KULT
A Rovatból

Az eddigi legjobb nyitány, amit valaha láttunk? Tökéletesen indul a Fallout

Az Amazon válasza a Last of Us-ra! Bebizonyították, ez az óriás cég is tud legalább olyan jó posztapokaliptikus világot alkotni, mint az HBO. Sőt, sok tekintetben még talán jobb is, mint a zimbes-zombis, túlélő, apa-lánya sztori. Nem annyira személyes dráma, sokkal inkább vérgőzös utazás, egy igazi klasszikus sci-fi világba.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. április 15.


Link másolása

Aki nem ismerné a Fallout-jelenséget: a Fallout videojáték 1997-ben indult hódító útjára, akkor még az Interplay nevű, azóta már megszűnt cég készítette és az egyik legmeghatározóbb PC-s játékának tartják. Az 1998-as második rész többször is elnyerte a minden idők legjobb játéka címet, sok-sok szaklap toplistáján. A franchise fő csapásvonala egy időre eltűnt, aztán a Bethesda 2008-ban újjáélesztette és átültette a felülnézetes szerepjátékot, egy könnyedebb lövöldébe.

Ettől a perctől fogva várt mindenki egy Fallout-mozifilmet.

Számtalan próbálkozás volt a játéksorozat újjáélesztésére a 2008-as újragondolás előtt, de senki nem találta meg a tökéletes folytatást. A Fallout 3 se lett az, de nagyon ügyesen felépített marketingstratégiával és hatalmasnak tűnő játéktérrel rengeteg pénzt keresett a Bethesdának. Azóta sokat megélt a sorozat, egy negyedik epizódot, egy online lövöldét, de film sosem érkezett.

Egészen eddig. Az Amazon felvásárolta a megfilmesítési jogokat, és úgy döntött, sorozat formájában hozza el nekünk a világvégét. Azért fura, hogy sosem készült eddig adaptáció, mert a Fallout világa tökéletesen illik a mozivásznakra, ez az univerzum feldolgozásért könyörgött. Hatalmas, hangulatos, látványos és annyira mély, mint egy pocsolya. Ez egyébként a Bethesda-termékekre általában igaz, gondolok itt az Elder’s Scrolls sorozat ötödik részére, a Skyrim-re, vagy a tavalyi év egyik legközepesebb, ámde legdrágább sci-fi játékára a Starfieldre.

Minden Bethesda játékban van potenciál, de hosszútávon nem tudják átadni, amit ígértek.

Ezért tökéletes az ezüstvászon. Ott nem kell maradandót alkotni, csak 2 órán át szórakoztatni. Akkor miért gondolta úgy az Amazon, hogy egy sorozatra elég van a Falloutban? Mert ügyesen nyúltak az alapanyaghoz. Mondhatni jobb Fallout történetet kaptunk, mint a második rész óta bármi.

A videojátékok feldolgozásának igazi mekkáját éljük. A remek Last of Us, a hatalmas sikerű Super Mario film, vagy Five Nights at Freddy’s, mind-mind rengeteg pénzt kerestek a készítőknek. Így nem csoda, hogy mindenki akar egy szeletet a tortából. 2024-ben jön a Borderlands film és a Sonic harmadik része, de már 2025-re is bejelentették a Minecraft filmet.

Ez addig nem is probléma, amíg ha tisztelettel és hozzáértéssel nyúlnak az alapanyaghoz.

Márpedig a Geneva Robertson-Dworet és Graham Wagner alkotópáros igencsak jó munkát végzett. Az Amazon egy vagyont költött el a sorozatra, annyira látványos, autentikus, minden karakter úgy néz ki, mintha a játékokból léptek volna elő. Az első rész olyan szinten beszippantott, hogy az sem tűnt fel, hogy a második erős vissza esés volt. Ügyesen adagolták a misztikumot és az akciót.

Történetünk szerint a világ atomháborúban megsemmisült. Csak hatalmas Vault-oknak nevezett menedékhelyen élők élhették túl. Egy ilyen menedéklakót követhetünk Lucy MacLean (Ella Purnell) személyében, aki a 33-as Vaultban él édesapjával, Hankkel (Kyle MacLachlan) és testvérével Normmal (Moises Arias). Aztán történik egy váratlan esemény, és Lucy a felszínen találja magát, ahol kiderül, hogy nem minden úgy van, ahogy azt a történelemkönyveik mesélik.

Igenis vannak túlélők, ámde a kinti világ nagyon veszedelmes.

De Lucy nem áll le egy percre sem, a küldetése, hogy megtaláljon valamit, ami megmentheti a családját. Útja során rengeteg veszéllyel találkozik, sőt szinte csak azzal.

A színészfelhozatal nagyon impozáns, Ella Purnell-t már a Yellowjackets óta nagyon szeretem, de a többi főbb szereplő is zseniális. Walton Goggins szinte dupla szerepben brillírozik, egyik egy zombi szerű, szinte hallhatatlan fegyverforgató igazságtalanság osztó, zsoldos, a másik pedig a világégés előtti színész legenda. Mindkettőben felejthetetlen az amúgy remek karakterszínész.

Egyetlen problémám a Maximust alakító Aaron Motennel van.

Szegény srácot nagyon mellé-castingolták, egyszerűen nem hiteles a szerepben sajnos. Pedig sok volt az ő vállán is, a három főszereplő körülbelül egyformán osztozik a játékidőn.

De nem állhatunk meg itt. A mellékszerepekre is igazán sok ismert arcot nyert meg az Amazon. Az alig két részben szereplő Kyle MacLachlan mellett szerepel kisebb játékidővel Matt Berry, Jon Daly, Michael Rapaport, Fred Armisen, vagy Chris Parnell. Ezek nem nagy nevek, de amint meglátjuk a színészeket, rögtön tudni fogjuk kiről van szó.

A rendezői névsor is igencsak impozáns, három részre szerződtették Jonathan Nolant, a friss Oscar-díjas Christopher Nolan testvérét.

Ő is igazán ért ilyen történetek elmeséléséhez, gondolhatunk szerelemprojektjére a WestWorldre. De a többi rendező sem ismeretlen név a sorozatos szakmában. Bátran mondhatjuk, hogy az Amazon igazi profi stábot szedett össze.

De milyen a történet? Meglepően jó. Sokkal mélyebb, mint gondolnánk. Fordulatos, izgalmas és jól felépített. Igazi minőségi adaptáció, tökéletesen visszaadják a játékok hangulatát, egyszerre humoros és kegyetlenül sötét ez a posztapokaliptikus világ. Itt az atomháború az 50-es években robbant ki, így a Fallout egyszerre kosztümös film és sci-fi. Az egészet így képzeltem el, amikor anno a Fallout 3-al játszottam.

Érdekesség, hogy a Fallout világának szempontjából ez a történet a legfrissebb, tehát később játszódik, mint akármi eddig, amit láthattunk, így még igazi rajongóknak is tud újat mutatni, miközben tele van utalásokkal.

A frakciók bemutatása is zseniálisra sikerült, az Enclave elnyomó orwelli utópiájából csak egy pillanatot kapunk, de a Warhammer 40.000 szerű Brotherhood of Steel kegyetlensége és ridegsége ámulatba ejtő.

Technológiailag csillagos ötös az egész sorozat. Mint említettem az első rész szinte hibátlan pilot. Ilyennek kell lennie. Még a B történetszál a bunkerben is meglepően érdekes rejtély. Lucy testvéréhez köthető nyomozás megoldását is nagyon vártam, még akkor is, ha egy kicsit csalódás volt a lezárása, de maga az út, ahogy eljutottunk odáig az mesteri. Mintha az AppleTV+ Siló sorozatát néznénk, sokkal minőségibb megvalósításban, ami nagy szó, hiszen ott magasra tették a mércét.

Egy dologra viszont fel kell hívnom a figyelmet: erősen, 18+-os a sorozat.

Nagyon részletesen mutatnak be olyan dolgokat, amikre nem biztos, hogy mindenki látni akart. Például milyen, amikor egy több tonnás harci páncéllal felfegyverezett katona túl erősen fogja meg valakinek a kobakját. Bizony ott belelátunk majd a gondolataikba is bizonyos személyeknek és az Amazon meg is mutatja, meglepő realitással. Mintha csak a The Boys-t néznénk. Kevés dologtól zárkóztak el a készítők, mondhatni szinte semmitől, ami az erőszak és a mocskos poszt apokaliptikus világ bemutatásához szükséges volt.

Mindenképpen ajánlom a sorozatot. Még ha nem is a legjobb videojáték adaptáció a piacon, közel van a tökéletességhez. Sokszor jobb, mint bármi, amit a Bethesda adott nekünk 1998 óta. A történet működik, a világ csöpög az atmoszférától, ha nem is minden pillanata arany, az első rész szerintem az utóbbi évek egyik legjobb bevezetése volt.

Aki szereti a Fallout világát, az valószínűleg már látta is az összes részt, aki pedig azt sem tudja, mi ez, az is adjon neki egy esélyt.

Nem fogja megbánni. A Fallout sorozat megtekinthető az Amazon PrimeVideo kínálatában, magyar szinkronnal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Osváth Zsolt az Azahriah-koncertről: Meghatározó marad számomra, mondhatni, átjárta a siker
Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb - mondta az étterem-tulajdonos influenszer.

Link másolása

Baukó Attila, azaz Azahriah a hétvégén három egymást követő napon adott teltházas koncertet a Puskás Arénában. Vasárnap Osváth Zsolt étteremtulajdonos és influenszer is ellátogatott; élményeiről az Instagram-oldalán számolt be.

„Nehéz ezt szavakba foglalni, mert sokféle érzés fog el, amikor a srácokról beszélek. Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb. Na jó, de sikerült? – hangozhat a kérdés. Azt gondolom igen!”

– írta Zsolti, köszönetet mondva azért, hogy a show részese lehetett.

„Mindenkinek mást jelent a siker. Van, akinek már beérni a munkahelyére is az, van, aki csak kergeti. És közben elfelejti, hogy már a sikert vágyni is egyfajta siker. Annak a sikere, hogy nem elégszel meg azzal, ami van, és többet, remélhetőleg jobbat akarsz. A tegnapi nap meghatározó marad számomra. Bizony! Mondhatni, átjárta a siker. De nem csak a siker. Szavak, érzelmek, hangok, fények, illatok, pillanatok. Történelmi pillanatok? Sokunknak mindenképp! Felejthető? Aligha. Kell még? Hmm. Kétséget kizáróan! Köszönöm.”

A hétvégi koncerteken részt vett Nagy Ervin, Magyar Péter, de Csonka András is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: