News here
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Családból a nagyszínpadra: a Samas kezdetektől egy családi vállalkozás volt

A zenekar gyorsan a hazai rock- és metálszcéna kedvence lett. Felléptek már olyan rangos fesztiválokon is, mint az Alterába vagy a Rockmaraton, és számos olyan kiváló bandával turnéztak együtt, mint például a Junkies.

Link másolása

hirdetés

Kárász János, a zenekar énekese exkluzív háttér infókat osztott meg a Szeretlek Magyarországgal, az egyre nagyobb népszerűségnek és a Youtube-on is többszázezres megtekintéssel rendelkező SAMAS zenekar kezdeteiről:

"Amikor kitaláltuk Danival hogy zenekart akarunk, megbeszéltük, hogy egyikünk gitáros, másikunk basszusgitáros lesz. Én választottam a basszust mondván az könnyebb.

Na ez persze nincs így. Hosszú ideig csak otthon a szobában zenéltünk és gitárórára jártunk. Rengeteget gyakoroltunk. Napi 4-5 órákat. Utólag visszagondolva ez azért is vicces, mert végül énekes lettem" - kezdi a történetet Kárász Jani

"Egy rock klubban megismerkedtem Szilvivel, ahol rögtön kiderült hogy hamarosan búcsú koncertjük lesz a bandájával. Én pedig akkor még el sem kértem a számát, de mivel ismerte a gitártanárunkat, így utóbb kiderült, általa el tudott érni engem. Egyszer amikor épp otthon téptem a húrokat, csörgött a telefon. Szilvi hívott. Azt sem tudtam hirtelen mi történik, gyakorlatilag ő "szedett" fel engem. Találkoztunk és azóta elválaszthatatlanok vagyunk. Rövidesen megalapítottuk a SAMAS-t, ami a szerelem projektünk" - folytatta a frontember

A SAMAS gyorsan a hazai rock- és metálszcéna kedvelt zenekara lett. Felléptek már olyan rangos fesztiválokon is, mint az Alterába vagy a Rockmaraton, és számos olyan kiváló bandával turnéztak együtt, mint például a Junkies.

De hogy miként lehet a testvéreddel és a feleségeddel bírni az éjszakázást? A hosszú utazást? Milyen konfliktusok jönnek ki a rengeteg, eltöltött idő alatt? - ezekre a kérdésekre is megkapjuk a válaszokat.

hirdetés

"A családi zenélés sokkal nagyobb előny, mint hátrány. Ha össze is vitatkozunk ami egyre ritkább, ki kell békülni, mert vasárnap közös ebéd. Nálunk a bandában teljes a demokrácia, mindenről együtt döntünk. Mindenkinek meg van a zenekaron belül a külön feladata is természetesen: a dalírás metódusa is kialakult az évek alatt. A próbákon nem érezhető a testvéri, de még a férj-feleség kapcsolat sem. Ott el tudunk ettől vonatkoztatni, fókuszban a munka: gyakoroltunk és írjuk a dalokat. Biztosan nehéz lehet a zenekarunk negyedik tagjának, de azt gondolom, ennyi idő alatt már sikerült vele is megosztani ezt a családias hangulatot" - zárja a sorait Jani.

VIDEÓ: Samas - Feszültséghirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Fishing on Orfű 2022: fellépők, programok, jegyvásárlás
A Fishing on Orfű, vagy rövidítve FOO az egyik legszerethetőbb rendezvény a hazai fesztiválok nagy családjában. Az orfűi tó partján rendezett esemény a magyar könnyűzene szerelmeseinek ajánlva ezúttal is rengeteg koncerttel és off programmal várja a látogatókat. Összeszedtük a legfontosabb infókat az ikonikus orfűi fesztivál kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Fishing on Orfű 2022

A Fishing on Orfű helyszíne páratlan a Pécs közeli erdőben

Orfű feszivál nélkül? Idén is elképzelhetetlen! 2022-ben június 29. és július 2. rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely évről évre fiatalítja a fellépők sorát.

Idén ennek szellemében fellép például Krúbi, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev, az Ivan & the Parazol, a Galaxisok és a Ricsárdgír is.

Fishing on Orfű programok, fellépők bővebben

A szervezők idén olyan különleges felállású produkcióknak is teret engednek, mint a Kispál-Bräutigam-Püspöki trió, vagy a zenészházaspár, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója.

A legkedveltebb magyar koncertzenekarok közül színpadra áll a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Bëlga, a Supernem, a Lóci játszik és a Parno Graszt. Először lép fel a Fishingen a Szűcs, azaz Szűcs Krisztián, a HS7 frontemberének zenekara.

Miczura Mónika, azaz Mitsoura sem járt még Orfűn, továbbá a KFT, a Muzsikás, a Víziszínpadon is játszó Balaton, továbbá a Kontroll Csoport is a Fishing új fellépői között található. A női fellépők sorát Deva, Saya Noé, LAIHO, FlorasFloras, Ajsa Luna, a Flanger Kids, valamint Szalai Anna erősíti.

De idén is lesz hiphop nap az Amondó színpadon, ott lesz többek között HOLI, Beton.Hofi, Kapitány Máté, Lil' Frakk, Mirror Glimpse, 6363 és De:Nash is. Az Amondó további napjai a kisebb underground bandák szabadtéri klubhelyszíneként működik majd, a Nagysátor pedig az eggyel nagyobb és ismertebb produkciók bázisa lesz.

hirdetés
Több kisebb eldugott helyszínnel is vár a Fishing on Orfű 2022- ben

A Nagysátorban az Erik Sumo Band , a Kaukázus, a Lázár tesók, Frenk, az Analog Balaton, a LAZARVS, a Colorstar, a Barabás Lőrinc Quartet vagy Ferenczi György és a Rackajam áll közönség elé.

2022-ben megújul a Fonó Borfalu is: a helyszín népzenei, folk és világzenei produkcióknak ad majd otthont, így a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Kerekes Band mellett itt lép fel az Aranyakkord, a P.A.S.O. és a Mörk is.

A Fishing on Orfű 2022 részletes programját és a fellépők névsorát színpadok szerint napi bontásban ITT BÖNGÉSZHETED.

Részletes térkép a helyszínekről ITT TALÁLHATÓ.

FOO off programok

Az idei Fishingen szokás szerint számos nem zenei, vagyis off program is várja a látogatókat.

A közönségkedvenc fröccstúrákat idén a Lázár tesók, a Csaknekedkislány és a Pannonia Allstars Ska Orchestra vezetik. Az utóbbi időben már hasonlóan népszerű sörtúrákat pedig Varga Livius, Szűcs Krisztián, valamint Leskovics Gábor és Dióssy Ákos viszi.

Lesz ezen kívül több kávé-, bor, sőt sajtkóstoló program, de a bevállalósabbak a rekeszépítést vagy az extrém barlangtúrát is kipróbálhatják. A játékosabb kedvűeket pedig a zsonglőr játszóház várja.

A kisebbeket már megszokott módon a FOO Gyermekbirodalom várja sárkány és lepkereptetéssel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, halhorgászattal, színezőkkel, könyvsarokkal, társas- és kártyajátékokkal. Ugyanitt ringató foglalkozásokat is tartanak.

Ismét kitelepülnek a Fishingre civil szervezetek is, idén többek között a Társadalomklinikával, az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel, a Mensával, illetve a Bázis Addiktológiai Szolgálattal lehet majd találkozni.A FOO azaz Fishing on Orfű fesztivál jellemzője, hogy a hangulat mindig éjszaka hág a tetőfokára.

A Fishing on Orfű 2022 off programjait részletesen ITT TALÁLOD.

Fishing on Orfű jegyek

A fesztiválra első kézből már csak szerdai napijegyek kaphatók 9990 forintért. A többi nap már korábban telt házas lett, sajnos a bérletek is elfogytak.

Aki lemaradt, egyrészt a TicketSwap rendszerében bízhat, ahol hitelesített keretek között, biztonságosan cserélhetnek gazdát a korábban vásárolt belépők.

Bár a cikk írásának pillanatában itt sincs elérhető jegy, érdemes rendszeresen visszanézni, illetve feliratkozni a várólistára, mivel akár az utolsó pillanatban is könnyen meggondolhatja magát valaki.

Léteznek külön erre a célra létrehozott Facebook-csoportok is, például EZ ahol szintén felbukkanhatnak belépők.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a TicketSwappel ellentétben itt a rosszhiszeműek akár csalhatnak is a továbbadott belépőkkel, ezért mindig legyél körültekintő, mielőtt valakitől megveszed a jegyét.

Fishing on Orfű szállás

Ami a szállásokat illeti, Orfű a kemping tekintetében nem szűkölködik: a Panoráma kemping a fesztivál területén található. Más kérdés, hogy a sátorhelyek gyorsan elfogynak, ahogy a belépők is. Éppen azért, mert a szervezők - szándékosan - korlátozzák a látogatók számát, hogy ne legyen a FOO-ból is egy Szigethez hasonlító gigarendezvény, hanem megőrizze bensőséges, otthonos jellegét.

A Fishing on Orfű szállás kínálat tekintetében a fesztivál területén kívül sajnos szűkösnek mondható. Ráadásul ezek sokszor "kihalásos alapon" működnek, a fesztiválozók többsége már az adott évi Fishing végén úgy köszön el a szállásadójától, hogy "jövőre ugyanitt". Mégis lehetnek szerencsés véletlenek és visszamondások, ezekkel kapcsolatban is az alábbi csoportot érdemes nézegetni.

Aki pedig nem ragaszkodik Orfűhöz, hanem beéri a környező településekkel, sokkal nagyobb merítésből válogathat, például a szallas.hu vagy a booking.com oldalakon.

Végül egy kis FOO nosztalgia

Sokan helytelenül úgy írják, hogy Orrfű, pedig a település neve Orfű

Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:

Minden fesztiválozónak jó szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Új klip: megjelent Metzker Viki első dala feleségként
A dögös lemezlovas KKevinnel hozta el a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét Plázs címmel.

Link másolása

hirdetés

Épp, hogy kimondta a boldogító igent a Fonogram-díjas DJ/producer, Metzker Viki második nagy szerelmét a zenét sem hanyagolja és június 24-én elindítja a siófoki Plázson bulisorozatát Metzker Viki & Friends néven. Az apropóból

a dögös lemezlovas KKevinnel közösen pedig elhozta a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét „Plázs” címmel.

Festői látképpel, fülig érő, ragyogó mosollyal házasodott meg június 2-án Metzker Viki, aki idén nyáron végre teljes erőbedobással élhet másik szenvedélyének, a zenélésnek:

„A június számomra felhőtlenül boldog pillanatokkal indult és a hátralévő része is legalább ennyire örömtelinek ígérkezik, hiszen rengeteg fellépésem van betervezve, és már nagyon vártam, hogy végre korlátozások nélkül, felszabadultan állhassak a lemezlejátszók mögé” – meséli Viki, aki hiánypótló szerepet tölt be a hazai elektronikus és popzene színterén.

Az előadó slágereit mind a szakma mind a közönség csodál: a „The Rhythm Of The Night” például Fonogram-díjas szerzemény lett, a Curtis-szel közös „Szívemen szárny” pedig platinastátuszt elérő, a több mint négy és fél milliós YouTube-nézettségével Viki egyik legnépszerűbb trackje lett, ahol egyébként Viki nemcsak producerként, hanem rapper/énekesként is lehengerlő, akárcsak a Miss Mooddal közös aranylemezes „21”. Nem mehetünk el a sztár fellépései mellett sem, hiszen DJ-szettjeivel szinte az összes földrészt bejárta már Koreától, Ibizán, Japánon, Ausztrálián át Amerikáig.

Viki nemzetközi színvonalú bangereit pedig maximálisan átélhetjük itthon, ugyanis június 24. péntektől egészen augusztus 19-éig forrósítja az Aranypart legnagyobb szórakozóhelye, a Plázs homokos színpadát több kiemelt fellépővel együtt. Most pénteken a tehetséges KKevin lesz Viki vendége, akivel közösen létrehozták a Plázs idei himnuszát mély zongoraakkordokkal és csontig hatoló beatekkel.

hirdetés

„Nagyon szeretem KKevin munkáit, úgy érzem, jól összeillik az általunk képviselt két stílus. A „Plázs” felvétele során flottul ment minden, egy stúdiózás alatt elkészült, aminek szövegét KKevin írta, én pedig a zenei alapot álmodtam meg” – mondta el Viki, aki azt is elárulta, hogy újdonsült férjével, Ferenczi Gáborral is egy színpadra lép majd az eseménysorozat keretein belül, aki egyben hazánk népszerű formációjának tagja.

A vérpezsdítő dal parádés, vízparti klippel debütál a Balaton partján.

VIDEÓ: Metzker Viktória feat. KKevin – Plázs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a Múzeumok éjszakája rendezvényeit vasárnap hajnalig
Országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlik szombat délutántól vasárnap hajnalig a 20. Múzeumok éjszakája, amely idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül.

Link másolása

hirdetés

A rendezvénysorozat országos megnyitóján, a Néprajzi Múzeumban Csák János kulturális és innovációs miniszter emlékeztetett arra, hogy az intézmény nemrég költözhetett be világszínvonalú új otthonába.

Ez a múzeum egyfelől tárgyak gyűjteménye, hiszen Magyarország és a világ kulturális örökségéhez tartozó műalkotásokat őriz, de ennél több: egyben szórakozási lehetőség és kreatív hely is - jegyezte meg.

Csák János elmondta, a Múzeumok éjszakáján a látogatók együtt ünnepelhetik a kultúrát, csodálhatják meg a műalkotásokat és a technikai vívmányokat, továbbá a változatos programokon magukba szívhatják a régi korokkal való találkozás szellemiségét.

A Múzeumok éjszakája idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a klasszikus kultúra olyan képviselői, mint a múzeumok is, fel tudják venni a versenyt a könnyebben fogyasztható szórakozási lehetőségekkel - közölte a miniszter.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: ezen a napon több száz magyarországi múzeum kora délutántól késő éjszakáig színes eseményekkel várja az érdeklődőket.

hirdetés

Részletes programajánlónkat itt olvashatjátok:

A Néprajzi Múzeum májusban megnyílt új otthona először szerepel a Múzeumok éjszakája helyszínei között. Az épületet és a tetőkertet a tervező vagy a főigazgató vezetésével is fel lehet fedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett Taraczky Dániel látványtervező is bemutatja.

Külön is bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, ugyanitt korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a "karikás tartalmak" iránt érdeklődők. Meglepetésprogrammal készül a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes. Ezen az éjszakán látogathatóvá válik a készülő állandó kiállítás látványos része, egy hatméteres adatszobor is.

A gyerekeket már 15 órától várja a múzeum. A nekik szóló programok sorát dzsesszjátszótér nyitja Dés Andrással és zenekarával, majd lampionkészítés, vajangbábok, fényfestés, népi játékok, mesterségek, manganaptár-készítés, filmvetítés, emlékfotó, beszélgetések is lesznek.

A Múzeumok éjszakája idei kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint harminc helyen készülnek különleges programokkal.

Budapesten a programban részt vevő helyszíneket egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon.

A Múzeumok éjszakája teljes, országos programja a www.muzej.hu linken elérhető.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
„Jó lenne ma is ilyen ruhákban járni!” – Bejártuk a Múzeumok Éjszakája több helyszínét is
Jubileumához érkezett a Múzeumok éjszakája. Idén a huszadik alkalommal rendezték meg az eseményt, amely hatalmas tömeget vonzott szerte az országban.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2022. június 26.


Link másolása

hirdetés

„Segítesz nekem a fotófalnál?” – kérdezte tőlem a 11 éves Nimród, aki Pomázról érkezett édesanyjával a Múzeumok Éjszakájára a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületébe, amely már egy hónapja várja látogatóit. Boldogan tettem eleget kérésének, és láthattam egy anya-fiú párost, akik eldöntötték, hogy aznap este megdöntik saját rekordjukat. Hiába, habzsolni kell az élvezetet. Mármint, hogy a lehető legtöbb múzeumot látogatják meg az éjszaka során. „Biztosan ez a legjobb taktika?” – kérdeztem, amire az volt a válasz, hogy szelfi biztosan készül!

Izgalmas az interaktivitás, és így ők is részesei lehetnek ennek a kavalkádnak.

És tényleg: rokonszenves volt, hogy Dr. Kemecsi Lajos főigazgató keresztül-kasul futotta az épületet, ami önmagában is komoly sportteljesítmény, és mindezek mellett mindenkihez volt egy kedves szava. Mondjuk, olyan tárlatvezetőkkel, mint Für Anikó színművésznő, lássuk be, nem volt nehéz dolga. Tény és való, hogy idén kitettek magukért a szervezők, hiszen 431 intézmény 2500 programja közül válogathattak az érdeklődök, és be kell vallanunk, egyik sem okozott csalódást. A kiemelt helyszín idén Szolnok volt, ahol a szervezők az óriási zivatarra is felkészültek, így amikor megjött az égi áldás, zökkenőmentesen oldották meg a látogatók összeterelését.

A múzeumok rengeteg újdonsággal készültek és tettenérhető volt, hogy próbálták feledtetni az elmúlt két esztendő Coviddal megtűzdelt hónapjait. Az „erőgyűjtés” nem volt hiábavaló.

Ennek az éjszakának mégiscsak megvan a maga varázsa. És valóban: több százezren döntöttek úgy, hogy a pandémiát követően felkerekednek, és meglátogatják az ország múzeumait. Meleg ide vagy oda, az épületek hűsítő falai nagy vonzerőnek bizonyultak. Jómagam egy emblematikus helyszínt választottam kiindulási pontként: a Hősök terét.

Meglepetésemre hatalmas tömeg fogadott, és mikor a külföldi turistáktól érdeklődtem, hogy miért is vannak ennyien, rám csodálkoztak. A Múzeumok Éjszakája miatt, hangzott a válasz, mert ez valami más, valami különleges. És tényleg. Meglepetés volt számomra (kellemes), hogy több színész is szívügyének érezte az estét. Az Unikum Házban Csernák János Zwack Józsefet személyesítette meg tárlatvezetései alkalmával.

„Nagy kihívást jelentett számomra, de abszolút tudtam azonosulni a szereppel. Igaz, egy 90 éves úr bőrébe kellett bújnom, de a helyszín magával ragadó, és a sok csillogó szempár is, ami reám szegeződött.”

hirdetés
Csernák János, Zwack József szerepében

Az előadása mindenkit lenyűgözött, no meg az Unicum-kóstolás, ami azért kellő csáberő volt a húszas évei elejét taposó korosztálynak. És ha már fiatalok, Medveczky Balázs szerepeltetése is telitalálatnak bizonyult, aki egy limuzinnal kísérte végig egy játék nyerteseit az éjszaka folyamán.

„Az elmúlt időszakban ritkán jártam múzeumba, pedig annak idején rendszeres látogató voltam. Korholtam is magam, hogy ezekre több időt kellene szakítanom, mert emlékszem, gyermekkoromból mekkora örömöt jelentett például a Közlekedési Múzeumban a járművekre felülni és hajtányozni többedmagammal. Képes vagyok órákig elidőzni a tárgyak mellett, és csodálni a múltat. A jövőben, ha lesz időm, biztos, még több helyszínre ellátogatok majd” – mondta a Pepe és az Apatigris egyik főszereplője, aki azt is megjegyezte, hogy örömmel látja a családokat és a lelkes tekinteteket, annak ellenére, hogy a Kőbányai úton háromkilométeres sor gyűrűzött a tikkasztó melegben.

Később egy hölgycsapathoz csapódom, akik a Nemzeti Galériába tartanak. Az Art Deco kiállítás a vonzerő, mert kíváncsiak, hogy a huszadik század elején hogyan öltözködtek a hölgyek. Modellek mutatják be a ruhakölteményeket.

Utazótársaim közül Fanni a legbeszédesebb, aki az ELTE-n szerdán államvizsgázott anglisztika szakon, sikeresen. A gratulációkat követően kérnem sem kell, és ömlik belőle a szó.

Van a ruhákban valami megfoghatatlan elegancia, mondja, és jó lenne ma is ilyen ruhákban járni!

– emel ki egy szempontot.

A többiek csak mosolyognak rajta, de látszik, hogy egyetértenek vele. Aztán elmerülünk a mostani udvarlási szokásokban, de a korabeli plakátoknál mindannyian csendben maradunk. Végül Zita töri meg a csendet (társaságunk egyik tagja), aki elmeséli, hogy négy gyermek édesanyja és az első alkalom, amikor senki sem csüng a nyakán és férjével, illetve barátnőivel közösen barangolhatnak a Múzeumok éjszakáján. Lett volna egy házibuli Zuglóban, de ők inkább a kultúrára szavaztak, a tartalmas együttlétre, mert ez tölti fel őket.

Aztán érdeklődőm, hogy merre tovább, mire mindannyian mosolyognak: „amerre visz az utunk”. Nyüzsög a város, pezseg az élet. Mindenki jól érzi magát. Egy picit másképp, mint a hétköznapokban. Az éjszaka valóban életre kelt a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton, ahol az újragombolt hagyományok égisze alatt sikerült a fiatalokat is megszólítani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: