KULT
A Rovatból

Robin Williamsszel kezdte, ma saját életének legnagyobb drámáját viszi vászonra – Ben Affleck portréja

A színész válása, függőségei és összeomlásai mind ott lesznek legújabb filmjében. Megnéztük, hogy alakult a pályája a Good Will Hunting óta.

Link másolása

Benjamin Géza Affleck-Boldt 1972-ben született Kaliforniában, és a massachusettsi Cambridge-ben nevelkedett. Édesanyja tanítónő volt, apja pedig szociális munkás - a színész a híressé vált, nemrégiben készült interjúban beszélt apja alkoholizmusáról, melyet sajnos ő is örökölt. A szülők később elváltak. Bennek, aki nem tudná, van egy öccse, a színész-rendező Casey Affleck, aki szintén Oscar-díjas, akárcsak kétszeresen díjazott bátyja. Affleck középső nevét, a Gézát egy magyar családi barátról kapta, aki holokauszt-túlélő volt.

Affleck már azóta színész akart lenni, amióta az eszét tudja, így gyerekként szerepelt Burger King-reklámban, majd egy PBS minisorozatan is, a The Voaye of the Mimiben, 1984-ben. Ekkortájt ismerte meg legjobb barátját, Matt Damont, s ők ketten folyamatosan együtt lógtak, még drámaórára is együtt jártak. Ben tiniévei kisebb tévés munkákkal teltek, de az ambíció már akkor dolgozott benne.

1993-ban már a felnőtt Ben Afflecket nézhettük a moziban: játszott a Tökéletlen időkben, majd Kevin Smith Shop-Showjában és a Comic Strip-Képtelen képregényben is. Ezek a filmek azonban inkább a független közegben tették ismertté, az áttörés még váratott magára.

Olyannyira nehézkes volt a sora, hogy ekkoriban hárman laktak Mattel és Casey-vel egy lepukkant bérlakásban, és egy idő után teljesen elegük lett abból, gy felejthető szerepeket kaptak - vagy visszautasítást. Matt ugyanebben a cipőben járt, ezért eldöntötték, megírják a saját forgatókönyvüket. Így született meg a Good Will Hunting 1997-ben, amit az ügynöküknek adtak. Innentől sem ment minden simán, de a szkipt végül a Miramaxnál kötött ki, és még az év decemberében be is mutatték a filmet. Aminek egyébként a pszichológus bőrébe bújt Robin Williams legszebb alakítását köszönhetjük.

A Good Will Hunting hatalmasat robbant. 9 Oscarra jelölték, mindkét színész világhírű lett, és a mozi két Oscar-díja közül az egyik az övék: a legjobb eredeti forgatókönyvé (annak ellenére, hogy egyes rosszindulatú pletykák szerint egy harmadik forgatókönyvíró a szerző, ezt gyorsan cáfolták). Innentől Affleck végre maga választhatott, milyen filmekben játszik..

A színész ezek után gigaprodukciókkban játszott: ilyen volt az Armageddon, a Szerelmes Shakespeare és a Pearl Harbor. A rettegés arénája és a Daredevil is box office siker volt, 2006-ban pedig Golden Globe-ra jelölték a Hollywoodlandben nyújtott alakításáért. A következő években családot alapított Jennifer Ga rner színésznővel - három gyermekük született - és több mellékszerepet vállalt (Füstölgő ászok, Nem kellesz eléggé).

Szakmailag új korszaka 2007-ben indult, amikor a Hideg nyomon című thriller rendezésébe vágott bele, öccsével a főszerepben. A film igazán erős dráma-thriller, a műfaj egyik kiugróan egyedi darabja. Ezután írta-rendezta a Tolvajok városát 2010-ben, ami szintén egy igényes mozi volt. 2012-ben szakmai csúcsára ért rendezőként: az Argo-akcióért (2012), melyben játszott is, és egybena rendezője is volt, kiérdemelte a legjobb filmnek járó Oscart.

2014-ben Affleck a Holtodiglan című filmben játszotta a férfi főszerepet, melyet David Fincher rendezett, s hátborzongatóan rímelt a saját életére a nyilvámnosság előtt megalázott férj szerepe.

Utána pedig jött a Batman-korszak. Már a Holtodiglanban is látszott, hogy elkezdte magát durván kigyúrni az új éra kedvééért.

Sajnos a magánéletében is komoly fordulat következett: Jennifer Garner benyújtotta a váéókeresetet, és a drog- és alkoholfüggő Affleck magára maradt. Az utóbbi években ki-be járt a rehabról, volt ugyan barátnője, de az említett őszinte interjúban is exnejét említette, akinek megköszönte, hogy felelősségteljes, anyaként állt helyt a családi válságban.

És most jön a csavar: a színész józan, bevallása szerint összeszedte magát, de ami még bártabb döntés volt: csinált egy önmaga számára terápiás filmet. A The Way Back című mozi egy lecsúszott egykori sztárkosarasról (őt játssza a színész), aki lehetőséget kap az élettől:ő lesz egykori iskolája kosárcsapatának edzője.

Az egyik jelenet forgatásán a színész a rendező pár napja adott interjúja szerint annyira összeomlott, miközben filmbeli családjának tett ígéreteket, hogy a túl megrázó, személyesre sikerült részeket kivágják a jelenetből. Mi drukkolunk, hogy Affleck ne csak a vásznon, hanem a magánéletben is sikerre leljen - és nem mellesleg rettenetesen kiváncsiak vagyunk erre az alakításra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Az egész hazai sztárvilág gyászolja a 36 évesen meghalt Ferich Balázst: „Mérhetetlen fájdalom”
Tóth Gabi, Czutor Zoltán és a Carson Coma is kifejezte együttérzését. A Supermanagement társtulajdonos-ügyvezetője csütörtök hajnalban halt meg hosszú betegség után.

Link másolása

Az egész hazai zenei világ gyászolja a 36 évesen meghalt Ferich Balázst, a Supermanagement nevű kiadó-menedzsment társtulajdonos-ügyvezetőjét.

A zenei szakember számos hazai sztárnak, köztük Azahriah-nak, a Wellhellonak és Dzsúdlónak volt a menezdzsere.

Ferich Balázsról a Supermanagement másik alapítója, Tóth Gergő megható sorokkal búcsúzott a Facebookon.

„2012-ben vettük be a Blind Myselfbe basszusgitározni. Pillanatok alatt lettünk barátok. Rengeteget segített a zenekar dolgainak intézésében. Veleszületett tehetsége volt a menedzseléshez.”

A Supermanagement Facebook-oldalán csütörtök délután közzétett bejegyzésére azóta több mint ezer hozzászólás érkezett, köztük számos hazai sztár is kifejezte a részvétét. A Carson Coma zenekar egy fekete szívvel fejezte ki együttérzését, az AWS gitárosa, Brucker Bence pedig egy érzelmes üzenettel köszönt el Ferich Balázstól.

„A folyamatos profi és maximalista hozzáállásod mindig irigyeltem és nagyon nagy hatással volt rám! Ha nem ismerlek, bizony nem lennék ott ahol. Mindig emlékezni fogok rád!”

- írta többek között a zenész.

„Őszinte részvétem” - írta a hozzászólások között Azahriah gitárosa, Szabolcsi Fészek.

„Őszinte részvétem Gergő, sok erőt a családnak mérhetetlen fájdalom…” - írta Tóth Gabi.

„Végtelenül sajnálom, sok erőt kívánok Gergő!” - üzente megrendülve Czutor Zoltán.

Antal Timi énekesnő egy korlátozott ideig elérhető Instagram-sztoriban, egy fekete-fehér fotóval emlékezett meg, a képhez pedig azt írta:

„Ég Veled, Balázs!”

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
Teljes a káosz: az RTL úgy cserélgeti a főműsoridős műsorait, hogy erről már nem is szól
Teljes a fejetlenség a csatornánál, néhány nap alatt két fontos műsor ismétlése is csődöt mondott. Így hétköznap este ismét jöhetnek a pajkaszegiek.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Ember legyen a talpán, aki követni tudja az RTL hétköznapokat érintő műsorváltozásait. A csatorna láthatóan nem tudja, mihez kezdjen Az álommeló második évada utáni sávval, ahol egyre-másra bedőlnek a korábbi műsorok ismétlései.

A március 25-én indult álláskereső reality után először a Gólkirályság első évadát ismételték, elfogadható eredményekkel, írja a Sorozatwiki. Április 8-tól Az Árulók – Gyilkosság a kastélyban első évadát tűzték műsorra ugyanott, katasztrofális nézettség mellett.

Ezért most hétfőtől ebben az időpontban a Házasodna a gazda tavaly őszi, 6. szezonjának ismétlését kezdték el, ami két nap után szintén beleállt a földbe. Így péntektől, vagyis április 20-tól inkább egy újabb bőrt lehúznak Pajkaszeg lakóiról, és elkezdik A mi kis falunk hatodik szezonjának újravetítését.

A magyar sorozat után az RTL Híradó – Késő esti kiadás 10 perccel korábban, 22:40 helyett, 22:30-kor lesz látható a csatornán. Ezt követően a Gyilkos elmék 23:15 helyett, 23:05-kor kerül majd képernyőre.

A műsorváltozás a szombati és a vasárnapi napokat nem érinti.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Fotók: Eltemették Tordy Gézát
Ernyey Béla közös emlékeket idézve búcsúzott Tordy Gézától. Óriási szívű, nagystílű ember volt - mondta. A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott.

Link másolása

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

A 85 éves korában, március 30-án elhunyt színművész búcsúztatásán elsőként a jövő színésznemzedéke nevében Szőcs Artur mondott beszédet. A színész-rendező felidézte, hogy Tordy Gézát még színművészetisként ismerte meg, majd 15 évadot dolgoztak együtt. Kiemelte: Tordy Gézát ízig-vérig érdekelte a színházcsinálás, fontos volt számára a csapatmunka.

Ernyey Béla közös emlékeket idézve búcsúzott Tordy Gézától. Óriási szívű, nagystílű ember volt - mondta a művészről, akivel 1963-ban találkozott először, és akihez élete leghosszabb barátsága fűzte.

A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.

A színészet illanó pálya - fogalmazott. A kincs az az üzenet, amelyet át tudunk adni úgy, hogy a lelkekben minél tovább megmaradjon. "És te, Gézus, ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál" - mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Barátja és kollégája megható szavakkal búcsúzott a néhány napja meghalt magyar menedzsertől
Ferich Balázs Azahriah mellett a Wellhello, a Follow The Flow vagy az Anna and the Barbies partnere is volt. Az egész zenei szakma megrendülten búcsúzott a szakembertől.

Link másolása

Ferich Balázs halálát mi is megírtuk. Tóth Gergő, a menedzser üzlettársa és barátja jelentette be közösségi oldalán a hírt, egy rendhagyó megemlékezéssel. Ebből idézünk.

2012-ben vettük be a Blind Myselfbe basszusgitározni. Pillanatok alatt lettünk barátok. Rengeteget segített a zenekar dolgainak intézésében. Veleszületett tehetsége volt a menedzseléshez. Együtt találtunk ki minden hülyeséget is, nagyon egy húron pendültünk, ami a poénkodást illeti. Néha nem voltak határaink ebben, sokan nem is értették a vicceinket. Mi viszont nagyokat nevettünk együtt. A Blind egy underground banda volt, de a Bazsival töltött időszak volt az egyik legsikeresebb korszaka.

Amikor felvettek a Magneotonba és belekezdtem a zenekarok menedzselésébe, minden áldott nap a melómról beszéltem vele. Ő ajánlotta a Cloud 9+-t, én pedig megmutattam a főnökeimnek. (...) Amikor megalapítottuk a Supermanagementet, hatalmas kockázatot vállaltunk. A mai napig hatalmas hálát érzek a Wellhellónak, hogy bíztak bennünk, hiszen feladtak egy nagykiadós hátteret két fekete humorú hülyegyerek által összegrundolt, no name vállalkozásért. Velünk tartottak az újrakezdésben. Egy pici lakásban volt az első irodánk, Bazsi albérletében. Az első pár hétben csatlakozott az Anna and the Barbies és leszerződtettük a Follow the Flow-t. Aztán egyre nagyobb lett a cég. Megszállottként dolgoztunk, 24/7-ben. Egyre nagyobb irodákba kellett költöznünk, egyre több szuper, aranyos kollégánk lett. A cloudos Biksi Gabi beajánlotta nekünk Dzsúdlót, Szakács Geri a Follow-ból pedig Azahriah-t és Desht. A kis független kiadónkból, menedzsmentünkből komoly vállalkozás lett. (...) Bazsinak hatalmas szíve volt. Imádta a gyerekeit és feleségét, Dittát, a legjobb apuka volt, akit valaha ismertem. Soha nem emelte fel a hangját gyerekei jelenlétében, olyan kedves volt velük, hogy mindig ő lesz az egyik legnagyobb inspiráció számomra gyereknevelésben. (...) Persze voltak vitáink is. Egyszer nagyon megsértettem, és hiába kértem bocsánatot, egy darabig nem volt minden perfekt közöttünk. A kapcsolatunk akkor vált újra tökéletessé, amikor 3 évvel ezelőtt a legrohadtabb betegséggel diagnosztizálták. Az elmúlt időszakban soha semmin nem vitáztunk, mindent teljes egyetértésben csináltunk. Már most iszonyatosan hiányzik.

Nagyon szeretlek Bazsi.

– zárta megemlékezését Tóth Gergő.

Ferich Balázs három évig harcolt az életéért súlyos betegségével.

A zenésszakma részéről többen is búcsúztak a szakembertől:

Jajj, srácok... megrendülve állunk. Sok-sok szeretettel gondolunk Bazsira, a családjára és rátok, Geri. Őszintén együttérzünk és sok erőt kívánunk Nektek, az egész zenekar, a stáb nevében” – Anna and the Barbies.

Őszinte részvétem, Gergő, sok erőt a családnak, mérhetetlen fájdalom...” – Tóth Gabi.

Végtelenül sajnálom, sok erőt kívánok, Gergő!” – Czutor Zoltán.

Döbbenet, részvétem” – Molnár Tamás, fekete szíves emojival.


Link másolása
KÖVESS MINKET: