KULT

Állj készen, menj ki, és pusztíts! Számunkra ezt jelenti a metálzene és koncertezés – mondta Dave Mustaine

A Megadeth Crush The World című turnéja keretében június 9-én lép fel Budapesten, a Barba Negra Red Stage-ben. A Megadeth több mint harminc éve, 1993-ban járt először Magyarországon.


A világhírű amerikai zenekar alapítója, gitárosa és énekese észak-amerikai otthonából telefonon nyilatkozott az MTI-nek. A Megadeth Crush The World című turnéja egy éve tart, a legutóbbi, latin-amerikai rész idén áprilisban zárult. Mint mondta, öröm számukra, hogy ismét játszhatnak Magyarországon is.

"Egy turné során sok minden állandó, ha úgy tetszik, monoton. Nemcsak a közönség, hanem számunkra is fontos, hogy a koncerten elhangzó dalok cserélődjenek, de a hozzáállásunk mindig egyforma: állj készen, menj ki és pusztíts! Arra törekszünk, hogy a lehető legzúzósabb számainkat játsszuk el" - mondta Dave Mustaine.

A zenész a Metallicából távozva, 1983-ban alapította a Megadeth-et, amely eddig tizenhat stúdióalbumot készített és több mint 40 millió lemezt adott el világszerte. A csapathoz olyan hatalmas sikerek fűződnek, mint a Symphony of Destruction, a Trust, az Almost Honest, a Crush 'Em, a Breadline, a Dystopia vagy a Peace Sells.

Az elmúlt négy évtizedben a frontember mellett több mint harminc zenész fordult meg, jelenleg a gitáros Teemu Mäntysaari, a basszusgitáros James LoMenzo és a dobos Dirk Verbeuren a társa.

"Akkor kell váltani, amikor egy zenekarban olyanokkal játszol együtt, akiknek más elképzeléseik vannak a bandáról. A sok tagcsere oka ez volt, nem pedig az, hogy nem kedveltük volna egymást" - fejtette ki a frontember.

Mint mondta, a koncerteket ugyanúgy élvezi, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt, a hosszú turnékat pedig elviselhetőbbé teszi, hogy a szállítási és szálláslehetőségek, a koncerthelyszínek felszereltsége sokat javult az idők során. "Manapság kisimultabban, problémamentesebben lehet egy ilyen sorozatot végigcsinálni".

A Megadeth több mint harminc éve, 1993-ban járt először Magyarországon: az MTK Stadionban adott koncerten még a Sex Pistols punkklasszikusát, az Anarchy in the UK-t is eljátszották a ráadásban. Azóta rendszeresen visszatértek, legutóbb a koronavírus-járvány berobbanása előtti pillanatban, 2020 februárjában jártak Budapesten a Five Finger Death Punch társaságában.

Dave Mustaine-t fél évvel a koronavírus-járvány kitörése előtt torokrák támadta meg. A betegséget nagyon gyorsan, néhány hónap alatt leküzdötte, és azóta is tünetmentes. "Sokkoló volt számomra, amikor közölték a diagnózist 2019 júniusában, de egy ilyen hír mindenki számára letaglózó. Éreztem, hogy valami nem stimmel, és istennek hála, hogy még időben orvoshoz mentem a problémával".

A Megadeth a nyolcvanas évek közepén - a Metallicával, a Slayerrel és az Anthrax-szal együtt - egyike volt a thrash metál alapító atyjainak, a zenekar évtizedek óta a metálzene hivatkozási alapja. Számos világhírű csapatra voltak komoly hatással, zenéjük manapság is fiatal együttesek számára jelent követendő példát.

"Hatalmas megtiszteltetés azt tapasztalni, mennyien próbálnak arra az útra lépni, amelyen mi járunk. Amikor mi elkezdtük, minket is számos komoly hatás ért, például a Black Sabbath vagy a Judas Priest".

A Megadeth számait mindig is a szédítő riffek, a technikai kidolgozottság, a zajos speed metál tempó jellemezte. Ehhez társul Dave Mustaine egyedi szövegvilága, amely gyakran foglalkozik olyan témákkal, mint a halál, a háború, a politika vagy a vallás. A zenekar legutóbbi, 2022-ben megjelent stúdióalbuma, a The Sick, The Dying... And The Dead! is azt hozta, amit a rajongók vártak: elképesztő zúzást.

"Arról írok, amik az embereket foglalkoztatják. Az új lemezen is vannak nehéz témák, mint például a Dogs of Chernobyl. De azért időről időre felbukkannak olyan dolgok is a dalaimban, mint a szerelem vagy a boldogság, ilyen volt például a Loved to Deth, a Promises vagy az Ecstasy. Persze nyilván ezek nem olyan szerelmes dalok, mint amiket például George Michael írt" - fejtette ki az énekes.

A Megadeth 1991-ben kapta első jelölését a Grammy-díjra, ezt azóta további tizenkettő követte, de csak egy kapta meg az elismerést: a Dystopia című dal 2017-ben.

"Hogy ez jelentett-e számomra bármiféle elégtételt? Nos, talán valamennyire igen, de az odaítélési rendszer nincs az ínyemre, elsősorban azért, mert nem vonják be a közönséget. Zenekarok, előadók százainak, ezreinek aktuális munkáit nem lehet objektíven megítélni, még végighallgatni sem. Képzelje el, ha nekem kellene a latin jazz kategóriában szavazni - vicces lenne..." - mondta végül Dave Mustaine.

A Megadeth előzenekara június 9-én az Archaic lesz Barba Negra Red Stage-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: