hirdetés

KULT

Félidőnél jár a Művészetek Völgye – ezért ne hagyd ki a második öt napot

Eddig egy csepp eső sem esett a fesztiválon, és a hátralévő időben is kánikula várható. Na meg rengeteg jobbnál jobb program.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. július 28.


Link másolása

hirdetés

Egy év csúszással bár, de elstartolhatott a 30. Művészetek Völgye fesztivál: július 23-án ismét élettel telt meg a három résztvevő Balaton-felvidéki falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend.

Felszabadító élmény látni, hogy ahogy ismét áramlik a tömeg a főutcán, kicsit olyan, mintha a tavalyi év csak egy rossz álom lett volna.

Igaz, szeptemberben és októberben akkor is rendeztek Völgyhétvégéket, de az 500 fős létszámkorlátozás és az éppen berobbanó második hullám árnyékában jóval kevésbé lehetett felszabadultan bulizni.

Bár most is egyre több hír szól arról, hogy a járvány még nem ért véget és a delta variáns bármikor elindíthat egy újabb hullámot, ez valahogy mégis annyira távolinak tűnik, mintha egyfajta kegyelmi állapotban lennénk.

A programokon ugyan csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, az első hétvégén ránézésre mégsem tűnt úgy, hogy a korábbi éveknél kevesebben lennének. Több koncerten is teltházat kellett hirdetni, a falvak között közlekedő Csigabuszon ugyanúgy kialakultak a már-már szokásos tömegjelenetek.

hirdetés
A Panoráma Színpadon napi két nagykoncertre tombolhat a közönség, eddig olyan zenekarok kerültek már sorra, mint a Csaknekedkislány, a 30Y, az Erik Sumo Band, a Kiscsillag, az Elefánt és a Margaret Island, és ezután jön még az Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Szabó Balázs Bandája, illetve a Quimby Plusz-Mínusz, ahol vendégénekesek fogják helyettesíteni Kiss Tibit.

Maximális fordulatszámon pörög ezúttal is a Momentán udvar: mindennap már kora délutántól várnak mindenkit impróworkshopokkal, majd saját gyártású szappanoperájukat, az Éjjel-Nappal Momentánt szövik tovább. A titkos én mindennap a társulat egy tagját mutatja be közelebbről, a Főhősben pedig vendég lesz még Király Gábor és Borbás Marcsi.

Elefánt a Panoráma Színpadon

Főhős: Grecsó Krisztián

Hasonlóan biztos pont hosszú évek óta a Kaláka Versudvar, ahol Lackfi János vezetésével minden délután idén is dübörög a Versműhely, illetve a mindig más költőket és zenészeket felvonultató Zenés Versimpró.

Előbbinél minden alkalommal más ismert verset vagy szöveget értelmeznek újra, gyakran helyi, fesztiválos vonatkozással is gazdagítva. John Lennon Imagine-jének dallamára például ez az alternatív szöveg született 100-120 ember javaslataiból:

Most képzeld el, Kapolcs az élet / És minden egyéb semmivé lett / Pár póló, gatya, szandál - ennyi / És soha sem kell hazamenni. / Mint csigaház a csigát / Kapolcs visszavár!

Nem érdemes kihagyni a Nemzeti Filmintézet és Filmarchívum kitelepülését sem, ahol számos filmvetítés és gyerekprogram várja a kicsiket és nagyokat, de a legkülönlegesebb élményt én némafilmkoncertek adják. Ilyenkor az aktuálisan vetített hang nélküli filmet mindig élőben kíséri valaki teljesen változatos hangszerelésekkel - olykor egy szál zongorával, máskor viszont egész kamarazenekarral.

Hobo minden délután más témájú beszélgetéssel vár mindenkit a Hobológia keretében, este pedig egy-egy előadóesttel, ezúttal új helysznen, Vigántpetenden. Itt található a Vecsei Miklós által fémjelzett Poket Udvar is, ahol az irodalmi beszélgetések és felolvasások mellett néhány koncert is lesz még. Hasonlóan új helyszín a Petőfi Udvar a taliándörögdi óvoda kertjében, itt szintén az irodalomé a főszerep, különös tekintettel a Pilinszky 100 évfordulóra.

Rengeteg programot ki lehetne még emelni, de itt most legyen elég annyi, hogy a létező összes műfaj rajongói találhatnak kedvülre valót.

Szerencsére az időjárásra sem lehet panasz: eddig egy csepp eső sem esett, és ez a hétvégéig aligha fog megváltozni. De tartós lehűléstől akkor sem kell tartani, legfeljebb némi frissítő zápor elképzelhető, de attól még jobb is lesz utána.

Az árak viszont szemmel láthatóan drágultak, különösen az étkezést nehéz 1500-2000 forint alatt megúszni, szóval a visszatérő völgylátogatók számítsanak rá, hogy ezúttal valószínűleg jobban a zsebükbe kell nyúlniuk.

Szerencsére az italokat továbbra is be lehet szerezni a kisboltban, vagy éppen a kapolcsi Királykő kocsmában, amely továbbra is a koncertek utáni éjszakai bulik epicentruma, tele örömzenéléssel és régi-új ismerősökkel.

Beszélgetés Baksa-Soós Jánosról a Petőfi Udvarban

Éjjeli örömzene a kocsmateraszon

A java tehát még hátra van, sokan eleve csak a második hétvégére érkeznek, így a valamivel csendesebb hétköznapok után pénteken és szombaton alighanem ismét nagyüzem várható. Ne hagyd ki!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Elárulta Gubás Gabi, miért vállalta Dobrev Klára szerepét az Elk*rtukban

Azt mondta egy, a filmet promózó interjúban, hogy izgalmas kihívás volt, és nála volt a legjobb kezekben a szerep.

Link másolása

hirdetés

Nemrég megjelent egy plakát és egy előzetes az Elk*rtuk című filmről, de természetesen nem állt le a marketingkampány, és most egy interjú került ki a film Facebook-oldalára a Dobrev Klárát alakító Gubás Gabival.

Azt rögtön elmondta, hogy nem volt számára egyszerű döntés a szerep elvállalása, ambivalens érzései voltak egy korábban beszerzett rossz élmény miatt.

"Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy nagyon szívesen kimaradtam volna a filmből a politikai felhang miatt"

– mondta. A rossz élmény pedig nem volt más, mint Mohácsi János 56 06 / őrült lélek vert hadak című darabja, ami után rengeteg gyalázkodó üzenetet kapott, pedig végül visszaadta a szerepet az első terhessége miatt. Aztán mégis elvállalta Gyurcsány feleségének a szerepét. Elmondása szerint azért, mert izgalmas kihívásnak érezte.

"Most, hogy leforgattuk a filmet, arra jutottam, hogy nálam volt Klára szerepe a legjobb kezekben" - nyilatkozta, tehát végül megbékélt a döntéssel, és elmúltak az ambivalens érzések.

hirdetés

A színésznő szerint neki egy szerep megformálásakor mindig az a fontos, hogy milyen közös pont van közte és a karakter között. Dobrev Kláránál ez a közös pont nem volt más, mint a férje melletti kitartás és a maximális lojalitás.

Keith English rendezővel főként az akkori miniszterelnök feleségének emberi arcát szerették volna megmutatni. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsányt ki alakítja, mindössze annyit mondott: a gyerekeinek is azt tanítja, hogy ne spoilerezzenek, tehát ő sem fogja elárulni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Több mint egy év után először jelentkezett Facebook-poszttal Kiss Tibi

A zenész tavaly nyáron vonult el egy hosszabb terápiára, de már „ismerkedik a színpadi léttel”.

Link másolása

hirdetés

Tavaly nyáron terápiára vonult el Kiss Tibi, a Quimby énekese, mert – mint fogalmazott – teljesen kimerült, problémáit pedig először egyedül, segítség nélkül akarta megoldani. Az idén 50 éves zenész ezután sokáig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, egy év után először a Budapest Bár Budapest Parkban tartott koncertjén jelent meg a színpadon.

Most pedig a közösségi médiában is megszólalt az együttes frontembere – Kiss Tibi tavaly június óta először posztolt a Facebookra.

A zenész megköszönte a szeretet és a türelmet, majd azt írta:

Egyelőre kis lépésekben elkezdtem ismerkedni a színpadi léttel. A Budapest Bárral és a Csík zenekarral már szerepeltem. Csodálatos élmény volt újra látni Titeket, együtt rezegni a zenészekkel és veletek a muzsika hullámain. Megkezdtem a próbákat az Aranyakkorddal és a quimbys fiúkkal is elindultak már a beszélgetések a lehetséges jövőről.

Ígérete szerint a konkrétumokkal később jelentkezik. Posztja végén pedig megírta, hol és kikkel lehet vele találkozni a közeljövőben:

hirdetés
  • Szeptember 25. Budapest Bár, Tótfalu (Vajdaság)
  • Október 2. Budapest Bár koncert / Tiszavasvári
  • Október 16. Budapest Bár, Veszprém, Hangvilla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Berobban a járvány Hollywoodba - Jennifer Aniston a halállal néz szembe a The Morning Show 2.évadában

Vészjósló szilveszteri bulival és eltemetett bűnökkel indít az ütős sorozat. Borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva.

Link másolása

hirdetés

2019-ben találkoztunk először a The Morning Show című sorozat azonos című reggeli műsorával, annak stábjával és kiemelt főhőseivel. Big banggel indult az évad: megtudtuk, hogy Mitch Kessler (Steve Carell) sztárműsorvezető kolléganőket molesztált hosszú időn keresztül, visszaélve pozíciójával. Szemtanúi lehettünk, ahogy egy tévétársaságnál a sok helyezkedés, hatalmi viszály és fúrás közepette kiforrja magát a női igazságérzet, és elindul a #metoo mozgalom. Még halálos áldozata is van, nyilván azok emlékére, akik nem tudtak elég erőt megtartani magukban, aztán a megaláztatás és a maguk iránt érzett bűntudat úgy maga alá gyűrte őket, hogy depresszióba, függőségekbe vagy öngyilkosságba menekültek.

Nagyon amerikai, nagyon hollywoodi volt az első évad lezárása Jennifer Aniston veterán műsorvezető karakterének műsort megszakító, kíméletlenül őszinte beszédével, de mégis működött és igaz volt. 2019-ig pontosan elég idő telt el 2016 óta, azaz a #metoo kezdete óta, hogy friss legyen az emlék mindenkiben, ugyanakkor azt is láttuk már, hogyan változott meg a világ, és talán változik a nők munkahelyi bánásmódjával kapcsolatban milliméterről milliméterre a mai napig.

És épp elég idő telt el azóta, bár olyan friss az élmény, úgy érezhetjük, kb. semennyi, hogy a The Morning Show reagáljon a 2020-as eseményekre. Volt idejük gondolkodni: a pandémia keresztülhúzta a filmipar számításait, s még ma is érezni elhúzódó hatását.

Az viszont biztos, hogy a show alkotóinak a Bill Gates által harmadik világháborúnak nevezett világjárvány megfelelő anyagot adott, amit valamiképp formába kell önteni. Egyelőre az első rész jött ki az Apple TV+ streaming-felületén, de jómagam érdeklődve várom a folytatást, mert sikerült ugyanolyan pörgősen és hitelesen elindulni, mint az előző évadban.

Vajon Alex (Aniston) visszatér a show-ba, miután asztaldöntő akciójával kvázi kirúgatta magát? Hannah, a bántalmazott halott áldozat emléke vajon meddig és miként fog kisérteni, és mit hagy maga után önfeladásának öröksége? Vajon Bradley (Reese Witherspoon), a szakmába belerázódott lázadó, fiatalabb riporter megtalálja a helyét a show-ban, vagy ő lesz az újabb átszervezések áldozata, ahogy gyakorlatilag mindenki bábu ezen a máig álságos munkahelyen? Aniston karakterének bűntudata vajon előhozzák belőle a Kesslerrel kapcsolatos elhallgatott információit és mélyebbre mászik a #metoo mérgező hatásaiban regényében, amit az első részben ír? Ezeket a kérdéseket izgalmasan pendíti meg az első rész, és

hirdetés
remekül kihasználja a 2019-es év váltását arra a 2020-ra, amiről ekkor még nem tudjuk, milyen borzalmak várnak majd az egész bolygóra.

A koronavírus megjelenését és az ezzel kapcsolatos hátborzongató előjeleket azonban már itt belengetik, és épp ennek a hamarosan robbanó világkatasztrófának a küszöbén borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva. Fuck - mondja Billy Crudup karaktere a Times Square-en, háttérben diszkréten erre a szóra szimbolikusan eltüsszenti magát egy ember.

A reggeli hírválogatás közben mintegy mellékesen valaki megemlíti - ugye 2019 decemberében vagyunk -, hogy Kínában 27-en megbetegedtek egy rejtélyes vírustól,

majd úgy dönt az egyik szerkesztő, hogy beleteszik a hírekbe azt a cuki kis színest, hogy két gyerek egy nyalókát nyal. Ma már nem nyalnak egyet ketten, mint ahogy nem felesezne egy laposüvegből két kolléga egy műsorfelvételen. Látjuk, mindössze másfél-két év alatt mennyit változott a világ.

Ha ezt az irányt tartja ilyen ízlésesen a sorozat, és hitelesen mutatja meg egy csatorna szemszögéből, hogyan szorul ezeknek az embereknek a nyakán folyamatosan a hurok, mint eddig is - de most már még jobban, akkor megint nem lehet majd felállni a fotelből. Hogyan hat majd rájuk a pandémia, milyen hírközlési-feldolgozási változások lesznek, és mennyire lehet tovább jópofizni egy felszínesebb reggeli műsorban, miközben mindenki a haláltól retteg. Újabb kollektív trauma, pontosabban a #metoo traumafeloldási hullám volt, a pandémia viszont maga a kontrollvesztett közös szenvedés.

Ha emlékszünk a Covid-járvány indulási időszakának pánikhangulatára és sokkoló valóságízére, erre a hullámra, ha bátran felül a The Morning Show, még erősebb is lehet, mint az első évad. Sajnos muníciójuk volt hozzá.

Az első szezon már megpengette, milyen az, amikor egy showműsor arcai az életveszéllyel és a halállal néznek szembe a kemény valóságban. Szomorú, de azóta a valóság fokozta a dramaturgiai téteket: Aniston karakterének most konkrétan az arcába tolja majd a halált. Meglátjuk, mit kezdenek ezzel az alkotók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Megszületett a döntés: Zamárdi a Soundra szavazott

Nemrég lezárult Zamárdiban a közvélemény-kutatás arról, hogy a következő három évben megrendezzék-e a településen a Balaton Sound fesztivált.

Link másolása

hirdetés

A konzultációban a helyiek több mint 50%-a vett részt és az eredmény szerint a többség, mintegy 80% arra szavazott, hogy Európa egyik legismertebb fesztiváljának az elkövetkező három évben továbbra is Zamárdi adjon helyet.

A Balaton Sound 2007-óta rajzolta fel Zamárdit a nemzetközi fesztiváltérképre, azóta világsztárok sorát felsorakoztatva, évről-évre egyre népszerűbbé tette a déli-part egyik legszebb települését. Zamárdi „fesztiválja” azóta többször lett Európa legjobb zenei rendezvénye, ezzel a város és a Balaton legnagyobb turisztikai és zenei-kulturális attrakciója.

„Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a fesztiválhoz. Ez visszaigazolás számunkra, hogy egy ilyen kaliberű rendezvény nemcsak a fesztiválozók számára megkerülhetetlen esemény, de a helyiek is büszkék arra, hogy bekerültek a nemzetközi fesztivál „vérkeringésébe”, ezzel a helyi turizmust egy sokkal magasabb szintre emelve”

- mondta Fülöp Zoltán, a Balaton Sound főszervezője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: