KULT
A Rovatból

A Kőgazdag fiatalok olyan, mint egy kommunista kurzusfilm a gazdagok ellen – lement az első rész a realityből

A TV2 új reality-show-jának üzenete egyszerű: a gazdag fiatalok buták, felszínesek és kulturálatlanok, és meg sem kísérli, hogy árnyalja a képet.

Link másolása

A TV2 új reality sorozata, a Kőgazdag fiatalok – Rich Kids Hungary a Luxusfeleségekhez hasonlóan a rongyrázó gazdagok életébe nyújt betekintést. Ezúttal nyolc olyan fiatalt követhetünk nyomon, akiket már sokan ismerhetnek a közösségi média világából.

Ami engem illet, nekem egyedül PSG Ogli neve volt ismerős, de róla se tudtam volna sokat mondani, illetve természetesen Köllő Babetté, aki az első résznek csak a végén, a beharangozóban jelent meg, de ha minden igaz, ő is fog szerepelni valamilyen módon.

A műsor körülbelül minden negatív sztereotípiát megmutat, amit erről a rétegről elképzel az ember. Beképzeltek, felszínesek, pazarlóak, plasztikázottak, műek és buták. Ez persze csalóka.

A politikai propaganda világából tudjuk, hogy a médiában mindenki olyan, amilyennek mutatjuk.

Mondjuk a szó szerint pénzben fürdő PSG Ogliról nehéz feltételezni, hogy vannak erényei is. Bár annyi teljesen világos ebből az első részből is, hogy tele van kisebbségi komplexusokkal, amiket a pénzzel és pénzen megvehető külsőségekkel kompenzál.

Testőrt fogad, ami teljesen értelmetlen: egyrészt ki akarná megtámadni, másrészt ő is eléggé ki van pattintva, valószínűleg 10-ből 8 esetben meg tudná védeni magát. Aztán olyan bulit szervez, ahol 2 millió alatti öltözetben nem lehet belépni, és szemmel láthatóan vágyik a gazdag barátok elismerésére (amit nem kap meg, mert mindenki talál valami kifogásolnivalót).

Ogli a sorozat parvenüje, aki azt szemlélteti, hogy a pénzzel nem jár automatikusan elegancia.

Na nem mintha a többiek született arisztokraták lennének. És sokan nem is önerőből jutottak oda, ahol vannak. Bárány Aurél és Tuvic Aleksandra bevallottan javarészt a szülei pénzét költi. Az Instán miss.tuvic-ként szereplő hölgy ráadásul az ízléstelen plasztikaisebészet élő reklámja. Meg is jegyzi, hogy Ogli bulijára mehetne akár meztelenül is, mert csak a melle egyenként egymillióba került.

Herceg Csabi azzal hergeli a csóró tévénézőket, hogy úgy vásáról luxusautót, mint ahogy mi fogkefét. Rájön, hogy kell neki, bemegy a luxusautóboltba, és megveszi.

Jó, az analógia kicsit sántít, mert mi nem veszünk fogkefét, ha van már otthon kettő.

A legbosszantóbb szereplő – Ogli mellett – talán Dulin Metta volt, aki lazán közli a bejárónőjével, hogy többe került a csizmája, mint a nő félévi fizetése (mindezt azért, mert a hölgy véletlenül feldöntötte Metta csizmáját.)

Az első részben két szereplő volt, akinél számomra felcsillant valami pozitív vonás. Ágoston Filipben van legalább valamiféle kifinomultság, bár persze nehéz együttérezni vele, amikor arról beszél, mennyire gyűlöl boltba járni, ezért csak arra külön tart egy céget, hogy naponta friss virágokat hordjanak a lakásába.

A másik, szimpatikusabb szereplő Takách Kata. Ugyan ő is szétplasztikáztatta magát – ami végülis szíve joga –, de ő intelligens nőnek tűnik. Igaz, legnagyobb konfliktusa az életben, hogy az esti vacsoránál meggyőzze párját, vegyen neki egy lakást Dubajban. (Spoiler: sikerült neki.)

Ez a műsor tulajdonképpen olyan, mint a Győzike Show, csak sok Győzikével.

Ahogy az a műsor is leginkább arra volt jó, hogy elmélyítse a gazdag romákról élő negatív előítéleteket, itt is világos, az alkotóknak esze ágában sincs árnyalni a képet.

A legnagyobb probléma tehát mindaz, ami NINCS benne ebben a műsorban. Persze, lehet, hogy naiv vagyok, de nem hiszem el, hogy a gazdag fiatalok körében nincs senki, aki művelt és képes intelligensen viselkedni.

Összehasonlításképp, a Cápák között csapatához idén csatlakozott Orbók Ilona a vagyona alapján simán elférne  ebben a közegben, de már ahogy leül, abban több kultúra van, mint némelyik itteni szereplőben.

Persze azt sem hiszem el, hogy ezek a szereplők ennyire kétdimenziósak, mint ahogy itt látjuk őket.

És igen, lehet, hogy a sorozat folytatásában majd megpillanthatjuk személyiségük, lelkük mélyebb rétegeit, de a hasonló műsorokat ismerve nem kötnék fogadásokat erre.

És még egy aspektus, amit a sorozat nem tud, vagy nem akar felhozni: fogalmunk sincs, mi mit csinálnánk, ha ennyi pénzünk lenne. Amikor legnagyobb gondunk befizetni a rezsiszámlát, nyilván haragszunk kicsit arra, aki Dubajban vásárol lakást.

De mi van akkor, ha tényleg annyi pénzünk van, hogy semmi nem számít? Élünk tovább a lakótelepi manzárdban és a többit eljótékonykodjuk? Ugye, hogy nem.

Azt, hogy amit látunk, finoman szólva az igazságnak csak az egyik oldala, abból is látszik, hogy egyes jelentekről ordít a megrendezettség. Amikor Ogli a testőraspiránsokat vizsgáztatja, az tényleg olyan, mintha valami sitcomot látnánk – jó, nem annyira színvonalas, mert a szereplők amatőrök, de hogy ezt a szerkesztők sugallták a srácnak, abban biztos vagyok.

Mint ahogy az sem kétséges, hogy a következő részre beígért „botrány”, amikor Szandi – amúgy sokak örömére – belöki a medencébe Melittát, ugyancsak műbalhé.

Az biztos, ha a Kőgazdag fiatalokat valaki vissza tudná vinni időgéppel az 50-es évekbe, az akkori rendszer két kézzel kapna utána, hogy megmutassa a népnek, milyen alantasok is a proletárokat eltaposó gazdagok. Pedig sokkal többet is ki lehetne hozni belőle.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Azahriah írta a Valami Amerika-sorozat betétdalát
A fiatal énekes-dalszerző megtiszteltetésnek vette a felkérést, ugyanakkor merőben új helyzet volt számára a feladat.

Link másolása

Azahriah írta a Valami Amerika-sorozat betétdalát, a klipje már látható a YouTube-on.

A több részt is megért magyar vígjátékból most sorozat készül, ami az RTL+ streaming-felületén lesz majd elérhető. A széria főcímdalát pedig az alkotók Azahriahra bízták.

„Az az első pillanattól örültem a felkérésnek, ezek menő dolgok, és érdemes ilyeneket is csinálni szerintem. Ismertem a filmsorozatot, tudom mekkora hatása volt a magyar filmiparon belül, úgyhogy megtisztelve érzem magam”

- mondta a zenész a felkérés kapcsán.

A feladat azonban merőben új helyzet volt a fiatal énekes-dalszerző számára.

„Ez volt az első alkalom, hogy kötött pályán történt a zenekészítés, annak dacára is, hogy teljesen szabad kezet kaptam! Talán pont ez volt a rémisztő elsőre: hogy melyik irányból közelítsem meg a feladatot. Viszont ahogy ráálltam, minden jött magától, és írás közben jöttem rá én is, hogy mi lesz a témám és a keretezett története a zenének, ami a film magjával is harmóniában van. Remélem, a hallgatóknak is tetszeni fog!” - mondta Azahria.

A dalhoz egy klip is készült, ami ráadásul már előre ad némi betekintést a sorozat hangulatába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Azahriah a Valami Amerika-sorozat betétdaláról: „Nagy kihívás volt, először visszamondtam”
Szerinte egy filmzenéhez másképp kell hozzáállni. Végül a dalt és a szöveget is ő írta meg.

Link másolása

Azahriah akkora kihívásnak tartotta a Valami Amerika sorozat betétdalának megírását, hogy elsőre nem akarta elvállalni - erről beszélt az énekes a Fókusznak. Filmzenét ugyanis szerinte egészen máshogyan kell írni.

A több részt is megélt vígjátékból most sorozat készül, ami az RTL+ streaming-felületén lesz majd látható ősztől. A széria betétdalának egy friss szerzeményt akartak az alkotók, ezért Azahriáht kérték fel annak megírására. A fiatal énekes-dalszerző bár megtisztelőnek érezte, a feladat merőben új helyzet volt számára.

„Nagy kihívás volt, először visszamondtam. Merész vállalás, olyan szempontból, hogy egy filmzenéhez másképp kell hozzáállni, mint egy sima zenéhez”

- mondta a Fókusznak a zenész.

Az alkotással végül több hét alatt készült el, a munkában pedig szabad kezet kapott.

„Semmi olyan nem volt, aminek muszáj volt benne lennie. Ez kicsit nehéz is volt, mert annyira szabad kezet kaptam, hogy nem tudtam hova nyúljak. Aztán elküldtem egy demót akusztikus gitáron, ez tetszett nekik, és elkezdtem ezt kidolgozni” - mondta a munkafolyamatról Azahriah, aki

nem csak a dallamot, a szöveget is megírta a betétdalhoz.

Az új szerzeményhez egy klip is készült, amiben először láthatóak jelenetek a sorozatból.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Sophia Loren elesett, kórházba került, kritikus az állapota
Az idős művésznő svájci otthonában esett el. Szeptember 20-án töltötte be a 89. évét.

Link másolása

Otthonában, a fürdőszobájában esett el Sophia Loren. Még vasárnap ambuláns műtétet végeztek rajta, miután a combcsontján kívül még a csípője is több helyen is eltört.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a színésznő fiai, Carlo és Edoardo mellette vannak a kórházban. Közeli források szerint

óvatos optimizmus övezi a műtét kimenetelét és Loren felépülését,

melyet nyilván hosszú rehabilitáció követhet, ha minden a tervek szerint alakul.

Loren utolsó nyilvános megjelenése a velencei Armani divatbemutatón volt szeptember 2-án, a 80. Velencei Filmfesztivál alatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Kizárták a Golden Globe szavazói közül Návai Anikót két másik társával együtt
Összesen három szavazati joggal rendelkező tagot zártak ki, a „magatartási kódex megsértése” miatt. Návai Anikó korábban egy kamu Scarlett Johansson-interjúval híresült el világszerte.

Link másolása

Ahogy a Deadline.com megírta, két másik társával együtt Návai Anikó, Los Angelesben élő magyar származású újságírót is kizárta a testületből. A pontos indoklás nem derül ki, de állítólag a „magatartási kódex megsértése” volt az ok mindhármuknál.

A másik két érintett Howaida Hamdy és Munawar Hosain.

Hamdy egyiptomi újságíró és kritikus azután került vizsgálat alá, hogy augusztusban a Camera riportot készített Hamdy néhány arab nyelvű kritikájában és tweetjében szereplő állítólagos antiszemita és „szélsőséges” megjegyzésekről.

Hosain és Návai esetében viszont egyelőre konkrét indoklás nem jelent meg.

Návai Anikó 2021-ben a Nők Lapjának exkluzív interjúként adott el egy Scarlett Johansson-interjút, amiről később kiderült, hogy különböző forrásokból ollózta össze az újságíró. Emiatt akkor világszerte cikkeztek a plagizálásról és a Nők Lapja megszakított minden kapcsolatot Návaival.

Návai Anikó 1973-ban kezdett dolgozni szerkesztőként a Magyar Rádióban. 1981-ben férjével, Skorka Györggyel az USA-ba költözött, először Miamiban, majd New Yorkban telepedtek le. A BBDO nevű reklámügynökséggel került itt kapcsolatba, majd onnan Tassy Jenő rádiós tudósító segítségével a Voice Of America (Amerika hangja) riportere lett, először Washingtonban, aztán Los Angelesben. 1991-ben hazatelepült Magyarországra. Később Bokor Pállal megalapította az Atlantic Press nevű hírszolgáltató és PR-céget. 1998-ban visszaköltözött az USA-ba.

2000-ben a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) egyetlen magyar tagja lett. 2012-2016 között a Magyar Televízióban „Szeretettel Hollywoodból” címmel vezetett műsort. 2016-2017 között a TV2 műsorvezetője volt.

A HFPA-t amúgy "Hollywoodban leginkább pogácsazabáló ingyenélők csoportjának tartják, akiket az olyan nagy hatalmú producerek, mint a szexuális zaklatási botrányaiba belebukó Harvey Weinstein etetett-itatott, és engedte tagjait sztárokhoz dörgölőzni az ingyen-PR érdekében" - írta anno a 444.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET: