos Boginak, mire ő sírva hagyta ott a forgatást

Az egyik produkció miatt sikerült ilyen csúnyán összeveszniük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Heves vita alakult ki Dallos Bogi és ByeAlex között - ez pedig kiboruláshoz vezetett.

Ruszó Tibi produkciója után ugyanis Bogi az évad legjobb énekesének nevezte.

"Nekem is nagyon tetszett, de nem az én világom"

hirdetés

- mondta először ByeAlex. Majd Gáspár Lacival kezdett vitatkozni a versenyzőről.

Bár ByeAlexnek alapvetően tetszett a produkció, nemcsak azt hangsúlyozta, hogy túlzás az, hogy az évad legjobb énekese,

sőt, szerinte a teljesen más stílusú zenét hallgató énekesnő szájából nem hiteles a dicséret.

Dallos Boginál erre, és sírva kirohant a forgatásról.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByeAlex a történteket, Gáspár Laci viszont vitatkozni kezdett vele, főleg azzal az állítással, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti.

"Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát" - mondta Laci.

ByeAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Bogisir.png

X-Faktor: ennyi sírás még nem volt a mentorházban, mint most

Viszont Vanek Andor beválasztásában egyetértett minden mentor. 'Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki ByeAlex.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Először Dallos Bogi fakadt sírva, amit a pénteki műsorpromóból már lehetett tudni, most viszont leadták a teljes vitát ByeAlex és közte. A kiboruláshoz vezető előadás Ruszó Tibié volt, akit a produkciója után Bogi az évad legjobb énekesének nevezett.

Bár ByeAlexnek alapvetően szintén tetszett az éneklés, azért ezt a minősítést már költői túlzásnak érezte, és ezt folyamatosan szóvá is tette. Addig, hogy a végén Bogi hangja elcsuklott, majd sírva rohant ki.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByaAlex a történteket, Gáspár Laci azonban vitába szállt vele, főleg azzal az állításával, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti. "Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát." - kérte Laci.

ByaAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

hirdetés

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita

A következő sírós jelenet rögtön ezután jött. Markovics Kristóf ugyanis elhunyt nagymamájáról rappelt. Bogi ezúttal a meghatottságtól könnyezett, de meghatódott maga Kristóf is.

"Nagymamád most biztos nagyon büszke rád" - kommentálta Ramóna.

VIDEÓ: Markovics Kristóf rapje

Amiben az összes mentor egyetértett: Vanek Andor remekelt a mentorházban, így nem okozott meglepetést, hogy ByeAlex elsőként őt juttatta tovább. "Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki.

VIDEÓ: Vanek Andor produkciója

Gödöllői Emanuelt annak ellenére viszi az élő show-ba ByeAlex, hogy hibázott a produkciójában, elfelejtette a saját maga által írt rap részt. Viszont olyan számot írt, ami mindegyik mentornak tetszett.

VIDEÓ: Emanuel produkciója

Markovics Kristóf és Ruszó Tibi sorsáról a másik három mentor dönthetett. ByeAlex abban reménykedett, hogy Kristóf mellett teszik le a voksukat, hiszen a többiek "ismerik őt". Sokféle érv csapott össze, végül Ruszó Tibi lett a befutó. Izgalmas kérdés, hogyan folytatódik innen a történet. Jövőhéten, az élő show-ból kiderül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZG_2642.jpg

X-Faktor, Mentorház 2: „Nyálas, a B oldal 5. száma" – hazamentek, akik gyengék voltak, jönnek az élő adások

A zenekarok rossz napot fogtak ki, a fiúknál viszont túlkínálat volt tehetségekből.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Puskás Petivel és a zenekarokkal kezdődött a második Mentorház adás.

A 6-os mezőnybe két olyan csapat is bekerült, akiket a mentorok raktak össze. Ezek egyike a Plan B, amely két rapper srácból és egy énekesnőből áll. Alex nagyon várta őket, de a Punnany Massiftól az „Élvezd” kifogott rajtuk. Enikő hamisan énekelt, pedig hát lássuk be,

azért ez a dallam nem olyan nagy kihívás.

A mentorok kicsit összevitatkoztak a kérdésen, Alex védte a formációt, nem egészen értem, miért.

hirdetés

A zenekarok szinte mind rossz formát mutattak. A Cool egy USNK dalt hozott, de nem sikerült elérni az eddig meghozott szintet.

A Speranta most bevallottan könnyedebb dalt akart hozni. Számomra ők azok a mezőnyben, akik bármit játszhatnak, meghallgatom. Sajnos a mentorok két táborra szakadtak. Lacinak és Boginak nagyon tetszett, Peti és Alex viszont nem volt megelégedve.

A Kalandor profi zenekar, de Peti már a Táborból is csak a többi mentor tanácsára engedte tovább őket. A mostani meghallgatásra nem épp a legjobb dalukat hozták, a szövegben volt néhány furcsa fordulat. Például rögtön az elején:

„Úgy érzem, nem számít más, csak hogy mennyit keresel / Amikor egy jó barát folyton felesel”

Többszöri nekifutásra sem sikerült értelmeznem.

„Nyálas, a B oldal 5. száma” hangzott a mentorok kritikája.

A Take3 kapcsán a mentorok folyamatosan azt sulykolják, hogy mennyire különleges, mert gyakorlatilag 20 éve nincs Magyarországon lánycsapat. Mintha ez baj lenne!

Tudtommal senki nem vágat fel az ereit, amiért a Fresh vagy a Bestiák eltűnt a süllyesztőben.

Az Inverz Duót kedvelem, nekem a mostani előadásuk is tetszett, annak ellenére, hogy a Dédapám című dal nem tartozik a kedvenceim közé.

Ebből már szinte egyenesen következik, hogy a mentoroknak nem tetszett a produkció.

Végül a Kalandor és az Inverz Duó hazament (utóbbit sajnáltam, én bennük többet éreztem), továbbjutott a Take3 és a Cool, a vigaszágon pedig Bogi, Alex és Laci a Plan B-vel szemben a Sperantát juttatta tovább.

Amiben az a fura, hogy a Speranta egyáltalán vigaszágra került. Alex egy ideig a Plan B mellett érvelt, mert kicsit túlkombinálva a dolgokat azt gondolta, hogy Peti üzenni akart nekik, azt sugallni, hogy ő a Plan B-t szeretné vinni.

De miután megkérdezték, és Peti elmondta, hogy szó sincs semmiféle kódolt üzenetről, Alex beismerte, hogy tévedett.

Jegyezzük meg, mert nem lesz sok ilyen.

Következett az utolsó kategória: a fiúk, és mentoruk, Alex. Mint tudjuk, Alexnek a rapperek a kedvencei. Rögtön az első színpadra lépő is egy rapper volt, Alfréd, akit én elsősorban a pozitív, mindig mosolygós személyisége miatt kedvelek. Alexet és Lacit meggyőzte, Petit nem.

Ruszó Tibor Járóka Sándor „Úgy mentél el” című dalát hozta, amit eredetileg Bangó Margit énekel.

A 15 éves fiú most sem hibázott, az azonnali továbbjutás csak azért nem volt egyértelmű, mert ott volt a mezőnyben még Emánuel és Andor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!