News here

KULT

Jön még olyan, mint a Tudhattad volna, sőt – Beszélgetés az HBO Max International vezetőjével

Johannes Larcher elárulta, milyen ínyencségek és kedvencek elérhetők az új streaming platformon.

Link másolása

Alkalmunk adódott beszélgetni az HBO Max International vezetőjével, aki a platform új kontentjeiről és hozzánk is eljutott HBO-evolúció jelenéről és jövőjéről is beszélt.

– Egy szolgáltatás neve sokat elárul, sőt, akár predesztinálhatja is a sikert – mit gondol erről? Az HBO Max ebből a szempontból egy remek névválasztás.

– Teljesen egyetértek. Jól leírja az ambíciónkat és terveinket az HBO Max-szal. A szolgáltatásunk jóval túlmutat magán az HBO-n: szeretnénk egy háztartás minden tagját kiszolgálni, a gyerekektől az idősebbekig. Vidékieket, városiakat. Jómódúakat és kevésbé jómódúakat. A WarnerMedia és más stúdiók fantasztikus minőségű és mennyiségű tartalmaival indulunk, melyből mindenki kedvére válogathat. A Max név ezt is szimbolizálja – nagyon jó tartalom, mindenkinek. Valóban optimista és pozitív felhangú brand.

– Mi történik akkor, amikor az olvasóink, azaz az Ön nézői az HBO Max-szal találkoznak március 8-ától? Mit fognak látni a felületen, mi lesz más, mint eddig, az HBO GO-n például?

– Ha már van az illetőnek létező HBO GO előfizetése, akkor automatikusan HBO MAX előfizetővé válik, ráadásul a havidíj is kevesebb lesz. Nem kell újra előfizetni, csak bejelentkezik a felhasználó a felületre, ahol több és jobb tartalommal fog találkozni. Ha új előfizető, március végéig érdemes igényelni a szolgáltatást, mert addig kiemelkedően jó ajánlatunk van számára. A technológia is fejlettebb lesz, akárcsak a MAX felülete.

– Ha már a jobb és több tartalomról beszélünk: mi az, amire a legbüszkébb?

– Amikor az HBO MAX kiváló kínálatáról beszélünk, tudni kell, hogy noha HBO Max a nevünk, valójában a WarnerMedia legjavát kapják a felhasználók. Az HBO Originals mostani „nagy dobása” a Winning Time, azaz a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése. Lesznek friss premierek, amelyek hetekkel a mozis bemutató után elérhető lesznek a platformon, mint a Dűne vagy a Mátrix: Forradalmak. 45 nappal a mozibemutató után kerülnek a MAX-ra a legfrissebb Warner Brothers-filmek is. Az új felületre ráadásul „Made for Max”, azaz kizárólag a HBO Max-ra készült filmek is érkeznek, de lesznek olyan WB-filmek is, melyek közvetlenül az HBO Max felületére jönnek, mint például Steven Soderbergh Kimi című alkotása.

– Itt lesz az egész DC-univerzum: Batman, Flash, Aquaman, Wonder Woman… Családi, gyerektartalom, Trónok harca – a legjobb tartalmaink egy tető alatt. Emellett további tartalmakat is megtekinthetővé teszünk a partnereinktől is. Hatalmas evolúció lesz.

– És egyre többet foglalkozunk majd Kelet-Közép-Európai saját tartalmak gyártásával. Az egyik show, aminek nagyon drukkolok, épp magyar: A besúgó című sorozat lesz, a nyolcvanas évek Magyarországáról. Én már láttam, és nagyon jó széria.

– Több európai eredeti tartalmat is fog gyártani az HBO?

– Mindenképp. Most úgy néz ki, hogy Európában évente 12 fikciós szériát szeretnénk gyártani. Emellett nem-fikciós tartalomba is hasonló mennyiségben invesztálunk majd, legyen az reality, életmóddal kapcsolatos, vagy dokumentumszéria.

– Mik a saját kedvencei? Szokott zsinórban ledarálni egy sorozatot?

– Naná. Ha jó a széria, mindenképp. Most nemrég például végignéztem egy lengyel sorozatot, amit hamarosan el is indítunk, a címe Enyhülés (The Thaw). Ez egy nagyon sötét noir, egy klasszikus krimisorozat. Úgy jártam, ahogy egy jó tartalomnál: meg akartam nézni a pilotot, hogy képben legyek, majd végignéztem az egészet… Szeretek darálni, általában találok egy show-t, és azt nézem végig. Ugyanakkor noha a Netflix szereti egyben kitenni az évadokat vagy egész szériákat, mi nem ebben hiszünk.

– Kivételesen jók az HBO true crime sorozatai. A GO-n láttam először a Robert Dustről szóló című miniszériát, a Neverland elhagyását és még sorolhatnám. Ezzel nem vagyok egyedül. Ugye marad ez a lehengerlő lendület?

– Igen. Lesz true crime, és még sok egyéb más műfaj is, amivel a korábbi streamingplatform nézői nem találkozhattak. A Dolores című spanyol dokumentumfilm is nagy sikerű és remek példa erre. Vagy említhetném a román, Oscar-jelölt Kollektívát is – több hasonló show kerül fel az új platformra.

– Mennyiségben mekkora a növekedés a tartalom terén?

– Nem számoltuk ki órára pontosan, de amit március 8-ától láthat majd a néző platformon, az szignifikánsan nagyobb mennyiségű mozi, rengeteg órányi, epizódnyi sorozat.

– Nem mintha csak a mennyiségen lenne a hangsúly.

– Így van. A konkurenciával ellentétben nálunk a mennyiséghez képest mindig prioritást élvezett a magas minőség. Olyan közeget teremtünk, melyben a felhasználók maguk fedezhetik fel a tartalmakat. Persze nálunk is dolgozik a mesterséges intelligencia, de az emberi válogatás erejében is hiszünk. Hisszük, hogy az emberi választás is képes létrehozni a megfelelő tartalomkínálatot az adott területen.

– Ha már a minőségnél tartunk: két show is a kedvencem volt az elmúlt két év HBO Go-s kínálatából: az egyik a Tudhattad volna, a másik az Easttowni rejtélyek, mindkettő szuper sorozat. Számíthatunk zsánerben-hangulatban hasonlóra?

– Ezek nekem is a kedvenceim voltak, két fantasztikus minisorozat. Ha ezek tetszettek, akkor meg kell említenem a Staircase-t Toni Collette-tel-sal és Colin Firthbe-tel a főszerepben. Csodás show.

– Jó cím, libabőrös lettem.

– Igen, és egy valós, Franciaországban megtörtént bűntényen alapul. Ezt nagyon ajánlom, az év második felére tervezzük.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
Meghalt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél sztárja
A színésznő hosszabb ideje küzdött titokban a rákkal, gyerekei osztották meg a hírt a közösségi médiában.

Link másolása

Kirstie Alley a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, nálunk főként a Nicsak, ki beszél filmekkel vált népszerűvé, de szerepelt olyan filmekben, mint a Kettőn áll a vásár, a Kitúr-lak, az Agyament Harry, és ő alakította Rebecca, a pultos szerepét az ikonikus Cheers sorozatban.

A színésznő, aki rákkal küzdött, hosszú távollét után áprilisban a Maszkos énekes amerikai változatában lépett fel, szeptemberben pedig friss videót is posztolt magáról, így sokakat ért váratlanul a halálhíre.

True és Lillie, a két gyereke osztották meg a közösségi médiában a hírt:

"A barátainknak, a világ minden pontján... Szomorúan tudatjuk veletek, hogy a csodálatos, erős és szerető édesanyánk meghalt a rákkal való küzdelme során, amelyet nemrég fedeztek fel nála.

Közeli családja mellette volt, ő pedig nagy erővel küzdött. Ikonikus volt a képernyőn, de ennél még lenyűgözőbb anya és nagymama volt. Hálásak vagyunk az orvosoknak és nővéreknek a Moffitt Cancer Centerben a gondoskodásukért." - írták a búcsúposztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Láncokon rángatják Tóth Gabit legújabb klipjében, miközben acélkönnyeket sír
Az énekes egy ismert népdal egy sorát gondolta újra.

Link másolása

Mozgalmas éveken van túl Tóth Gabi, amelyekben voltak magasságok (családalapítás, sikeres koncertek és műsorok) és mélységek (közösségi médiás támadások, kifakadások) egyaránt. Állítása szerint ezekből minden ihletet merített legújabb, SzívbeEmelő című dalához készült videóklipjében.

Az énekesnő legújabb produkcióját a közönség először a Sztárban Sztár leszek! vasárnapi adásában hallhatta, akkor egy speciális, látványos táncos produkcióval egybekötve. Majd nem sokkal később, még aznap éjjel felkerült a YouTube-ra is a szám, immár egy izgalmas látványvilágú, fekete-fehér klippel.

„Drága emberek, végre megoszthatom veletek az új dalomat! Rengeteg munka van benne, de imádtam minden percét! Kiadtam magamból mindazt, ami az elmúlt két évben történt velem, rosszat, jót egyaránt”

– írta instagramos ajánlójában Gabi.

A klip maga nem kevés erős képpel operál: Tóth Gabi furcsa, leginkább acélra emlékeztető könnyekkel sír, miközben komoly erők rángatják láncon. De a klip egy pontján olyan jelmezt is kapott, ami némileg emlékeztet Szulák Andrea kancellárnő-ruhájára a 90-es évek emblematikus ifjúsági sorozatából, az Űrgammákból.

Gabi azonban a Xénia-láz helyett a hidegen fújó szelekről énekel, amivel megidézi, egyszersmind át is gondolja az ismert népdal híres sorát.

A teljes képért azonban érdemes végignézni az egész klipet.

Tóth Gabi – SzívbeEmelő


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Pénztelenül, zacskós levesen élt, mára történelmet írt a popzenében, és a Spotify listáját vezeti
Kim Petras élete olyan, mint egy Grimm-mese: tele nehézségekkel, fordulatokkal, de egyelőre teljes happy enddel.

Link másolása

Történelmet írt két előadó a popzenében idén: Sam Smith és Kim Petras lett az első nem bináris és transznemű szólóelőadó, akik a Billboard Hot 100-as slágerlistájának élére kerültek. Bár Petras szinte minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza: szeretné, ha nem neme, hanem tehetsége és zenéje miatt figyelnének rá.

Kim Petras 1992. augusztus 27-én született Kölnben, és egész kicsi gyerekkora óta rosszul érezte magát abban a testben, amibe született. Szüleinek már gyerekként beszélt erről, ők pedig biztosították arról, hogy ha később is így érez, támogatni fogják a nemváltásban. Érzései nem változtak, azonban egyre rosszabbul érezte magát, sőt öngyilkos gondolatai is voltak, ezért szülei pszichológusokhoz jártak vele. Sok különféle visszajelzést kapott, volt olyan "szakember" is, aki szerint a gyerek egyszerűen őrült, megoldásként pedig azt javasolta, vágják kopaszra a haját, és úgy járassák iskolába. „Megcsináltuk, kopaszon mentem iskolába, és ugyanúgy azt mondtam, hogy remek, lány vagyok” – emlékezett vissza később.

Miután három különböző pszichológus is arról beszélt, hogy Kim (akkor még Tim) esetében jó volna minél hamarabb megkezdeni a nemátalakító folyamatot, 13 évesen megkezdték hormonterápiáját, amivel akkoriban egy német dokumentumfilmben is szerepelt.

Így amikor 16 évesen, 2009-ben átesett a beavatkozáson, a világ legfiatalabb transzszexuális személyeként lett ismert.

Ugyanakkor a mai napig úgy véli, hormonkezelését elrontották, és ezzel nevetségessé tették szülőhazájában.

Élete azonban innentől kezdve meseszerű fordulatot vett, tele nehézségekkel, akadályokkal, de végső soron az áhított hírnév felé haladva. Kim ugyanis eldöntötte, hogy dobva korábbi mérnöki álmait, énekes-dalszerző akar lenni. Erre a következtetésre akkor jutott, amikor megnézett egy dokumentumfilmet a svéd dalszerzőről, Max Martinról – külön szép a történetben, hogy a későbbiekben ők ketten együtt dolgozhattak.

Németországgal azonban többször is meggyűlt a baja. Ott egyfelől túl poposnak és túl "amerikainak" tartották dalait, másrészt a német nyelvet nem tartotta elég megfelelőnek érzései kifejezésére. Nem segített az sem, hogy hazájában szinte kizárólag a "transzi" fiatalként ismerték, nem pedig tehetsége miatt ismerték el. 19 éves korában így Los Angelesbe repült, de akkor még kapcsolatok nélkül, meglehetősen kevés pénzzel. Kezdetben háromhavonta haza kellett repülnie, mert nem volt megfelelő vízuma.

A fordulat három évvel később következett be, amikor – hitvallása szerint folyamatos, kitartó munka után – egyik számát felénekelte a népszerű énekesnő, Fergie. 2014-ben kiadói szerződést köthetett a Big Machine zenei kiadócsoporttal, ami lehetővé tette, hogy megkapja a vízumát, és végre legálisan tartózkodhatott Amerikában.

Pénzét azonban hamar elköltötte, házat bérelt magának, ahol azonban legtöbbször csak zacskós levesen élt.

Ennek ellenére dalait 2021-ben függetlenként adta ki, amit a következőkkel magyarázott: „Azért vagyok független, mert a nagy kiadók, akikhez elmentem, csak a nememről tudtak beszélni. Voltak, akik azt mondták, titkoljam, és olyanok is, akik azt, hogy használjam. Én pedig igazából egyiket sem akartam. Csak azt akartam, hogy a zeném önmagáért beszélhessen.”

Később dalai elkészítésében sokáig együtt dolgozott Dr. Luke producerrel, amiért számos kritikát is kapott, a zenei szakembert ugyanis a szakmában többen zaklatással vádolták. Bár Kim sokáig nyíltan védte kollégáját, az utóbbi időben Dr. Luke már nem működik közre dalaiban.

Így legújabb, Sam Smith-szel közös Unholy című slágerében sem, ami üstökösként robbant be a zenei piacra idén. A dal a Spotifyon már a megjelenését követő első 24 órában 10 milliós streamelést ért el, manapság pedig már közel 500 milliónál jár. A magát nem binárisnak definiáló Sam Smith hetedik Grammy-jelölését söpörte be vele, míg Petras az elsőnek örülhetett.

2021-ben ő volt az első transznemű előadó, aki fellépett az MTV EMA díjátadó estjén, ráadásul épp Budapesten, ahol nem sokkal azelőtt fogadták el a gyerekvédelmi álca mögé rejtett homofób törvénycsomagot. Kim Petras akkor azt mondta az Indexnek:

„Én egész gyerekkoromban arra vártam, hogy legyen egy transznemű popsztár, akire felnézhetek, és azt látni, hogy megpróbálnak minket kitiltani a tévékből, eléggé kiábrándító. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog. Mindenesetre nagyon izgatott vagyok, már várom, hogy ott lehessek, és kiálljak értük, mindenképpen megpróbálom ezt belevinni az előadásomba. Hangja szeretnék lenni azoknak, akik úgy érzik, hogy nem fogadják el őket, hiszen én is sokáig ezt éreztem. Úgy gondolom, felelősséggel tartozom a közösségért.”

Sam Smith feat. Kim Petras – Unholy

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szombathy Gyula: „Akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt”
A színész először legyőzte a rákot, volt egy súlyos szívműtétje, majd sztrókot kapott.

Link másolása

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula a Blikknek számolt be jelenlegi állapotáról. A 77 éves színésznek először a rákkal kellett megküzdenie, majd megműtötték a szívét, és sztrókot is kapott.

„Most már óvatosan hiszek benne, hogy megint tudok élni. Persze lassan, megfontoltan. Mert akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. Amikor 2017-ben legyőztem a rákot és tünetmentessé nyilvánítottak, úgy gondoltam, túl vagyok a nehezén. Hogy onnantól kezdve jöhet majd a derűs öregkor. Jól éreztem magam, ám mégis meggyőztek, vizsgáltassam meg a szívemet is. Nem volt semmi tünetem, ám az eredmény sokkolt: két ér teljesen elzáródott. Azt mondta az orvos, ha most nem jövök ide, bármikor meghalhattam volna. Elkerülhetetlenné vált a műtét, s amikor már újra fellélegezhettem volna a sikeres beavatkozást követően – sztrókot kaptam”

– mondta a lapnak a színművész.

A sztrók után egy hónapot töltött kórházban, azóta rehabilitációra szorul. Sokáig járt logopédushoz, most pedig azon dolgozik, hogy újra megtanuljon járni.

„A bal oldalam és a lelkem sérült bele az életben maradásért folytatott harcba. De várom a karácsonyt az én csodálatos feleségem mellett, aki folyamatosan vigyáz rám. Már csak miatta sem adhatom fel” – mondta a Blikknek.

A színész több mint öt évtizedes karrierje során játszott többek között a Vígszínházban, a Radnóti Miklós Színházban és a Thália Színházban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: