KULT

A leggonoszabb apa Darth Vader óta - Véget ért az Utódlás

Az Utódlás az HBO egyik legambiciózusabb projektje volt. Jesse Amstrong brit író megpróbált készíteni egy lebilincselő sorozatot, pozitív karakterek nélkül.

Link másolása

Az Utódlásban nincs egyetlen szereplő sem, akiben egy csipetnyi „főhős”-potenciál is lenne. Az első jelenetétől tudjuk, hogy nem Jeremy Strong a „főhős”, amikor bénán rappel és elszúrja a cégük egyik legfontosabb üzletét. Akkor ki? A kegyetlen apa, aki mindenki negatív példaképe? Nem. Itt a cél a címben rejlik: ki lesz a mitikus Waystar Royco főigazgatója? Ki lesz az utód?

Mindenki ezt a pozíciót akarja megszerezni. A családi vállalkozás, ami a sorozat középpontjában áll, egy médiavállalat, kicsit úgy tudnám leírni, mint jelenleg a Disney-t. Van egy hírcsatornája, mint az egeres cégnek a Fox News, vannak vidámparkjaik, mint a Disney World, és hatalmas nyaraló tengerjáróik is. A klasszikus médiavállalatok csúcsát képviselik, amelyek még az internet előtti időkből származnak.

A fő probléma abban rejlik, hogy nem tudnak szabadulni a tradícióktól, a korosodó részvényesektől és a beltenyészettől az igazgatói székekben.

Az utolsó igazi királya a Waystarnak a Roy család kegyetlen médiamogulja, Logan Roy (Brian Cox), aki az első epizódban úgy dönt, nem adja át a stafétabotot fiának, Kendallnak (Jeremy Strong), hanem továbbra is ő marad a vezérigazgató. Ez persze hatalmi játszmák sokaságát indítja el, mindenki akar egy szeletet a tortából és nem lehet tudni, ki fog kit hátbaszúrni.

Kicsit olyan érzésem volt, mintha a teljes szereplőgárdát a Trónok Harca számító és manipuláló Kisujj karaktere után írták volna. Senkiben nincs egy cseppnyi jóérzés se, ha a hatalomról vagy a pénzről van szó. Logan Roy a saját fiát börtönbe küldené, csak hogy a bőrét mentse. Lánya, Shiv Roy (Sarah Snook), még a férjét is eldobja magától, hogy keresztülhúzza testvérei terveit a hatalomátvételben. Azt gondolná az ember, hogy ezek után nagyon kellemetlen nézni az Utódlást, de nem így van.

Ámulva-bámulva nézzük, ahogy a szupergazdagok különböző kegyetlen módokon széttépik a családjukat

és habzó szájjal esnek egymásnak, miközben butábbnál butább döntésekkel ássák meg saját sírjukat. Nem igazán tudunk drukkolni egy karakternek sem, ezért a néző mindennemű tét nélkül, mintegy természetfilmként tekint be ebbe a varázslatos Krőzus gyűjteménybe.

A casting hihetetlenül erős. Brian Cox erre a mocsok szerepre született. Ő a leggonoszabb apa, akit Darth Vader óta hordott hátán a filmtörténet és mégis tudunk vele szimpatizálni, sőt bizonyos esetekben még a kegyetlen király tűnik a legjobb választásnak. Jeremy Strong az elnyomott „trónörökösként” brillírozik. Egy másodpercig sem tud neki szurkolni a néző, annyira életképtelen, hiába vannak jó ötletei, jó iskolái, papíron a legjobbnak kellene lennie és mégis

állandóan elcsúszik egy banánhéjon, amit ő maga dobott el.

Shiv Roy (Sarah Snook) neve tökéletes leírása a karakterének, a shiv angolul improvizált szúróeszközt jelent a börtönszlengben. Bárkit képes egy pillanat alatt agyonszúrni szavakkal, vagy egy nézéssel. Élmény volt figyelni a férjével, a Matthew MacFadyen által alakított Tom Wambsganstal történő párbajukat. Ott van még a közönségkedvenc, Kieran Culkin karaktere, vagyis Roman Roy. Macaulay Culkin "kistestvére" remekel a gusztustalan, elkényeztetett szépfiú szerepében, akinek minden újabb megszólalása undorítóbb az előzőnél. Kicsit Tyrion Lannisterre hajaz, csak jobbképű és kevésbé bírja a vért, és kevésbé okos, csak a szája nagy. A Scott Pilgrim a világ című kultuszfilm ellen óta ismerem a nevét és vártam, hogy valami nagyobb szerepben láthassam. Nos itt volt ideje kibontakozni a képernyőn.

Ez a negyedik évad egyértelműen Roman Roy évadja volt.

De nem mehetünk el a hórihorgas Greg kuzin (Nicholas Braun) mellett sem. Az első pillanatban még azt hittem Greg szemén keresztül fogjuk megismerni ezt az undorító „mesevilágot”, de nem így történt. Az első rész végére mindenki megbizonyosodhat róla, hogy Greg is ugyan olyan kétszínű, talpnyaló, gerinctelen féreg, mint akárki más az Utódlásban.

Mindannyian 100%-os teljesítményt hoznak, ebben az eszeveszett küzdelemben egy idejét múlt cég vezérigazgatói székéért. Jesse Amstrong készítő eddigi munkái inkább könnyebb hangvételűek voltak. A brit Fresh Meat egy időben nagyon kedvelt sitcom volt.

Nem gondoltam volna, hogy a laza hangnem után egy cégbirodalom elpusztításának a története lesz a következő állomás az írónak.

Sosem hittem, hogy a szupergazdagok titkos, mocskos, taszító kirakatéletét ennyire lebilincselően be lehet mutatni.

Azt nem állítom, hogy minden idők legjobb sorozata az Utódlás. Témáját tekintve sokakat hidegen hagyhat, én sem ugráltam, amikor elolvastam a szinopszist, de az első rész után tudtam, itt valami különlegessel van dolgom.

Ez egy mérnöki pontossággal összerakott svájci óra.

Minden évadnak van egy központi konfliktusa, ami végigkíséri az egész szezont, majd a nagy felhajtás után elsikkad. Nem fogok spoilerezni, de minden évadban a főkonfliktust könnyebben megoldják, mint egy kenyérvajazást 5-6 rész szenvedés után és még hatása sincs igazán a sztorira. Az Utódlás központi kérdése szinte sosem oldódik meg: ki lesz az utód?

Ha nagyon kötekedni szeretnék, a tét egyértelműen hiányzik a sorozatból. Senkinek nincs igazán vesztenivalója, mindenkinek a orsa függ a másiktól, az egyetlen kérdés az, hogy milliomosként vagy milliárdosként távozik a történetből. Karakterfejlődést se nagyon érezni, Kendall próbálkozik, de ő igazából önmaga ellensége és Roman sem tud az elkényeztetett hülye gyerek szereptől szabadulni.

Nagyon szórakoztató látni őket összetörni.

Sokakat zavarhat, hogy nem tudni, kiért lehet szorítani. Ugyanakkor, aki elkezdi a sorozatot, csak ülni és bámulja fogja ezt a csodálatos pusztítást, amit egy nagynevű család önmagával tesz. Kicsit lassan, néha laposan, de alapvetően nagyon szórakoztatóan.

Hogy ér véget egy sorozat, amiben nem drukkolunk senkinek? Egy mesteri módon összerakott blöff az egész. A történet folyamatosan utal rá, vezeti a nézőt a végső igazságra, ki is lesz a méltán jövendölt utód. Sokakban űrt hagyhat a befejezés, de szerintem tökéletes. Ezt a sorozatot sikerült a csúcson abbahagyni. Amikor a negyedik évad kezdett laposabb lenni, magasabb fokozatba kapcsoltak és leraktak egy epikus 80 perces lezárást, ami után minden Utódlás-fan csak elismerően fog bólintani.

Itt nem lesz Trónok harcás, vagy Dr. House-os szájhúzás.

Jesse Amstrong lapot húzott 19-re és megnyerte a játékot. Lehetetlen pozícióból egy tökéletes sorozatzárót hozott össze. Minden elismerésem és hiányozni fog a Roy család. Vagyis nem. Az érzés fog hiányozni, hogy nézhetem a família galádságait, miközben az önmagába harapó kígyóhoz hasonlóan felemésztik önmagukat. Az Utódlás négy évada megtekinthető az HBO Max kínálatában!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Azahriah írta a Valami Amerika-sorozat betétdalát
A fiatal énekes-dalszerző megtiszteltetésnek vette a felkérést, ugyanakkor merőben új helyzet volt számára a feladat.

Link másolása

Azahriah írta a Valami Amerika-sorozat betétdalát, a klipje már látható a YouTube-on.

A több részt is megért magyar vígjátékból most sorozat készül, ami az RTL+ streaming-felületén lesz majd elérhető. A széria főcímdalát pedig az alkotók Azahriahra bízták.

„Az az első pillanattól örültem a felkérésnek, ezek menő dolgok, és érdemes ilyeneket is csinálni szerintem. Ismertem a filmsorozatot, tudom mekkora hatása volt a magyar filmiparon belül, úgyhogy megtisztelve érzem magam”

- mondta a zenész a felkérés kapcsán.

A feladat azonban merőben új helyzet volt a fiatal énekes-dalszerző számára.

„Ez volt az első alkalom, hogy kötött pályán történt a zenekészítés, annak dacára is, hogy teljesen szabad kezet kaptam! Talán pont ez volt a rémisztő elsőre: hogy melyik irányból közelítsem meg a feladatot. Viszont ahogy ráálltam, minden jött magától, és írás közben jöttem rá én is, hogy mi lesz a témám és a keretezett története a zenének, ami a film magjával is harmóniában van. Remélem, a hallgatóknak is tetszeni fog!” - mondta Azahria.

A dalhoz egy klip is készült, ami ráadásul már előre ad némi betekintést a sorozat hangulatába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Azahriah a Valami Amerika-sorozat betétdaláról: „Nagy kihívás volt, először visszamondtam”
Szerinte egy filmzenéhez másképp kell hozzáállni. Végül a dalt és a szöveget is ő írta meg.

Link másolása

Azahriah akkora kihívásnak tartotta a Valami Amerika sorozat betétdalának megírását, hogy elsőre nem akarta elvállalni - erről beszélt az énekes a Fókusznak. Filmzenét ugyanis szerinte egészen máshogyan kell írni.

A több részt is megélt vígjátékból most sorozat készül, ami az RTL+ streaming-felületén lesz majd látható ősztől. A széria betétdalának egy friss szerzeményt akartak az alkotók, ezért Azahriáht kérték fel annak megírására. A fiatal énekes-dalszerző bár megtisztelőnek érezte, a feladat merőben új helyzet volt számára.

„Nagy kihívás volt, először visszamondtam. Merész vállalás, olyan szempontból, hogy egy filmzenéhez másképp kell hozzáállni, mint egy sima zenéhez”

- mondta a Fókusznak a zenész.

Az alkotással végül több hét alatt készült el, a munkában pedig szabad kezet kapott.

„Semmi olyan nem volt, aminek muszáj volt benne lennie. Ez kicsit nehéz is volt, mert annyira szabad kezet kaptam, hogy nem tudtam hova nyúljak. Aztán elküldtem egy demót akusztikus gitáron, ez tetszett nekik, és elkezdtem ezt kidolgozni” - mondta a munkafolyamatról Azahriah, aki

nem csak a dallamot, a szöveget is megírta a betétdalhoz.

Az új szerzeményhez egy klip is készült, amiben először láthatóak jelenetek a sorozatból.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Szirtes András filmművész
A Magyar Filmművészek Szövetsége közleményben tudatta a 72 éves rendező-operatőr-színész halálhírét.

Link másolása

Ma délelőtt került ki a Facebookra a Filmművész Szövetség közleménye Szirtes András haláláról.

Szirtes András 1969-ben érettségizett egy elektroműszerész szakközépiskolában, és villanyszerelő ipari tanuló lett. 1969–1994 között a Mafilm munkatársa, ahol villanyszerelő, műszerész, kábeles, segédmikrofonos, szalagjátszós, vágóasszisztens, vágó, segédoperatőr, operatőr, rendezőasszisztens, végül rendező volt.

1974–1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakos hallgatója volt. 1975-ben elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakát. 1987–1989 között az USA-ban tartott egyetemi előadásokat. 1990-től a Szirtes-Film Kft. vezetője.

Tagja a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Magyar Filmrendezők Céhének; a Kisoroszi Természetvédők Egyesület elnöke.

Szirtes András 72 évet élt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Végre egy okos sci-fi a moziban – Denzel Washington fia kilép apja árnyékából Az alkotóban
Egyértelműen látszik, hogy Az alkotó Gareth Edwards rendező/író szerelemgyereke. Régóta dédelgetett álma volt ez a szomorkás, grandiózus sci-fi, amellyel kicsit vissza is térhetett a gyökereihez. De miért is lett ilyen jó a film?

Link másolása

Amikor megérkezett a mozikba a Zsivány Egyes 2016-ban, én nagyon élveztem. Nem csak azért, mert a fanoknak minden pillanatban volt egy utalása az eredeti Csillagok háborújára, vagy a rajongósimogató utolsó nagy akciójelenet miatt. Nekem a Zsivány Egyes egy klasszikusan drámai sci-fi volt katonákról, akik mindent feladtak a céljukért, még az életüket is.

Ha levesszük a Star Wars-köpenyt róla, akkor is egy értékelhető mű lett volna, kevesebb főhajtással és utalással az űroperára persze.

Nem tudom, ki emlékszik a Zsivány Egyes körüli balhéra, a rendezőt állítólag kirúgták, és a végső vágásban már csak az írótárs és producer Tony Gilroy vett részt. Gilroy egyértelműen jelentős név az írószakmában, rengeteg nagy hatású műve mellett neki köszönhetjük például az Andor-sorozatot is.

De mi történt Edwardsszal? Nem rendezett filmet 2016 óta, ami erősen sugallja, hogy a stúdió valamiért nem volt megelégedve vele. Pedig a vizuális szakemberből író/rendezővé avanzsáló fiatalembert hatalmas tehetségnek tartották.

Az első nagy rendezése a szintén hangulatos, Szörnyek című sci-fi óriási siker volt, az alacsony költségvetés ellenére.

Majd a Godzillával elindított egy új franchise-t is. Ezt követően pedig jött a legnagyobb áttörés, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, ami minden tekintetben elismerésre méltó. Sokan megkérdőjelezték a sikert, egyrészt a hollywoodi dráma miatt, illetve kérdés, hogy vajon mennyit segített a nála sokkal tapasztaltabb és nagyobb nevű Gilroy. Edwards tényleg ennyire tehetséges?

A válasz immár egyszerű: igen. Elnézést a hosszú bevezetőért, de ez a fiatalember letett az asztalra egy grandiózus, több, mint kétórás science fiction drámát 80 millió dollárból. Ez a költségvetés egy ilyen vállalkozásra hihetetlenül hangzik. Pedig igaz, sőt a film szebben néz ki, mint egy 300 millió dolláros Marvel-szuperhősfilm.

Edwards a kisebb költségvetésű filmek világából érkezett Hollywoodba úgy, hogy ő maga csinálta a vizuális effektjeit, így pontosan tudja, hogy mire kell költeni, és mit-hogy kell felvenni, hogy jól nézzen ki.

Amennyire menő volt a Godzilla ejtőernyős jelenete, annyira menő az egész Alkotó. Nem kell vizuális orgiára számítani, mert az alkotók próbálnak a tudományos fantasztikum földhözragadtabb oldalán maradni, és hihető is az egész. A két operatőr, Greig Fraser és Oren Soffer kompozíciói álomszépek. Persze aki akar, az fog hibát találni a filmben.

Történetünk nagyon sok csavart tartogat, ezért csak annyit mondanék el róla, hogy a három nagy fejezetre osztott, szomorkás drámába oltott sci-firől van szó. Főhősünk, Joshua (John David Washington) egy leszerelt katona, akit visszarángatnak a szolgálatba a nemrég elhunyt feleségét (Gemma Chan) felhasználva. A célja megtalálni egy fegyvert és megsemmisíteni azt, mielőtt a gonosz mesterséges intelligencia fel tudná használni azt az emberiség ellen.

Kicsit úgy kell elképzelni, mintha a Terminátor-féle ítéletnap megvalósult volna, majd a kezdeti robbantás után az emberek állnának győzelemre.

Joshua eközben találkozik egy gyermekkel (Madeline Yuna Voyles), akit el kell kísérnie valahova, hogy a céljait elérhesse. Nem mondok el tényleg többet, ennyit is elég tudni róla. Ugyan vannak hibák a forgatókönyvvel és a film is lehetne 15-20 perccel rövidebb, illetve az üzenetet is kicsit arcunkba tolják, de az egész egyben egyértelműen magával ragadó.

Beszippant minket Edwards világa, és még többet akarunk ebből a kegyetlennek tűnő, búskomor jövőből. A színészek teszik a dolgukat,

John David Washington először kapott olyan szerepet, ahol lehetősége volt kitűnnie apja, Denzel Washington árnyékából és ez sikerült is neki.

Nem egyszerű az ő szerepe, de csillagos ötös lett a megvalósítás. Nagyon jó a gyermeket játszó Madeline Yuna Voylessel a kapcsolatuk, talán úgy tudnám őket jellemezni, mint az év eleji Last of Us sorozat két főszereplője közti kapcsolatot. Nehezen indul, de aztán elválaszthatatlanok lesznek. Allison Janney-t még érdemes kiemelni a mellékszereplők közül a viszonylag egydimenziós Howell ezredes szerepében: amit tudott, azt kihozta a szerepéből. A vizuális effekteket is csak dicsérni lehet.

Egyszerűen ilyen költségvetés mellett ez a látványvilág, CGI és praktikai trükkök elképesztőek.

A film zenéje is hasonló minőségi szintet üt meg, Hans Zimmer ismét elővette a zsenijét, és meglepett minket egy elektronikus álommal.

A mesterséges intelligencia gondolata most nagyon divatos, Edwards filmje mégis okosan, ügyesen, bár kissé kiszámíthatóan, de szórakoztatóan nyúlt hozzá a témához. Nem azt mondom, hogy filmtörténeti klasszikus, de

az utóbbi időben nem jut eszembe nagybetűs sci-fi, ami a nyomába érne.

Jó a szerkezete, sodró a lendülete, van kellő ideje kibontakozni, talán még egy kicsit sok is, de mégis egyben egy kerek egészet alkot. Van vele probléma, de az előadásmód, a látványvilág és az alapgondolat miatt megéri átsiklani ilyen apróságok mellett. Aki szereti a kissé lassabb, földhözragadtabb, emberközelibb, vagy „géphezközelibb” és kissé letargikus történeteteket, azok ne hagyják ki Az alkotót. Nem könnyű film, de csak ajánlani tudom.

Link másolása
KÖVESS MINKET: