KULT

Boldogok vagyunk-e – Megérkezett az újhullámos popénekesnő Solére második lemeze

Solére nagy izgalommal készül a nyárra, mert a Puskás Arénában mindhárom Coldplay koncerten ő nyithatja a programot, és külön megtiszteltetés számára, hogy a zenekar maga szavazott neki bizalmat.


Hazánk szeretett, újhullámos popénekesnője, Solére második lemezével jelentkezik, mellyel egy merőben más alkotói irányt indít el. A beszédesen Boldogok vagyunk-e című, új anyagon minden olyan stílust megtalálunk, melyek eddig is jellemzőek voltak az előadóra, mégis egy sokkal letisztultabb és céltudatosabb érát ölel fel. A projektben új még, hogy ezúttal a producer, DOÓR vállalt fő háttérszerepet, de egy-egy szám erejéig WaTa, Vava, Kovács Miklós, a Gerendás tesók, azaz Gerendás Ruben, és a jelenleg LA-ben producerkedő Gerendás Dániel is kezességet vállalt.

Szigeti Zsófia – aki a kiválasztott, magyar support produkció a Coldplay mindhárom teltházas, Puskás Arénás koncertjén, tavaly pedig a Spotify Equal kampány nagykövete volt – az évek alatt eggyé vált a Solére művésznévvel. A dalszerző köztudottan teljes vállszélességgel beszél elakadásairól, mentális kilétéről erőt adva sok fiatalnak.

„Már sokadjára léptem vissza a menedzseremnél, hogy egyszerűen nem lesz meg tavaszra az ígért lemez. Aztán az év elején alkalmam nyílt egy hónapot eltölteni Los Angelesben, a NAMM zenei konferencián egy nagyon kedves barátom, egyben a lemezen co-producer Gerendás Dani jóvoltából. Ott virágzik a kulturális élet, az emberek nyugodtak, rengeteget jameltünk, kapcsolódhattam dalszerzőkkel.

Annyira jót tett a közeg, hogy csak úgy kiszaladtak belőlem a számok, maguktól naturálisan bontakoztak ki. Végül ebben az állapotban nyugtáztam, hogy mégis lesz album. Ami más, hogy most már nem akarom megfejteni, hogy mi az abszolút igaz, hanem kezdem elfogadni, hogy olyan talán nincsen”

– árulta el Solére, aki az IMA című, első albumát követően egy kompaktabb, hétszámos anyaggal ajándékozza meg közönségét. Elmondása szerint az IMA azt szolgálta, hogy a benne több év alatt felgyülemlő érzést kiadja magából és egy festői hasonlattal élve, egy tág kiállító térben mutathassa be az összes technikát, amellyel dolgozik. Most azonban szűkült ez a tér, és nem feltétlenül a negatív értelemben.

A címadó Boldogok vagyunk-e igazi kulcsdal, egy érdekesen megírt, belső párbeszéd, számvetés a hogyan továbbról és a felnőtté válásról, melyekről Solére így mesélt:

„Minden albumomra úgy tekintek, mint egy már elmúlt időszakot összefoglaló anyagra. A Boldogok vagyunk-e inkább egy kezdetet jelöl számomra. Úgy érzem, vissza kell lépnem, mert nem véletlenül volt a hintázás, hogy lesz-e lemez, vagy sem. Kell az alkotói súlytalanság, a nyugalom, túl nagy pszichológiai nyomás volt rajtam az utóbbi időkben. Ez egyszerű biológia, csak jelez a testem, hogy le kell lassítani. És mielőtt még bárki félreértené, ezeket az elvárásokat csak is én állítom magamnak, ez az én fejemben létezik és most jött el az ideje, hogy helyre tegyem ezt.

Ha azt szeretnénk megvizsgálni, hogy boldogok vagyunk-e, akkor egész egyszerűen meg kell néznünk, mekkora arányban vannak örömpillanataink egy egységnyi időn belül. Sokkal több az olyan momentum, amikor boldognak érzem magam, mint régen. Hosszú út van mögöttem, hogy ki tudjam ezt mondani, de most még kell egy kis táv. A lemez után szeretnék valami egészen mást csinálni. Egy időre tervezek elvonulni, kicsit többet utazni és magamnak zenélni, ha jól esik, ami az alkotást illeti.”

Persze, Solére nem tűnik el, sőt hatalmas izgalommal tölti el, hogy a Puskás Arénában mindhárom Coldplay-koncerten ő nyithatja a programot, külön megtiszteltetés, hogy a zenekar maga személyesen szavazott neki bizalmat. Emellett a dalszerzőt június 7-én várják a MÜPA színfalai, ahol egészen más, kibővített felállásban adja elő dalait, a közelgő nyári fesztiválok előtt.

Végezetül jöjjön a Boldogok vagyunk-e dallista Solére széljegyzeteivel:

1. All In /Szigeti Zsófia, Doór Mátyás/ - „Amikor kicsi voltam kizárólag a nővérem volt az, aki mellett teljesen önmagam tudtam lenni, és mindig extra biztonságérzetet nyújtott nekem érzelmileg. Az All In refrénje ezt az állapotot festi le, én pedig folyamatosan keresem, hogy tudom ezt az érzetet megtalálni egyedül, felnőttként. Zeneileg úgy érzem, hogy egyre letisztultabban, és egyértelműbben tudom kifejezni magam, és ennek is köszönhetően ez egy igazi pop dal lett.”

2. Forog /Szigeti Zsófia, Gerendás Dániel/ - „A történelmi pillanat, ami után többet nem mentem bulizni.”

3. Mindenki énekel /Szigeti Zsófia, Gerendás Dániel, Gerendás Ruben/ - „Az igazi Los Angeles-i életérzést adja vissza a dal. Csak úgy egyszerűen kigurult belőlem, amikor Daniékkal arról beszélgettünk, hogy mennyire szeretem a közönségemet és erről nem igazán szoktam beszélni. Azt érzem, hogy egyenlőség van közöttünk, egymáshoz közel tudunk lenni, igazi közösség.”

4. Perem /Szigeti Zsófia, Doór Mátyás/ - „Hajlamos vagyok a számomra legintimebb dolgokról borzasztóan pragmatikusan beszélni, mintha nem is rólam szólna, a Peremről úgy meg nem szabad.”

5. Megtalálom /Szigeti Zsófia, Doór Mátyás/ - „Az első felvétel a lemezről. Tavaly nyáron írtam, klasszik se veled se nélküled, amiből lett egy nagy magány. Egy annál is nagyobb, mint előtte.”

6. Nekedami /Szigeti Zsófia, Varga-Vallyon Máté/ - „Amikor még mentem bulizni és esetleg nem úgy ébredtem másnap, ahogy terveztem…”

7. Boldogok vagyunk-e /Szigeti Zsófia, Doór Mátyás, Varga Tamás/ - „Boldogok vagyunk?”

Az album itt érhető el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: