hirdetés

KULT

Lájtos, szellemes krimi- és akciószéria: egyre sikeresebb a Lupin

Egy robinhoodos mestertolvaj mesterkedései az Életrevalók főszereplőjével a főszerepben. Működik, izgalmas, vicces.

Link másolása

hirdetés

A francia moziipar a streaming harcban is megtalálta a helyét és egy szórakoztató sorozattal lepték meg a világot.

A sorozat nézése közben hamar feltűnik a párhuzam az elmúlt két évtized francia kötődésű akciófilmjeivel: az atmoszféra, a rendezés, a képi világ hasonló hangulata ismerős érzést kelt. Ez nem véletlen, hiszen ez is egy francia akciófilm, csak épp 5 részes sorozatban elmesélve. Még az alkotók is ugyanazok, akik ezekben a bizonyos mozikban dolgoztak.

Ketten rendezték az első  évadot: Louis Leterrier a Szállítóval és a Szállító 2.-vel rakta le névjegyét a mozis világban, majd a bűvészes Szemfényvesztők első részét is ő dirigálta. Itt az első három részért volt ő a felelős, s egyértelműen neki köszönhetjük a Lupin univerzumának megálmodását. A másik két rész rendezője pedig egy nagy csokor francia filmben volt rendezőasszisztens, többek között az Elrabolva-sorozat két részében is. Nem véletlen, hogy ennek a kultmozinak is érezzük a nyomait a Lupinon.

Íme az előzetes:

A Lupin egy könnyeden szórakoztató sorozat, pont mint az említett alkotások, lájtos, szellemes krimi- és akciószéria, melyben a humort és a lazaságot csipetnyi drámával fűszerezik. Pont, mintha a Szemfényvesztőket kevernénk össze az Elrabolva-filmekkel. A Netflix ezzel nem kockáztatott nagyot, előre be lehetett lőni, hogy sikeres anyag van a kezükben, hiszen az emberek többsége épp ilyen szórakozást keres magának estére egy sör mellé.

hirdetés

Arsene Lupin alakjának kitalálója Maurice Leblanc volt: vagy húsz kötetben mutatta be a karakter történeteit a 19. század második felében és a 20. század elején.

Lupin volt a franciák fordított Sherlock Holmes-a kis Robin Hoodos beütéssel, aki nem a bűnözőket kergette, hanem épp az ellenkezőjét csinálta: kalandos életű betörő volt, méghozzá olyan gazdagokat rövidített meg, akik szerinte megérdemelték, hogy egy kicsit elvegyenek a vagyonukból.

A sorozat  a jelenben játszódik, de megfelelően elemelt a világa, és természetesen nem az eredeti Lupin a főhőse, hanem a Lupin-regények egyik nagy rajongója. Őt játssza Omar Sy (Életrevalók), aki huszonegyedik századi Lupinként éli az életét.

Assane Diop (Sy) egy Arsene Lupin-rajongó, akit a karakter inspirált az életformájára, így él a mai Franciaországban. Ő az átverések nagymestere, aki bűvészmutatványokkal felérő színvonalon lopja meg áldozatait. A történetben minden fordulatot és eseményt újabb bűvésztrükként kezelik és mutatják be az alkotók. A sztori kezdetén Lupinnak egy számára kiemelkedően fontos rablást kell véghezvinnie: azt a nyakláncot kell a Louvre-ból kihoznia, melynek ellopását gyerekkorában a saját apjára kenték és emiatt bebörtönözték, s aki aztán felakasztotta magát. Ebben az ügyben szeretne igazságot tenni Assane, és az egész évad ezen helyzet köré szerveződik. Nem tudunk neki nem drukkolni az igazság helyreállításában.

A Lupin egy elemelt univerzumú, nagy mese és a készítők így is álltak hozzá, sőt,  olykor a fordulatoknál és az akciójelenetek megoldásainál talán túlzásba is vitték ezt a hozzáállást. A mai nézők ugyanis már annyi akciójelenetet látnak hetente, hogy egyfajta hitelességi szintet várnak el ezek felvezetéséből, ugyanakkor itt gyakran komoly alaposság nélkül megoldódik minden nehéz szituáció.

A történetvezetésben is megengednek az alkotók maguknak olyan logikai hibákat, melyektől épp az a hitelességi faktor gyengül, ami által a néző azonosulni tud egy történettel (például az első részben egy nagy árverésen a főszereplőt nem ismeri fel egy olyan személy, akiről később megtudjuk, hogy nagyon jól ismeri). Mindezek ellenére a sorozat üde színfolt a Netflixen, Omar Sy pedig igazi akcióhősként uralja a képernyőt, miatta is érdemes belekóstolni a szériába. Nem lepődnénk meg, ha a későbbiekben belőle is állandó akcióhős lenne. Például ha egyszer ő lenne az új Liam Neeson. 

A szerző írásai itt olvashatók:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

„Ma meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja, Budapest díszpolgára” - Karácsony Gergely is búcsúzik Kóbor Jánostól

A zenész emlékére a Városligeti Műjégpályán hétfőn délutántól az Omega dalai fognak szólni - jelentette be a főpolgármester.

Link másolása

hirdetés

Sorra búcsúznak a politikusok és művésztársak is a 78 éves korában elhunyt Kóbor Jánostól. Karácsony Gergely is a közösségi oldalán búcsúzott:

"Ma meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja, az Omega frontembere, Budapest díszpolgára, elment Kóbor János. Képtelenség lenne felsorolni, mit adott Kóbor és az Omega a kultúránknak, mekkora hatással voltak a dalai generációk életére és Magyarország egészére, sőt messze a határokon túl is.

Benkő László, Mihály Tamás, Laux József és Somló Tamás után Mecky is Gammapolis színpadán zenél tovább. Isten nyugosztalja!"

- írja a főpolgármester a közösségi oldalán.

"Emlékére a Városligeti Műjégpályán ma délutántól az Omega dalai fognak szólni"

- közölte.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT

Semminek érezte magát az Omega nélkül, nélküle nincs többé Omega - Kóbor János halálára

A magyar rock-színpad első igazi frontembere volt.

Link másolása

hirdetés

1970. szeptember 4. Szüleim életemben először engedtek el rock-koncertre a Kisstadionba. Lemezről akkor már ismertem a zenekart, a második albumukat különösen szerettem. A koncert plakátján énekesük többé-kevésbé sikerült rajza volt látható. Amikor a két előbanda után megjelentek a színen, elkezdett esni az eső, de mintha az első akkordok el is riasztották volna az égieket. A szőke, nyúlánk frontember fekete rojtos ruhában rögtön kiváltotta a tinédzserek sikolyát, amikor belekezdett: „Hallottam hírét a tékozló fiúnak”.

Aznap váltam egyszer s mindenkorra Omega-rajongóvá és Mecky, azaz Kóbor János csodálójává. Még szüleimnek is megbocsátottam, hogy következetesen „Kóbor Muki”-nak emlegették, egy szintén nagy kedvenc svéd mesekönyv nyomán. Nem sokkal a koncert után Helsinkibe vitt a sorsom, és frissen szerzett finn barátaimnak, akik akkoriban már élőben hallhatták a Deep Purple-t, Frank Zappát és a kor más nagyágyúit, büszkén mutogattam a korai Omega-lemezeket.

Mecky egy remek, felkészült zenészekből álló, már a 60-as évek végétől a nyugati rock-kal lépést tartó együttes frontembere volt, aki külsejével, mozgásával, a közönséggel való kommunikációjával, egyedi testbeszédében betöltötte a színpadot, egészen különleges energia áradt belőle. Az együttes három „alapító atyjának” egyike volt Benkő Lászlóval és Laux Józseffel, és utolsó élőként végsőkig kitartott.

A mi korosztályunk az elsők között volt, amely az Omegán nőtt fel, amelynek a Tízezer lépés volt a kamaszkori eszmélés egyik alapélménye. Mecky imázsa tudott lenni annak a zenekarnak, amely először gondolkodott látványos színpadképekben, az űrvilágtól (Időrabló, Gammapolis) a totális társadalom megjelenítéséig (Az arc) és amely élőben is törekedett a tökéletes hangzásra. Nemcsak hatalmas szőke sörénye vált fogalommá, hanem énekstílusa is, a keményebb dalokban lefelé húzott hangsorokkal, de a líra sem volt számára idegen. Nem túlzás azt mondani, hogy a Gyöngyhajú lány egyik nemzedéki himnuszunk lett, miként az utánunk következőknek a Fekete pillangó.

Felejthetetlen koncertélmények egész sora szól bennem a mai napig: az 1972-es turné hódmezővásárhelyi előadása, amelynek végén a fényektől darabokra tört a színpadkép a Varázslatos fehér kő zárófutamai alatt; az 1982-es, Jancsó Miklós rendezte koncertsorozat, amelyből az utolsót egy nappal elcsúsztatták Brezsnyev elvtárs temetése miatt; az 1987-es Kisstadion és az 1994-es, felhőszakadás sújtotta Népstadion-buli, amikor Mecky és társai, szó szerint az életüket kockáztatva egy végzetes áramütéstől, együtt áztak ronggyá 60 ezer emberrel.

hirdetés

Aki közelről ismerte Kóbor Jánost, tudja róla, hogy rendkívül józan gondolkodású, és hosszútávra tervező ember volt. Nem véletlen, hogy ő hozta létre a 80-as évek elején az Omega stúdiót, ahol a magyar rock-bandák egész sora készíthette el lemezét profi körülmények között. Sokszor találkoztunk, többször interjúztunk is, álomalany volt, mert jószerével „nyomdakészen” fogalmazott. Amikor 2013. május 17-én felhívtam a 70. születésnapján, egy ismeretlen fiatalember vette fel, és egy kis türelmet kért, mert „Mecky bácsi éppen most kötött ki a vitorlásával”. Lenyűgöző sportos fizikummal rendelkezett, soha nem voltak káros szenvedélyei, talán túlságosan is bízott szervezetében. Benkő László és Mihály Tamás tavalyi halála nagyon megviselte, de kötelességének érezte, hogy elvigye az Omegát a 60. születésnapig…

A Népstadion-koncert előtt, amikor körbeinterjúztam az egész együttest, Mecky így beszélt örök együtteséről: „Én az Omega nélkül nem érzem magam semminek, senkinek”. Amikor meghallottam halálhírét, azonnal ez a mondata szólalt bennem. Nélküle viszont Omega sincsen többé.

„Koncertünk most félbeszakadt, folytatjuk, ha eljön a holnap” – énekelte Mecky a Tízezer lépés utolsó dalában. Elővettem a több mint 50 éves bakelitet, hogy megőrizzünk valamit kamaszkorunk ellopott varázslatából.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Nem Tóth Andival táncol Andrei Mangra szerelmespárt Kollányi Zsuzsi karácsonyi klipjében

A Csak veled jó című fülbemászó dalt az énekesnő Fischer Norbival közösen adja elő.

Link másolása

hirdetés

"Abszolút totál szerelmes tartalom" - írja Kollányi Zsuzsi új, karácsonyi dalának beharangozójában. Az is kiderül, hogy "két szuper tehetséges és ismerős szereplővel a videóban".

Az énekesek mellett ugyanis a klip két főszereplője egy szerelmespár, akiket Lissák Laura és Andrei Mangra alakítanak.

A két táncos a Dancing with the Stars televíziós táncos vetélkedőből ismerős, Andrei nyerte meg a 2021-es szezont, Tóth Andi partnereként. A filmben most új oldaláról mutatkozik, és partnere ezúttal egy táncos társa lett.

VIDEÓ: Kollányi Zsuzsi feat. Fischer Norbi - Csak veled jó


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Fotók: Végső búcsút vettek Csűrös Karolától

Képes beszámoló a szertartásról: a színésznőt a Farkasréti temetőben, elhunyt férje, Horváth Ádám mellé temették.

Link másolása

hirdetés

A Farkasréti temetőben vettek végső búcsút Csűrös Karola színművésztől. A november 24-én, nyolcvanötéves korában elhunyt érdemes művésztől családtagjai, barátai, művésztársai búcsúztak. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója méltatta elhunyt kolléganőjét, majd Nemcsák Károly egy verssel búcsúzott. Csűrös Karolát kívánsága szerint a két éve elhunyt férje, Horváth Ádám mellé temették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: