hirdetés
kistehen-1.jpg

Különleges bulival készül a Kistehén az Akvárium Klubban

Május 10-én izgalmas koncerttel ünnepli az új, Bocsánat albumának vinyl megjelenését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 03.


hirdetés

A Kistehén új lemeze tavaly decemberben jelent meg, melynek dalait a zenekar idei első fővárosi koncertjén, az Akvárium falai között a NagyHallban hallgathatják meg a rajongók. Kollár-Klemencz László eddigi Kistehén albumai kifejezetten az ő keze nyomát viselték, az új anyagot azonban a teljes zenekar jegyzi. “Ez az anyag önálló, szabad, kísérletező, műfajok határait feszegető, mind zenében, mind szövegben. Nincsenek tabuk, ezért nincs is mit ledönteni, eleve ott hevernek a földön. A Kistehén pedig rutinosan ugrál és táncol közöttük, legtöbbször nevetve, máskor pedig melankóliába fordulva” – mondta az albumról Kollár-Klemencz László.

A koncerten jobbnál jobb vendégzenészek is fellépnek, egyikük, Nové Soma (Middlemist Red, Mordái) az egyik legerősebb új dal társelőadója lesz az Akváriumban: "Számomra legérdekesebb dal az új albumról, az "Öntsd le sóval". A Kistehén felkért, hogy játsszak majd el a koncerten egy számot velük az új albumukról, így végül ezt a dalt választottam. Érdekes a dalszövegi narratíva és ebben érzem legkifinomultabbnak a hangszerelési építkezést. E mellett, műfajilag talán ez a szám áll legközelebb hozzám.”

Czakó-Kuraly Sebestyén és Balla Gergő a Platon Karataev oszlopos tagjai szintén a meghívott zenészek közt lesznek, Gergő így nyilatkozott a felkérésről: “Generációm számára a Kistehén talán az egyik legfontosabb zenekar, hatalmas dolog nekem, hogy együtt zenélhetek velük. Az új lemez mindenképp a legerősebb és legérettebb anyagaik között van. Ha valamelyik dalt ki kéne emelnem, az a Bocsánat, ami egy társadalmilag érzékeny sláger, nem nagyon van olyan nap, amikor ne énekelném magamban legalább egyszer. Az Akvárium koncerten a Kistehénnel közösen most az Old enough for love című dalunkat fogjuk előadni, amit fel is dolgoztak tőlünk”.

Ne felejtsétek, május 10. Akvárium, Kistehén koncert!

Vendégzenekar és vendégzenészek:

MORDÁI zenekar, Márton Dani (Ricsárdgír), Nové Soma (Middlemist Red, Mordái), Balla Gergő és Czakó-Kuraly Sebestyén (Platon Karataev).


KÖVESS MINKET:

hirdetés
51705757_2192164034173942_4566313923782901760_n.jpg

250 féle sörrel és műanyagmentesen tér vissza a Belvárosi Sörfesztivál

Idén elkészül a fesztivál saját söre is, amit a fogyasztók szavazatai alapján alkottak meg.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. május 28.Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Belvárosi Sörfesztivált a Szabadság téren. A magyar sörszakma éves seregszemléje, a legnagyobb hazai sörfesztivál a fogyasztók szavazatai alapján megalkotott sörkülönlegességgel ésa környezettudatosság jegyében műanyagpohár-mentesen június 5. és 10. között várja a vendégeket.

A Belvárosi Sörfesztiválon idén 6 nap alatt mintegy 250 féle kis- és nagyüzemi sört kóstolhatnak meg a vendégek. A szervezők a tavalyi 100 ezer látogatónál is több résztvevőre számítanak, ezért is tartják fontosnak, hogy teljesen száműzzék a műanyag poharakat a Belvárosi Sörfesztiválról, illetve online elérhetővé tegyék a programfüzetet. Tavaly több mint 150 ezer korsó sört értékesítettek a rendezvény kiállítói, hogyha ezeket egyszer használatos pohárba csapolnák, összehasonlíthatatlanul több szemetet termelne a rendezvény, mint úgy, hogy sörkóstolásra kifejlesztett üvegpohárban kínálják a söröket.

Az ingyenes Belvárosi Sörfesztivál kétféle fesztiválpoharat is kínál a sörkedvelőknek. A pultoknál kizárólag ezekbe kérhető majd sör a rendezvényen. A craft sörök ismerői minden bizonnyal jó ismerősként köszöntik majd a Craft Master One poharat, amelyet speciálisan az IPA, APA típusú, tehát a komlóaromákban gazdag, újhullámos sörökhöz fejlesztettek ki. A másik, ugyancsak prémium pohár a Craft Master Bowl, amely egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, ugyancsak profi sörkóstolók által tervezve.

A fesztivál szervezői – együttműködve a FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzdével – idén egy olyan sörkülönlegességgel is várják a résztvevőket, amilyenre Magyarországon eddig még nem volt példa. Elkészül ugyanis a Belvárosi Sörfesztivál saját söre, amely receptjének megalkotásában – egy online kérdőív segítségével – a fogyasztók is részt vettek, meghatározva egyebek mellett a sör olyan paramétereit, mint a sörtípus, a komlóhasználat, az alkoholtartalom, vagy a szín.

A fesztiválsör elkészítése már megkezdődött a FIRTS Craft Beer-nél, és hamarosan az is kiderül, a fogyasztók ízlése alapján, pontosan milyen főzet születik. A Belvárosi Sörfesztivál az ország legváltozatosabb sörkínálata mellett igényes street food ételekkel és hangulatos koncertekkel várja a látogatókat. Fellép többek között a Konyha, a Dynamite Dudes, Hangácsi Márton, a Ripoff Raskolnikov és a Nyughatatlan zenekar is. A részletes program, a részletes kiállítói lista, valamint a letölthető programfüzet a Belvárosi Sörfesztivál weboldalán található.


KÖVESS MINKET:hirdetés
ocean-szemet-tropicarium.jpg

Testközelből mutatja be az óceánokban felhalmozódó szemetet a Tropicarium

Nagyon látványos: projektorokkal vetítik a Tropicarium akváriumának üvegablaka elé az óceánokban lebegő hulladékot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 06.Az óceánok valódi, a környezetszennyezés által sújtott világát mutatja be a Tropicarium. A különleges technikával kivitelezett tárlattal azt szeretnék elérni a szervezők, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen súlyos károkat okoz az óceánokban a rengeteg hulladék.

„Az akció nem titkolt célja a megdöbbentés, hiszen Magyarországon, távol az óceánoktól nem találkozunk személyesen a problémával, ami persze nem jelenti, hogy nem is vagyunk érintettek. A Tropicarium az a helyszín, ahol leginkább átélhetjük mi is a valódi óceánélményt, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a valóságot, és felhívjuk a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára”

- foglalta össze Voith Kinga, a Campona marketingvezetője a kampány célját.

A víz szennyezettségének bemutatása a holographic projection néven ismert technikával történik.

Elektromos áram hatására átlátszóvá váló fóliát installálnak a Tropicarium akváriumának üvegablaka elé, majd nagy teljesítményű projektorokkal vetítik rá a óceánokban lebegő szemetet.

A kampány kiegészítéseként a helyszínre látogatóknak újrahasznosított alapanyagból készült bevásárlótáskát adnak ajándékba, ami érdemben csökkenheti a helyszín műanyaghulladék-termelését.

Akik eddig nem tették meg, még péntekig megnézhetik az igencsak látványos kiállítást.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zenelo-budapest-halmai-gyongyi-1000x668.jpg

Zenélő Budapest: ingyenes szabadtéri koncerteken hallgathatunk közel 400 zenészt egész nyáron

A kezdeményezés célja, hogy a zene varázslatával keltsék életre a főváros történelmi helyszíneit.
Címkép: Halmai Gyöngyi - szmo.hu
2019. június 06.Az idén ötödik évadát kezdő Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezésnek tekinthető, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése.

Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – újabb tematikákat mutat be a program. Így kibővül a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz tematika is erősödik. Emellett 2019-ben újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert Bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű koncertkínálatot.

A projekt célja, hogy a zene varázslatával életre keltsék városunk történelmi tereit, helyszíneit, hiszen a sokszínű Budapest – a négy évszak és a kultúra fővárosaként – egész évben kínál értékes programot, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, ahol fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba.

Az ingyenes koncertek 2019-ben már 16 helyszínen csendülnek fel a nyár folyamán közel 600 alkalommal, június 1. és augusztus 18. között. A koncerthelyszínek száma idén is tovább bővült: a már említett Millenáris és a Magyar Nemzeti Múzeum mellet, a Budai vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként 2019-ben.

A korábbi koncert színhelyek nagyrésze változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel,

a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazz formációk és szólisták, kiváló vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Z8A6988_kicsi111-1000x563.jpg

Pünkösdi Örökség Ünnep vár a szentendrei Skanzenben

A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünnepeljük minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen, idén június 9-én és 10-én.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. június 03.A szentendrei Skanzenben tartott eseményen mindkét nap lesz zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár, ahol átélheted a sok évszázados hagyományok közösségi kapcsolatok teremtő erejét is.

A rendezvényen találkozhatsz a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek képviselőivel, megismerheted a zenei és tánchagyományaikat, viseletüket, kóstolókon és kézműves foglalkozásokon vehetsz részt.

Képen: Matyó népviselet, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Kalocsai népművészet, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Többek között koccinthatsz a selmeci diákokkal, megfigyelheted, hogyan dolgoznak a balatonendrédi vagy a halasi csipkekészítők, valamint beállhatsz a nagyecsedi táncosok közé néhány lépést elsajátítani.

A nemzeti jegyzékre újonnan felkerült közösségek is részt vesznek az ünnepen: idén először mutatkoznak be a magyar vadászati hagyományokat, a szegedi papucskészítés élő hagyományát, a pünkösdi templomdíszítés maglódi hagyományát, illetve a magyarországi lipicai lótenyésztés hagyományát képviselő közösségek.

Idén az esemény nemzetközi díszvendége, a Fendika együttes Etiópiából. Ők is, mint a többi közösség, elhozzák és bemutatják hagyományaikat, kávészertartással, színpadi produkcióval, zenével és tánccal várják a Skanzenbe látogatókat.

Képen: Örökség Gyermek Népművészeti Egyesüle,

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Solymászat, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Tánctanítás a cigány/roma örökség Gandhi programján,

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Programok a múzeum portáin

- Rajkó zenekar (csak pünkösdhétfőn): hangszerbemutató, zenei bemutató

- Kalocsai népművészet: Kalocsai pingálás és hímzés, porcelánfestés-bemutató

- Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

- Magyarországi kékfestés hagyománya (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Nyomódúc-készítés, mintázás

- Karcagi birkapörkölt-főzés hagyománya: Birkapörkölt- és pásztorételek főzésbemutatója

- Az egri fertálymesterség élő hagyománya: Szalagokkal díszített fertálymesteri botok, a százráncú köpeny bemutatása

- Solymászat (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Madárbemutató és kultúrtörténeti kiállítás, madársapka-gyűjtemény bemutatása

- Novaji remélés: Farsangi kellékek és maskarák bemutatója, kormos kezek

- Hagyományos halászat: Hagyományos halászati eszközök bemutatása, hálókötés, hálódobás

- Mohácsi busók (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Maszkfaragás bemutató, sokac táncok tanítása, busóruha-próba

- Krisztus-katonák: Krisztus-katonák szolgálatának bemutatása, káposztás kunkorgó

- Matyó örökség (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Bútorfestés-bemutató, matyó viseletpróba, hímzésbemutató és foglalkozás

- A szatmári szilvalekvár-főzés hagyománya: Lekvárkóstoló, szilvalekváros finomságok készítése

- Mária-tisztelet: A Mária-út zarándoklatok bemutatása

- Nagyecsedi tánchagyományok: Nagyecsedi magyar és cigány táncház, fafaragás-bemutató

- Mezőtúri fazekasság: Korongozás, edénydíszítés

- Halasi csipkevarrás, balatonendrédi és höveji csipkekészítés: Halasi csipkevarrás, balatonendrédi vert csipkekészítés, höveji csipkekészítés (bemutatók)

- A mohai tikverőzéshez fűződő népszokások: Filcálarc-készítés, tikverőző bohócruha-varrás, jelmezpróba

- Tápéi gyékényszövés: Gyékényfeldolgozás és szövésbemutató, gyékényállatok, bábok készítése

- Magyarszombati fazekasság: Korongozás, edénydíszítés (bemutató és foglalkozás), vásározó szekér (kiállítás)

- Borsodnádasdi molnárkalács: Molnárkalács-készítés és kóstoló, sütővas-kiállítás

- Famíves céh: Hagyományos famíves technikák, régi szerszámok bemutatója

- Ceglédi Kossuth-kultusz: Kossuthozás, társasjátékok gyereknek, Kossuth-nóták

- Selmeci diákhagyományok: Diáknóták felelevenítése, diákhagyományok bemutatása, korsókiállítás

- Sárközi népművészet: Gyöngyfűzés, rojtozás, szövés és hímzés (bemutató), sárközi táncok, viseletbemutató

- Cigány/roma örökség Gandhi programja: Tunyakóstolás, színezés gyerekeknek, cigány ének- és tánctanítás

- Csobánolás (Bukovinai székely betlehemes játék): Csobán (pásztor) jelmezek bemutatója, a bukovinai székelyek történetének megismerése

Idén első alkalommal mutatkoznak be:

- Szegedi papucs élő hagyománya: Papucskészítés-bemutató

- Vadászat

- Festmény- és fotókiállítás, kézművesbemutató, vadászékszerek bemutatója

- Mendei, maglódi pünkösdi templomdísztés

- Pünkösdi templomdíszítés, pillangókészítés, színezés

- A lipicai lótenyésztés hagyománya

Külföldi vendégszereplők

- Fendika táncegyüttes (Etiópa)

- Afrikai tánctanítás, kávékóstoló

Jegyinformációk

- A pünkösdi rendezvény programjai a Skanzen normál nyitvatartási idejében is vásárolható belépőivel látogathatók, a rendezvényes kedvezmények érvényesek.

- A belépővel a múzeum állandó kiállítása is látogatható.

- Ha elkerülnéd a sorbanállást, ajánljuk az online jegyvásárlást a Jegymesteren keresztül.

Programtérkép a helyszínen kapható. További részleteket ezen az oldalon találsz!

Lapozz, ha érdekelnek azok a cikkeink, amelyek a magyar szellemi kulturális örökségekkel foglalkoznak

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x