KULT
A Rovatból

Amikor még Adam Driver karizmája is kevés – megnéztük a 65 című filmet

A 65 remek főszereplővel, látványos dinoszauruszos jelenetekkel, és némi csavarral próbál lekenyerezni, de mégsem áll össze az egész. Kritika.

Link másolása

Muszáj úgy kezdenem, hogy nem Adam Driver a hibás! Jó eséllyel miatta ül be erre a mozira az ember, és lehet, hogy jogos csalódottsággal is távozik, de erről a színész tényleg semmit sem tehet. Hiszen láthattuk már vicces és furcsa kapcsolatokban a Girls című sorozatban, odaadó apaként a Marriage Storyban, vagy éppen Kylo Renként a Star Warsban, és minden szerepben kivételes öröm nézni a játékát.

A film végeredményéért az író- és rendezőpáros Bryan Woods és Scott Beck azonban joggal kérhetőek számon, hiszen ha valami olyat várunk most is tőlük, amilyen az előző filmjük, a Hang nélkül volt, akkor rendesen hoppon maradunk.

(Mondjuk az is igaz, hogy a fent említett filmet, és annak folytatását csak íróként jegyzik, és ott a rendező John Krasinski volt.)

Nem segít az sem a helyzeten, hogy Magyarországon 16-os besorolást, valamint horror és sci-fi címkét kapott az alkotás. Pedig ez a film ennél távolabb már nem is állhatna egy horrortól.

Ha viszont a helyén kezeljük, és egy kalandos, dínós, tiniknek szóló, popcorn-mozinak hívjuk, akkor talán nem okoz csalódást. Bár hibái ettől még bőven vannak.

A történet 65 millió évvel ezelőtt játszódik. (Szóval abszolút nem a jövőben, ahogy ezt sok helyen, rövid leírásként olvasni lehet.) Egy űrhajós (Adam Driver) épp hibernált embereket szállít két bolygó között, amikor balesetet szenved, és a dínókkal teli Földünkre zuhan. Milyen izgi történelemhamisítás, nem? Nemhogy éltek előttünk tökéletesen emberszerű lények, de még fejlettebbek is voltak, mint mi most. A balesetet az utasok közül csak egy kislány (Ariana Greenblatt) éli túl, így nem túl meglepő módon a cél az lesz, hogy ők ketten hazajussanak.

Szerintem a történet annyira kiszámítható és gyenge, hogy olyan fordulat senkit sem fog érni, amitől leesik a székről, de kötelességemnek érzem, hogy szóljak:

innentől arcátlanul spoileres leszek.

Ismerős ez a sztori? Egy ismeretlen világ. Két idegen. Az egyikük egy árván maradt lány, a másikuk egy apa, aki pont nemrég vesztette el a hasonló korú lányát. A legújabb videojáték-adaptáció, az HBO Maxon nemrég hatalmas sikerrel bemutatott The Last of Us története is kísértetiesen hasonló.

És a The Last of Us után egy erősebb forgatókönyvvel megtámogatott mozinak sem lenne könnyű dolga, de így szinte nevetséges ez az egész.

Ha látta az ember a sorozatot, nem tudja nem összehasonlítani a két szereplő kémiáját, a bejárt utat, és az építkező érzelmeket. A 65 pedig finoman fogalmazva is csúnyán alulmarad mindenben.

Pedig Adam Driver rutinból hozza a formát, de egyszerűen nem tud elég jól kapcsolódni a kislány szerepébe bújt Ariana Greenblatthoz. A történet szerint nem beszélik egymás nyelvét, így alapból egy normális monológ sem tud kialakulni kettejük között. Van pár kedves és vicces szituációjuk, de nagyon súlytalan az egész, nem építkezik annyira, hogy körmünket rágva izgulnánk értük a véghajrában.

És nincs is min izgulni, hiszen pontosan tudjuk, hogy nem fognak csak úgy meghalni a közepén, hiszen akkor miről szólna a film vége.

Aztán itt vannak a dinoszauruszok, amik sok helyen egész jól néznek ki, hangulatosan kergetik a főhősöket, de sokkal többet érzelmileg nem adnak hozzá. Szépen lassan jönnek, egyre többen, egyre nagyobbak. És amikor meghal az óriási főellenségdínó, akkor kapunk még egy ugyanolyat, meg még egy ugyanolyat...

Ettől függetlenül a látvány a film erőssége. Szépek a színek, szép a környezet, és jó nézni a szereplőket meg a vadállatokat is.

Viszont a vágás határozottan pocsék. Az amúgy is döcögős forgatókönyvet még lejjebb tolja. Csak egy példa: A főhősök egy barlangban ragadnak, kúsznak-másznak, majd rájuk szakad az egész. És akkor hirtelen a kislány kiszabadul, és egy karcolás nélkül, abszolút kosz- és pormentesen fut is tovább a felszínen.

Felsorolni sem lenne elég hely, hogy hány ilyen pillanat van, amikor össze tudod rakni a lényeget, tudod követni a cselekményt, de képileg totál zavaros és kusza az egész. És a szereplők viselkedésében is túl sok logikátlanság van, de ebbe már bele sem megyek, mert teljesen felesleges mélyebb drámát vagy összetett érzelmeket keresni.

A katarzis annál a pontnál jön el, amikor a kislány megtudja, hogy az űrhajós végig hazudott neki, és már rég nem élnek a szülei. De ezt a "vitát" is gyorsan, egy könnycseppel lerendezik, és sietnek tovább még egy pár őshüllővel megküzdeni.

Próbáltam megérteni és elfogadni, hogy itt a lényeg a szórakoztatás, hogy ez csak egy habkönnyű kaland, de 93 perc rettentően sok a felszínes akciójelenetekre. Hiszen bőven lett volna idő legalább jobban elmélyíteni a karaktereket.

Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy sokak számára élvezhető ez a mozi (és ha hallhattam volna Adam Driver eredeti hangját, talán én is nyugodtabban ülten volna végig), de hogy maradandót nem tett le az asztalra a 65, az biztos.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
„Ez szégyen” – Kommentek tucatjai szólnak be a Cannes-ben győztes magyar filmesnek gratuláló Filmintézetnek
„Mégis mi a viharnak gratuláltok, hm? Nem támogattátok, háromszor dobtátok ki a tervét és végül francia pénzből készült el a film. Még promózni se promóztátok akkor, amikor felkerült a listára. Kisstílű csinovnyikok” – ez volt az alaphang a kommentekben.

Link másolása

Mi is megírtuk, hogy Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon, ahol egyedüli magyar versenyfilm volt.

Hamar híre ment, hogy a kisfilmhez a Nemzeti Filmintézet semmivel nem járult hozzá, magyarán hazai támogatás nélkül készült el. Összesen háromszor dobták vissza a filmötletet egyébként.

Erre jött a Nemzeti Filmintézet egymondatos gratulációja a Facebookon:

„Óriási gratuláció a 27 címü rövidfilm alkotóinak az Arany Pálmához!”

– írták.

Ezt lehet, hogy nem kellett volna, mert ha beleolvasunk a kommentekbe a bejegyzés alatt, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy magukra rántották az abroszt és ami rajta volt...

„A filmintézet háromszor visszadobta a tervet, így Franciaországban készült. Ez szégyen és kiválóan leírja a fideszes filmintézet működését.”

„Úgy tűnik ebből a gratulációból, mintha bármi közötök volna a filmhez és alkotóihoz. Ja, mégis. Annyi, hogy elutasítottátok őket többször is. Nemtelen ez a behízelgős álgratuláció.”

„Elég abszurd ez, mekkora gombóc lehet, hogy egy a rezsimnek nem behódoló, többször is visszautasított művésznek gratulálni kellett. Lehet, ha a stadionok füvét gereblyéző jobbágyokról szóló filmet készített volna, annak jobban örültök. Főleg ha flexibilis költségvetéssel készül.”

„Szerintem "nektek" ehhez hozzá sem szabadna szólnotok! Semmi közötök hozzá! Max a szégyen, hogy "megint" úgy érvényesül magyarként valaki a világban, hogy innen fél kontinenssel odébb álltak vele szóba. Nem pedig itthon, a hazájában. Hányinger a köbön!”

Kattints még kommentekért, és hogy végül hogy készült el a film:Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kiderült, mi okozta Tina Turner halálát
Az énekesnő régóta betegeskedett, 2017-ben veseátültetésen esett át, korábban pedig bélrákot diagnosztizáltak nála.

Link másolása

Rövid nyilatkozatot tett Tina Turner szóvivője, amelyből kiderült, mi okozta a rock’n’roll királynőjének halálát.

A 83 éves énekesnő halálhírét szintén a szóvivő közölte a világgal szerdán. Turner régóta betegeskedett:

2014-ben agyvérzést kapott, 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

A fellépésektől még évekkel korábban, 2009-ben, az 50. jubileumi világkörüli turnéja befejezése után visszavonult.

A Daily Mailnek az énekesnő képviselője most megerősítette, hogy

Tina Turner természetes halállal, békés körülmények között halt meg a svájci otthonában.

Turner a halála napjáig veseelégtelenséggel küzdött, illetve magas vérnyomása is volt egyéb betegségek mellett.

(Forrás: 24.hu, Daily Mail)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Szegedi Erika színésznő
A Jászai Mari-díjjas színművész közel ötven évig volt a Vígszínház tagja, ezalatt több mint 70 szerepben állt színpadra.

Link másolása

81 éves korában pénteken meghalt Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. A hírt a színház közölte a Facebook-oldalán.

A Vígszínház azt írta, hogy Szegedi Erika balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá.

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranoban.

Munkásságát többek között Jászai Mari-, illetve Déryné-díjjal tüntették ki, de megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.

„Szerepről szerepre formálódva és fejlődve bizonyította be Szegedi Erika, hogy különleges lelki hőszabályozóval rendelkezik, amellyel a szenvedély és az érzékiség forróságától, egy belső permanens izzáson át a gúny vagy a gonoszság metsző hidegéig széles skálán képes megjeleníteni a legváltozatosabb nőalakokat. Vérbő, szépasszonyt, szenvedély lázában emésztődő klasszikus figurát, gyermekien naiv butuska személyt, veszedelmesen ravasz perszónát, s ki tudná felsorolni még, hányféle karaktert, sorsot, életet” – ídézték egy 1977-ben róla megjelent kritikát

Szegedi Erika azonban akkor még csak pályájának elején járt, de ez a jellemzés mindvégig igaz maradt rá. Utolsó vígszínházi szerepében, a 2012-ben bemutatott Monokliban is múlhatatlan derűvel sziporkázott, hol kisgyermekként, hol pedig fölényes, rafinált asszonyságként komédiázott.

„Emlékét szeretettel őrizzük és ápoljuk”

- zárta bejegyzését a Vígszínház.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Tudtad, hogy Yoda majdnem bele sem került A jedi visszatérbe? 12 érdekeség a 40 éves filmről
Már 4 évtizedes A jedi visszatér, ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót minden idők egyik legnépszerűbb sci-fijéről.

Link másolása

A Star Wars univerzum rajongói rendkívül megosztottakká váltak az elmúlt huszonöt évben. Az előzmény-trilógia, a folytatások, a spinoff filmek, újabban pedig a Disney sorozatok borzolják a kedélyeket.

Egy valamiben azonban általában mind egyetértenek: az eredeti trilógia a legjobb.

Persze hogy azon belül kinek melyik film a kedvence, megint vitákra adhat okot. E sorok írójának az idén május 25-én 40 éves Return of the Jedi, vagyis A jedi visszatér áll legközelebb a szívéhez.

A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet a sci-fi műfaj meghatározó darabjáról.

Más lett volna a címe

A film eredeti címe „Revenge of the Jedi”, vagyis „A jedi bosszúja” volt. Később azonban a Star Wars szülőatyja, George Lucas megváltoztatta, mert úgy érezte, a „bosszú” nem illik a jedi filozófiához. Lawrence Kasdan forgatókönyvíró annak idején gyengének tartotta A jedi visszatér címet, de Lucast nem tudta megingatni.

A sokoldalú dublőr

A legelszántabb rajongók tudják, hogy a filmben Tracy Eddon volt Carrie Fisher dublőre. Meglehetősen híres az a forgatási fotó, amelyen a két hölgy látható, amint Leia hercegnő híres aranybikinijében napoznak. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Eddon nem csak Leiát helyettesítette, ha kellett: többször ő ugrott be Anthony Daniels helyett is C3PO szerepébe. Ő látható például akkor, amikor a droid leesik Jabba bárkájáról.

Breki a Star Warsban?

Salacious Crumbnak hívják azt az idegesítően vihorászó kis lényt, amelyet Jabba tróntermében láthatunk. A figurát életre keltő Tim Rose – aki egyébként Ackbar admirálist is mozgatta – egy interjúban azt mondta, Crumb kitalálót arra gondoltak a megalkotása közben, hogy nézne ki Breki a Muppet Showból, ha túl sok szteroidot szedne.

Jabbát megalkotni sem volt könnyű

Ha már szóba került Jabba: a hatalmas animatronikot hat ember mozgatta. Belül összesen hárman helyezkedtek el, hogy működtessék a karjait, a nyelvét és a fejét. Egy ember a bábu alatt fekve zsinegeket húzogatva nyitotta-csukta Jabba száját, és gondoskodott róla, hogy az oldala úgy mozogjon, mintha lélegezne. Ketten pedig távirányítással mozgatták a szemeket, beleértve a pupilla tágulását is. Végezetül egy utolsó stábtag géllel dörzsölte be a bábut, hogy nyálkásnak tűnjön.

Jabba megépítése 3 hónapot vett igénybe, 500000 dollárba került, és több mint 900 kilót nyomott.

Amikor nem működik a technika

Az uralkodó székét gépiesítették, hogy forgatni tudják, ahogy a felvétel megkívánta. Sajnos valamiért nem működött tökéletesen, ezért az uralkodót alakító Ian McDiarmidnek végül a lábával kellett besegítenie.

Yoda majdnem bele sem került

George Lucas a film készítése alatt kikérte egy gyerekpszichológus véleményét. A szakember azt mondta, valahogy egyértelműsíteni kell, hogy Darth Vader valóban Luke Skywalker apja, különben a 12 év alatti közönség azt fogja gondolni, a sötét nagyúr egyszerűen hazudott.

Az győzte meg a producert, hogy kiderült, a Vader hangját adó James Earl Jones maga is azt hitte, hogy a karaktere egyszerűen hazudik. Ezért döntött Lucas végül úgy, hogy a Jedi visszatérben is szerepelni fog Yoda, és ő erősíti meg a furcsa családi köteléket.

Egzotikus nyelvek

A Jedi visszatérben sok lény érthetetlen nyelven beszél. Ezek azonban nem kitalált dialektusok, csupán kellően egzotikusak ahhoz, hogy az átlag mozinéző ne értse őket. Lando Calrissian másodpilótája, Nien Nunb például a kenyai haya dialektusban beszél, ami kellemes meglepetést okozott a kenyai nézőknek.

Az ewokok sok mondatát filippínó nyelven írták, a legtöbb ewok szöveg azonban kalmükül van, ez a Dél-Oroszországban élő törzsek nyelve. Érdekesség, hogy maga az „ewok” szó egyszer sem hangzik el a filmben, sem a különböző ewok karakterek neve (Wicket, Paploo és a többi).

Jabba „hut” dialektusban beszél, amihez az inka kecsua nyelvből merítettek inspirációt.

A félelmetes öleb

Gyerekként igencsak féltem Jabba hatalmas szörnyétől, a rancortól. Talán már akkor sem paráztam volna annyira, ha tudom, hogy a fenevad ijesztő morgása valójában egy tacskóhoz tartozik.

Apja fia

Azt mindenki tudja, hogy a Star Wars-filmek zenéjét John Williams komponálta. Azt viszont talán kevesebben, hogy a neves zeneszerző fia sem esett messze a fától, hiszen ő Joseph Williams, aki a 80-as években a

Toto együttes énekese volt. Joseph maga is besegített apukájának, az Ewok által énekelt daloknak például ő írta a szövegét.

Harci rágók

Az endori csata jeleneteiben a távolban látszó űrhajók és objektumok valójában mindenféle random tárgyak, például megrágott rágógumik. A stáb tudta, hogy a sok akció elvonja a figyelmet, senki nem fog arra figyelni, mi van a háttérben.

A nagy túlélő

Luke Skywalker mellett Wedge Antilles az egyetlen X-szárnyú-pilóta, aki mindhárom filmet túlélte.

Aki nem kért belőle

A film rendezésére David Lynchet is felkérték, de ő visszautasította azzal, hogy „ez Lucas ügye”, és inkább leforgatta a Dűnét.

Link másolása
KÖVESS MINKET: