KULT

A pasi, akire ránézünk és röhögnünk kell: 73 éves lett Bill Murray, itt vannak a legviccesebb pillanatai

Szeptember 21-én tölti be a 73-at Hollywood magánéletben is legmókásabb csodabogara, aki mindig meg tud minket lepni.

Link másolása

Mivel Murray az egyik kedvencünk, nem mehettünk amellett a nem kerek évforduló mellett, amit ma ünnepel. Összegyűjtöttük, hogy az Oscar-jelölt színész szerintünk mikor volt a legviccesebb, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

Idétlen időkig

"Mindig ugyanaz a baromság. Jön egy papas az idétlen botjával és bekopogtat. Kicibálják a patkányt..." - mondja Murray megfáradt tévés időjárásjelentő karaktere egyik kedvenc Bill Murray-filmünkben, és a többi már filmtörténelem. A patkány ugye egy mormota, a tévés meteorológus pedig egy időhurokban reked a téli kisvárosban, és minden reggel ugyanarra a napra ébred. Amíg rá nem jön, mi a kulcsa. Addig pedig nagyokat nevetgélünk. Például a második reggelen, amikor rájön, hogy nagy baj van, tegnap már ugyanez megtörtént vele:

Aztán egy idő után fásultsága és kétségbeesése annyira átfodul, hogy azt gondolja, lehet, hogy megpróbálhatná jó oldaláról nézni a dolgokat, így kezdődik az egyik "ugyanolyan" reggele, mely során a szállodamenedzser nénit lelkesedésében le is smárolja:

Még szívesen elidőznénk ennél a zseniális kultfilmnél, de azért Murray palettája ennél szélesebb. 

Rushmore

Wes Anderson klasszikusa kapcsán talán nem is lehet vita tárgya, hogy csakis Bill Murray tudta így eljátszani ezt a jelenetet. Nem véletlenül érezhetünk némi párhuzamot az Idétlen időkig figurájának életuntságával, a rendezők szeretik kihasználni Murray az élet mindenféle szabályaival szembeni flegma attitűdjét. Ebben a filmben, ami telistele van abszurd momentummal, Murray egy gazdag üzletembert alakít.

Szellemirtók

Ez egy tipikusan Bill Murray-módon vicces jelenet. Magam is rácsodálkoztam, mennyi árnyalt humor van a színész játékában, mivel gyerekkoromban láttam utoljára, anno inkább a helyzetkomikumot értékeltem. Itt viszont elég ránézni az arcára, amint rácsodálkozik a szellemre a folyosó végén, hogy mosolyra fakadjunk.

Lost in Translation 

Az Elveszett jelentés Sofia Coppola második nagyjátékfilmje volt az Öngyilkos szüzek után. Bill Murray és Scarlett Johansson között csodás a kémia, és olyan komplex érzelmi világa van a filmnek, valamint az ő színészi játékának is, ami miatt megérdemelten jelölték Oscarra. Ebben a jelenetben a karaktere Japánban whiskey-reklámot forgat, és nem túl lelkes, ellentétben a rendezővel:

Ebben a jelenetben szintén elég sok minden elveszik a jelentésben, legfőképp a kondigép használata:

És bár az Elveszett jelentés dráma, Murray-nek és a forgatókönyvnek köszönhetően számos jelenetnek olyan egyedien vicces íze lesz, amint, csak hogy magamat ismételjem, a világon senki más nem tudott volna ilyen ízzel humorosra megcsinálni:

Zombieland

Murray zseniális cameója a film egyik legüdébb színfoltja. A zombiktól túlnépesült világban túlélő Jesse Eisenberg és csapata egy elhagyott kastélyban találnak rá Murray-re, ami magát játssza, illetve a film sztoriján belül azt is, hogy zombinak tetteti magát.

Ezt azonban hőseink nem sejtik, Eisenberg lepuffantja, ő pedig haldoklik egyet, de még mielőtt távozik az árnyékvilágba, elárulja, hogy sosem volt igazán eléggé vicces, és hogy volt, amit megbánt életében: a Garfield című filmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Nagy Ervin: Nem fogom befogni, azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom
A színésznek most is markáns véleménye van politikai, közéleti kérdésekről. Andy Vajnát már nagyon pozitív szereplőnek látja, de Rákay Philipről még mindig nagyon lesújtó a véleménye.

Link másolása

Interjút adott ez RTL-nek Nagy Ervin, akinek nemrégiben jelent meg A király, a gróf és a tanár című életrajzi könyve. A beszélgetésben számos közéleti témát is érintettek a színésszel, aki egyértelműen a kormánnyal szemben pozícionálja magát, számos ellenzéki tüntetésen is felszólalt.

A Király című sorozat sztárja mesélt Andy Vajnával való „kellemesen rossz” viszonyáról. Kettejük kapcsolata azzal kezdődött, hogy a színész felállt egy szerepből, ami miatt gellert kapott a kapcsolatuk. Ettől függetlenül Nagy Ervin úgy gondolja: „pláne úgy, hogy látom, milyen űrt hagyott maga után, pláne úgy, hogy látom, mi jött utána, ma már áldásosnak látom azt a lobbitevékenységet, amit a magyar filmért kifejtett. A halála után ennél csak rosszabb lett a helyzet.”

Beszélt arról is, hogy Thuróczy Szabolccsal való kapcsolatában nem okozott törést, hogy politikai nyomásra, nem ő, hanem Thuróczy játszotta el a Szia, életem című film főszerepét, bár egy ideig zrikálta ezzel kollégáját. „Van bennem azért egy nagy adag idealizmus, megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha mellém állna a szakma és senki nem vállalná a szerepet. Nagyon ritkán, de volt már rá példa, hogy ez a szakma kiállt valakiért. De ami ennél is fontosabb, hogy nagyon szeretem Szabolcsot, baromi jó színésznek tartom, és tudtam, hogy A Királyban nagyon jó kettőst fogunk alkotni mint Jimmy és a menedzsere” – mondta erről.

Elmondta azt is, hogy édesapjával épp a minap veszett össze a politika miatt. Szerinte ugyanis nem kellene ilyen hangosan szidnia a rendszert,

„az én érvem pedig az, hogy egy demokráciában miért ne tehetném. Ilyeneken szoktunk veszekedni. Mondtam neki, hogy vagy tíz éven át szóltam kulturáltan, de jól hallhatóan, de van egy pont, amikor elég”

– mondta el a színész.

Szerinte először Pintér Béla A bajnok című előadása miatt kezdte ki a hatalom. „Egyértelmű politikai támadás volt az a Katona József Színház ellen. Mert mit hirdet a hatalom? Hát azt, hogy elöl csillog-villog minden, tiszta udvar, rendes ház, megy a magánélet szentségesítése, miközben mennyi ereszcsatorna van ebben az országban” – fejtette ki erről véleményét Nagy Ervin.

A politika kapcsán szóba kerül a közte és Rákay Philip között lezajlott nyári posztháború is. Erről Nagy azt mondja: „Semmit nem bántam meg belőle. Amikor udvaroncok és mindenféle megmondóemberek szereptévesztésből személyes támadást intéznek ellenem, akkor lépni kell. [...]

Vannak, akik úgy érzik, mindent megengedhetnek maguknak, mert Orbán Viktor engedélyét tudhatják a zsebükben és becsmérelhetik például a tanárokat. Nekem kutya kötelességem ilyenkor visszaszólni, hogy ne már.”

A színész hozzátette: „Biztos sokan azt hiszik, hogy a Balatont bámulom könnyes szemmel, mert Árpa Attila a Sztárboxban szájba vert, de csalódást kell okoznom, nem így van.

Nem fogom befogni a számat. Ez nem győzelem vagy vereség kérdése. Azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom. Én ilyen mintákat kaptam a tanáraimtól, szóval nem fogom befogni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: