KULT
A Rovatból

A zseni sakkozó lány esete a droggal – beránt A vezércsel

Az utóbbi idők egyik legjobb sorozata, ne hagyd ki!

Link másolása

Innen jó nyerni, szokás mondani arra, ha valaki nagy hátránnyal indul. A vezércsel főszereplője is ilyen figurának mondható, és ha már figura, arról azonnal a sakk juthat eszünkbe, főleg ez esetben, ugyanis a hősnő sakkjátékos. A Netflix sorozata egyszerre izgalmas, fájdalmasan szomorú és felszabadító - kevés széria van, ami ilyen érzelmeket képes egyszerre kiváltani a nézőből. Legutóbb a Patrick Melrose volt például ilyen, melynek hőse-írója  a való életben is komoly gyermekkori traumát élt át és élt túl.

A minisorozat középpontjában egy tragikusan induló élet áll: Beth Harmoné (Anna Taylor-Joy), aki 9 évesen elárvul, szinte feldolgozhatatlan körülmények között. Ezután egy árvaházba kerül, ám a bizarr körülmények ellenére - az itt lakó gyermekeket módszeresen gyógyszerezik, nyugtatózzák - itt fordul érdekeset is a sorsa.

Először elkezd kísérletezni a nappalra beadott nyugtatók hatásával éjjelenként, majd egy napon az intézmény pincéjében találja magát, ahol egy idős bácsi magában sakkozik. Az 1960-as években járunk Amerikában, eleve az árvaházban is csak lányok laknak, és egyáltalán, a nők megítélése a mainál is ingatagabb lábakon áll. De Beth addig erősködik, amíg a bácsi meg nem tanítja erre a játékra - bár már a mindennapos megfigyeléseiből nagyjából le is vette elsőre, miről szól a dolog - , majd minden nap megpróbál lelógni hozzá, hogy tovább tanuljon.

Mert az introvertált kislányt nagyjából semmi más nem érdekli, és öntudatlanul abba az irányba megy, amerre az agya vezeti: kifelé a sötétségből a fekete-fehér, számára biztonságot nyújtó fekete-fehér sakktáblába, egy olyan tevékenységbe, amiben tehetséges, ami megmenti. Jobban mondva nem tehetséges, hanem zseni.

Csakhogy gyerekként rászokni a nyugtatókra nem túl előnyös, Beth pedig ráadásul a gyógyszer bevétele után - amit teljesen random mennyiségben, azaz veszélyesen adagolva szed, ahogy épp össze tudja gyűjteni őket -, éjjelente a plafonon sakktáblát vizionál, és játszik.

Még akkor is sakkozik, amikor nem tudna, és eközben az elméje sajnos a gyógyszer hatását összeköti saját sakk-képességével, és ez láthatóan évtizedekre kódolódik benne: akkor tudok jól játszani, ha előtte beveszem.

Mi pedig annak drukkolunk, hogy tehetsége kivirágozzon, és az első pillanatban irreálisnak: hogy kigyógyuljon a függőségéből, illetve feltételezhető mentális betegségéből (ami lehet akár sima poszttraumás stressz szindróma is, de ugye az akkori pszichológia-pszichiátria még közelében sem járt a mainak).

A sakk persze szimbólum is: fekete-fehér, tiszta szabályokkal. Lehet bele kapaszkodni, aki játssza, csak arra a bábucsapatra fókuszál, és a gondolataiban bízik, és ha győz, mindig, újra és újra meggyőzi magát, hogy a gondolatai segítették győzni - tehát képes jól működni az élet egy területén.

Anna Taylor-Joy csodálatos alakítást nyújt, a zene gyönyörű, a dramaturgia feszes, a fordulatok váratlanok, és végre egy olyan sorozat, melynek középpontjában az elme és annak sokszínűsége és titokzatossága áll, és ami mindezt képes végtelenül szórakoztatóan és izgalmasan megfogalmazni. És még úgy is, hogy csettintésre nyitja meg az empátia csapjait a nézőben, aki, akárcsak a Patrick Melrose esetében, azon merenghet, hogy vajon mi az az erő, ami önpusztításuk ellenére itt tartja ezeket a tehetségeket - és drukkolhat, hogy itt tartsa, mert tőlük fényesebb a világ.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Videó: Ilyen rossz állapotban van Ozzy Osbourne, ezért marad el a turnéja
A többek közt Parkinson-kórban is szenvedő énekes alig tud már járni, és képtelen színpadra állni többé. Online még talán hallhatjuk énekelni, de a budapesti koncert is elmarad májusban.

Link másolása

Ozzy Osbourne megtörten bejelentette, hogy sajnos fizikailag képtelen teljesíteni a már meghirdetett Európa-turnéját. Instagram oldalán posztolta: "Ez a valaha volt legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek, drága rajongóim..."

A négy évvel ezelőtt történt quad-balesete és gerinc-sérülése miatt számos műtéten átesett teste már nem bírja a terhelést, nem tud utazni, fellépni pedig pláne nem lenne ereje.

A Black Sabbath frontembere 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved. Négy éve diagnosztizálták nála a betegséget, amikor egy szerencsétlen otthoni elesés miatt ugyancsak kórházba került. A rocklegenda akkor az amerikai televíziókban azt nyilatkozta: Minden végtagja fáj, remeg, zsibbad. Érthető tehát, hogy képtelen színpadon állva énekelni.

"Szintén hálás vagyok amiatt, ahogy mindannyian türelmesen ragaszkodtatok a megvett jegyekhez, de jó lelkiismerettel mostanra rájöttem, hogy fizikailag nem vagyok képes megcsinálni a közelgő európai és brit turnémat – írta Osbourne.

A videót a rocksztárról a Daily Mail hozta nyilvánosságra:

A Santa Monica-i sajtótájékoztató után láthatóan rossz állapotban, bottal bicegve kapták lencsevégre Ozzyt, aki igazi rocksztárhoz méltóan mégy egy peace-jelet mutatott a helyszínen várakozó rajongóinak.

"Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék"

- írta Ozzy.

A tavalyról idén májusra halasztott budapesti Aréna-koncert is része lett volna a Judas Priest-tel közös turnéjának, így ez is elmarad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 színésznője
Két éve rákkal diagnosztizálták, de ezután is folytatta a munkát. Több, Magyarországon is népszerű sorozatban játszott.

Link másolása

45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 és Star Trek: Picard sorozat színésznője – közölte a Variety.

A színésznő 24 évesen szerepelt először a Star Trek: Enterprise 2002-es epizódjában. Ezután még számos népszerű sorozatban tűnt fel: játszott többek között a Vámpírnaplókban, a Supernaturalban, a Runawaysben, az Időutazókban és a 24-ben is.

Werschinget 2020-ban rákkal diagnosztizálták, de ezt követően az elmúlt két évben is folytatta a munkát.

A színésznőnek három gyereke volt.

„A legegyszerűbb pillanatokban is megtalálta a csodát. Nem volt szüksége zenére a tánchoz. Megtanított minket arra, ne várjunk, hogy a kaland megtaláljon. »Menjetek és találjátok meg. Mindenhol ott van«” – írta gyászsoraiban férje, a szintén színész Stephen Full.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Jön a Házasság első látásra a TV2-n: szakértők hoznak össze párokat, akik az esküvőn látják először egymást
Már várják a jelentkezőket a külföldön nagy sikert aratott társkereső reality-be.

Link másolása

A Nagy Ő mellett egy másik párkereső műsor is lesz idén a TV2-n: a csatorna feléleszti a Házasság első látásra című reality-t, amit már 30 országban tűztek képernyőre Ausztráliától Olaszországon át Norvégiáig, egyes helyeken pedig olyan sikeres, hogy már számos évadot megélt.

Magyarországon korábban már próbálkozott vele az RTL, a 2017-es első évad után azonban nem folytatták. Az akkor összeházasított négy párból három már a forgatás ideje alatt a válás mellett döntött, a negyedik pedig nem sokkal a műsor után szakított.

A Házasság első látásra című reality-ben a szereplők nem a klasszikus jelentkezés-ismerkedés-randi-párválasztás idővonalon haladnak, hanem arra vállalkoznak, hogy

teljesen vakon, egy szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia és a társadalomtudomány területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva kutatják fel mindenki számára a tökéletes társat.

A párok először az esküvőn pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja. A nászút után összeköltöznek és megkezdik a közös életüket. Az első csóktól az első könnyekig a kamerák minden pillanatukat dokumentálják, miközben szakértők elemzik a kapcsolatukat.

Hat hét együttélés után a házaspároknak dönteniük kell: együtt maradnak, vagy külön utakon folytatják.

„Magyarországon minden negyedik ember magányos. Ha már önnek is elege van a sok félresikerült randevúból és esélyt adna a tudománynak, várjuk a jelentkezését” - invitálja a leendő szereplőket a TV2.

Akit érdekel a lehetőség, ide kattintva jelentkezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: