KULT

Sylvester Stallone 74 évesen lett szuperhős – A Szamaritánus visszahozza a ’90-es éveket

Két iker (egy jó és egy gonosz), egy mindenható kalapács, egy forrongó város és egy kisfiú, aki szuperhőst lát az idős szomszéd fickóban.

Link másolása

Bár az olasz csődör a több mint 50 éves színészi karrierje során rengetegszer alakított már legyőzhetetlen egyszemélyes hadsereget, a tényleges szuperhősszerep eddig még nem találta meg. Persze jobb később, mint soha, így mindenki Sly-a végül ezt is lehúzhatja a bakancslistájáról (már ha egyáltalán rajta volt). A Szamaritánusban ugyanis egy emberfeletti erejű figurát alakít, aki egykor nagy dolgokat vitt véghez, egy tragédia után azonban visszavonult, az azóta eltelt 25 évben pedig magányos remeteként tengette mindennapjait. A helyszín a lepukkant Granite City, ahol tombol a munkanélküliség és az elszegényedés, és főhősünk, a 13 éves Sam Cleary (az Eufória Ashtraye, Javon ’Wanna’ Walton) sem tobzódik a földi javakban: ápolónőként dolgozó édesanyjával (Dascha Polanco) egy szerény társasházi lakásban éldegél, és kisebb lopásokból próbál pénzt szerezni ahhoz, hogy ne lakoltassák ki őket. Emellett pedig óriási rajongója a Szamaritánus nevű szuperhősnek, aki két és fél évtizeddel korábban a saját gonosz ikertestvérével, Nemesisszel együtt halt meg egy egymás ellen vívott csata során.

Sam azonban gyanítani kezdi, hogy a szemközti házban élő és kukásként dolgozó vén fószer valójában a legendás bajnok.

Össze is barátkozik az öreggel, aki eleinte tagadja a dolgot, végül azonban a fiú alvilági kapcsolatai felébresztik benne régóta szunnyadó alteregóját.

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a cikk címében a 74 éves Stallone-ra hivatkozunk, noha Rocky Balboa és John Rambo megformálója már a 76-ot is betöltötte. Ennek pedig az az oka, hogy a Szamaritánus, bár csak nemrég kerül fel az Amazon Prime Video kínálatába, egy ideje már dobozban várta a bemutatását, hiszen még 2020-ban forgatták. Nem sokkal a Covid kirobbanása előtt csattant el az első csapó, majd a járvány miatt hét hónapon át pihentek a kamerák, hogy végül Julius Avery rendező (Fenegyerek, Overlord) és stábja végre befejezhesse Sly szuperhősös bemutatkozását.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Szamaritánus nem kapcsolódik sem a Marvelhez, sem a DC-hez, sem semmilyen más képregényistállóhoz, sőt, egyáltalán nincs képregényalapja.

Az egész sztori Bragi F. Schut forgatókönyvíró (Boszorkányvadászat, Végtelen útvesztő) kreálmánya. Így senki ne számítson arra, hogy Stallone ezen szerepében csatlakozik majd a Bosszúállókhoz, főként, hogy az MCU-ban már van egy karaktere, ő alakítja az űrkalóz Stakar Ogordot, aki a jövőre mozikba kerülő A galaxis őrzői vol. 3-ban újra feltűnik.

Akkor milyen alapokról beszélhetünk a Szamaritánus kapcsán? Nos, Schut szerint a szkriptjéhez leginkább két, 2000-ben bemutatott film szolgáltatott inspirációt: A sebezhetetlen M. Night Shyamalantól, valamint a Fedezd fel Forrestert! Gus Van Santtól. És valóban ott van mindkét mozgókép fundamentuma a Szamaritánusban is a magányos, sérthetetlen, szupererejű férfiról, valamint az idős mentor és a fiatal srác kapcsolatáról, amelynek során természetesen mindketten életre szóló leckét kapnak a másiktól.

Mi azonban még egy filmet beemelnénk az esetleges ihletadók közé, méghozzá Az utolsó akcióhőst 1993-ból.

John McTiernan durván alulértékelt filmjében Danny (Austin O’Brien) az édesanyjával él kettesben egy rossz környéken, egy apró lakásban, és bálványozza kedvenc akciófilmes franchise-ának hősét, Jack Slatert, majd alkalma nyílik megismerkedni és együtt dolgozni vele. Épp, mint a Szamaritánussal Samnek…

Nagy különbség azonban, hogy Julius Avery filmje nem próbál poénkodni, inkább a züllött Granite City nyomasztó bemutatására törekszik, ahol még egy jó szándékú és jószívű tinédzser is kénytelen bűnözni a megélhetésért.

Ehhez a hangvételhez ugyanakkor sokkal jobban passzolt volna egy R-es korhatár-besorolásra való törekvés a PG-13 helyett, mivel a súlyos atmoszféra miatt egyszerűen fájóan hiányzik a vér és a brutalitás bemutatása. Ezek hiányában kevésbé vehető komolyan a film, pedig láthatóan erre törekedtek a hülyéskedés helyett a készítők.

A Szamaritánus ettől függetlenül egy ízig-vérig ’90-es évekbeli film hangulatát hozza, annak minden naivitásával, szerethetőségével, ostobaságával, keménységével és bájával.

Mert bármennyire is művelnek észszerűtlen dolgokat a szereplők, bármennyire is butácskák a szájukba adott szövegek, a filmnek kétségtelenül van egyfajta varázsa, ami lelkes, nagyra guvadt szemű fiatal tinédzserré rugdossa vissza (szó szerint) a mai harmincas-negyvenes korosztályt. Ehhez pedig bizony szükség volt az orra alá dörmögő, dühkitörésekben bővelkedő és félmondatokban bölcsességeket pöfékelő Stallone-ra, a Pilou Asbæk (Trónok harca, Páncélba zárt szellem) által alakított nagyon galád és kissé érthetetlen célokra törő gonosztevőre, a kis költségvetés és a nagyratörő alkotói szándék csatájából kikecmergő gyengébb technikai megoldásokra, valamint a kitalálható nagy fordulatra is. Az a helyzet, hogy minden hibájával együtt abszolút szerethető ez a régmúltból gyúrt filmes massza.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Videó: Ilyen rossz állapotban van Ozzy Osbourne, ezért marad el a turnéja
A többek közt Parkinson-kórban is szenvedő énekes alig tud már járni, és képtelen színpadra állni többé. Online még talán hallhatjuk énekelni, de a budapesti koncert is elmarad májusban.

Link másolása

Ozzy Osbourne megtörten bejelentette, hogy sajnos fizikailag képtelen teljesíteni a már meghirdetett Európa-turnéját. Instagram oldalán posztolta: "Ez a valaha volt legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek, drága rajongóim..."

A négy évvel ezelőtt történt quad-balesete és gerinc-sérülése miatt számos műtéten átesett teste már nem bírja a terhelést, nem tud utazni, fellépni pedig pláne nem lenne ereje.

A Black Sabbath frontembere 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved. Négy éve diagnosztizálták nála a betegséget, amikor egy szerencsétlen otthoni elesés miatt ugyancsak kórházba került. A rocklegenda akkor az amerikai televíziókban azt nyilatkozta: Minden végtagja fáj, remeg, zsibbad. Érthető tehát, hogy képtelen színpadon állva énekelni.

"Szintén hálás vagyok amiatt, ahogy mindannyian türelmesen ragaszkodtatok a megvett jegyekhez, de jó lelkiismerettel mostanra rájöttem, hogy fizikailag nem vagyok képes megcsinálni a közelgő európai és brit turnémat – írta Osbourne.

A videót a rocksztárról a Daily Mail hozta nyilvánosságra:

A Santa Monica-i sajtótájékoztató után láthatóan rossz állapotban, bottal bicegve kapták lencsevégre Ozzyt, aki igazi rocksztárhoz méltóan mégy egy peace-jelet mutatott a helyszínen várakozó rajongóinak.

"Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék"

- írta Ozzy.

A tavalyról idén májusra halasztott budapesti Aréna-koncert is része lett volna a Judas Priest-tel közös turnéjának, így ez is elmarad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
D. Nagy Lajos: „Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit”
Szerinte Feró sok szöveget írt, amik valóban jók is voltak. Ő azonban inkább szerzőtársként tekint rá.

Link másolása

Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit - mondta a Blikknek D. Nagy Lajos, a Bikini énekese. A zenekar az alapítás 40. évfordulóját ünnepli az Arénában májusban, a zenész ebből az alkalomból adott egy hosszú interjút a lapnak.

D. Nagy a beszélgetésben felidézte a kezdetetek is. Mint mondta, a Bikini válságban volt, amikor Németh Alajos, Lojzi megkereste őt.

„Én akkor jöttem vissza Angliából, és semmi kilátásom nem volt arra, hogy bandám legyen, így boldogan mondtam igent” - emlékezett vissza D. Nagy. Az énekesnek azonban volt egy feltétele is: a régi dalokat nem akarta énekelni, azt akarta, hogy a nulláról kezdjék.

Arra a felvetésre, miszerint Nagy Feró azt állítja, hogy a Bikini legnagyobb slágereit neki köszönhetjük, D. Nagy azt mondta: ő nem így emlékszik.

„Sok szöveget írt, jók is voltak. A Mielőtt elmegyek dallamát Lojzi írta, a szövegét én, ám amikor bementünk a stúdióba, Ferónak volt egy ötlete, beleírt a refrénbe, a szövegbe és a zenébe, amitől kétségtelenül jobb lett a dal, való igaz. Szóval szerzőtárs volt, de hogy ő írta volna, az enyhe túlzás. De mindegy is, régen volt, az idő megszépíti a dolgokat.”

D. Nagy azt is hozzátette, hogy mikor készült a lemez, akkor öt-hat dallal megkeresték a lemezgyárat, hogy szeretnék kiadni az albumot. A Hungaroton lemezkiadó egykori zenei szerkesztője pedig azt javasolta, hogy amolyan tanácsadóként vegyen benne részt Trunkos András és Nagy Feró, de „a dalok többségébe nem szóltak bele”.

D. Nagy azt is elmondta, hogy a májusi születésnapi bulira nem hívtak vissza senkit, „mindig az aktuális zenekar ünnepli az évfordulót”.

„Ahogy most létezünk, jó ahogy van, mondtam is nekik, hogy innen már nem lehet kilépni”

- tette hozzá.

A zenészt a családjáról is kérdezték, és elárulta: júliusban megszületett Daniella lánya első gyermeke, így nagypapa lett.

„Van egy kisfiú unokám, aki csodálatos. Megyek, amikor tudok, de a sok jelenlevő vírus miatt óvatosabbak vagyunk. Naponta kapom azonban a képeket.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Dave Bautista a legjobb benne, és ezzel el is mondtunk mindent a filmről – Kopogás a kunyhóban
Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez az M. Night Shyamalan-film, de a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Kritika.
B. M.; képek forrása: imDb.com és YouTube - szmo.hu
2023. február 03.


Link másolása

Sajnos mindenkit el kell keserítenem, csak egy középszerű film lett a végredmény. M. Night Shyamalan rendező régóta keresi önmagát, de a Jelek óta nem igazán volt jó filmje. A Széttörvét James McAvoy és Anya Taylor-Joy vitte a hátán, A látogatás és az Idő pedig annyira röhejesen rosszra sikeredett, hogy túlléptek önmagukon és átestek a már szórakoztató kategóriába.

Igazából a Kopogás a kunyhóban is majdnem annyira jó lett, mint a Széttörve,

köszönhetően a színészeknek, de a forgatókönyv gyengeségei miatt majdnem olyan szórakoztató, mint az Idő, de egyik lécet sem sikerült végül megugrania, így maradt a középszerűség.

A történet röviden: egy homoszexuális pár, Eric és Andrew (Jonathan Groff és Ben Aldridge) nyolcéves kislányukkal egy elszigetelt kis erdei kabinban nyaralnak, de kikapcsolódásukat megszakítja négy idegen, akik megkötözik őket és

azt követelik tőlük, hogy önként áldozzanak fel maguk közül valakit. Erre szerintük azért van szükség, mert csak így kerülhető el az apokalipszis.

A négy idegen nem ölheti meg a család egy tagját sem, de a feszültség és a tét egyre nagyobb és az idő fogytán van. Eléggé in medias res kezdődik, ahogy rögtön megjelennek a „rosszak”, de shyamalanosan tele van pakolva a film unalmas flashbackekkel, amikre nem tudom, hogy tényleg szükség volt-e, mert nagyon megtörik a lendületet és a feszültséget. A nagy kérdések: vajon tényleg igazat mondanak az idegenek? Valóban közel van a világvége?

A kopogás a kunyhóban egy számomra ismeretlen Paul Tremblay-könyvadaptáció, M. Night ebből írt forgatókönyvet, de a film története annyira mély, mintha egy kocsmai beszélgetésből írták volna. Ott szoktak ilyen abszurd dolgokkal viccelni egymással, hogy "Te mit csinálnál inkább: egy évig milliárdosként élnél, de közben tudod, hogy meghalsz az év végén, vagy száz évig szegénységben?", és társai. Valószínűleg a könyvben ennél mélyebb témákról is szó volt, de azokat nem sikerült adaptálni. Sok mindent érint Shyamalan forgatókönyve,

csak semmiben sem mélyül el igazán, nem ad hozzá semmi pluszt ezekhez a gondolatokhoz.

Például szóba került a rasszizmus, szexizmus, homofóbia, de nem fejti ki rendesen egyiket sem, mindent csak érintőlegesen. Bár mondhatnám, hogy cserébe a megvalósítás különleges és egyedi, de nagyon nem az. A képi világ és a set design annyira erős, mint egy hármasra értékelt egyetemi vizsgafilm. Mivel egyetlen helyszínen, az erdőben forgatták egy kunyhóban mikro büdzséből, így esélyes az anyagi siker, a stúdió nem kockáztatott nagyot vele. Nem tudni mekkora lehetett a költségvetés, de a nagyja biztosan a színészekre mehetett el.

Dave Bautista kiváló befektetésnek bizonyult, hihetetlenül jó a szerepében, széles vállán cipeli az egész filmet. Az ő karaktere érdekes, játéka komplex és végre nem csak egy vicces hústorony. A probléma, hogy még sem lehet neki drukkolni, mert hiába kiemelkedő a karaktere, a motivációja és a karaktere miatt egyértelműen ő az antagonista. A másik három idegent Abby Quinn, Rupert Grint és Nikki Amuka-Bird alakítja, ők is kiválóan hozzák a szerepeiket.

Mindenkinek van valami Shyamalanos szeszélye, ami definiálja a karakterét.

De sajnos semmi mélység nincs bennük, mégis tisztességesen eljátsszák őket. Az igazi gond az, hogy a másik oldalnak se nagyon lehet drukkolni, Ben Aldridge és Jonathan Groff kettőse szerethető, a homoszexuális pár, de papírvékonyak a karaktereik. Csupán annyit tudunk meg róluk, hogy nagyon szeretik egymást és a

kislányukat. A kilencéves Kristen Cui nagyon ügyes a kis Wen szerepében, ő talán az egyetlen szerethető szereplő, ami nem véletlen, hiszen ő szimbolizálja az ártatlanságot és az emberiség jövőjét.

Ami mellett viszont nem tudok elmenni, hogy vizuálisan mennyire rossz élmény nézni a filmet. Szinte már rondának is lehetne nevezni a kamerakezelést. Értem, hogy koncepció lehetett, de nagyon zavaróak a folyamatos szuperközelik, gyakorlatilag a színészek arcában van a kamera. Ez egy Dave Bautistánál ez különösen vicces, mert szegénynek amúgy sincs kis feje, de amikor premier plánban az egész vásznat betölti, még groteszkebb lesz a látvány.

A fókusz gyakran el van csúszva, gondolom művészi döntésből, de nézőként kifejezetten zavaró.

Zack Snyder használta hasonlóan a kamerát a Holtak serege forgatásán, én már ott se szerettem ezt a technikát. Szerencsére viszont a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez a film, mert alig van benne feszültség.

A főszereplőket nem lehet bántani, a brutális, erőszakosabb jelenetek a kamera látóterén kívül történnek, a CGI sokszor zavaróan gyenge, eléggé „tescogazdaságos” világvégét látunk. Nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy kisköltségvetésűnek hat az egész.

Nem moziba való lenne, a streaming szolgáltatók műsorán találkozunk hasonló művekkel.

Az igazság az, hogy talán csak Dave Bautista játéka miatt érdemes megnézni a Kopogás a kunyhóban-t, vagy ha esetleg felcsigáz valakit M. Night Shyamalan neve, hogy ebből az abszurd felvetésből mit fog kihozni. Minden úgy történik, ahogy azt a néző várja, semmi meglepetés, semmi adrenalin. Ugyan van a filmnek egyfajta bája, de nem biztos, hogy megér egy mozijegyet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: