KULT

Sztárban sztár leszek: Tóth Gabi rosszkor állt az aranytojást tojó tyúk alá

A zsűri hölgytagjainak öltözködése ismét ellopta a show-t, pedig volt jónéhány nagyszerű produkció, és Bari Laci még sérülten is 100%-on teljesített.

Link másolása

Tulajdonképpen hálás vagyok Köllő Babettnek: mindig úgy öltözik, hogy írhassak róla. Most épp pávába oltott manga csöcsikére vette a figurát. Tóth Gabi pedig olyan volt, mint aki egy rossz pillanatban állt az aranytojást tojó tyúk alá.

A közös dal (Kiss My) láttán először azt hittem, időugrás történt, és már Valentin-nap van, de mint kiderült nem, csak hétfőn kezdődik a Nagy Ő, és a TV2 nem ismer határt, ha promotálnia kell a műsorait (amit a mesterek alaposan ki is figuráztak az este folyamán).

Ebben az adásban minden versenyző kétszer léphetett színpadra, a szóló produkció mellett csapatban is. A mesterek csak az első körben pontozhattak,

így a nézők még a korábbinál is nagyobb lehetőséget kaptak a végeredmény befolyásolására – és a pénzköltésre.

Jósa Tamás a Black Eyed Peas-zel híressé vált Will I Am-et kapta feladatul. Kihozta belőle, amit lehetett úgy, hogy iszonyatosan távol áll tőle a műfaj, és egészen más alkat, mint a brit Voice zsűritagja. Majka és Pápai Joci keveselte kicsit, összesen 26 pontot ért a mesterek szemében a produkció.

Varga Viktor azon hazai énekesek közé tartozik, akik ritkán lépik át az ingerküszöbömet. Így kénytelen voltam meghallgatni a Koccintós című dalt, hogy értékelni tudjam Szirtes Dávid produkcióját. Nem is rossz nóta, és Dávid egész jól lehozta Viktort, akit amúgy szerintem nem olyan könnyű utánozni, mert bár külső megjelenésben nagyon karakteres, a hangja nem olyan egyedi mint egy Presser Gábornak, vagy pl. Louis Armstrongnak, hogy ebből az adásból is hozzak példát.

A mestereknek nagyon bejött amit láttak és hallottak, 30 ponttal jutalmazták Tóth Gabi versenyzőjét.

Kökény Dani a már említett Louis Armstrongot kapta feladatul.

Külön díjazom, hogy a szerkesztők ellenálltak a kísértésnek, és nem a What a Wonderful Worldöt választották.

Nem vagyok énekes, ezért kicsit kibicesen fog hangzani, de úgy gondolom, Louis Armstrongot utánozni egyáltalán nem nehéz. Mármint technikailag biztos az, valahányszor megpróbáltam úgy berekeszteni a hangomat, hogy megidézzem Satchmo orgánumát, köhögés és torokfájás lett a vége.

Viszont ezzel együtt, ha valaki tudja a megfelelő technikát – és az énekesek általában tudják –, akkor viszonylag nagy hatásfokkal meg lehet idézni Armstrongot, sokkal egyszerűbb, mint mondjuk levenni Csepregi Évát.

Ezzel együtt természetesen jár az elismerés Daninak, mert években és stílusban is óriási távolság van közte és Louis Armstrong között, és ő nem csak a hangot hozta tökéletesen, hanem az egész figurát, jelenséget.

Meglepett, hogy Majka csak 9 pontot adott, de a 29 pont sem rossz a zsűritől.

A vasárnapi adás főszereplője – akaratán kívül – Bari Laci lett, aki a próbák során megsérült, kiment a térde és a bokája, ezért ülve kellett abszolválnia a produkcióit. Szólóban Aretha Franklinként követelt tiszteletet magának, és elképesztő jól megidézte a díva hangját. Jogosan kapott 30 pontot.

Yulyasi Mirandának lassan tulajdonképpen saját műsort kéne kapnia,

hiszen mindegy neki, hogy Little Richardot, Whitney Houstont vagy épp Mohamed Fatimát kell megidéznie, jön és megcsinálja. Paloma Faith sem jelentett gondot. Tóth Gabi ugyan hallani vélt instabil hangokat, de ez legyen az ő problémája.  Így is röpült a 30 pont.

Köllő Babett utolsó megmaradt versenyzője, Tóth Napsugár egy Ava Max medleyvel lépett színpadra. Nem volt pontos éneklés, helyenként hamiskásnak, alulintonáltnak éreztem. Napsugár amúgy nagyon szimpatikus, remélem, beindul az énekesnői karrierje és hallhatjuk még, de ebben a mezőnyben úgy érzem, kicsit lejjebb van a többieknél. 25 ponttal a zsűri lista végére került.

Kállay-Saunders András sem tartozik a könnyen utánozható énekesek közé Kicsit aggódtam is Kali Rolandért, amikor megtudtam, hogy a Running című dalt kapta, mert az elég komoly, súlyos témával foglalkozik, és a showműsorok célközönsége ezt nem feltétlenül díjazza.

Az I Love My Babyvel könnyebb lett volna nagy showt csinálni.

De fölöslegesen aggódtam, Roland így is lehengerelt mindenkit, olyannyira, hogy ezúttal ismét ő lett az adásgyőztes, a második helyre „taszítva” csapattársát, Yulaysit.

Camus A pestis című remekművében van egy szereplő, Tarroux, aki túléli a vesztegzárat, és akkor hal meg, amikor voltaképp a járványt bár legyőzték, a város túl van a nehezén, látszik a fény az alagút végén.

Nahát így éreztem magamat valahogy az első csapatprodukció láttán. 46 évet leéltem anélkül, hogy értesültem volna az agysejtpusztító Bubble Gum formáció létezéséről és a Nem adlak kölcsön című izéről. Erre váratlanul, amikor egyáltalán nem számítanék rá, bamm, lecsap rám a végzet.

Amúgy szórakoztató volt a produkció, a humorfaktort nagyban fokozta a cicababává átvedlett Szirtes Dávid, a műtősfiúnak öltöztetett Tóth Napsugár, Kökény Dani, aki Majka szavaival élve az első roma Ken baba, illetve Yulaysi Miranda, aki ezt a feladatot is rendkívül komolyan vette.

Kali Roland, Jósa Tamás és Bari Laci Pussycat Dollsként zárta a műsort. Kicsit összevesztek azon, ki legyen Nicole Scherzinger, de Bari Laci nem hagyta magát. Ő természetesen ezt a produkciót is ülve tolta végig.

Minden elismerést megérdemel.

Következett a végjáték. Mint már elspoilereztem, Kali Roland lett az adásgyőztes. A veszélyzónába Tóth Napsugár és Bari Laci került, amiből csak utóbbi meglepetés. Szerintem Laci magasan az egyik legjobb versenyző, van még 2-3 név, akinek hamarabb számítanék a kiesésére.

Ahogy az már adások óta benne volt a levegőben, Napsugár számára ért véget a verseny. Kiosztották a feladatokat, jövő héten is érdekes átváltozásokra számíthatunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Eddie Murphy és Jonah Hill vígjátékán nem fogsz sírva nevetni – A magadfélék-kritika
Megnéztük a netflixes, A magadfélék című filmet.

Link másolása

Vannak azok a vígjátékok, amikben annyi megdöbbentő, béna és kellemetlen dolgot művelnek a szereplők, hogy nem bírsz nem nevetni rajta. És vannak azok, amiknek egyszerűen csak kedves és szórakoztató hangulatuk van, amitől végül jobb kedved lesz. Szerintem alapvetően ezeket keressük, amikor egy vígjátékra kattintunk. Hát erre a filmre sajnos egyik megállapítás sem igaz, a romantika sem pezseg benne, és drámának sem mondanám. Pedig az ötlet nem rossz.

Eddie Murphy és Jonah Hill régi motorosok, és valószínűleg unják már a klasszikus vígjáték formát.

Az utóbbi időben mindketten tűntek már fel olyan filmben, ami a szórakoztatásnál jóval többet adott: Eddie Murphy például a 2019-ben a Dolemite Is My Name-ben, Jonah Hill pedig a 2021-es Don't Look Up-ban.

Mindkét film a Netflixre készült, szóval akár közös alkotásuk, A magadfélék is mozoghatott volna ezen a vonalon.

A történetről röviden:

Adott egy fehér, zsidó srác, Ezra (Jonah Hill), aki megismer egy fekete, muszlim lányt, Amirát (Lauren London). Egymásba szeretnek, de a családok összeismertetése természetesen nem zajlik zökkenőmentesen. Ezra anyja, Shelley (Julia Louis-Dreyfus), és Amira apja, Akbar (Eddie Murphy) gyakorlatilag minden próbálkozásukra a lehető legrosszabbul reagálnak, és ezek a balul elsült találkozások, beszélgetések adják a film gerincét.

Klisés az alap, de alapvetően alkalmas lenne szórakoztatásra, hiszen a különböző kultúrák és generációk találkozása örök humorforrás. De ez a film mintha nem is szeretne igazán vicces lenni.

Dobnak ránk pár erőltetett, kétbalkezes, dadogós és drogozós poént, de a film legnagyobb részében abszolút nem cél a néző megnevettetése (vagy ha az volt a cél, akkor valamit nagyon rosszul csináltak).

Ráadásul ahhoz, hogy értsük a beszélgetéseket, és olykor el tudjunk mosolyodni Jonah Hill dumáján, értenünk kell a popkulturális utalásokat.

Ha nem vágjuk, hogy kicsoda Drake, vagy ha nem láttuk a Tron és a Jucie című filmeket, esélyünk sem lesz érezni a poént.

(Mondjuk én úgy, hogy képben voltam ezekkel sem nevettem fel...)

Alapvetően feliratos verzióban próbáltam elkapni a fonalat, de néha kíváncsiságból meghallgattam a magyar verziót is. Szerencsére a szöveg nem lett nagyon kiforgatva, magyarosítva, úgyhogy ha az ember tényleg nem érti, hogy mire próbálnak utalni, az azért van, mert főként az amerikai kultúrából merít.

Továbbá a fekete és a zsidó öntudat boncolgatása annyira sokszor, sokféleképpen és hosszan jön elő, hogy Közép-európai tapasztalatokkal ez szintén lehet túl ködös és megfoghatatlan.

Sokszor nehéz azt is eldönteni, hogy karikatúra-e ez az egész, vagy ténylegesen mélyen bele akar merülni ezekbe a különbségeke és a különböző népcsoportok sérelmeibe. Szinte csak összefeszülős pillanatokat látunk. Mintha a feketék és a fehérek, a muszlimok és a zsidók csak a különbségeket látnák egymásban. Mintha direkt nem vennék észre, hogy csak szimplán emberek mindannyian.

Ettől függetlenül a színészekre nem lehet különösebben panasz.

Julia Louis-Dreyfus például tökéletes alakítja a zsidó anyukát, aki nagyon trendinek, haladó szelleműnek és érdeklődőnek hiszi magát, de közben inkább sértő és iszonyat kellemetlen.

Igazi boomer, akit nem lehet visszafogni, pedig egyáltalán nem esik jól hallgatni, mert baromira nem vicces. Tudjuk, hogy ez a szerepe, de ettől még szarul esik.

Az örömapa meg a fekete öntudatot tolja túl. Faarccal és keményen.

Érdekes amúgy Eddie Murphy-t ilyen szerepben látni. Talán egy még drámaibb, még érzékenyebb, még komolyabb filmben izgalmas is lehetne ez az arca.

Jonah Hill és Lauren London között nem forr a levegő, de nekem szimpatikus, hogy végre nem tökéletes emberek alakítják a szerelmespárt egy filmben.

És bár a karakter nem ad neki elég teret rá, de Jonah Hill az egyetlen, aki egy kicsit tényleg vicces, szerethető, és olykor igazi embernek tűnik.

És sajnos ez a legnagyobb bók amit mondani tudok, mert összességében a film semmiből nem ad eleget. Nem nevettet meg, de elgondolkodtatni sem fog hosszútávon, mert ahhoz meg nem mélyül el rendesen.

Szépek a képek, jók a zenék, szeretni akarod a színészeket is, de az általuk megformált karakterek cselekedeteitől és mondataitól csak folyamatosan kellemetlenül érzi magát az ember.

És nem „felröhögök mert annyira kellemetlen”, csak simán kellemetlen.

A film végét azért nem lövöm le, de nyilván nem kell katartikus, fordulatos befejezésre számítani. A végső megoldás is elég random és lapos.

Talán pár tanulságot azért elvihetünk magunkkal a végén (vagy legalábbis a film is megerősít bennünket ezekben a dolgokban).

Soha nem fogjuk tudni pontosan beleképzelni magunkat a másik helyzetébe. Például fehér zsidóként senki nem fogja átérezni azoknak a feketéknek a helyzetét, akiknek a dédanyja még rabszolga volt.

De fontos az érzékenyítés, és fontos, hogy ezekről a témákról újra és újra szó essen, és pont egy félig vicces, félig komoly film segíthetne is ebben… De akkor ennél jóval összeszedettebbnek és érzékenyebbnek kellene lennie, és nem csak kliséket puffogtatnia.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 színésznője
Két éve rákkal diagnosztizálták, de ezután is folytatta a munkát. Több, Magyarországon is népszerű sorozatban játszott.

Link másolása

45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 és Star Trek: Picard sorozat színésznője – közölte a Variety.

A színésznő 24 évesen szerepelt először a Star Trek: Enterprise 2002-es epizódjában. Ezután még számos népszerű sorozatban tűnt fel: játszott többek között a Vámpírnaplókban, a Supernaturalban, a Runawaysben, az Időutazókban és a 24-ben is.

Werschinget 2020-ban rákkal diagnosztizálták, de ezt követően az elmúlt két évben is folytatta a munkát.

A színésznőnek három gyereke volt.

„A legegyszerűbb pillanatokban is megtalálta a csodát. Nem volt szüksége zenére a tánchoz. Megtanított minket arra, ne várjunk, hogy a kaland megtaláljon. »Menjetek és találjátok meg. Mindenhol ott van«” – írta gyászsoraiban férje, a szintén színész Stephen Full.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Jön a Házasság első látásra a TV2-n: szakértők hoznak össze párokat, akik az esküvőn látják először egymást
Már várják a jelentkezőket a külföldön nagy sikert aratott társkereső reality-be.

Link másolása

A Nagy Ő mellett egy másik párkereső műsor is lesz idén a TV2-n: a csatorna feléleszti a Házasság első látásra című reality-t, amit már 30 országban tűztek képernyőre Ausztráliától Olaszországon át Norvégiáig, egyes helyeken pedig olyan sikeres, hogy már számos évadot megélt.

Magyarországon korábban már próbálkozott vele az RTL, a 2017-es első évad után azonban nem folytatták. Az akkor összeházasított négy párból három már a forgatás ideje alatt a válás mellett döntött, a negyedik pedig nem sokkal a műsor után szakított.

A Házasság első látásra című reality-ben a szereplők nem a klasszikus jelentkezés-ismerkedés-randi-párválasztás idővonalon haladnak, hanem arra vállalkoznak, hogy

teljesen vakon, egy szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia és a társadalomtudomány területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva kutatják fel mindenki számára a tökéletes társat.

A párok először az esküvőn pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja. A nászút után összeköltöznek és megkezdik a közös életüket. Az első csóktól az első könnyekig a kamerák minden pillanatukat dokumentálják, miközben szakértők elemzik a kapcsolatukat.

Hat hét együttélés után a házaspároknak dönteniük kell: együtt maradnak, vagy külön utakon folytatják.

„Magyarországon minden negyedik ember magányos. Ha már önnek is elege van a sok félresikerült randevúból és esélyt adna a tudománynak, várjuk a jelentkezését” - invitálja a leendő szereplőket a TV2.

Akit érdekel a lehetőség, ide kattintva jelentkezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: