KULT

Püspöki Péter: Azon vettem észre magam, hogy a kedvenc zenekaromban állok a mikrofon előtt

A Kubalibre frontembere 40 éves lett, ennek örömére Kispál Andrással és Bräutigam Gáborral, a Kispál és a Borz két alapítótagjával készített lemezt. Elárulta, milyen volt a közös munka, és fellépnek-e még élőben is.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. december 22.


Link másolása

Az idei Fishing on Orfű egyik legjobb pillanata volt annak az alkalmi formációnak a koncertje, amelyben a pécsi Kubalibre zenekar frontembere zenélt együtt Kispál Andrással és Bräutigam Gáborral, valamint egy fiatal és tehetséges basszusgitárossal, Serfel Boglárkával.

Már ott elhangzott, hogy tervezik egy 5-6 dalt tartalmazó lemez felvételét is, amelyet Püspöki 40. születésnapjára időzítenének. A Dalok amiket felvettem (hogy meglegyenek) című album végül némi késéssel a napokban jelent meg, ebben a cikkben végig lehet hallgatni, az ötletgazda pedig részletesen mesél is róla.

– Mit jelent számodra, hogy 40 éves lettél?

– Nagyon örülök neki, mert végre kezdek annyi idős lenni, amilyennek gyerekkorom óta érzem magam. Ha végre hatvan leszek, lehet meg is nyugszom. Szuper!

– A dalok nagy részében Kispál András is közreműködik. Mit adott hozzá az összképhez, milyen volt a közös munka?

– Andrással egyszer arról beszélgettünk, ha én szólólemezt szeretnék készíteni és felkérném őt, hogy közreműködjön, azt csak úgy tenném, ha együtt írnánk a dalokat, de legalábbis együtt hangszerelnénk. Sok különböző típusú zenész van, sokan sok típusnak egyszerre is megfelelnek, de ő egy biztosan nem: session zenész. Ha már felmerült, akkor úgy döntöttünk vágjunk is bele, vegyünk fel pár dalt, mutassuk meg az ismerőseinknek, és ha úgy gondoljuk, tegyük ki valahova.

Ez a produkció igazából egy kötetlen baráti zenélés, ennél több célunk nem is volt vele, viszont András munkássága miatt a nyilvánosság kíváncsi mindenre, amihez a nevét adja. Ebből lett aztán a Fishing On Orfűs koncertfelkérés, majd András javaslatára Bräutigam Gáborral folytattuk a felkészülést. Ekkor hirtelen azon vettem észre magam, hogy a kedvenc zenekaromban állok a mikrofon előtt.

Nagyon udvarias és előzékeny volt a munkafolyamat, András sokszor meg is említette, hogy nagyon furán érzi magát és néha igazán elküldhetnénk egymást például a francba, mert bedugul a karburátora, ha még egyszer elnézést kérek. Basszusgitáron Serfel Boglárka csatlakozott hozzánk, akinél jobb társat nem is találhattunk volna, Ricsivel nagyon jól megértették egymást, Bogi még a próbán is táncolva zenél, Ricsi pedig elárulta jellegzetes dobolásának az a titka, hogy teljesen átadja magát a zenének és táncol dobolás közben, amennyire ülve az csak lehetséges. Szóval oldott, jó hangulatú próbák voltak még Kispi is bevetette néha robottáncát. Sajnos én csak viszonylag részegen, lakodalmakban és kizárólag a feleségemmel tudok táncolni.

A teljes album itt meghallgatható:

– Miért pont ezeket a dalokat választottad? Több is van köztük, amit korábban a Kubalibrével is kiadtál már.

– Andrással közösen választottuk ezeket a szövegeket.

Az I love Bátaszék szövegéhez hasonló világot javasolt, így a tájleírás a közös a szövegekben, minden dalban fontos és megemlítődik, hogy hol vagyunk.

A közös zenélésünk szempontjából is fontos a helyszín, hiszen elsősorban a stabil pécsiségnek köszönhető a megismerkedésünk és a barátságunk. A közös munkának az lett az apropója, hogy a 40. születésnapom alkalmából készüljön pár felvétel régi és új dalaimból. Első sorban magamnak akartam ezt, ezért is lett a címe: Dalok amiket felvettem (hogy meglegyenek). Soha nem éltem vissza András ismertségével, de eltitkolni sem szeretném ezt az anyagot.

– Nagy sikere volt az orfűi koncerteteknek. Bár akkor azt mondtátok, ez egyszeri alkalom, várható valamikor folytatás, akár ennek a lemeznek a bemutatására?

– Valóban egyszeri alkalomnak szántuk, ahogy nem volt cél a lemezkészítés és a zenekaralapítás sem. Nekem 13 éve a Kubalibre a zenekarom, ő pedig több mint 30 éve a Kispál és a Borz, illetve Lovasi András produkcióinak tagja, és mindkettőnk elégedett ezekkel a formációkkal.

Ennek ellenére a Fishing on Orfű 2022-ben is meghívott minket a Tűzhöz közel színpadra. Végül is nekik köszönhető, hogy összeállt a zenekaros felállás és nekünk ez a kedvenc fesztiválunk.

Mondjuk, én már régóta nem is járok más ilyen jellegű rendezvényre, csak ide. Nevezhetjük ezt a koncertet lemezbemutatónak is, csak minek.

A dalokról:

Normális turista: "Erdő munkacímmel új dalként szántam a műsorba, de csak a szövegét vittem próbára. Kispi szerezte a fő témáját, végül is egy nyugtalan ordítozós valami lett belőle, ami arról szól, hogy álmomban egy erdőben sétálgatok és találkozok a szüleimmel, akik nem igazán értenek meg, majd amikor kiérek az erdőből, akkor unatkozok és jöhet egy űr gitárszóló. Aztán rájöttünk, hogy a tisztáson üldögélve nem szoktak szólózgatni az emberek.

Csak a táj: a Juanitos nevű zenekar Strange italian song című dalából loptam ki a gitár témát, 2018-ban a Kubalibre zenekarommal Vadmotoros címmel meg is jelent ez a dal. Kispiékkel kicsit megvariáltuk, új refrénje lett plusz a végére került egy vadiúj rész, amikor is a vad motoros találkozik az Intercityvel, aminek a büfékocsijában részegek állnak és a sorompóra csikket pöccintenek.

I love Bátaszék: Ez volt az első dalom, amit Kispi megjegyzett még 2010-ben amikor találkoztunk. Később felvettük a harmadik Kubalibre lemezre, és azóta is játsszuk. Itt kapott egy új szerkezetet plusz egy új lezárást új szövegel. Konkrétan nem szól semmiről, viszont nagyon szépen nem szól semmiről. Igazából erről szól.

100094 Cápa: Ez egy amolyan „Dal bármihez” struktúrájú szám, amiből több is előfordult Kispál és a Borz lemezein, Kispál gitározik valamit, Lovasi meg rámondja valamelyik versét. A koncertre időkitöltésnek szántam, de ha már elkészült, miért ne vettük volna fel. Időszámításunk szerint 100094-van, a Föld életre alkalmatlan, viszont az emberek mielőtt kihaltak a Holdat terraformálták és most ott cápák úszkálnak vígan. Talán ez volt az egyedüli célja a teremtésnek az emberrel, hogy cápásítsa a Holdat?

Rossz jó: Ez a Kubalibre második lemezén szerepelt, de ide csak a szöveget hoztam és Jonathan Richman and the Modern Lovers Roadrunner című dalának témáját nyúltam le hozzá, amit végül a basszus játszik. Kispi szerezte a középrészt, a refrénje pedig az én trash gitárszólóim. A lírai én kettős személyisége önmagával online snapszerozik a vécén és aki veszít, az törli ki. Közben a teremtő lehet, hogy nincs is. Nem derül ki.

Kinti WC: Ebben Kispi nem játszik, mert annyira nagyszerűnek tartotta a kész dalötletet. Ricsi becsempészte a Tejjel kifli alapjait és szépen elvoltunk vele. A költő itt is ül, és unatkozik, miközben arról ábrándozik, hogy ha mindent tudna, jobban is hinne. Vagy ha hinne, többet tudna?

Ezeken kívül még felvettem pár egy szál gitáros számot, de azok csak a CD-n lesznek rajta, azokkal nem fárasztanám itt a nagyérdemű olvasókat."

Püspöki Péterrel készült három évvel ezelőtti interjúnk, aminek a Kubalibre 10. születésnapja volt az apropója, itt olvasható:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Kórházba került Jordán Tamás
A Nemzet Színésze mindenkit megnyugtatott: a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hamarosan újra színpadra is áll.

Link másolása

Kórházi kezelésre szorul Jordán Tamás. A Nemzet Színésze azonban a Blikknek azt mondta, hogy már sokkal jobban van, és hamarosan újra színpadra áll.

Jordán eddig szinte minden nemzet színésze választáson részt vett. A Blikk szerint ezért is volt feltűnő, hogy nem volt ott május 3-án a Nemzeti Színházban, amikor a testület Kulka Jánosnak szavazta meg a címet.

„Kórházba kerültem egy kisebb beavatkozás miatt, amiről bővebben nem szeretnék beszélni. Annyit viszont mindenki megnyugtatására elárulhatok, hogy nem baleset ért, a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hála Istennek, már sokkal jobban vagyok. Ha minden jól megy, vasárnap már otthon lehetek, hamarosan pedig újra színpadra állhatok”

- mondta a lapnak Jordán Tamás. Mint kiderült, a színésznek már egy április végi előadását is le kellett mondania.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
„Úgy látom magam, mint a Titanic zenekara” – Pályaelhagyó és maradó tanárok mesélték el történeteiket egy rendhagyó színdarabban
A Stereo Akt alkotócsoport darabjában összesen 11 volt vagy jelenlegi pedagógus szólalt meg, a végén pedig a közönség bevonásával ötleteltek arról, hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást.

Link másolása

„2023. november 30. óta nem vagyok többé tanár, legalábbis a jog szerint. De a mai napig teljesen idegennek hat ez a félmondat: pont annyira képtelenül hangzik, mintha azt mondanám, nem vagyok többé anya, vagy nem vagyok többé ember.”

„2019 februárjában mondtam fel. Másnap elköszöntem édesanyámtól, akinél addig laktam, mert a keresetem egészét elvitte volna egy albérlet plusz az étkezés ára.

Budapestre költöztem, elmentem egy személyes interjúra, ahol elém tettek egy szerződést a tanári fizetésem háromszorosáért. Még olvasgattam a papírokat, amikor felhívott egy másik hely, és amikor elmondtam, hol vagyok, a korábbi bérem négyszeresét ajánlották.”

„Alapvetően minden rendben. Aztán egyszer csak meglátod a Facebookon, hogy a szintén felmondott magyartanár ismerősöd és szépséges Szabó Magda-verset posztol, és hirtelen kiesik a laptop a kezedből. Nem kellene neki folyamatosan versek és gyerekek között lennie? És az hogy lehet, hogy a legbölcsebb, legkorrektebb töritanár szoftvertesztelést tanul?”

A kőbányai Wesley János Általános Iskola egyik tantermében ezúttal felnőttek ülnek – némán, komor arccal hallgatják a hangszóróból visszhangzó mondatokat.

A Stereo Akt csapata a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében vitte (rendhagyó) színpadra a Miután felmondtam / Miután maradtam című darabot, amely pályaelhagyó, illetve minden nehézség ellenére is kitartó tanárok történeteit mutatja be.

Alapja a Miután felmondtam blog, amelyet 2023 év elején alapított két érintett pedagógus, Sikoparija Lujza és Kovács Éva. Céljuk az volt, hogy a nagyközönség számára is bemutassák a személyes sorsokat és drámákat, amelyek egy-egy ilyen döntés mögött húzódnak.

„Eleinte a blog írásaiból indultunk ki, de hamar rájöttünk, hogy szükség van az érem másik oldalára is: azoknak a pedagógusoknak a történeteire, akik a pályán maradtak, és minden kritikusságukkal együtt belülről folytatják az ellenállást”

– meséli Boross Martin rendező, művészeti vezető, akin kívül egy dramaturg és két drámainstruktor vett még részt a koncepció kidolgozásában.

A cél Boross szerint az volt, hogy a megszólalók az ország különböző pontjairól, a közoktatás különböző szakaszaiból, mozaikként kiadjanak egy rendszerszintű problémát. A blog szerkesztői is elküldték a saját kedvenceiket, ezekből választottak ki hatot. A maradók pedig ismerősi körből vagy ajánlás útján kerültek ki, illetve olyan is akadt, aki korábban már megszólalt a témában, és egy interjújának köszönhetően kérték fel.

Boross Martin

Sikoparija Lujza

A közönséget az előadás elején két részre osztották, az egyik csapat a pályaelhagyók, a másik pedig a maradók történeteit hallgatta meg először. A helyszín és az előadásmód is szimbolikus volt: a pályaelhagyóknak csak a hangját lehetett hallani, míg a maradók – egy kivétellel, aki épp táborozott az osztályával – személyesen is ott voltak. Ők viszont egy már nem használt, elhagyatott és lepusztult iskolaépületben beszéltek pár száz méterrel arrébb a motivációikról és belső vívódásaikról.

„A nulladik szülőin el fogom mondani a leendő osztályom szüleinek, hogy 3+2 éves szerződést kötök az osztállyal, 10. évfolyam végén felmondási opcióval. Ha a harmadik év végén úgy állnak a dolgok, hogy nem tudom többé a szakmai hitelemet és a nevemet adni ahhoz, ami az iskolában zajlik, ki fogok lépni a rendszerből”

– szögezte le az elsőként kiálló Horváth András, a kőbányai Szent László Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Hozzátette: nagyon nem szeretné, de elkerülhetetlennek látja, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni.

Horváth András

Szilágyi Kitty

Egy soproni egyházi iskola tanára, Keresztény Dorka a rendszeren belüli lázadás taktikáját választotta. „A fénymásolási limitemet arra használom az iskolában, hogy a könyvekből véletlenül kifelejtett múveket pótoljam. Belülről bomlasztom a rendszert: József Attilával, kortárs irodalommal, színházzal” – fogalmazott, hozzátéve: „Mi van velünk, akik maradtunk? Összekapaszkodtunk, mert világossá vált számunkra, hogy magunkon kivül másra nem számíthatunk.”

Varga Sándor az Eötvös József Gimnáziumból azzal kezdte, több mint 30 éve tanító mestertanárként a pályája csúcsán van, a polgári engedetlenségi akcióba inkább a fiatalabb kollégáival vállalt szolidaritás miatt szállt be.

„A státusztörvényt végig sem olvastam, nem érdekelt különösebben, én csak tanítani akartam. Természetesen nekem is el kellett számolnom a lelkiismeretemmel, például a diákjaim és a gyermekeim előtt. Azt mondtam nekik, hogy úgy látom magam, mint a Titanic zenekara: addig játszom, ameddig hagynak.”

Szilágyi Kitty óvodapedagógus, civil aktivista pedig szinte a sírás határán mesélte: eleinte abban bízott, hogy képes lesz a rendszer hiányosságait kiküszöbölni, és megadni mindent a gyerekeknek, amire szükségük van. Aztán elvették tőlük a lehetőséget, hogy dönthessenek arról, ki léphet iskolába, és olyanok kezébe adták, akik még csak nem is találkoztak a gyerekekekkel.

„Sikerült az intézményvezetői államvizsgám, másnap pedig Novák Katalin aláírta a státusztörvényt. És akkor tudtam, hogy intézményvezető már nem leszek.”

A történetmesélő részhez szerettek volna hozzátenni még valamit a végére, hogy a nézők is aktív alkotóivá váljanak az élmények, illetve ne szomorú, frusztrált hangulatban távozzanak, hanem legyen egy konstruktív része is az estének.

A két részre osztott közönség ezért egy harmadik helyszínen újraegyesült, ahol kisebb csoportokba rendeződtek, majd egy-egy padot körbeülve próbálták megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Mi garantálhatja, hogy jó tanárok dolgozzanak az iskolában?
  • Mit szeretnénk, hogy egy diák megtapasztaljon az iskolában?
  • Mit jelent a társadalom számára az oktatás? (Jelenlegi/ideális állapot)

A keretet ehhez egy elképzelt iskolai évzáró külsőségei biztosították, élen egy teljesen fogalmatlan “tankerületi vezető” – valójában a darab egyetlen színész szereplője – videós bejelentkezésével, aki beszédében zseniálisan hozta azt a közhelyparádét, ami (sajnos) gyakorlatilag bármelyik valódi ünnepségen elhangozhatott volna.

Az előadást egyelőre a most lezajlott két alkalomra tervezték, de mivel mindkét este hetekkel hamarabb telt házas lett, nem kizárt, hogy ősszel újabb előadásokra is sor kerül majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba, az Operettszínház színművésze
A színművész Shakespeare-, Molière-, Schiller-főszerepek mellett modern klasszikusokat is alakított.

Link másolása

Hosszan tartó betegség után 59 évesen elhunyt Jantyik Csaba színművész, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja – közölte Facebook-oldalán az Operettszínház.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tegnap éjszaka hosszan tartó betegség után 59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba színművész, társulatunk tagja”

– írták.

Jantyik Csaba 1964. július 30-án született Békésen. Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett irodalmi-drámai szakon 1982-ben, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, Horvai István–Kapás Dezső osztályába. Diplomáját 1987-ben vette át – írja a Fidelio. Számos nívódíj mellett kitüntették a Debrecen Kultúrájáért díjjal.

2001-ben az Operettszínházhoz szerződött, ahol A muzsika hangja című világhírű musicalben Von Trapp kapitányt alakította először a budapesti közönség előtt. Fontosabb szerepei az intézményben: Kánkán (Aristide), West Side Story (Schrank), Mária főhadnagy (Kossuth Lajos), Lili bárónő (Malomszeghy báró), Menyasszonytánc (Rabbi), Abigél (Torma Gedeon), Szentivánéji álom (Theseus), Viktória (Webster), Rebecca (Julyan ezredes), János vitéz (A francia király), Hegedűs a háztetőn (Kocsmáros), Jekyll és Hyde (Apa, Lord Savage).

Jantyik Csabát a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Itt az idei nyár 10 legjobban várt filmje
A hazai nézők listáját a Deadpool és a Rozsomák vezeti, de a tíz filmből nyolc folytatás vagy franchise.

Link másolása

A mozis nyár tradicionálisan májusban kezdődik és szeptemberig tart. Ezért a Magyar Filmadatbázis már most felmérte a látogatói aktivitást, hogy kiderüljön, melyik 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők. A Deadpool és a Rozsomák vezeti a TOP 10-es listát. Érdekesség, hogy a tízből nyolc folytatás vagy franchise és csupán egyetlen streaming film került fel a listára.

Az akció műfaj dominál, és annak különböző ötvözetei a sci-fivel (Majmok bolygója), a vígjátékkal (A kaszkadőr), vagy a szuperhős zsánerrel (Deadpool és Rozsomák).

A sorrendet a mafab.hu állította össze, az alapján, hogy több ezer adatlapmegnyitás során a hazai nézők mely címekre kerestek rá a legtöbben. A 10 legnépszerűbb film adja ki a 100 %-ot.

1. Deadpool és Rozsomák

Ennek tükrében a július 25-én a mozikba kerülő Deadpool és Rozsomákot várják a legtöbben, Shawn Levy rendezésében, Ryan Reynolds-szal a főszerepben. A Deadpool 2. folytatása, azzal a csavarral, hogy összefonódik a Marvel-moziuniverzummal.

2. Majmok bolygója: A birodalom

Második helyen egy májusi premier, a Majmok bolygója: A birodalom áll. Több nemzedékkel Caesar után a harmóniában élő majmok jelentik a domináns fajt a bolygón, míg az emberek rejtőzködve élnek. Mikor egy új, zsarnoki majomvezér hozzálát birodalma kiépítéséhez, egy fiatal majom viszontagságos útra indul, ami során kénytelen lesz kétségbe vonni mindent, amit a múltról tud.

3. Furiosa: A Mad Max Saga

Dobogós a Furiosa: A Mad Max Saga, mely május 23-án érkezik a mozikba. A Mad Max: A harag útja felülmúlhatatlan látványorgiával és hihetetlen fantáziával mutatta meg, milyen lesz a világvége után. Az új film 45 évvel korábban játszódik: akit az előző részben Charlize Theron játszott, azt most egy új sztár, Anya Taylor-Joy alakítja.

4. Bad Boys: Mindent vagy többet

Június 6-ára várható a negyedik helyen végzett Bad Boys: Mindent vagy többet. A Bad Boys franchise negyedik részében visszatér Will Smith és Martin Lawrence ikonikus párosa, és megbizonyosodhatunk róla: a Rosszfiúk egyre jobbak!

5. Agymanók 2

Az ötödik legjobban várt film a június 13-án debütáló Agymanók 2. A Disney és a Pixar új filmjében visszatérünk Riley fejébe, aki immár tinédzser! A Főhadiszállás komoly átalakításokon esik át, hogy új érzelmek kaphassanak helyet benne. Felbukkan Feszkó és úgy tűnik, nincs egyedül.

6. Gru 4

A TOP lista hatodik helyén egy másik animáció, a Gru 4 áll, mely július 2-án érkezik a mozikba. Hét év szünet után a mozitörténelem legjövedelmezőbb animációs sorozata új fejezettel jelentkezik, melyben egy új családtagot üdvözölhetünk, ifjabb Grút, akinek feltett szándéka, hogy az apját szekírozza.

7. Beverly Hills-i zsaru IV.

A hetedik a július 3-ától a Netflixen látható Beverly Hills-i zsaru IV. című akcióvígjáték. Eddie Murphy visszatér karrierje egyik legikonikusabb szerepéhez a Beverly Hills-i zsaru 4-ben, melyben Axel Foley-nak eddigi pályafutása legszövevényesebb ügyét kell felderítenie.

8. Borderlands

A nyolcadik helyen az augusztus 8-án a mozikba kerülő Borderlands, egy videojáték franchise adaptációja áll. Lilith (Cate Blanchett), a hírhedt kincsvadász, vonakodva tér vissza hazájába, Pandorára. Küldetése megtalálni Atlas (Edgar Ramírez), az univerzum leghatalmasabb gengszterének eltűnt lányát.

9. Alien: Romulus

Kilencedik lett az augusztus 15-i premier, az Alien: Romulus. Ridley Scott producer és Fede Alvarez rendező hátborzongató moziélményt kínál: miközben egy elhagyatott űrállomás rejtett zugait kutatják, fiatal űrkolonizálók egy csoportja az univerzum legfélelmetesebb életformájával találja szemben magát.

10. A kaszkadőr

Végül a TOP 10-et a május elején a mozikba került A kaszkadőr zárja, az egyetlen nem franchise vagy videojáték adaptáció, Ryan Goslinggal a főszerepben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk