hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
_ND85558-2
Különleges magyar robogó alakíthatja át a városi közlekedést
A Linda nevű jármű egyszerre retró és ultramodern: ’80-as évekre emlékeztető fazonjába napjaink csúcstechnológiáját építik.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. szeptember 04.


hirdetés

Budapest egyik legégetőbb problémája, hogy sokkal több autó közlekedik benne, mint amennyit elbír a város. Az állandó dugók egyre elviselhetetlenebbé teszik a közlekedést, a lég- és zajszennyezés miatt pedig egyre egészségtelenebbül töltjük napjainkat.

A problémák megoldására jó irány a tömegközlekedés fejlesztése, a kötött pályás járművek mellett az elektromos és a gázzal működő buszok is élhetőbbé teszik a várost. Jó kezdeményezés a GreenGo, a Bubi, az elektromos taxik, de a modern város felé vezető megoldásokból sosem lehet elég.

Egy ilyen megoldáson dolgozik a Virgo csapata is, ami, ha sikert arat, magyar fejlesztésű, nulla károsanyag-kibocsátású, ultratrendi elektromos robogók szelik majd a várost.

_ND85558_ND85647

Linda visszatér, csak kicsit modernebb

A Virgo (a cég, ami kifejlesztette az iWiW-et és egymilliárdért eladta azt a Telekomnak) által fejlesztett robogó a nevét a ’80-as évek népszerű sorozata után kapta, amiben a főhős, Linda egy sárga Babettával járta a várost és védte meg az embereket a gonosztól.

69733_565563_784x523

Hasonló (csak kisebb kerekű) Babettája volt Lindának is

A retró segédmotor azonban csak hangulatában köszön vissza a 2017-ben prototípussá váló, 2018-tól gyártásba kerülő elektromos motoron, amit Csapó Balázsék fejlesztenek. A Virgo Csoport fps-virgo nevű tagvállalata a webfejlesztés mellett IOT-vel (Dolgok internete - használati tárgyak, amik internethez csatlakoznak) foglalkozó cég ugyanis az egyszerű, letisztult külsőbe elektromos motort tett, aminek a töltésére egészen egyedülálló rendszert talált ki. A járműveket és a töltési rendszert integráló okos városi közlekedési ökoszisztéma a Servo Movement nevet kapta.

(Remélik), a közösségi áramszolgáltatásé a jövő

“Nyugat-Európában és Ázsiában rengeteget áldoznak az elektromos motorokhoz szükséges infrastruktúra kiépítésére. A töltőállomások és a cserélhető akkumulátor azonban tévút lehet. Egyrészt nagyon drága, másrészt mindenki a saját járműivel kompatibilis töltőállomást épít, ami azt jelenti, hogy nem mindenki tudja használni. Ehhez képest mi egyszerűen kihoznánk a háztartások áramát az utcára” - mondja Csapó.

_ND85822
_ND85847

Linda töltőkábele az ülés alatt rejlik

A közösségi árammegosztás lényege, hogy a társasházak, középületek utcai homlokzatára egy internetre kötött lapos dobozt szerelnek, amibe bekötik a ház áramellátását.

A konnektorokat bárki használhatja, telefon- vagy motortöltésre, az autója kiporszívózására, egy utcai büfé üzemeltetésére.

A társasház is profitál ebből: (egy mobilappon keresztül) a felhasználó fizet azért, hogy használhassa a publikus csatlakozókat és a bevétel (ami 50-50% arányban megy a társasházhoz és a rendszert üzemeltető Servo Movementhez) pedig több, mint amennyit a villanyért fizetni kell az áramszolgáltatónak.

Az elképzelés gátja épp az áramszolgáltató lehet, ami jelenleg tiltja, hogy valaki megossza a saját áramát pénzért, ám egy 2017. júliusi törvénymódosításból (ami elektromos autó töltését engedélyezi) a fejlesztők arra következtetnek, hogy ebben lesz pozitív változás. Ha létrejön, sok társasháznak, középületnek, vendéglátóhelynek, kereskedelmi egységnek lesz érdeke ilyen dobozt telepíteni, és akkor rengeteg helyen töltheted az elektromos robogód.

wfkwc

Bal oldalon a fapados módszer, jobb oldalon a Servo ízléses utcai közösségi árammegosztó eszköze

“Tulajdonképpen arról van szó, hogy a társasházból valaki kilógat egy hosszabbítót, amivel te kiporszívózod a kocsid, majd feldobsz érte egy százast. Csak egy kicsit ízlésesebben” - szemlélteti Csapó a lényeget.

Lindához se külső akkumulátor, se egyedi töltőállomás nem kell. Egy, az ülés alá elrejtett dobra hétköznapi 220-as töltőkábel van tekerve, ezt csak be kell dugni a konnektorba, és a motor feltöltődik.

Semmi sallang, csak a lényeg

A tervezéskor az első számú cél az volt, hogy Linda egyszerű legyen. Csapó szerint egy jármű akkor szép, ha letisztult, nem lógnak rajta kábelek, herkentyűk, meg karok össze-vissza. Megtartották a robogók Mozartjának számító Vespák méretarányait, kidobáltak róla minden felesleges alkatrészt (az elektromos biciklik elengedhetetlen kosarát például az ülés alatti, két rekesz víz méretű “csomagtartóval” pótolták, a kormányon pedig mindenféle kezelőpanel helyett 4 gombot találsz), felvértezték némi retró tökösséggel (a lekerekített vonalak helyett éleseket használtak) és egy LCD-kijelzővel.

IMG_7045

A kormány négy gombja mindenre alkalmas, amire szükség van és Linda kap egy egyszerű LCD-kijelzőt is (ami ha nem elég neked, fölé dokkolhatod az okostelefonodat). A felhasználói felület kialakításakor a legfőbb szempont az volt, hogy ne tegyenek rá semmi olyat, ami elévül.

“Elég komikus, hogy terveznek autókat, amiknek a műszerfalába integrált tabletszerű izék már akkor elavultak, amikor átmennek az engedélyeztetésen és kigurulnak a szalonból” - mondja Csapó.

A Servo applikációnak része egy olyan modul, amivel a kanapédon ülve is követheted, mennyire töltődött fel a járműved.

IMG_4927_ND85868IMG_5010

Az appnak nem csak ez az előnye: azt is mutatja, mekkora távolságot tudsz megtenni az adott töltöttséggel (ezt egy térképen jelzi), és hogy mennyi idő kell, hogy teljesen feltöltődjön. De azt is látod, hogy hol vannak potenciális töltőállomások - egyszóval mindent, ami ahhoz fontos, hogy tervezni tudd a napod és az utazásaid. Az alkalmazás egyben lopásgátló is, ezzel tudod beindítani a motort, és GPS-nyomkövetőként szolgál, ha illetéktelenek elmozdítják.

Az ötlet? Kínából jött - honnan máshonnan...

Csapó tavaly szállt ki a lopásgátló törölközők konkurenciájának szánt Beacheggből (erről itt írtam bővebben) és keresett új kihívást. A Linda ötlete azonban már évek óta a fiókban hevert. Kb. 10 éve járt nászúton a Távol-Keleten, és a nyaralás egy részét Pekingben töltötte. Peking a világ egyik legélhetetlenebb metropolisza, ám Csapó szerint teljesen lehetetlen lenne ott az élet, ha mindenki autóval próbálna ott közlekedni.

“Azt láttam, hogy a kínaiak átültek az elektromos bringákra. Arra gondoltam, ezzel itthon is kezdeni kellene valamit” - mesélte Csapó, ám az ötletet betette a fiókjába. Érdekes, hogy már 8-10 éve is belevágott volna, de a piac akkor nem állt készen. Mára viszont rengeteget fejlődött az elektromos járműipar, és mára mindenki tudja, hogy ez a közlekedés jövője.

Csapó most, negyvenes éveiben úgy érezte, bele kell vágnia egy nagy társadalmi hatású projektbe - ez lett a Servo Movement.

Összefogott jó barátjával, az egyedi motorokat építő Sapka Műhelyt vezető Pákózdi Tamással, és belevágott Linda megépítésébe, a Beachegg mérnökcsapata pedig hozzálátott a töltőhálózat prototipizálásához.

IMG_4987
IMG_5033

Csapó Balázs és Pákózdi "Sapka" Tamás Lindát bütyköli

Az elektromos bicikliket vidéken sokkal többen használják, mint a városokban. Azokban a falvakban, ahol 3-4 kilométereket kell megtenni a kisboltig (templomig, kocsmáig, focipályáig), de nincs tömegközlekedés és pénz autóra, a leginkább megfelelő jármű az elektromos bicaj. Ezzel együtt minden adott ahhoz, hogy elterjedjen a városokban is.

Kényelmes, (amennyire kell,) gyors, és ha megoldott lesz a töltés, akkor azok számára, akiknek csak egy táskányi csomagot kell szállítania, megoldást nyújthat a városi közlekedésre.

“Úgy gondolom, hogy a városi középosztály azon tagjainak, akik nem akarnak városban autót használni, illetve többnyire a lakásuk és a munkahelyük között közlekednek, ideális lehet Linda” - mondja Csapó.

Jövőre élesben is kipróbálhatod

Lindát a trendifaktor miatt a külföldi kiállításokon imádják. Sokan ülnek rá és fotózkodnak, a visszajelzések alapján szívesen robognának vele az utakon is. 2017-ben elkészül a prototípus, és az év végére elindulhat a gyártmányfejlesztés is.

2018 nyarán nagyszabású bemutatóra készülnek, a nagyobb vidéki városokban egy időben próbálnák ki a közösségi áramszolgáltatást és a motort. Ha minden jól megy, a Servo Movement is hozzájárul ahhoz, hogy Budapesten kevesebb autó pöfögje tele az arcunkat káros anyagokkal.

_ND85670

Egy szerzői kommentár a végére: KELL, KELL, KELL, AKAROM, AKAROM, AKAROM

Csapó szeme előtt lebeg egy másik magasztos cél is a magyar városi levegő tisztábbá tétele mellett: szeretné, hogy Linda a nemzetközi piacra is betörjön, és fellendítse a magyar járműipart. Magyarország a KGST óta gyakorlatilag nem gyárt motorkerékpárt, a hazai járműipar néhány kivételtől eltekintve alkatrész-beszállításból és összeszerelésből áll. Olyan exportképes termékeket szeretnének fejleszteni és gyártani, amelyben a lehető legtöbb hozzáadott érték itt keletkezik.


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:
„Tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve” – Nagy Dávid keresztülgyalogolta az USA-t
Több mint 5000 kilométert talpalt, és közben azért akadtak hullámvölgyek. Az út alatt még adományt is gyűjtött egy gyermekkórháznak. A nem mindennapi túráról beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó: Nagy Dávid - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Nagy Dávid 2018-ban végiggyalogolt az Egyesült Államokon, és közben pénzt gyűjtött a Heim Pál Gyermekkórház Alapítványának. Egyszer a tornádó elől csak szerencsés véletlennek köszönhetően tudott elmenekülni, néhányszor megbetegedett útközben, és előfordult, hogy vízhiány akadályozta a túra teljesítésében. De végigcsinálta, amit maga elé célként kitűzött.

Júliusban akkor írtunk róla és váltottunk vele üzenetet, amikor túl volt már 2500 kilométeren.

Nagy Dávid szeret utazni, eddig már több mint 25 országban járt. 18 évesen fogta magát, Hollandiába költözött, majd később Kanadába - ott szerette meg a túrázást. 2016 decemberében hazajött. A blogjában azt írta, látott néhány olyan posztot, amelyben az szerepelt, hogy többen is keresztülsétáltak már az Egyesült Államokon, és volt, aki adományokat is gyűjtött a túrával.

„Egyszer csak jött egy sugallat: Dávid te leszel a következő, és az első magyar aki végigsétál ezen a kontinensen. Így jobban utánajártam a dolgoknak és elhatároztam, nekivágok! "

Nagy Dávid előzőleg tervezett egy útvonalat, ami több mint 80 kisvárost érintett, és egy sor nagyobb várost. Május 13-án indult és október 13-án ért be, kerek 5 hónap alatt tett meg gyalogszerrel majdnem 5000 kilométert.

Amikor azt kérdezem tőle, mi volt a legnehezebb, azt feleli:

„AZ EGÉSZ. Az egész túra nehéz volt.

Illetve minden viszonyítás kérdése. Nagy kő esett le a szívemről, amikor vége lett, de ha visszanézek rá, akkor utólag már nem látom nehéznek.

A legnehezebb az volt, hogy nap mint nap felkeljek, becsomagoljak, összepakoljak, és elinduljak. Na, az első 500 méter az nehéz volt, amikor elindul a láb, de aztán már megy magától. Voltak könnyebb és nehezebb szakaszok.”

Személyi edzővel készült fel, több mint másfél hónapig edzett. Emellett a Pilisbe járt túrázni és gyalogolni, a barátaival vagy a nővére barátjával. Előfordult, hogy 30 kilométert is megtett.

„Ha valaki ilyen túrába akar vágni, akkor azt javaslom, először legyen tisztában saját magával, ismerje meg előbb önmagát, és csak ezután vállalkozzon rá. Különben borzasztó nehéz lesz ott lenni a semmi közepén egyedül, önmagával, tanácstalanul. Bármilyen probléma jön ugyanis, meg kell oldani, ehhez pedig állandó lélekjelenlétre van szükség”

- mondja Dávid.

Nem is fizikai, inkább lelki igénybevétel volt számára ez a hosszú túra. Harminc kilométert, különösen, ha rendszeresen sportol valaki, simán le tud gyalogolni. Azonban lelkileg nagyon erősnek kell lenni.

„Voltak azért hullámvölgyeim. Volt, amikor sikeresen leküzdöttem, volt, amikor nehezebben. Egy ilyen hosszú túra titka az, hogy végig pozitívnak kell maradni. Fontos, hogy elengedjük magunkat. Fontos, hogy lelkileg megbirkózzunk a mindennapok nehézségeivel, és azzal minden nap új helyen ébredünk, mert ez tényleg nehéz.

Fel kell kelni, tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve. Akadt olyan szakasza az útnak, amit egyáltalán nem élveztem, csak néztem a földet gyaloglás közben és mentem.

Saját magammal volt nehéz dolgom ilyenkor, hogy ne adjam fel. De a túra lelkileg megerősített. Például azzal, hogy jobban megismertem önmagamat.”

Nagy Dávid a túrát úgy tervezte meg, hogy pontról pontra haladt, és ameddig elért, ott keresett szálláshelyet vagy magyar közösséget magának. Kihasználta a couch surfing lehetőségeit, használta az Airbnb-t, a Booking.comot, sokszor sátrazott, máskor előre megbeszélt helyen aludt, vagy éppen hotelben vett ki szobát. Családoknál, barátoknál aludt.

Sokszor magyar házban volt elszállásolva, megismerte az Amerikában élő magyarokat, és ez számára elképesztően pozitív élmény volt. Beérkezésem utolsó napján az utolsó 10 kilométert magyarokkal tette meg Los Angelesben. "A Santa Monica Pierre mentünk le együtt, ahol Maria és Péter, Susie és családja egy emléklappal ajándékozott meg a 66-os út végét jelző táblánál - egyben az utamnak is a végét jelezte a tábla! Erről videó is készült."

„Útközben Amerikában rengetegen segítettek. Előfordult, hogy éttermekbe bementem, és meghívtak ebédelni, amikor látták a sok holmit, a hátizsákot. Megkérdezték, mit csinálok, hová tartok. Rengeteg kint élő magyar fogadott be és támogatott utam közben. A legtöbb támogatást tőlük kaptam, folyamatosan nyomon követték, merre járok, hol tartok, és ha bármilyen probléma adódott volna útközben, bármikor ott tudtak volna lenni segíteni.”

A szállás

Amikor Dávid kinézte a következő várost a tervezett útvonal alapján, és elkezdte keresni a couch surfinget, ha arra nem válaszoltak neki, akkor jött a következő lépés: ellenőrizte, melyik a legolcsóbb szállás, és lefoglalta.

Ha nemzeti park közelében járt, odament, ott tudott sátorban aludni. Elmondta, hogy az Államokban azért nem úgy van, hogy bárhol leverhetjük a sátrat, mint itthon, hanem kemény szabályok vonatkoznak a sátrazókra, és már csak azért is érdemes betartani ezeket, mert a rendőrökkel és seriffekkel nem jó ujjat húzni.

Akad, ahol a sátorhelyért 50-60 dollárt kell kifizetni, míg egy szállás 30-40 dollárba kerül, emiatt észnél kell lenni, mikor mire költ az ember.

Többször is előfordult, hogy a sivatagban az út szélén aludt, és akkor már sátra sem volt – ezt hívják úgy, hogy cowboy camping.

„Váratlan akadályok persze adódtak, legfőképpen az időjárás és a vízhiány nehezítette az utamat” – meséli Dávid. „A vízutánpótlást gyakran mocsarakból oldottuk meg, víztisztító segítségével. Az is megtörtént, hogy lemerült az akkumulátor a telefonomban. Az időjárással párszor komolyan meggyűlt a bajom,

egyszer egy tornádóba is belefutottam. Mentem, mentem, majd egyszer csak lecsapott a vihar, és nem volt hová mennem, nem volt kiút. Az volt a szerencsém, hogy éppen arra jöttek autóval és felvettek, különben lehet, hogy most nem beszélgetnénk itt.

Nem is egyszer lettem beteg, többször volt torokgyulladásom, egyszer a bokám fordult ki, máskor belázasodtam. A torokgyulladás váratlanul ért, néhány napra le is gyengített. Bokaszalag-szakadásom viszont korábban már volt, így tudtam, hogyan kezeljem. A túrapartneremet majdnem megmarta egy mérges kígyó, így neki is kijutott életveszélyes élményből. Mivel gyakran aludtunk erdőben, ahol medve vagy puma jöhetett volna arra, az sem volt veszélytelen.”

Dávid beiktatott pihenőnapokat is ilyenkor lazított, relaxált. Akkor tudta kipihenni magam, amikor szállodában aludt. Tévét nézett, a neten kommunikált a külvilággal, ilyenkor próbált videót, fotót közzétenni. Ez volt számára a kikapcsolódás.

És mit evett útközben? Az útvonalat eleve úgy próbálta beállítani, hogy érintsen vele boltot vagy benzinkutat. Egy kis kocsin, kerekeken guruló kis ládaszerűségben húzta maga után a tartalékát és a felszerelését: a vizet, az élelmiszert, a gyógyszereket, a felszerelését – ezt a közösségi oldalon a követői Dave mobilnak nevezték el szavazás alapján.

A hegyekben már nem tudta magával vinni a Dave mobilt, ott hátizsákra váltott. Azon a vidéken az úgynevezett túraételeket fogyasztotta, különféle ízesítésű zacskós, magas proteintartalmú élelmiszereket, amelyeket vagy tűzön kell felmelegíteni, vagy pedig vízzel elkeverni. Az út során igyekezett minél több mogyorókrémet és mogyoróvajat enni, hiszen az sok energiát ad. De járt gyorsétteremben, pizzériában, Subwayben is. Ezek a leggyorsabbak, mivel az ember csak bemegy, bekapja az ételt, és már megy is tovább. Ettem müzlit, energiaszeletet, energiazselét, energiacukrot.

A 275 ezer forint gyűlt össze a Heim Pál Gyermekkórház számára az út során, 2018. december 24-én utalta át nekik Dávid az összeget. És ezúton is köszöni mindenkinek, aki támogatta az úton, aki adományt küldött a kórház részére.

Lelkileg rengeteget fejlődött, megismert rengeteg embert, akik a későbbiekben a barátai maradtak, és akikkel most is tartja a kapcsolatot.

„Amikor a Rocky Mountainben, Coloradóban, 3500 méteres magasságban már mínusz 2, mínusz 3 fok volt, nappal pedig harminc, éjszakánként remegtem, enyhe hipotermiát is kaptam, emiatt meg is szakítottam a túrát. Visszastoppoltam Denverbe és ottani magyaroknál pihentem. A hipotermia nem játék, az ember életébe is kerülhet.

Az út viszont gyönyörű volt. Nem tudnék egyetlen tájat vagy vidéket kiemelni, annyi szépséget láttam. Csodálatosak voltak a hegyek, a völgyek, az utak, a fák – képtelenség lenne egy-egy pillanatot kiemelni, az egész így volt kerek, ahogyan átéltem. Pennsylvaniában a sok fa; gyönyörű volt a kopár és sziklás sivatag; Coloradóban szépek voltak a váltakozó fafajtákból álló erdők.

Vannak új terveim is, bár nem kifejezetten gyaloglással kapcsolatosak. Szeretnék eljutni Tibetbe. Illetve szeretnék jelentkezni 2019 telén a sarkvidéki szánhúzó versenyre. Remélem engem választanak, és elindulhatok.”


KÖVESS MINKET:
Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:

Izraeli film kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét, de magyar sikernek is örülhettünk
Buda Anna Flóra Entropia című animációja a rövidfilmes kategóriában kapta meg a Teddy-díjat a Berlinalén.
MTI - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.

A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés.

Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinalén szereplő másik új magyar alkotás is, Tóth Luca Lidérc úr című animációja.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt.

A nemzetközi zsűri nagydíját - egy Ezüst Medvét - Francois Ozon világhírű francia rendezőt kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témájáról szóló Grace a Dieu (Isten kegyelméből) című filmjéért, amelyet egy igaz történet alapján forgatott.

A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüst Medvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Ich war zuhause, aber (Otthon voltam, de) című munkájával szerepelt a fesztiválon.

A Berlinale alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal Nora Fingscheidt Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című alkotását, a fiatal német rendező első egész estés filmjét tüntették ki. Ez az elismerés olyan filmeknek jár, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben. A rendszerrobbantó szakkifejezés a német oktatási rendszerben, olyan gyerekeket jelöl, akiket különleges viselkedési rendellenességeik miatt nem tudnak beilleszteni az intézményrendszerbe. Egy ilyen gyerekről, a kilencéves Benniről szól a versenyfilm, amely jelentős kritikai sikert aratott.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Di csiu tian csang (Ég áldjon, fiam) című kínai film egyik főszereplője, Jong Mej kapta meg. A legjobb férfi alakítás díját a másik főszereplő, Vang Csing-csun vehette át.

A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm, a La paranza dei bambini (A gyermekek klánja) című dráma három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg.

A valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét az Ut og stjaele hester (Lótolvajlás) című norvég-svéd-dán koprodukció operatőre, Rasmus Videbaek kapta.

A rövidfilmes zsűri fődíjával, a kategória legjobbjának járó Arany Medvével egy kísérleti természetfilmet, Florian Fischer és Johannes Krell német rendezők Umbra című alkotását tüntették ki.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a Cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 400 filmet mutattak be. A 11. nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait. Ez az utolsó Berlinale, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a munkát.

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x