KULT

A Hazatalálsz kicsit olyan, mintha minden valaha volt szappanopera párlata lenne

Hétfőn indult a TV2 új napi sorozata, amely hol krimibe, hol komédiába hajló szappanopera. A sorozatok szerelmesei ezredszer is megkapják ugyanazokat a paneleket, amiket annyira szeretnek, de érthetetlen, miért kell ehhez liszenszet vásárolni. Kritika.

Link másolása

Figyelem, a kirtika apró SPOILEREKET tartalmazhat!

Értetlenül figyelem, miért van az, hogy a hazai kereskedelmi tévék sorra szállítják a liszensz sorozatokat. A Hazatalálsz a horvát Čista ljubav (Tiszta szerelem) című sorozat magyarosítása. Fel nem foghatom, miért nem akarnak a magyar kreativitásba pénzt befektetni. Az elmúlt időszakban több liszensz sorozatba is belenéztem, és nem mondom, hogy rosszak, de egyik sem akkora mestermű, amire azt mondanám, hogy ilyet mi aztán biztos nem tudnánk kitalálni.

Talán arra gondolnak, hogy ha egy sorozat külföldön bevált, nálunk is sikeres lesz, de hát számos ellenpéldát látunk. Magyarország talán az egyetlen ország, ahol a Big Brother lényegében megbukott, a Got Talent franchise sem ért el nagy sikereket és az orosz koppintás A Séf meg a többiek is egy évad után véget ért – hivatalosan persze az Oroszországra kivetett szankciók miatt.

Azért sem értem, miért szorultunk horvát ötletimportra, mert a Hazatalálsz-ban nincs egyetlen eredeti gondolat sem, a szereplők száját nem hagyja el egyetlen olyan mondat, amelyet ne hallottunk volna ezerszer.

Az egész szövegkönyvet össze lehetne ollózni Jóban rosszban és Barátok közt részekből, kezdve az árván felnőtt főszereplőkkel.

Az alapsztori röviden: Vitéz Tamás (Hajmási Dávid) és nővére, Brigi (Réti Adrienn), gyerekkorukban egy autóbalesetben elveszítették a szüleiket. Intézetben nőttek fel, akárcsak Rajmund (Jaskó Bálint), aki a flashbackek alapján már a gyerekotthonban is kis gyökér volt, és ez azóta sem változott. (Spoiler: ő a sorozatban a csúnya bácsi).

26 évet ugorva az időben folytatódik a történet, amikor az immár felnőtt Vitéz Tamást korrupció gyanúja miatt felfüggesztik rendőri állásából, a felesége elhagyja, így neki kell gondoskodnia hétéves kislányáról. Kilátástalan helyzetében visszatér gyerekkora helyszínére, Farkasligetre és alaposan felbolygatja a kisváros lakóinak életét. Ezzel egyidőben Rajmund bűnöző lett, kétes ügyletekből jól megszedte magát, és most épp azon dolgozik, hogy kifehérítse magát. A vagyonát legalizálta, és épp azon dolgozik, hogy – legalábbis a felszínen – a városka tiszteletben álló polgára legyen. Ehhez a tervéhez elengedhetetlennek tartja hogy feleségül vegye a Törőcsik Franciska által játszott Virágot, aki a város legjobb csaja, és megvásárolja a gazdag özvegy, Edit (Csapó Virág) házát, ami a város legnagyobb kérója.

Talán a magyar alkotók is érezték, hogy a Hazatalálsz kicsit olyan, mintha minden valaha volt szappanopera párlata lenne, ezért a szereplőgárdában az elmúlt 30 év számos jelentős szappanoperájából feltűnnek szereplők.

Például Lékai-Kiss Ramóna és Csapó Virág a Barátok köztből érkezett, Kárász Zénó és Esztergályos Cecília a Família Kft.-ből, de még a Szomszédok is képviselteti magát Ábel Anita személyében. (Ha kiszúrtatok még hasonló szereplő-szappanopera kapcsolatot, írjátok meg kommentben, az én szappanopera-műveltségem igen korlátozott.) És ezzel rátérek a sorozat erényére:

igazán kiváló színészeket láthatunk benne.

Az ember kicsit sajnálja is, hisz egy Törőcsik Franciska, Grisnik Petra vagy Kamarás Iván jobbat érdemelne. Kisebb szerepekben feltűnik Pindroch Csaba, Jordán Tamás, Oszvald Marika és Tóth Andi, illetve Nagy-Kálózy Eszter is. Csapó Virág különösen meglepett, abban a kevés jelenetben, amit kapott, ezerszer jobb, mint a Barátok köztben valaha.

A Hazatalálsz összességében egy igényes kivitelezésű sorozat, ami (legalábbis eddig) többé-kevésbé kikerülte a magyar produkciók rákfenéjét jelentő ripacskodást. Persze a sztoriban vannak itt-ott következetlenségek, de hát ezeket a sorozatokat nem a realista történeteiért szereti, aki szereti.

A műfaj kedvelői szerintem nem fognak csalódni, van dráma, szerelem, ármány, olykor humor.

De ha sikítófrászt kaptál a Vadangyaltól és rángatózni kezd a szemed, ha meghallod a Rózsa Bisztró nevet, akkor ez a széria sem neked való.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Videó: Ilyen rossz állapotban van Ozzy Osbourne, ezért marad el a turnéja
A többek közt Parkinson-kórban is szenvedő énekes alig tud már járni, és képtelen színpadra állni többé. Online még talán hallhatjuk énekelni, de a budapesti koncert is elmarad májusban.

Link másolása

Ozzy Osbourne megtörten bejelentette, hogy sajnos fizikailag képtelen teljesíteni a már meghirdetett Európa-turnéját. Instagram oldalán posztolta: "Ez a valaha volt legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek, drága rajongóim..."

A négy évvel ezelőtt történt quad-balesete és gerinc-sérülése miatt számos műtéten átesett teste már nem bírja a terhelést, nem tud utazni, fellépni pedig pláne nem lenne ereje.

A Black Sabbath frontembere 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved. Négy éve diagnosztizálták nála a betegséget, amikor egy szerencsétlen otthoni elesés miatt ugyancsak kórházba került. A rocklegenda akkor az amerikai televíziókban azt nyilatkozta: Minden végtagja fáj, remeg, zsibbad. Érthető tehát, hogy képtelen színpadon állva énekelni.

"Szintén hálás vagyok amiatt, ahogy mindannyian türelmesen ragaszkodtatok a megvett jegyekhez, de jó lelkiismerettel mostanra rájöttem, hogy fizikailag nem vagyok képes megcsinálni a közelgő európai és brit turnémat – írta Osbourne.

A videót a rocksztárról a Daily Mail hozta nyilvánosságra:

A Santa Monica-i sajtótájékoztató után láthatóan rossz állapotban, bottal bicegve kapták lencsevégre Ozzyt, aki igazi rocksztárhoz méltóan mégy egy peace-jelet mutatott a helyszínen várakozó rajongóinak.

"Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék"

- írta Ozzy.

A tavalyról idén májusra halasztott budapesti Aréna-koncert is része lett volna a Judas Priest-tel közös turnéjának, így ez is elmarad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szünetre vonul az X-Faktor, jön a The Voice az RTL-re!
Lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban. A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak, a zsűri például háttal ül a versenyzőknek.

Link másolása

72 országot már meghódított, hamarosan pedig az RTL képernyőjére érkezik a The Voice - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A világ egyik legsikeresebb tehetségkutató műsora az idén szünetre vonuló X-Faktort váltja.

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója mindenkit megnyugtatott: lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban.

A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak: a zsűritagok háttal ülnek, nem látják, hogy ki énekel, ezért első körben a hangjukkal kell meggyőzniük a zsűrit a versenyzőknek. Itt tehát a hang a legnagyobb fegyver.

2015-ben egyébként Király Viktor vett részt a The Voice adásában, szép sikert is aratott.

Egy kommentelő ezt írta:

"Azt ugye vágod hogy egy világsztár kb 10mp-n belül megynomta azt a gombot, és állva tapsolt neked?! Ez nagyon nagy megtiszteltetés!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Media1: az X-Faktor helyett a The Voice lehet ősszel az RTL-en
Annak ellenére, hogy tavaly már beharangozták 2023-ra az X-Faktor 12. évadát.

Link másolása

Az RTL Magyarország szerződést ír alá a The Voice jogtulajdonosával arról, hogy a külföldön nagyon sikeres énekes tehetségkutató idén képernyőre kerülhessen - értesült a Media1 több megbízható iparági forrásból.

Ez azt jelentheti, hogy idén az X-Faktor helyett a The Voice magyar változata kerül az RTL képernyőjére annak ellenére, hogy a tavalyi show-ban már beharangozták 2023-ra az X-Faktor 12. évadát.

A Media1 információi szerint az RTL versenypályázaton nyerte el a The Voice jogait a jogtulajdonostól. Ez a műsor már ismerős lehet a tévénézőknek, ugyanis a TV2-n már futott belőle egy évad még 2012-ben, amit Pál Dénes nyert meg. Ebben vált ismertté még Gájer Bálint, Berkes Olivér, Szécsi Böbe és Saci, Veres Mónika, sőt Mohamed Fatima is szerepelt benne.

Mindez nem jelenti azt, hogy többé nem lesz X-Faktor. A Media1 úgy tudja, az RTL-nél azt tervezik, hogy a későbbiekben valamikor majd újra visszahozzák a nagysikerű tehetségkutatót.

Az RTL Magyarország nem reagált a portál megkeresésére. Több, az ügyre közeli rálátással bíró egyéb forrás viszont megerősítette, hogy az X-Faktor 12. évada helyett idén a The Voice magyar változatára lehet számítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET: