hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Klippremier: az OliverFromEarth fülbemászó zenével és őszinte szöveggel jelentkezik

A Szerintem című dal egy merőben újító projekt volt az énekesektől. A készítők elárulták, hogy a nem mindennapi indulásból egy kifejezetten pozitív csalódás lett.

Link másolása

hirdetés

Meghökkentő klip, fülbemászó zene és őszinte szöveg - leginkább így lehetne jellemezni az OliverFromEarth formabontó újdonságát. Patocska Olivér és Barabás Dávid ezúttal az angyali arcú Nágival dolgozott össze, aki hangjával zsinórban kétszer is levette a DAL zsűrijét a lábáról.

A „Szerintem” egy merőben újító projekt volt az énekesektől, hiszen a kollaboráció ötlete nem kis vargabetűt vett.

„Személyesen sosem találkoztunk, csak tudtunk, hallottunk a másikról. A probléma ott kezdődött, hogy Ő csak rosszat hallott rólam korábban, de az elbeszélések szerint amit a neten talált rólam, az sem tett hozzá a rólam alkotott képhez. Részemről ez pont fordítva volt, én benne Magyarország zenei szférájának új fiatal női jelképét láttam. Egy természetes, végtelenül tehetséges és jól működő jelenségnek gondolom.

Barabás Dávid szerzőtársammal osztálytársak voltak a Kőbányai zene stúdióban, így jött a bátorság, hogy rákérdezzek, vajon dolgozna-e velünk, mert mi örömmel” - kezd bele Olivér, és a választ már láthatjátok is, hiszen a nem mindennapi indulásból egy kifejezetten pozitív csalódás lett.

„Ismerős idegenek voltunk egymásnak már az első pillanatban. Jó érzés fogott el a közelében és így jött a gondolat, hogy olyan dalt írjunk, ami a legkézenfekvőbb a témáját tekintve. Vessük a gondolatainkat papírra egymásról, ahogyan abban a pillanatban elképzeljük, milyen lehet a másik. Ennél őszintébb tartalom nem is születhetett volna”- meséli Olivér.

A dalszöveg azonnal megragadja a hallgatót a maga mélyenszántó őszinteségével. Olivér és Nági hangja remekül játszik a bájos alapon, ehhez pedig egy rádióbarát dallam társul. A „Szerintem” egy megdöbbentő klippel érkezik, ami teljesen más szemszögből mutatja be a dal eredeti jelentését.

hirdetés

„A klip akár arról is szólhatott volna, hogy egy pár meglátja egymást a buszon, aztán lepereg közös életük filmje a fejükben, de nem szólítják le egymást, így a történet amilyen gyorsan elkezdődött, véget is ér. De mi inkább úgy döntöttünk, kontrasztot adunk a dalnak, ami a cukiság métert, ha nem akasztotta ki, akkor az is csak egy hajszálon múlhatott. A fent említett élethelyzetet egy morbid fantázia köré építettük fel, elképzeltük milyen lehet ugyanezt egy patológus szempontjából átélni. A humorérzék olyan, mint az étel. Nem mindenkinek jut belőle” teszi hozzá az énekes.

VIDEÓ: OliverFromEarth X Nági - Szerintemhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Egy előadás, ami egy borkóstolóval fonódik egybe

A Dalok a Kamrából Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, aktualitását pedig az adja, hogy olyan témákat dolgoz fel mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek.

Link másolása

hirdetés

A catwalk concert feltalálásával új műfajt teremtett Halas Dóra, a Soharóza kórus vezetője és Nagy Fruzsina, generációja egyik legismertebb jelmeztervezője. A Dalok a kamrából ősbemutatóját a Városmajorban tartják: konyhai trükkök karantén módra borkóstolóval egybekötve, avagy lássuk, ezúttal mit főztek ki nekünk.

A Dalok a Kamrából Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, aktualitását pedig az adja, hogy olyan témákat dolgoz fel mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A Soharóza kórus a gasztrokoncerten körbejárja a sütési-főzési szokások átalakulását a nagymama módszerektől az aktuális hipszter trendekig, a takeaway-kultúrát, és a karantén-lét sok más elemét.

- Mi köze egymáshoz evésnek és színháznak?

- Nagy Fruzsina: Az, hogy mindkettő élvezeti cikk: enni meg élményt szerezni is egyformán szeretünk. Volt már színpadi kalandozásom az étkezés felé: 2007-ben Láng Annamáriával és a Krétakörrel a Pestiestiben kipróbáltam, milyen az, ha más inspirációkhoz nyúlok, mint amihez általában szoktam. Érdekes volna tudni, egy nap mennyi időt töltünk el evéssel és a hozzá kapcsolódó tevékenységekkel: azzal, hogy kitaláljuk, mit főzünk, elmegyünk a piacra vagy a boltba, megfőzzük, aztán tálaljuk, és megesszük. Az evés a napi rutinunk egyik legerősebb eleme, ezért is lehet más művészeti ágakban is gondolkodni róla. A Dalok a kamrából ötlete is így született.

- Halas Dóra: A korábbi közös előadásaink, a Tabu kollekció és Az Ügy szintén a hétköznapjainkban jelenlévő témákról szólt, márpedig a gasztronómia amellett, hogy jó ideje művészi szintre fejlesztette magát, feltétlenül ilyen terület. A Soharózának is volt már ilyen tapasztalata: a Dolce voce című gasztrokoncertünket Mautner Zsófival népek zenéire és desszertjeire komponáltuk.

- Az előadás konzulense Mautner Zsófi gasztroblogger. Hogyan dolgoztatok együtt?

hirdetés

- HD: A gasztronómia mint téma már megvolt, csakhogy közbejött a vírus, ami erősen megváltoztatta például az étkezési szokásainkat is. Zsófival hármasban hosszan ötleteltünk, és azon kaptuk magunkat, hogy újra és újra visszakanyarodtunk a karantén és a gasztronómia kapcsolatához, így lecsaptunk rá. Miután az alap megvolt, elkezdtünk jelenetekben gondolkodni: Zsófi itt is megosztotta velünk a benyomásait, ami nekem segített a zenei inspirációban, Fruzsinak pedig a jelmezek megálmodásában. Voltak persze más hatások is: Jókuti Andrástól például szakszavakat kértem a desszertjelenethez, mire ő egy hosszú listával állt elő, amiből mi francia nonszensz dalszöveget szerkesztettünk.

- NF: Be kell vallanom, hogy a dolog legélvezetesebb része az volt, hogy amikor a kezdeti, online ötletelést megelégeltük, Mautner Zsófi egy fantasztikus vacsorával várt minket: remek dolog volt úgy gondolkodni étel tematikájú jelenetekről, hogy közben az ember a gasztromennyországban érzi magát... Rengeteg téma került elő, közülük több minket is személyesen érintett. Sokan rákaptunk a sütisütésre, szinte verseny alakult ki a közösségi médiában, hogy ki tud látványosabb, bonyolultabb süteményfotókat posztolni. Az előadásban erre egy házisüti-szépségverseny reflektál, némi csavarral...

- HD: Más műfajokat is mondhatnánk, amik a karanténidőszak alatt felvirágoztak a balkonkertészettől a kenyérsütésen át a házi savanyításig. Rájöttünk, hogy a nagymamák praktikái beköltöztek a lakásunkba: ami nekik normális és hétköznapi volt, azt a fiatalok a youtube-ról tanulják újra.

- A korábbi előadásaitokból ismert divatbemutatós kifutó formája megmarad a kamrában is?

- NF: Igen, csak megnehezítettük a kórustagok dolgát, mert a catwalk ezúttal párhuzamos lesz a nézőtérrel, vagyis másképp kell mozogni rajta. Újdonság, hogy jóval kevesebb szereplő van a színpadon, mint korábban, ahogy az is, hogy oldott, laza, akár spontán akciókat is megengedő estként tervezzük.

- HD: Nem titok az sem, hogy egy sorozatot képzeltünk el: kisebb létszámú, rövidebb eseményekben gondolkodunk, amiket ki lehet egészíteni kapcsolódó történésekkel, a Dalok a kamrából esetében például borkóstolóval vagy más, gasztronómiai témájú programmal.

- Feltételezem, hogy leginkább ízekből, színekből, formákból inspirálódtatok. Hogyan válik egy tortácskából kórusmű?

- HD: Nincs egyetlen zenei receptem. Az első fázis mindig a közös ötletelés a kórustagokkal: az alapkoncepció kialakítása után asszociációk mentén haladunk, érzések, tapasztalatok, atmoszférák, zenei gondolatok követik egymást, amihez mindenki hozzáteszi a magáét. Én pedig fogom ezt a sok mindent, szétszedem, új rendszer szerint felépítem, esetleg hozzáírok saját zenéket. Az otthoni praktikák jelenetében például a munka ritmusa fogott meg: a tészta dagasztása vagy a kertészkedés apró, ismétlődő mozdulatai, így ezeknél a szöveg lüktetése lett fontos. Újdonság ebben az előadásban, hogy ezúttal a szövegeket is Soharóza-tagok írták. Minden csapatmunkában születik, aztán én összevarrom a zenei szálakat, Fruzsival pedig színpadra állítjuk mindezt. A mostani előadásban Kovács Domokos segít nekünk a koreográfiában.

- NF: A jelmeztervezés inkább magányos munka, de most a Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóit is bevontam a gondolkodásba: nekik is tanulságos látni a színpadon az elképzeléseiket. Tervezőként nem az a célom, hogy olyan jelmezt hozzak létre, ami hasonlít egy ételre: meghökkentő, de hordható ruhadarabokban gondolkodom, amik kapcsolódnak a zene hangulatához. Dórival kölcsönösen inspiráljuk egymást, kísérletezünk és játszunk. Ez pedig állandó kihívások elé állít, amit nagyon élvezek.

- Az előételtől a desszertig kapunk egy komplett vacsorát?

- NF: Inkább azt mondanám, hogy a terítéstől egészen a kávéig. Nem olyan szigorú rend szerint építkezik az előadás, mint egy sokfogásos főétkezés: a nagyi kamrájába épp úgy belesünk, mint a hipsterek gangjára, de a karanténidőszak alatt fellendült házhozszállítás vagy a digitális világ és a gasztronómia összefüggései is szóba kerülnek. Csak kicsit másképp, mint azt megszoktuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT

A mi kis falunk bakivideójában Lengyel Tamás szülési fájdalmain nevetett a stáb

A színész annyira beleélte magát a rosszullétbe, hogy alig akarta abbahagyni a játékot.

Link másolása

hirdetés

Szombaton ért véget A mi kis falunk ötödik évada. A készítők most megmutatták a forgatás legviccesebb jeleneteit.

Erika szülése a misemaratonon – a különös helyzet körüli bonyodalmakkal zárult az évad utolsó filmje. A jelenetek felvétele közben rengeteget nevettek a színészek, főként akkor, amikor elrontották azokat.

Lengyel Tamás pedig annyira beleélte magát a rosszullétbe, hogy alig akarta abbahagyni a játékot.

VIDEÓ: A forgatásról

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a sorozat folytatódik. Az RTL közleménye szerint a készítők ezúttal is rengeteg vicces fordulatot találtak ki, és a régi szereplők mellé újabbak is érkeznek majd a következő évadban is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Variety: kivonulhatnak a homofób törvények miatt a külföldi filmstúdiók Magyarországról?

A filmügyi kormánybiztos szerint a jól képzett szakemberek és az adókedvezmények fontosabbak lesznek, mint a politika.

Link másolása

hirdetés

A Variety, amely a legismertebb amerikai filmszaklapok egyike, cikket közölt arról, hogy mennyire befolyásolhatja a héten elfogadott homofób törvény azt, hogy a nagy filmstúdiók továbbra is forgatnak-e majd filmeket Magyarországon.

Mielőtt a járvány beütött volna, és a filmszakmát is elérte volna a válság százmilliárdos nagyságrendben ömlött a pénz az országba jórészt a hollywoodi produkcióknak, és a felpörgő stream-platformnak köszönhetően.

A magyar állam pedig nagyvonalúan, milliárdos adókedvezményekkel támogatta azt, hogy a nagy stúdiók és stream-szolgáltatók ide hozzák a produkcióik forgatásának legalább egy részét.

Mivel az új törvény megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését” és megjelenítését, illetve az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása és a homoszexualitás „népszerűsítésére”, ezért könnyen lehet, hogy ez hatással lesz bizonyos stúdióknál a magyarországi forgatásokra.

A Varietynek még senki nem nyilatkozott, hogy milyen következmények lehetnek Magyarországon, a cikkebn viszont végigveszik, hogy azért nem ez az egyetlen eset, amikor nagy stúdiók kiakadtak hasonló törvénykezésen. A Disney, a Netflix, a WarnerMedia, a Sony és más stúdiók is bojkottal fenyegették meg annak idején Georgia államot a melegellenes törvényei miatt. A Netflix ennél tovább is ment, hiszen az Outer Banks forgatását el is vitte Észak-Karolina államból azután, hogy ott is homofób törvényeket fogadtak el.

hirdetés

A Variety megkérdezte a WarnerMediát, és ők ki is adtak egy közleményt, amelyben elítélik a homofóbiát, az előítéleteket és a diszkriminációt. Megkérdezték Káel Csaba filmügyi kormánybiztost is, aki a lapnak elmondta,

szerinte fontosabb lesz a politikai szempontoknál, hogy Magyarország jól képzett szakembereket, eszközöket és adókedvezményeket tud biztosítani a külföldi produkcióknak. Ő abban reménykedik, hogy nem éri semmilyen hátrány ezért a magyar filmipart.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Még mindig a Lupin a legszórakoztatóbb akció-sorozat

Már alig vártuk, hogy újra nézhessük az Életrevalók sztárjának sorozatát. Kritika.

Link másolása

hirdetés

A Lupin új évada, mely eredetileg az első évad második fele lett volna - csak a pandémia miatt nem sikerült leforgatni - nem váratlan, hogy hozza ugyanazt a szintet, mint az első évad.

Fontos tisztázni, hogy ez felvállaltan egy mese. Meseszerűek a fordulatai, a főhőse, az elbeszélésmódja. Egyszerűen ezért nem várhatunk olyan maximalista hitelességet a fordulatok és a történet szabályrendszerében, mint mondjuk egy Bourne-, vagy egy Elrabolva-film esetében. Azért ezt a filmet említem utóbb, mert a Lupin alkotói közül többen is Luc Besson-filmekben dolgoztak korábban, például a Szállító rendezője is.

A folytatás azonnal feszült akcióval robog tovább, ahogyan az előző évad végén lezárták.

Ekkor érződik a legerősebben, hogy ez nem egy igazi második évad nyitányának szánt rész - hanem csak éppen itt vágták ketté kényszerből a szezont, mert valójában hiányzik egy "rendes" felvezetés.

Nincs idő beindítani a különféle történetszálakat, mert azon az adrenalinszinten pörög tovább a sztori, ahol vége lett az előző évad utolsó részének. Assane Diopnak (Omar Sy) elrabolt fiát kell megmentenie az elrablójától - azaz itt keményen vérre megy a játék. Ezen a ponton még hiányzik az a könnyed  játékosság, mely az előző évadot a szívünkbe zárta. Ám mindössze két részt kell kibírnunk, hogy ezt a sorozatra jellemző fílinget újra megkapjuk. Az utolsó három epizódra visszatér Párizs és az a hangulat, ami miatt megszerettük ezt a mesét.

Talán érdemesebb a két szerzont egyben vizsgálni, mert úgy jobban összeáll az az egységesség, amit elvárunk egy jó sorozatévadtól. És a pandémiára tekintettel ez megbocsátható a szériának. Félreértés ne essék: a mostani sorozatpiacon még mindig a Lupin az egyik legkiemelkedőbb és legeredetibb alkotás.

hirdetés
Mert visszahozza azokat az érzéseket, melyeket anno a Belmondo-filmektől kaphattak a korábbi generációk: ugyanaz a franciás elegáns játékosság villan fel időről időre.

Ugyanakkor, amikor tömény akcióra vált a széria, ott a modern akciójelenetek olyan profi megoldásaival találjuk szembe magunkat, hogy lerágjuk a körmünket. Ilyenkor feljebb kapcsol az említett hitelességi faktor is, és színtiszta élet-halál harcban találjuk magunkat. A sorozatot ez a hullámvasút jellemzi: pár jelenet játékosan zajlik le, aztán jön egy kis humor, egy csipetnyi érzelem, aztán akció-thrilleres feszültség, amit ismét egy könnyed fordulattal csapnak le.

Nem tudom, hogy az alkotók az első szezon után még átírták-e a már akkor kész második évad forgatókönyveit, de utóbbiban még több olyan megoldást forgattak bele, ami nehezen megy át a hihetőség szűrőjén.

Mindezen gikszereket tényleg megbocsátjuk egy mesének, de azért itt volt néhány olyan jelenet, amin nehéz volt ebből a szempontból túllendülni, mert jobban kilógtak, mint az első évadban a hasonló megoldások.

Az egyik jelenetben például úgy álcázta magát Diop, az országosan körözött bűnöző, hogy felhelyezett egyetlen bajuszt (!) magára, amitől Omar Sy ábrázata ugyanaz maradt, magyarul álcának nulla. Ezt azért nehéz volt komolyan venni még a mese keretei között is. Vagy a végén, amikor már szinte minden megoldódott (direkt nem spoilerezem el teljesen), akkor még mindig üldözték a rendőrök a főhőst, csak mi nézők nem értjük, miért is kergetik még tulajdonképpen?

Az ilyen hibák ellenére a végére kaptunk egy, a történetét nézve kompakt, az Arsene Lupin világát is mesterien magába foglaló, igazi felhőtlen kikapcsoplódást nyújtó, fordulataiban is remek megoldásokat hozó sorozatot. Több olyan váratlan csavar is van ebben az évadban is, melynél elégedetten kapjuk fel a fejünket. A Lupin jelenleg a legnézettebb sorozat Magyarországon a Netflixen, és biztos vagyok benne, hogy a következő évad is hasonlóan sikeres lesz, ha sikerül az alkotóknak megoldaniuk, hogy ez a meglehetősen lezárt történet úgy tudjon folytatódni, hogy ne legyen hiányérzetünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: