News here
hirdetés

KULT

Minden idők egyik legjobb játéka az Elden Ring!

Tudom, nem friss megjelenés, de kellett hozzá 1 hónap, hogy alaposan körbejárjam a Lands Between világát és megfogalmazzam véleményem erről a csodáról.

Link másolása

hirdetés

2022-ben a FromSoftware a Namco Bundai kiadóval közösen elhozta, minden idők egyik legjobb játékát. Hatalmas volt a várakozás, ugyanis a fejlesztő előző játékai a Dark Souls sorozat, a Bloodborne vagy a Seikiro: Shadows Die Twice is mind-mind klasszikusnak minősülnek a saját kategóriájukban.

Gyakorlatilag a fődesigner Hidetaka Miyazaki zsánert teremtett műveivel,

amit játékoskörökben el is neveztek Soulslike-nak. Ez annyit tesz, hogy egy rettenetesen nehéz, de átgondolt és igazságos harcrendszer mellé tesznek egy letisztult, jól átgondolt pályadesign-t és egy csipetnyi rougelite játékelemet. Szerencsére nem tört meg a FromSoftware, a rá nehezedő nyomás alatt, és egy hihetetlen kalandot tettek le az asztalra.

Az Elden Ring is ezekből a Soulslike alapanyagokból dolgozik: van egy fair, de mesteri szinten nagyon nehezen elsajátítható harcrendszer. Az ellenfelek mozgását kell folyamatosan figyelni, a mozgásanimációk adják a jeleket a játékosoknak, hogy mikor ússzák meg az ellenfél csapásait és mikor szívják a fogukat a rossz időzítés miatt. A pálya design-ja látványos, részletes, nem lehet 1 percet sem úgy lovagolni a hatalmas nyílt világban, hogy ne

találkozzunk valami lélegzetelállító dologgal vagy groteszk teremtménnyel.

Figyelni kell, hiszen a nagyobb kazamatáknak több megoldási lehetősége is van, ezért érdemes próbálkozni az alternatív útvonalakkal is, mert teljesen más kincseket rejthetnek, mint az egyértelmű csapásvonal. A rougelite játékelemként pedig úgy jelenik meg, ha meghalunk, ekkor bizony minden rúnánk odavész, ami nálunk volt, ezek a rúnák a játék fizetőeszközei és tapasztalati pontjai is egyszerre. Amikor meghal a karakterünk a legutóbbi mentési helyen éledünk újra és ha elmegyünk oda, ahol meghaltunk előző alkalommal, a rúnák ott lesznek. Kivéve, ha még egyszer útközben elesünk, mert akkor minden korábbi rúnánk odavész. Ez egy plusz tétet ad a játéknak, hiszen egyszerre szeretne kalandozni, de mellette óvni is a megszerzett rúnáit. Mikor elkezd játszani az ember, rájön, hogy néha el kell viselni a veszteséget, hiszen amikor 8.000-9.000 rúna veszik oda az nem fáj annyira, mint a nehezen összespórolt pár 100.000. A másik klasszikus fontos Soulslike elem az is, hogy mentés, vagy halál után, minden, nem főellenfél újjáéled az utunk során, ugyanis

a Lands Between világában nincs igazán halál.

Így visszajutni hőn szeretett rúnáinkhoz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. De erre pár óra alatt megtanít a játék, és van, amikor jobb is, ha elengedjük őket, ugyanis a kihívások teljesítése és teljes koncentráció minden harcban sokkal fontosabb, mint az anyagi javak.

hirdetés

Mitől teljesen más élmény az Elden Ring, mint az eddigi FromSoftware játékok? Az egyik marginális különbség, hogy lehet ugrani. Nem gondoltam volna, de ez egy olyan luxus, ami eddig hiányzott a Soulslike-okból, és ez a változtatás minőségi változást jelent. A másik, hatalmas újítás pedig maga a pálya:

ez egy nyílt világú Soulslike, játék közben oda megyünk, ahová csak akarunk.

Én próbálkoztam Hidetaka Miyazaki korábbi műveivel, de mindig volt egy pont, ahol egy falnak ütköztem és egyszerűen nem éreztem magam elég jónak, hogy átverekedjem magam az amúgy fair kihíváson. Nem éreztem magamban az erőt, hogy 2-3 órán keresztül próbálkozzak egy főellenfél legyőzésével, megtanuljam a mozdulatait és kiismerjem a megfelelő taktikát. Ezt az Elden Ring nyílt világa teljesen megváltoztatta.

Találkozol egy ellenféllel, akivel egyszerűen nem bírsz? Semmi baj fordulj meg, és keress más kihívást,

amíg nem érzed magad elég erősnek, hogy letépd ellenfeled arcát. Akkor is lehet nehéz lesz, de így a kezdőbb játékosoknak is esélyt hagytak, hogy kibontakozzanak, belejöjjünk a harcrendszerbe és amikor már jó pár órát gyakorolsz, előbb-utóbb az első kihívás teljesítése is gyerekjáték lesz. Ez a változtatás teljesen behúzott.

A FromSoftware játékainak eddig is az egyik kiemelkedő eleme volt az atmoszféra és a látványvilág. Nos jelen cikkünk tárgyának univerzuma is magával ragadó: egy sötét fantasy, kegyetlen, véres, mocskos és gyönyörű. Az amúgy nem új grafikus motor néha áll leejtően szép még gyengébb hardware-en is.

Minden nagyobb várnál látszik, hogy kitettek magukért a designerek, olyan apró részletek is kidolgoztak, amikre nem is gondolnánk.

Nem tudom, hogy Hidetaka Miyazaki csapata mennyit köszönhet George R.R. Martinnak, de Ő az Elden Ring társírója a japán fejlesztő legenda mellett, hogy mennyi befolyása volt a történetre, mert az pont olyan, mint a Dark Souls-oknak. Nehezen érthető és töredékes, nekünk kell összerakni, de ha vesszük a fáradságot, egy fantasztikus és összetett világ tárul a szemünk elé – vagy nézünk meg háttértörténet videókat YouTube-on. A zene szokásosan epikus, a látvány hihetetlen, mi kellhet még?

Például klasszikus Soulslike játékmenet: nem találunk küldetés listát, vagy térképet, ahol jelzik az éppen aktuális feladatunkat. Az Elden Ringben beszélünk a nem játékos karakterekkel, akik elmondják mit szeretnének és emlékeznünk kell rá, hogy mit mondtak, hova kell elmenni, vagy kitalálnunk, mi is a küldetésünk.

Ez a szabad kalandozáshoz egyszerre plusz élményt is ad mert sokkal személyesebbé válik általuk,

de negatívuma is van, hiszen nem tudunk egyszerre 5-6 küldetést felvenni, mert nem igazán tudnánk követni az eseményeket. Végig hallgatjuk az amúgy humorosan ripacs módon túljátszott karaktereket és figyelünk rá mit is mondanak, többször megszólítjuk őket, mert sokszor elsőre nem adják oda a nekünk szükséges tárgyakat, csak a hosszú beszélgetések után. A tárgyleírások is sokszor misztikusak, mindent ki akarunk majd próbálni, hogy egy adott fegyver vagy varázslat pontosan mit is csinál? Mi is ez a tárgy? Még a multiplayer módot is béna tárgyak mögé rejtették, nem hittem a szememnek. Nincs ugyanis klasszikus multiplayer, de

be tudunk segíteni egymásnak nagyobb összecsapásokban, vagy hátráltatni tudják egymást a játékosok,

így ez egyfajta hibrid többjátékos mód – bár jómagam főleg offline játszottam. Számtalan fórum van a közösségi térben, különféle stratégiákról, vagy trükkökről, rengeteget segít egymásnak az online közösség, öröm volt belépni és utána olvasni mindennek ezeken az oldalakon. Mint kezdő, a történetet az alábbi link alapján követtem végig: https://eldenring.wiki.fextralife.com/Game+Progress+Route .

Nekem ez volt az első igazi Souls játékom, és ez egy olyan tapasztalat volt számomra, amivel nagyon ritkán találkozom, mint egyszerű gamer. Manapság már nem tudok több órán át leülni és játszani, mint egyetemista koromban, már felelősség teljesen kell a való életben helyt állni.

Nos az Elden Ring ebből a közegből szakított ki és lehettem újra gyerek.

Elkezdek csak úgy kalandozni, felfedezek 2-3 várat, kazamatát, legyőzők 2-3 főellenfelet, aztán nekiindulok annak a szörnyűségeknek, amivel eddig nem tudtam elbánni és harmadik, negyedik alkalommal sikerrel járok – hopp reggel négy van. Igaz én egy varázsló karakterrel indultam neki a világnak, amit az ősfanok nem néznének jó szemmel, mert túl egyszerű, de mint első karakter, úgy gondoltam ismerkedem a játékmenettel és nehézséggel. Ez az ismerkedés is eltartott nagyjából 120 óráig és már a harmadik karakteremmel járom a Lands Between világát. Anno imádtam volna egy hasonló Souls játékot, de a régi Dark Soulsok esetében nem tudtam túllépni a saját határaimon, ezért úgy döntöttek a fejlesztők, majd ők tovább lépnek és ez sikerült is nekik.

Ha nem is minden idők legjobb játéka az Elden Ring, de nagyon közel van a tökéletességhez.

Mondhatnám, hogy nehézsége miatt nem tudom mindenkinek ajánlani, de ez nem így van. Rengeteg témával kapcsolatos fórumban benne vagyok és sok embertől olvastam, akik eddig hozzá se nyúltak volna egy hasonló játékhoz, hogy megpróbálták, vagy párjukkal nekifutottak, és szinte mindenkit magával rántott az Elden Ring. A játék elérhető Xbox One-on, XBox Series X/S-en, PlayStation 4-en és 5-ön, valamint PC-n.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Fishing on Orfű 2022: fellépők, programok, jegyvásárlás
A Fishing on Orfű, vagy rövidítve FOO az egyik legszerethetőbb rendezvény a hazai fesztiválok nagy családjában. Az orfűi tó partján rendezett esemény a magyar könnyűzene szerelmeseinek ajánlva ezúttal is rengeteg koncerttel és off programmal várja a látogatókat. Összeszedtük a legfontosabb infókat az ikonikus orfűi fesztivál kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Fishing on Orfű 2022

A Fishing on Orfű helyszíne páratlan a Pécs közeli erdőben

Orfű feszivál nélkül? Idén is elképzelhetetlen! 2022-ben június 29. és július 2. rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely évről évre fiatalítja a fellépők sorát.

Idén ennek szellemében fellép például Krúbi, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev, az Ivan & the Parazol, a Galaxisok és a Ricsárdgír is.

Fishing on Orfű programok, fellépők bővebben

A szervezők idén olyan különleges felállású produkcióknak is teret engednek, mint a Kispál-Bräutigam-Püspöki trió, vagy a zenészházaspár, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója.

A legkedveltebb magyar koncertzenekarok közül színpadra áll a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Bëlga, a Supernem, a Lóci játszik és a Parno Graszt. Először lép fel a Fishingen a Szűcs, azaz Szűcs Krisztián, a HS7 frontemberének zenekara.

Miczura Mónika, azaz Mitsoura sem járt még Orfűn, továbbá a KFT, a Muzsikás, a Víziszínpadon is játszó Balaton, továbbá a Kontroll Csoport is a Fishing új fellépői között található. A női fellépők sorát Deva, Saya Noé, LAIHO, FlorasFloras, Ajsa Luna, a Flanger Kids, valamint Szalai Anna erősíti.

De idén is lesz hiphop nap az Amondó színpadon, ott lesz többek között HOLI, Beton.Hofi, Kapitány Máté, Lil' Frakk, Mirror Glimpse, 6363 és De:Nash is. Az Amondó további napjai a kisebb underground bandák szabadtéri klubhelyszíneként működik majd, a Nagysátor pedig az eggyel nagyobb és ismertebb produkciók bázisa lesz.

hirdetés
Több kisebb eldugott helyszínnel is vár a Fishing on Orfű 2022- ben

A Nagysátorban az Erik Sumo Band , a Kaukázus, a Lázár tesók, Frenk, az Analog Balaton, a LAZARVS, a Colorstar, a Barabás Lőrinc Quartet vagy Ferenczi György és a Rackajam áll közönség elé.

2022-ben megújul a Fonó Borfalu is: a helyszín népzenei, folk és világzenei produkcióknak ad majd otthont, így a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Kerekes Band mellett itt lép fel az Aranyakkord, a P.A.S.O. és a Mörk is.

A Fishing on Orfű 2022 részletes programját és a fellépők névsorát színpadok szerint napi bontásban ITT BÖNGÉSZHETED.

Részletes térkép a helyszínekről ITT TALÁLHATÓ.

FOO off programok

Az idei Fishingen szokás szerint számos nem zenei, vagyis off program is várja a látogatókat.

A közönségkedvenc fröccstúrákat idén a Lázár tesók, a Csaknekedkislány és a Pannonia Allstars Ska Orchestra vezetik. Az utóbbi időben már hasonlóan népszerű sörtúrákat pedig Varga Livius, Szűcs Krisztián, valamint Leskovics Gábor és Dióssy Ákos viszi.

Lesz ezen kívül több kávé-, bor, sőt sajtkóstoló program, de a bevállalósabbak a rekeszépítést vagy az extrém barlangtúrát is kipróbálhatják. A játékosabb kedvűeket pedig a zsonglőr játszóház várja.

A kisebbeket már megszokott módon a FOO Gyermekbirodalom várja sárkány és lepkereptetéssel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, halhorgászattal, színezőkkel, könyvsarokkal, társas- és kártyajátékokkal. Ugyanitt ringató foglalkozásokat is tartanak.

Ismét kitelepülnek a Fishingre civil szervezetek is, idén többek között a Társadalomklinikával, az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel, a Mensával, illetve a Bázis Addiktológiai Szolgálattal lehet majd találkozni.A FOO azaz Fishing on Orfű fesztivál jellemzője, hogy a hangulat mindig éjszaka hág a tetőfokára.

A Fishing on Orfű 2022 off programjait részletesen ITT TALÁLOD.

Fishing on Orfű jegyek

A fesztiválra első kézből már csak szerdai napijegyek kaphatók 9990 forintért. A többi nap már korábban telt házas lett, sajnos a bérletek is elfogytak.

Aki lemaradt, egyrészt a TicketSwap rendszerében bízhat, ahol hitelesített keretek között, biztonságosan cserélhetnek gazdát a korábban vásárolt belépők.

Bár a cikk írásának pillanatában itt sincs elérhető jegy, érdemes rendszeresen visszanézni, illetve feliratkozni a várólistára, mivel akár az utolsó pillanatban is könnyen meggondolhatja magát valaki.

Léteznek külön erre a célra létrehozott Facebook-csoportok is, például EZ ahol szintén felbukkanhatnak belépők.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a TicketSwappel ellentétben itt a rosszhiszeműek akár csalhatnak is a továbbadott belépőkkel, ezért mindig legyél körültekintő, mielőtt valakitől megveszed a jegyét.

Fishing on Orfű szállás

Ami a szállásokat illeti, Orfű a kemping tekintetében nem szűkölködik: a Panoráma kemping a fesztivál területén található. Más kérdés, hogy a sátorhelyek gyorsan elfogynak, ahogy a belépők is. Éppen azért, mert a szervezők - szándékosan - korlátozzák a látogatók számát, hogy ne legyen a FOO-ból is egy Szigethez hasonlító gigarendezvény, hanem megőrizze bensőséges, otthonos jellegét.

A Fishing on Orfű szállás kínálat tekintetében a fesztivál területén kívül sajnos szűkösnek mondható. Ráadásul ezek sokszor "kihalásos alapon" működnek, a fesztiválozók többsége már az adott évi Fishing végén úgy köszön el a szállásadójától, hogy "jövőre ugyanitt". Mégis lehetnek szerencsés véletlenek és visszamondások, ezekkel kapcsolatban is az alábbi csoportot érdemes nézegetni.

Aki pedig nem ragaszkodik Orfűhöz, hanem beéri a környező településekkel, sokkal nagyobb merítésből válogathat, például a szallas.hu vagy a booking.com oldalakon.

Végül egy kis FOO nosztalgia

Sokan helytelenül úgy írják, hogy Orrfű, pedig a település neve Orfű

Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:

Minden fesztiválozónak jó szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Új klip: megjelent Metzker Viki első dala feleségként
A dögös lemezlovas KKevinnel hozta el a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét Plázs címmel.

Link másolása

hirdetés

Épp, hogy kimondta a boldogító igent a Fonogram-díjas DJ/producer/rapper, Metzker Viki második nagy szerelmét a zenét sem hanyagolja és június 24-én elindítja a siófoki Plázson bulisorozatát Metzker Viki & Friends néven. Az apropóból

a dögös lemezlovas KKevinnel közösen pedig elhozta a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét „Plázs” címmel.

Festői látképpel, fülig érő, ragyogó mosollyal házasodott meg június 2-án Metzker Viki, aki idén nyáron végre teljes erőbedobással élhet másik szenvedélyének, a zenélésnek:

„A június számomra felhőtlenül boldog pillanatokkal indult és a hátralévő része is legalább ennyire örömtelinek ígérkezik, hiszen rengeteg fellépésem van betervezve, és már nagyon vártam, hogy végre korlátozások nélkül, felszabadultan állhassak a lemezlejátszók mögé” – meséli Viki, aki hiánypótló szerepet tölt be a hazai elektronikus és popzene színterén.

Az előadó slágereit mind a szakma mind a közönség csodál: a „The Rhythm Of The Night” például Fonogram-díjas szerzemény lett, a Curtis-szel közös „Szívemen szárny” pedig platinastátuszt elérő, a több mint négy és fél milliós YouTube-nézettségével Viki egyik legnépszerűbb trackje lett, ahol egyébként Viki nemcsak producerként, hanem rapper/énekesként is lehengerlő, akárcsak a Miss Mooddal közös aranylemezes „21”. Nem mehetünk el a sztár fellépései mellett sem, hiszen DJ-szettjeivel szinte az összes földrészt bejárta már Koreától, Ibizán, Japánon, Ausztrálián át Amerikáig.

Viki nemzetközi színvonalú bangereit pedig maximálisan átélhetjük itthon, ugyanis június 24. péntektől egészen augusztus 19-éig forrósítja az Aranypart legnagyobb szórakozóhelye, a Plázs homokos színpadát több kiemelt fellépővel együtt. Most pénteken a tehetséges KKevin lesz Viki vendége, akivel közösen létrehozták a Plázs idei himnuszát mély zongoraakkordokkal és csontig hatoló beatekkel.

hirdetés

„Nagyon szeretem KKevin munkáit, úgy érzem, jól összeillik az általunk képviselt két stílus. A „Plázs” felvétele során flottul ment minden, egy stúdiózás alatt elkészült, aminek szövegét KKevin írta, én pedig a zenei alapot álmodtam meg” – mondta el Viki, aki azt is elárulta, hogy újdonsült férjével is egy színpadra lép majd az eseménysorozat keretein belül, aki egyben hazánk népszerű formációjának tagja.

A vérpezsdítő dal parádés, vízparti klippel debütál a Balaton partján.

VIDEÓ: Metzker Viktória feat. KKevin – Plázs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a Múzeumok éjszakája rendezvényeit vasárnap hajnalig
Országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlik szombat délutántól vasárnap hajnalig a 20. Múzeumok éjszakája, amely idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül.

Link másolása

hirdetés

A rendezvénysorozat országos megnyitóján, a Néprajzi Múzeumban Csák János kulturális és innovációs miniszter emlékeztetett arra, hogy az intézmény nemrég költözhetett be világszínvonalú új otthonába.

Ez a múzeum egyfelől tárgyak gyűjteménye, hiszen Magyarország és a világ kulturális örökségéhez tartozó műalkotásokat őriz, de ennél több: egyben szórakozási lehetőség és kreatív hely is - jegyezte meg.

Csák János elmondta, a Múzeumok éjszakáján a látogatók együtt ünnepelhetik a kultúrát, csodálhatják meg a műalkotásokat és a technikai vívmányokat, továbbá a változatos programokon magukba szívhatják a régi korokkal való találkozás szellemiségét.

A Múzeumok éjszakája idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a klasszikus kultúra olyan képviselői, mint a múzeumok is, fel tudják venni a versenyt a könnyebben fogyasztható szórakozási lehetőségekkel - közölte a miniszter.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: ezen a napon több száz magyarországi múzeum kora délutántól késő éjszakáig színes eseményekkel várja az érdeklődőket.

hirdetés

Részletes programajánlónkat itt olvashatjátok:

A Néprajzi Múzeum májusban megnyílt új otthona először szerepel a Múzeumok éjszakája helyszínei között. Az épületet és a tetőkertet a tervező vagy a főigazgató vezetésével is fel lehet fedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett Taraczky Dániel látványtervező is bemutatja.

Külön is bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, ugyanitt korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a "karikás tartalmak" iránt érdeklődők. Meglepetésprogrammal készül a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes. Ezen az éjszakán látogathatóvá válik a készülő állandó kiállítás látványos része, egy hatméteres adatszobor is.

A gyerekeket már 15 órától várja a múzeum. A nekik szóló programok sorát dzsesszjátszótér nyitja Dés Andrással és zenekarával, majd lampionkészítés, vajangbábok, fényfestés, népi játékok, mesterségek, manganaptár-készítés, filmvetítés, emlékfotó, beszélgetések is lesznek.

A Múzeumok éjszakája idei kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint harminc helyen készülnek különleges programokkal.

Budapesten a programban részt vevő helyszíneket egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon.

A Múzeumok éjszakája teljes, országos programja a www.muzej.hu linken elérhető.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Ez aztán az Újratervezés: új klippel érkezik a Neoton
Egy igazi nyári sláger, amelyhez egy hozzá illően energikus klip is készült – erre pedig az elmúlt 30 évben nem volt példa.

Link másolása

hirdetés

Tavaly év végén jelent meg a Neoton Família Sztárjai új lemeze Újratervezés címmel, erről érkezett az azonos című, igazi nyári sláger, amelyhez egy hozzá illően energikus klip is készült – erre pedig az elmúlt 30 évben nem volt példa.

Hosszú várakozás után új, kirobbanóan vidám nótával jelentkezik a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, akiknek harmincnál is több magyar nyelvű, és tucatnyi angol albuma jelent meg az idők során.

További érdekesség, hogy 2005 óta ez lett az első új dalokat tartalmazó anyaguk, és az első Neoton név alatt teljes stúdiólemez 1993 óta. A korongon Csepregi Éva, Baracs János és Végvári Ádám mellett, Heatlie Dávid, Lukács László és Lukács Andrea működnek közre.

A három évtized utáni első videoklipet

a Retró Élményközpontban készítették, ami remekül illik a dal hangulatához; a banda igazán elbolondozott a díszleteknek használt retró tárgyak, és a ‘80-as, ‘90-es évek nappalijaiból ismerős pálmafás poszter előtt.

Bár az Újratervezés igazán fülbemászó sláger, nagyon fontos üzenetet hordoz. „A dal optimista hangulatú, amivel azt szeretnénk üzenni, hogy mindig, minden nehézség után újra lehet kezdeni. Hiába történik velünk rossz élmény, az ember mindig képes megújulni” – magyarázza Csepregi Éva, a formáció legendás énekesnője. A dal szövegében megjelenik a természet, a tenger, a szél, amik plasztikusan érzékeltetik a mondanivalójukat. „Adjunk erőt egymásnak. Kapaszkodjunk egymásba. Higgyünk benne hogy túljutunk a nehézségeken!” – teszi hozzá Csepi.

hirdetés
Az Újratervezés érdekessége, hogy azt Éva fia, Heatlie Dávid írta, aki már tizenöt éve a Neoton dobosa, és eredetileg a saját formációjának, a HEATLIE-nek szánta azt.

„A lemez címadó dalát én szereztem, és meg akartam tartani a saját együttesemnek. De a refrén túl magas volt számomra, közben éreztem azt is, hogy ez inkább popos duettként szólna a legjobban. Megmutattam Édesanyámnak, akinek tetszett az ötlet, és viszonylag hamar írt is rá szöveget, amit aztán közösen énekelnek Ádámmal.”

A fiatal és tehetséges zenész – aki többek között a Drágám, add az életed és a Nyerő páros című műsorokból is ismerős lehet – azt is elárulta, hogy mindenképpen igazi modern, popos beütésű, gyors dalt szeretett volna készíteni, ami visszaadja a boldog, vidám hangulatot. Ez pedig maradéktalanul sikerült is, ráadásul Végvári Ádám gitárjátékának köszönhetően igazán mai stílusúvá válik a hangzás. „Pörgős, rockos, mai dal, amit idén már a koncerteken is játszottunk. Azt vettem észre, hogy a közönségnek nagyon bejön, velünk együtt éneklik. Természetesen október 22-én, az Arénában is elő fogjuk adni” – tette hozzá.

És hogy miért pont most érezték az idejét annak, hogy új számokkal rukkoljanak elő? „A Covid miatti helyzet miatt több időnk volt arra, hogy kidolgozzunk olyan dalötleteket, amiket a Neotonnal szereztünk az elmúlt években, Ennek eredménye az a 12 nóta, amelyeket Heatlie Dávid, Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs Öcsi írtunk” – árulták el.

Az együttes rengeteget utazik, folyamatosan egyik fellépésről a másikra utaznak, ami több olyan helyzetet is szült már, ami először kellemetlennek tűnt, de aztán a rájuk jellemző módon nevetésbe torkollott. „Sokszor halljuk turné közben az új dal címét, amikor egy új városba kell eljutnunk, mert a GPS gyakran megszólal: Újratervezés. Ez nálunk már egy bennfentes vicc.”

VIDEÓ: Neoton Família Sztárjai - Újratervezés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: