hirdetés
a_k_kultiplex.jpg

Kultiplex – egy eltűnt, legendás budapesti szórakozóhely

11 éve zárták be és bontották le az épületét, de máig sokan emlékeznek rá.
Szegedi Éva, Fotó: Pulzar.hu, Nyitókép: A.K és Tutu, Flickr - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Amikor csak tehetem, elkerülöm a Kinizsi utcát. Több mint tíz éve dózerolták le a Kultiplexet, amely ott működött, de még most is olyan rossz érzés látni a foghíjat a helyén, hogy inkább nem is megyek arra.

„Tényleg jó és toleráns hely volt... sosem bántott senki senkit... szerintem még azokat sem zavarta, akikre hivatkozva lebontották”

- mondta az egyik ismerősöm, amikor megkérdeztem tőle, ő miért szerette a Kultiplexet.

A Kultiplex ugyanis több volt, mint egy budapesti szórakozóhely. Valódi közösségi tér volt, kis rejtelmes sziget a város közepén, végső és biztos menedék, ha máshol nem volt jó a buli, emlékezetes koncertek helyszíne, alter zenei klubok és művészfilmesek fészke, a Tilos Rádió stúdiója, kezdő zenekarok és előadók fellépőhelye.

Korábban már írtam arról, hogy a 2000-es évek közepére Budapest az underground elektronikus zene egyik fontos színterévé vált. Egyre több klub tért el a mainstream techno vonaltól és helyet adni az egy-egy adott réteget vonzó műsoroknak, mivel a tematikus sorozatok és dj-k köré hűséges rajongótábor szerveződött.

Néhány klub csupán az elektronikus zene pár műfajára koncentrálva tartott bulikat (ilyen volt a Mono), a Kultiplex viszont elképesztően széles zenei skálán mozgott: halálmetáltól a hiphpon és az újhullámon át az elekroclashig szinte mindent lehetett hallani, hallgatni.

„A Kulti igazából olyan multi volt, a legjobb értelemben. És baromira megfért egymás mellett minden szubkultúra.

Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik Lollipop szülinapi bulira szállingóztak le az emeletről a feketébe öltözött gótok és a dark újhullámosok, majd vegyültek a színes stylish partiarcokkal.”

Nappal az egyetemisták és a munkából hazafelé tartók számára volt oázis, különösen a kavicsos udvar: ott akár pár őszibaracklé mellett is akár órákig lehetett üldögélni. Tényleg kiválóan megfértek egymás mellett a különböző műfajú bulik: itt kezdte a szárnyait bontogatni a Gimmeshot esteken Sena, itt volt a Belga lemezbemutató koncertje, felléptek heavy metal zenekarok, hiphop előadók, Tilos dj-k. A különféle műfajú partik mellett a különböző habitusú és stílusú emberek is hagyták egymást élni.

Emlékvideó a Kultiplexről:

A Kultiplex egy egykori Bauhaus jellegű lakóházban volt, amelyben a két háború között már mozi működött. Az épületben üzemelt 1959-től a Kinizsi Mozi, 1989-től a Blue Box mozi. Utóbbi üzemeltetője a Budapest Film volt, amely 2000-től az éppen helyét kereső Tilos Rádiónak adta bérbe, a Sziget Kft. pedig hamarosan többségi tulajdont szerzett. Ezután vált az épület közösségi térré Kultiplex néven. Kialakították a kerthelyiséget, folytatták a filmvetítéseket, tartottak sportközvetítéseket, emellett rengeteg koncertet, partit és más rendezvényt szerveztek.

"A romkocsmák közül is talán elsőként született de az biztos, hogy amíg élt az underground zene szíveként dobogott

- írja a Kultiplexről a Pulzar.

"Már évek óta rebesgetik, hogy lehúzzák a redőnyt, de eddig valahogy mindig megúsztuk" - mondta a Kulti 2008-as bezárása előtt DJ AndOne, aki az épületben tartotta a 101-es nevű Depeche Mode Klub rendezvényeit. "Szerettük a Kultit, kiváló hangtechnikát és színvonalas környezetet, jó kis kerthelyiséget kaptunk egy belvárosi, könnyen megközelíthető helyen. Már jó egy éve szó esett a hely parkosításáról, de az ember mindig reménykedik"

Ha ennyire meghatározó helyszíne volt a budapesti éjszakai életnek a Kulti, miért kellett megszűnnie? És az épületet miért bontották le? Erről sokféle történet kering, amelynek többsége nem lépi túl a szokásos összeesküvés-elméletek szintjét.

Megszüntetésének egyik oka az lehetett, hogy a szórakozóhely valóban zavargatta a környéken lakók nyugalmát. Az önkormányzathoz állítólag több panasz is érkezett a zaj miatt, de zavaró volt az is, hogy a bulik látogatói gyakran kint ittak és cigiztek az épület előtt és körül, nyilván vot, aki hangoskodott is, és sajnos előfordult a bulik után a szemetelés is. A vendégek ki-be járkáltak például a sörösdobozaikkal, és voltak, akik egyszerűen elhajigálták az utcán, illetve a Kutiplex mögötti parkban.

De két olyan botrány is történt, ami miatt nem csak a környéken élőknek, hanem másoknak is elegük lett a Kultiplexből. Az egyik az épületben működő Tilos Rádió egyik műsorvezetője miatt tört ki. 2003 karácsonyán az egyik műsorvezető azt mondta az egyik műsorban egy témára reflektálva, hogy kiirtaná az összes keresztényt. Az érintett műsort a Tilos Rádió kuratóriuma azonnal felfüggesztette, a műsorvezetőt elbocsátotta és közleményben határolódott el a említett kijelentéstől. Viszont civil, egyházi és politikai szervezetek is tiltakoztak, és a Tilos Rádió azonnali megszüntetését követelte, és voltak, akik tüntetést szerveztek az épület elé. A Kultiplex épülete összekapcsolódott a botránnyal.

A másik eset az volt, amikor néhány évvel később az egyik rendezvényt "F.ck the X-mass" néven hirdették meg. Ez újabb olja volt a tűzre. A Budapest Film, mint tulajdonos végül felmondta az épület bérleti szerződését. Hamarosan az is kiderült hogy a Kultiplex épületét lebontják. 2008 februárjában az egy hónapig tartó Dózer Fesztivállal búcsúztak közönségtől, és 2008. február 28-án végleg bezártak.

Az épületet elbontották, és a helyén sem a tervezett szálloda, sem egy korábban ígért látványos park nem valósult meg.

"Segítettem valakinek körülbelül két-három mázsa holmit apránként lehordani a lomtalanítás éjszakáján.

- Ezzel mit kezdjek? - fordult hozzám a házigazda a Kultiplex étlapjával a kezében.

- El kell tenni. Kordokumentum."

Forrás: Thebeatofbudapest


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csernobil-valosag.png

Kiderült, mennyire ijesztően pontosan egyezik a Csernobil-sorozat a valósággal

Az alkotók a legapróbb részletekre is odafigyeltek, meg is lett az eredménye.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Korábban már mi is írtunk a Csernobil című sorozatról, és arról is, valóságos személyeket formáltak-e meg a benne szereplő karakterek. Utóbbira egyébként igen a válasz, szinte teljes mértékben, sőt, néhány esetben egészen megdöbbentő a hasonlóság.

A sorozatra ezen kívül is igaz, hogy rendkívül pontosan, a legapróbb részletekre is figyelve igyekezett lefesteni a történéseket, a látványvilágot is ennek szellemében teremtették meg.

Egyedül Uljana Homjuk, a tudós nem volt valódi személy. Az Emily Watson által játszott karaktert a sorozat készítői találták ki, és vélhetően több közreműködőt gyúrtak össze az alakjában.

Az HBO leírás szerint Homjuk feladata volt, hogy a halálos baleset okainak mélyére ásson.

A sorozatban ő szimbolizálja azokat a tudós nőket, akiknek a számottevő munkája láthatatlan volt a Szovjetunió patriarchális társadalmában.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
harry-potter.jpg

Újra összeálltak a Harry Potter szereplői egy különleges apropóból

Bizony, az egykori gyereksztárok felett is eljárt az idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Az egykori szereplőgárda egy jelentős szeletét az orlandói Universal stúdió Harry Potter ihlette parkjának legújabb attrakciója csődítette össze.

A legfrissebb látványosság egy olyan hullámvasút, mely építésénél Hagrid motorja szolgált múzsául.

Az ünnepélyes és nem kevésbé látványos megnyitóra kedden került sor.

A The Wizarding World of Harry Potter parkban díszvendégei pedig nem mások voltak, mint a Ront alakító Rupert Grint, a Malfoyt megformáló Tom Felton, a Luna szerepébe bújt Evanna Lynch, a Flitwick professzorként fejünkbe vésődő Warwick Davis és a vörös ikrek, James és Oliver Phelps.

A mai naptól a nagyközönség előtt is megnyíló Tiltott Rengeteg és az új hullámvasút bejáratánál várták az első meglepett látogatókat, valószínűleg felejthetetlen emlékeket okozva ezzel nekik.

Rupert és Tom stílszerűen Arthur Weasley repülő autójával érkezett, míg James és Oliver Hagrid motorján robogott be.

Ha kíváncsi vagy az új csoportképre és a hullámvasútra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
2.jpg

Három egyforma idegen: véletlenül találtak egymásra a csecsemőként szétválasztott hármasikrek

De ez még csak szürreális történetük kezdete volt. Kiderült ugyanis, hogy egy titkos ikerkutatásban vettek részt, tudtukon kívül.
Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2019. június 13.Készülj fel rá, hogy ettől a sztoritól teljesen el fogod dobni az agyad. És nemcsak a története őrjítően izgalmas ennek a Sundance-díjas dokumentumfilmnek, hanem a kérdésfeltevése is provokatív. Amerikában sokan emlékezhetnek erre az esetre, mi itt, Európában most találkozunk a hármasikrek történetével, ami jóval túlmutat önmagán.

Tim Wardle dokumentumfilmje onnan indít, ahonnan a szereplők számára is fordul a kocka. 1980-ban egy fiatal srác, a 19 éves Bobby Shafran megérkezik a Sullivan Főiskolára, ahol boldog arccal köszönti mindenki a kampuszon, akibe csak belebotlik: a lányok szájon csókolják, a fiúk haverként üdvözlik. Egy gond van csak ezzel: életében először jár ott, és egyiküket sem ismeri.

Bobby gyorsan a kezébe veszi a sorsát, egy másodpercet sem fecsérel el: miután kiderül, hogy egy bizonyos Eddie tökugyanúgy néz ki, mint ő, őt is örökbe fogadták, ráadásul ugyanazon a napon születtek, a srác haverjával együtt autóba pattan és addig autóznak Long Islandre, amíg meg nem érkeznek Eddie Gallandhoz. Aztán ott állnak ők ketten egymással szemben a long islandi lakás földszintjén, ugyanolyan arcvonásokkal, gesztusokkal, kezekkel, és génállománnyal.

Hihetetlen? Még hihetetlenebb, ami ezután jön. Lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
67eb352f3212112b7534aa901fc4bb43.jpeg

Megtalálták Frida Kahlo eddig ismert egyetlen hangfelvételét Mexikóban

Eddig csak összetéveszthetetlen arcát ismertük Frida Kahlónak. Most megismerhetjük a szerencsétlen sorsú mexikói festőbálvány hangját is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A mexikói nemzeti hangkönyvtárban megtaláltak egy felvételt, amelyen minden valószínűség szerint szerint maga Frida olvassa fel férjéről, Diegó Riveráról írt esszéjét az El Bachiller című rádióműsor számára. A felvételt 1955-ben, egy évvel a művésznő halála után sugározták.

Az esszé Rivera művészi pályájának 50. évfordulójára rendezett kiállítás katalógusában jelent meg 1949-ben.

„Hatalmas, óriási gyermek, akinek barátságos arca és szomorú tekintete van” – mondja férjéről Frida, aki hosszasan elmélkedik Rivera sötét, rendkívül intelligens szemeiről, amelyek olyan távol állnak egymástól, hogy a szokásosnak sokkal szélesebb horizontot képesek befogni, „mintha eleve egy nagy tereket és tömegeket festő számára teremtették volna őket.”

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x