KULT

Annyi minden hátráltatta a legújabb Star Wars-sorozatot, hogy szinte esélye sem volt: Az akolitus – sorozatkritika

Csak, hogy a Trópusi vihar című „klasszikusból” idézzek, amikor a Disney fullba nyomja a kretént, abból semmi jó nem sül ki. Politikailag nem túl korrekt, de nagyon illik az egeres megavállalatra.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. június 07.Mert mi is a Disney? Nem gyermekkorunk varázslatos rajzfilmjeinek a mesélői, sőt nem is a dolgozóival mindig törődő stúdió.

A Disney egy kőkemény profitorientált megavállalat, akiknek csakis a bevételeik maximalizálása a célja, ne tévesszen meg senkit a nosztalgia és a marketing.

Mindig ezt fogják csinálni, ez az elsődleges direktíva, ha valami más lesz menő, olyan sebességgel fogják elhagyni a woke-vonatot, hogy pislogni se lesz időnk. Ezt nem szabad elfelejteni, amikor megjelenik valami új tartalom a Disney+-on. Miért is emelem ezt ki?

Az akolitus, egy rettenetes magyar címre keresztelt remek próbálkozás… lenne. Értem, hogy az egeres cégnél ragaszkodni kell a fordításhoz, de Az akolátus cím borzasztóan néz ki így leírva. De lépjünk is ezen a bibliai apróságon túl. A rajongók (magamat is beleértve) már a sorozat első lépéseinél felemás szájízzel olvasgattuk a híreket. Első körben VÉGRE eltértek az unalmas Star Wars-toposzoktól, ahol a már unalomig ismert klisékből építették fel a harmadik trilógiát és azóta szinte mindent.

Új korszak, ismeretlen közeg, Az akkumulátorgyár 132 évvel a yavini csata előtt játszódik

– ne kérdezze senki, miért ezt az időmértéket használja a Csillagok háborúja, arra gondoltam, hogy az amerikaiak már bármit kitalálnak a mérésre a megszokott SI-mértékegység helyett. Tehát egy olyan időszakot kapunk, ami messze van az ismert korszakoktól. Kicsit sajnálta mindenki, hogy nem az Old Republic-ot kaptuk, ami több ezer éve volt, de jobb ma egy High Republic, mint holnap egy Skywalker felemelkedése.

Ekkor a Disney lépett egy merészet, felkérték Leslye Headland írót készítőnek/showrunnernek. A hölgy korábbi művei alapvetően nem rosszak, bár kicsit tapasztalatlannak tűnt egy ekkora produkcióhoz. A netflixes Végtelen matrjoska nagyon szórakoztató volt és A (sz)ex az oka mindennek is mókás darab.

A probléma ott kezdődött, hogy a Star Wars mega-rajongó internetes közösségek nagyon toxikus környezetet teremtettek maguknak.

Az, hogy egy nő készíti a legújabb Star Wars-t, már kiverte a biztosítékot náluk és ott kötöttek bele a hölgybe, ahol tudtak. Persze Leslye-t se kell félteni, még azt is nyilatkozta, hogy ez lesz a leghomoszexuálisabb Star Wars-történet. Erre persze ugranak az incelek (guglizza meg mindenki magának, hosszú és fárasztó elmagyarázni, kik ezek…) és elindult egy durva lejáratókampány, ahogy ilyenkor lenni szokott.

Innen szép győzni és majdnem sikerült is! Ugyanis kijött Az egyházi gyertyahordozó első két része és leteszem az asztalra a kalapom, szórakoztató lett! Bár egy-két vészjósló jelet látok, hol-mivel-hogyan fogják kiakasztani az internethuszárokat, de eddig olyan, mint a nagy sikerű játék a Jedi: Fallen Order.

Egy kalandos, nem túl csavaros, látványos és hangulatos kis akciósorozat szerethető karakterekkel.

Bátran állíthatom, hogy a High Republic éra az utóbbi idők legérdekesebb Star Wars időszaka. Bár még mindig várom az Kinghts of the Old Republic sorozatot Disney… de addig marad nekünk a Bibliai című Csillagos háború-sorozat.

Történetünk szerint megölnek egy Jedit, amire felkapja a fejét a Jedi-tanács, mert épp békeidőszak van, illetve ki lenne képes eltenni láb alól egy Jedi-mestert? A gyilkos egy képzett erőismerő lehetett, aki fénykard nélkül elintézett egy hatalmas harcost. A jelek arra utalnak, hogy Osha (Amandla Stenberg) a tettes, aki padawan volt, de otthagyta a jedi rendet.

El is indul egy kommandó, Sol mester (Lee Jung-jae), Osha régi tanítója vezetésével, hogy elfogják a lányt, viszont amikor elérik ártatlannak tűnik.

Valami nem stimmel… Innentől csavarossá válik a történet, amit nem fogok lelőni itt, de ha valaki látott már egy brazil szappanoperát, az fél perc alatt össze fogja rakni a kirakóst és kitalálja ezt a furfangos forgatókönyvi húzást. Az átívelő rejtély ezen kívül működik, de nem gondolnám, hogy nagy meglepés lesz, ki is Akollégista mestere. Bár nagyon építenek rá. Meglátjuk.

A megvalósítás hibátlan, még egyszer kihangsúlyozom: EDDIG. Az Ashóka is jól indított és nagyot taccsant, meglátjuk itt mi lesz. Egy Andornak örülnék, ami végig zseniális maradt, ha már hülye magyar címeket emlegettünk, lehet húznak egy Mandalórit és a végét elszúrják. Nagyon drukkolok nekik, hogy ne hibázzák el ezt a remek lehetőséget. Az akció működik, mindent tisztán látunk, nem csak fénykard-párbaj van, tényleges harcművészetet látunk a képernyőn.

Mintha a Mátrixot néznénk, bár lehet ez csak a háromperces Carrie-Anne Moss cameo miatt jutott eszembe.

A színészek jók, a Squid Game-ből ismert Lee Jung-jae tiszteletre méltó Sol mesterként, az Éhezők viadala első részéből ismert Amandla Stenberg is ügyes a trükkös szerepében. De sok make-up alatt találkozhatunk még a Rozsomák harcos lányával a 2017-es Loganből, Dafne Keennel is. Jó kis csapat, reméljük megmarad a színvonal.

A hangulat egyébként közelebb áll A baljós árnyakhoz, mint az Old Republic-hoz. De ez nem probléma, ahogy telik az idő egyre többen kimondottan nosztalgikusan tekintenek vissza a George Lucas-féle második trilógiára. Azt kell mondjam pikk-pakk elrepül az első két rész játékideje. Nem is vettem észre és már kellhettem fel a fotelből. Tényleg legutoljára az Andor esetében voltam így Star Wars esetében.

A magyar katolikus lexikonból kölcsönzött cím szörnyű, de a sorozat tényleg a legfrissebbül ható disney-s tartalom, amit az utóbbi időben láthattunk a streamingszolgáltatónál.

Kár, hogy bérmálás utáni keresztségben nem a Tanítvány címet kapta a magyar fordítóktól... talán egyszerűbb lett volna, mint ez a badarság mindenféle gyertyázással. Az akolitus megtekinthető a Disney+-on magyar szinkronnal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: