hirdetés
SzeSza_Romeo_image_kicsi_Dusha-1.jpg

Különleges születésnapot ünnepel a Szegedi Szabadtéri Játékok

Magyarország legnagyobb szabadtéri színházának előadásait már több mint hárommillióan látták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.


hirdetés

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza, a szegedi Dóm téren nyaranta opera, próza, hangverseny és daljáték előadásokat mutatnak be.

A nyári színház olyan, mint egy igazi dáma: senki sem tudja a valós korát. Valójában ő maga sem, hiszen két születésnapot is ünnepel.

idén a 88. évében jár, de ha az évadokban nézzük a korát, akkor éppen a 69. évadát készül megnyitni. Viszont ha csak az 1959-es újraindulástól számoljuk az éveket, akkor kerek 60. szezonja a Szabadtérinek…

Különleges évadra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok a jubileumi évadban, 2019-ben is. Összesen 28 estén várja majd a közönséget. Hét saját bemutató és két vendégjáték készül a Dóm térre és a megújult Újszegedi Szabadtéri Színpadra. A szegedi nyár kilenc produkciója között két táncbemutatót, egy nagyszabású, régóta várt Verdi-operát, egy népszerű, Shakespeare-ről szóló romantikus vígjátékot és egy Moliére-komédiát láthattok.

Nem lehet szimfonikus zenekari koncert és fergeteges musicalek nélkül sem a nyári színház. Olyan legenda fog behajózni augusztusban, mint a Magyarországon még sosem látott: jön a Titanic musical.

hirdetés

Tudtad?

A 20. század elején a szabadtéri európai rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit is hasonló fesztiválok megszervezésére sarkallták. Magyarországon az elsők között indították útjára a nyári színházat Szegedi Szabadtéri Játékok néven.

A játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-6.jpg

„Mintha aranyporral szórták volna be” – Szeged ősszel is az egyik legszebb magyar város

A város ősszel úgy néz ki, mintha egy tündér aranyporral hintette volna be.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

Szeged minden évszakban lenyűgözi az arra járót. A sok park, a rengeteg virág, a hatalmas fák, a belváros gyönyörű épületei, a folyópart mind-mind sétára csábítanak. Ősszel azonban olyan lesz a város, mintha aranyporral szórták volna be. A levelek sárgás-narancsos színei csakúgy ragyognak a napsütésben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Bravúros repülős bemutatók, színes hőlégballonok - ilyen látványos volt a légishow Szegeden

Elképesztő mutatványokkal szórakoztatták a népes közönséget a Tisza partján.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. szeptember 13.


hirdetés

A ragyogó szeptemberi időjárásban sokan gyűltek össze, hogy megcsodálják a 4. Közép-Európa Kupa, 5. Szeged Ballon Kupa Fieszta és az Elő-Európa Bajnokság, valamint az AirPart Légishow nagyszabású repülős produkcióit.

Több tucat hőlégballon és repülő színesítette meg az eget Szeged és a Tisza felett. Ha nem jutottál el, akkor íme egy remek összeállítás a látványos eseményről:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-8.jpg

Tarts velünk a szegedi Fogadalmi templom gyönyörűen kialakított altemplomába

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban megismerheted a dóm és a tér múltját, valamint számos értékes műtárgyat is láthatsz.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Szeged jelképe és egyik büszkesége a Magyarok Nagyasszonya Székesegyház, a Szegedi dóm. A Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma Magyarország egyik legnagyobb bazilikája, amely 1913 és 1930 között épült Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján neoromán stílusban.

Négy éve adták át

a Szegedi Dóm Látogatóközpontot a Fogadalmi templom altemplomában.

A multifunkciós turisztikai, kulturális létesítményben kiállítótér, közösségi terek is vannak, ahol koncerteket, művészeti esteket is tartanak. De innen látogatható a toronykilátóként funkcionáló nyugati torony és a Dömötör-torony is.

Az állandó kiállításon a dóm és a Dóm tér építésének történetét ismerheted meg. Bemutatják a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus tárgyait, köztük barokk kori ötvöstárgyakat, faragványokat és 15-18. századi liturgikus textíliákat. A liturgikus tárgyak egyik legértékesebb darabja a 15. század végén készült, Deszkről származó gótikus kehely és itt látható az egykori Szent Dömötör-templom oltára mellett állt szobrok is.

hirdetés

Ezek mellett korbeli újságcikkek, fotók mutatják be a templom és a tér eseményeit. Kivetítőkön régi híradók mesélnek Szegednek erről az ikonikus helyéről. Itt van a Fogadalmi templom építését vezető Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter és Foerk Ernő építész nyughelye is.

Az altemplomból 302 lépcsőfokon lehet feljutni a dóm tornyába, közben három pihenőszinten tudsz megszusszanni. Ezekben kiállítások, kisfilmek, információs anyagok láthatók. A kilátóteraszra egy csigalépcsőn lehet feljutni, amely a harangok mellett halad.

Bővebben ITT

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-9.jpg

Szeged is csodálatos ünnepi fényekben pompázik

A karácsonyi díszkivilágítás részeként elindultak a fényvillamosok is.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Újra áll a Dugonics téri szökőkútban a fényszarvas, feldíszítették Szeged karácsonyfáját, fényfüzérek világítanak városszerte, és a fényvillamos is közlekedik már a Tisza-parti városban.

Évek óta hagyomány már, hogy a Reök-palota homlokzatán lévő fények gyulladnak fel először. Idén ezerhatszáz izzó világítja meg szecessziós palota homlokzatát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!